x

Танцовият спектакъл OUT OF THE BLUE за първи път в София

OUT OF THE BLUE е творчески проект In Situ, който представя колекция от пърформанс-портрети, хореографирани от Кристоф Беранже и Джонатан Пранла-Декур.

Проектът набляга на двойното значение, което и самото заглавие може да разкрие OUT OF THE BLUE, буквално „излизане от синьото“. Намира своя еквивалент в „паднал от небето“. Идеята за небето като източник на внезапна, неочаквана поява. Второто значение е синьо, течност, море, океани, вода, но също и като огледало на нашето общество. Водата заема привилегировано място в образите на нашия свят, в иконографията на нашите общества през цялата история на изкуството. Но днешният ден носи актуалност и силно екологично и политическо послание, тъй като водната среда ни връща това, което не искаме или вече не искаме да виждаме… Нашите собствени отпадъци под различни форми: вълни от пластмаса, петролни разливи, корабокрушения, но и затрупани човешки тела и ни напомнят, че в природата не съществуват граници…

Критично пространство за нашето консуматорско общество и едновременно пространство за индивидуално и поетично бягство, това музейно-хореографско пътуване има за цел да транспонира нашата връзка с обекта.

OUT OF BLUE, разгръща архипелаг от истории, който е вдъхновен и обогатен от всяко място, където проектът се работи/представя/споделя… разглеждайки процеса като антропологична нишка, като постоянна работа в действие, където крайната точка на създаване не съществува.

Форматът на представяне на OUT OF THE BLUE зависи от контекста, архитектурата на мястото и местните особености на сътрудничеството.

Форматът вече се е провеждал в 6 различни държави и идва в България за пръв път. Хореографите ще работят с български танцьори през първите дни на месец май и ще представят взаимната им работа на 5 май в 19:30 ч. в Топлоцентрала, голямата зала.

Представлението се организира с подкрепата на Teatroskop – Regional program for performing arts и Френския институт в България.

Назад