x

Конкурс « Моята теза в 180 секунди »

Университетската агенция на Франкофонията (AUF) в партньорство със Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – Факултет по класически и нови филологии организират шестото издание на конкурса „Моята теза в 180 секунди“. Конкурсът се провежда с традиционната подкрепа на Франкофонския център на Софийския университет и е отворен за участие за всички висши училища и научни институти в България.

Целта на този конкурс е да даде възможност на настоящи или защитили през академичната 2022-2023 година докторанти франкофони да представят пред разнородна публика от неспециалисти темата на своето изследване. Всеки участник трябва в рамките на три минути да направи ясно, сбито, убедително и атрактивно изложение на френски език на проблемите, по които работи. Конкурсът « Моята теза в 180 секунди » предоставя на участниците уникалната  възможност да усъвършенстват комуникационните си способности, като същевременно запознаят по-широка публика с изследванията си. Той е и средство за представяне и популяризиране на науката, както и на докторантската форма на обучение. Това е начин за запознаване с научната продукция на младите изследователи, за засилване на контактите и обмена между научните среди и обществото.

Конкурсът « Моята теза в 180 секунди » е вдъхновен от състезанието Three minute thesis (3MTMC), което за първи път е организирано през 2008 г. в Университета Куинсленд, Австралия. През 2012 г. той навлиза във франкофонското пространство, като вече има издания в близо 30 държави. 

Националният финал за България ще се проведе на 28 май. Победителят в него участва в предварителна селекция на финалистите от страните, където AUF е организатор на конкурса и може да представя България на международния финал на конкурса, в столицата на Кот д’Ивоар, Абиджан. За всички участници в националния финал са предвидени специализирани обучения по комуникация в науката и публично говорене.

Ще бъдат раздадени награди за първо (700 лв.), второ (500 лв.) и трето място (300 лв.), както и награда на публиката.

Кандидатстването за конкурса « Моята теза в 180 секунди »,  България 2024 г., е отворено до 30 април  2024 г.

Конкурсът се провежда с подкрепата на Министерство на външните работи на Република България и с любезното съдействие на Френския институт в България.

Цялата необходима информация  за конкурса може да прочетете на сайта на AUF

Назад