x

Конференция по обедно време – „Спортът: житейска философия?“- 26 октомври 2023 г.

Поредицата Конференции – дискусии по обедно време на Френския институт в България продължават: съвместно с Националната спортна академия „Васил Левски“ организираме дебат на тема „ Спортът: житейска философия?“,

26 октомври 2023 (четвъртък), от 12 до 13.30 ч. във Френския институт в България (площад „Славейков“ 3, София).

Дебатът е отворен за широката публика.

Вход свободен. Осигурен е симултанен превод на френски и на български език.

По какъв начин спортът ни помага да живеем в хармония с природата, с другите и със себе си?

С какво спортът и движението спомагат за нашето благосъстояние? При какви условия спортистът може да усети радостта от физическото натоварване, и то на всякаква възраст?

На тези и други въпроси ще търсят отговор участниците, с поглед към спорта не само в качеството му на социален и културен феномен, но и като лична необходимост на всеки за самоусъвършенстване и непрекъснато развитие. Дебатът ще изведе на преден план въпроса може ли спортът да се смята за истинска философия на живот.

Събитието дава уникалната възможност да се срещнете на живо с четирима учени – съставители и автори на първата по рода си антология на български език, включваща изследвания в областта на хуманитарните и социалните науки, посветени на съвременната култура на спорта: „Съвременни френски философи за спорта“.

Антологията е преведена по инициатива на Националната спортна академия „Васил Левски“, с подкрепата на посолството на Франция и на Френския институт в България. През 2023 г. е публикувана от издателство Жанет-45.

В дебата ще участват френските специалисти по психология и съвременна философия на спорта Жил Льокок и Бернар Андрийо, част от екипа – съставители и автори на Антологията.  

Двамата автори ще дебатират с доц. Боряна Ангелова-Игова, специалист в областта философия на спорта от НСА „Васил Левски“, по чиято инициатива Антологията е преведена и публикувана в България.

Модератор: доц. Силвия Борисова, лектор в НСА „Васил Левски“, научен редактор на „Съвременни френски философи за спорта“.

NB : На 27 октомври в Националната спортна академия „Васил Левски“ се организира втора конференция на тема актуалността на олимпийските ценности.

Участници:

Жил Льокок, професор по психология на спорта

Жил Льокок преподава психология в Католическия университет в Париж. Той е председател на Франкофонската общност по философия на спорта и заместник-председател на Френския комитет Пиер дьо Кубертен. Жил Льокок работи усилено за организиране на обучения и научни изследвания, разкриващи основополагащите измерения на нематериалното наследство на човечеството в областта на спорта, на образованието и на здравеопазването.

Бернар Андрийо, професор по философия

Бернар Андрийо е професор в университета Париж-Сите, във Факултета „Науки и технологии на физическите и спортните дейности“ (STAPS). Той е също директор на Института за науките за спорта и здравето в Париж (I3SP ), в който се изследват био-психо-социалните ефекти от физическата активност и в частност връзката между емоциите, двигателните дейности и ползите от технологичните взаимодействия, подпомагащи физическата дейност и спорта.

Боряна Ангелова-Игова, доцент по философия на спорта

Боряна Ангелова-Игова е доктор по философия на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Преподава в Националната спортна академия „Васил Левски“.  Автор е на редица произведения, между които Consumerist Society from Frankfurt School to Jean Baudrillard: The Problem of Culture, Изобретяването на човека машина, Тялото на спортиста. Съставител на книгата Съвременни френски философи за спорта.

Силвия Борисова, доцент по естетика

Силвия Борисова е ръководител на Секция „Култура, естетика, ценности“ в Институт по философия и социология – БАН. Лектор по естетика и философия на изкуството. Основните ѝ изследователски интереси са в сферата на естетиката, философия на тялото, на движението, на сетивното възприятие, философия на спорта и философия на образованието. Автор е на книгите „Граници на естетическото съзнание“ (Парадигма, 2017) и „Естетика на тишината и мълчанието“ (ИК Гутенберг, 2019) и е преводач на много произведения в хуманитарните науки и художествената литература. Силвия Борисова е консултант към организации в младежкия, образователния, културния и творческия сектор, посветени на популяризирането на неформалното образование.

След конференцията, която ще се проведе във Френския институт в България, Бернар Андрийо и Жил Льокок ще участват в конференцията „Актуални проблеми на олимпийското образование и възпитание“, която ще се проведе на 27 октомври в НСА.

На 28 октомври, издателство „Жанет 45“ ще посрещне двамата френски автори в Националната библиотека на Пловдив, за да представят творбата „Съвременни френски философи за спорта“, в чието създаване са участвали. Ще бъде проведена дискусия с д-р Евелина Варджийска (Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“). Модератор: д-р Боряна Ангелова-Игова, НСА „Васил Левски“, съставител на антология „Съвременни френски философи за спорта“. С участието на преводачката на книгата Мария Стоева.

Назад