x

Конференция-дискусия „Информация и дезинформация : какво бъдеще за журналистиката и свободата на изразяване в Европа?

Френският институт в България продължава дейността си по темата за свободата на изразяване и организира присъствена дискусия с изключително интересни участници от Франция (Жан Катрьомер), Украйна (Олга Юркова) и България (Ралица Ковачева).

Докато периодът на Ковид-19 постави на изпитание способността на медиите и социалните мрежи да проверяват слуховете и да регулират информационните потоци, войната в Украйна и скорошното придобиване на социалната мрежа Twitter от частно лице, отвориха отново дискусията за това как най-добре да се защити свободата на изразяване и да се осигури качествена информация.

Пред журналистите и медийните специалисти в Европа стоят много наболели въпроси: Трябва ли информацията да се разпространява без ограничения, независимо от нейния източник? Трябва ли да се проверява и контролира и от кого? Трябва ли европейското информационно пространство да се управлява от общи правила? Лекторите ще обсъдят тези въпроси въз основа на своя професионалния си опит в областта на информацията.

Кога? 24 ноември 2022 г. 9:30-12.00 ч.

Къде? В конферентната зала на „Дома на Европа“, ул. „Раковски“ №124, София

За участие, моля да се регистрирате тук: https://forms.gle/Em6pxTNzxoso6AxA6

Осигурен симултанен превод на английски, френски и български език.

За събитието не се изисква такса за участие и е отворено за всички. То ще се проведе присъствено без онлайн излъчване.

Представяне на лекторите

Ралица Ковачева

Ралица е главен редактор на FactCheck.bg

Ралица Ковачева е доктор по журналистика и преподавател по международна журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“. Има три публикувани книги и множество научни статии. Изследователските ѝ интереси са насочени към Европейския съюз, международната политика и дезинформацията. Ралица Ковачева има дългогодишен журналистически опит. Работила е като журналистка в БНТ, радио „ФМ Плюс“, публикувала е в различни онлайн медии и е сред създателите на телевизиите RE:TV и BiT.

Олга Юркова

Олга Юркова е журналист и съосновател на StopFake.org 

StopFake е независима украинска организация, която е обучила множество проверители на факти, за да се бори по-добре с пропагандата и дезинформацията в медиите. Олга помага на журналистите да откриват механизмите на пропагандата и да разпознават фалшивите новини. Тя е член на списъка New Europe 100 на иноваторите в Централна и Източна Европа и е лектор на TED през 2018 г.

Жан Катрьомер е европейски журналист.

Журналист в Libération от 1986 г., Жан Катрьомер става негов „европейски кореспондент“ през 1990 г. и оттогава следи европейските въпроси.

Завършил е право, той е носител на няколко журналистически награди, последната от които, „Голямата награда на международната преса“, присъдена през 2020 г. от Асоциацията на чуждестранната преса във Франция, за „образцовата му и задълбочена работа като кореспондент на Европейския съюз и цялата му кариера в международната журналистика“.

Той е автор или съавтор на десетина книги, сред които « Да доведем проекта за еврото докрай:  Всичко, което искахте да знаете за еврото (но се страхувахте да попитате) » (Calmann-Lévy, 2019 г.) и « Гадовете на Европа » (Calmann-Lévy, 2-ро издание, 2019 г.). Той подготвя нова книга за края на либералните демокрации.

Той е хроникьор на предаванията « Вината е на Европа » (France Info и LCP), « 24 часа с Пюжадас, LCI) и « 28′ » (Arte).

Програма

9.30-10.00 ч. Регистрация и кафе

10.00-10.30 ч. Откриване

– Приветствие от г-н Пиер Колио, директор на Френския институт в България

– Представяне на Европейския акт за свобода на медиите от г-н Никола Миладинов, пресаташе в Представителството на Европейската комисия в София (15 мин.)

10.30-11.30 ч. Дискусия с :

Г-жа Ралица Ковачева (България)

Г-жа Олга Юркова (Украйна)

Г-н Жан Катрьомер (Франция)

– Модератор: г-жа Ирина Недева, председател на Асоциацията на европейските журналисти в България и специален представител на асоциацията за борбат с дезинформацията и фалшивите новини

11.30-12.00 ч. Въпроси и отговори от публиката

12.00-13.30 ч. Коктейл

Назад