x

Конференция – дискусия „Европа и войната в Украйна : подкрепа, неутралитет, степен на участие?“

29.06.2023

Част от поредицата „Конференции – дискусии по обедно време“, организирана от Френският институт в България, в партньорство със Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Вторник, 11 юли 2023, от 13:00 до 14:30 ч. в зала „Славейков“ на Френския институт. Вход свободен. Осигурен е симултанен превод на френски и на български език.

Участници:

Проф. Жан-Дени Мутон е почетен професор по публично право и бивш директор на Европейския университетски център на Университета на Лотарингия в Нанси. Той е сред най-изявените френски специалисти в областта на правото на ЕС. Преподава в Университета на Лотарингия, в Университета в Люксембург, в Европейския институт за публична администрация в Маастрихт, в Института за политически изследвания в Париж, в Белградския университет. Бивш Директор на Департамента по юридически и политически науки на Европейския университетски център и на Къщата на страните от Централна и Източна Европа в Нанси.

Почетен доктор на Софийския университет и кавалер на Ордена на почетния легион на Франция.

Автор на множество публикации в областта на правото на ЕС и  международното право.

Проф. Жан-Дени Мутон има решаваща роля за установяването и развитието на пълноценно френско-българско сътрудничество в областта на правото на ЕС. Личната му ангажираност е в основата създадената през 2008 г. първа по рода си магистърска програма по право на ЕС, която осъществяват в партньорство Софийският университет, Университетите в Нанси и Страсбург.

Проф. Янаки Стоилов е конституционен съдия, известен български юрист и политик. Бивш Ръководител на катедрата „Теория и история на държавата и правото“ в Юридическия факултет на Софийския университет. Почетен професор на Шанхайския университет. Член е на редколегията на списание „Юридически свят”.

Избиран е за народен представител в няколко парламента, включително в VІІ-то Велико народно събрание (1990-1991г.), в което е Секретар на Комисията за изработване на проект за нова конституция. Заема редица отговорни позиции в парламента: Председател на Комисията по правни въпроси, Председател на Комисията по външна политика (2014-2017), Заместник-председател на Народното събрание. Член е на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа – 2009-2017 година.

Снимка: Илияна Кирилова

Бойко Василев е популярен български журналист, телевизионен водещ и изпълнителен продуцент на предаването „Панорама“ на Българската национална телевизия (БНТ). Експерт по балканската тематика, той отразява за БНТ актуалните събития в Сърбия, Хърватия и Република Македония, войната в Босна и Херцеговина (1994 и 1995), конфликтът в Косово (1998), ударите на НАТО в Белград (1999), протестите срещу Слободан Милошевич (2000). В рамките на предаването води своя авторска коментарна рубрика по международни въпроси. Успоредно с основната си работа, снима репортажи и документални филми – и от 2010 г. до 2016 г. продуцира документалната поредица по международна тема „Светът на живо“. Отразява войните в Сирия (2012) и Ирак (2015), а през юни 2001 г. организира специално издание на „Панорама“ от Скопие, във връзка с конфликта в Македония. Бойко Василев е вицепрезидент на Фондация „Св. св. Кирил и Методий“ и член на Борда на Института за регионални и международни изследвания.

Модератор: Ирина Недева, председател на Асоциацията на европейските журналисти в България.

Назад