x

Конференция-дискусия: „Биоетичните предизвикателства на изкуствения интелект“ на 20 април 2023 г.

Като част от поредицата „Конференции-дискусии по обедно време“, Френският институт в България, в партньорство със Софийския университет „Св. Климент Охридски“, организира конференция-дискусия на европейска тематика „Биоетичните предизвикателства на изкуствения интелект“,

На 20 април 2023 г. (четвъртък), от 12:00 до 13:30 ч. във Френския институт в България (площад „Славейков“ № 3, София)

Входът е свободен. Осигурен е превод на български и френски език.

Технологиите в изкуствения интелект се развиват непрекъснато и стават все по-достъпни в ежедневието ни – до такава степен, че експертите алармират за риска, свързан с използването им. Той е най-висок, когато е свързан с обработването на личните данни на гражданите, и най-вече при електронните регистри на лични данни, в това число здравния електронен регистър.

Европейският континент в много отношения служи за пример за успешно регулиране на електронните услуги и на защитата на личните данни. Той предлага и пространство за подкрепа и развитие на нови технологии, като се конкурира с американските и китайските световни гиганти.

В този контекст си задаваме много въпроси. Възможно ли е да подкрепяме иновациите и същевременно да гарантираме във висока степен сигурността на гражданите? Имат ли те достатъчно широки права, за да са детайлно информирани за събирането и обработването на личните им данни? Необходимо ли е тяхното информирано съгласие и трябва ли то да им бъде искано за медицинските дейности, извършвани от системи с изкуствен интелект? И още, възможно ли е да бъдат регулирани новите технологии без да се изостава в иновациите и без да сме зависими от технологиите с неизвестен произход?

Тези разсъждения поставят въпроса за етичното измерение и (а)моралността на тези технологии. Могат ли машините да лекуват болести? Ще заменят ли лекарите? Как ще се развиват занапред връзките пациент – лекар, клиент – ИТ компания, гражданин – администрация?

Участниците в дискусията ще споделят своя опит и виждания по темата.

Участници:

Мария Фъртунова-Мишел

Доц. д-р Мария Фъртунова-Mишел е магистър по Право от Университет Пантеон-Асас (Париж 2) (2003). Насочва се към правото на Европейския съюз още по време на бакалавърската си степен от Университет Пантеон-Сорбона (Париц 1) през 2002 г. През 2010 г. защитава с отличие и похвала на журито докторска степен по Право на Европейския съюз на тема « Доказателството и доказателен процес в Правото на ЕС ». Непосредствено след защитата на докторската си степен печели конкурса за доцент към Националния съвет на университетите (Conseil National des Universités) и Министерството на науката и висшето образование във Франция. От 2011 г. е доцент по Право на ЕС и Европейска конвенция за правата на човека в Университет Париж-Изток, Кретей, а от 2018 г. в Университет Лотарингия, Нанси и Европейски университетски център, Нанси.

Води лекции и семинари по въпроси на материалното право на ЕС и вътрешен пазар, Защита на основните права в правния ред на ЕC и Европейската конвенция за правата на човека, Пространство на свобода, сигурност и правосъдие, Cистема на съдебен контрол в правото на ЕС и Европейска конвенция за правата на човека, Биоетика в Правото на ЕС и Европейска конвенция за правата на човека.

Стоян Ставру

Стоян Ставру е доктор по право (2009 г.) и по философия (2015 г.). От 2021 г. е ръководител на секция „Етически изследвания“ в Института по философия и социология на БАН. Заедно с Центъра за култура и дебат „Червената къща“ е организатор на поредица от дебати за биотехнологиите и биополитиката, наречена „Осмели се да попиташ!“. (2012-2014). Водещ е също, заедно с Ирина Недева, на радиопредаването за популяризиране на науката „Правото в ерата на супертехнологиите“, излъчвано по програма „Хоризонт“ на Българското национално радио (2014-2016 г.).

Основател е на професионалния сайт „Предизвикай правото!“ (2010 г.) и на правната експертна система „Лексебра“ (2022 г.). Води курсове по медицинско право (от 2008 г.) и биоправо (от 2010 г.) в Пловдивския и Софийския университет и е основен организатор на 10 поредни национални конференции по биотехнологии и биополитика (2013-2022 г.). Основните му научни интереси са в областта на вещното и гражданското право, медицинското право, биотехнологиите и биополитиката, етиката и технологиите, както и взаимодействието между концепциите за етика, собственост и климат. Автор е на множество научни студии, статии и монографични изследвания.

Емилян Енев, дигитален предприемач, лектор и инфлуенсър за нови технологии и блокчейн, инициатор на сдружение Startup Factory и съосновател на технологичната компания ReCheck

Емилиян Енев има магистърска степен по Бизнес информатика. Специализирал е в Университета в Бремен (University of Bremen), Германия. В неговата компания ReCheck той развива решения в областта на дигиталния суверенитет и контрол върху данните на потребителите. ReCheck наскоро разработи прототип на версия на дигитален портфейл за идентичност, който отговаря на последните регулаторни инициативи в Европейския Съюз. Емилиян Енев защитава децентрализираните технологии като инструмент за прозрачен и справедлив интернет също и чрез инициативите на сдружение Startup Factory, на което е председател.

Модератор Христо Христев

Христо Христев има докторска степен по право (2012 г.) от Университет Лотарингия и е специалист по право на Европейския съюз. Той е доцент в юридическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Той е също така член и координатор за България на Европейската академична мрежа по наказателно право, член на Софийската адвокатска колегия и обучител в Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ към Висшия адвокатски съвет на Република България. Ръководител е на френскоезичната магистърска програма „Право на Европейския съюз“ в Софийския университет.

Събитието се организира с подкрепата на Френския институт в Париж.

Назад