x

Концерт с френска музика ОТРАЖЕНИЯ в зала „Славейков“ на 30 октомври от 19:00 ч.

В програмата: Габриел Форе, Клод Дебюси, Франсис Пуленк

Вход: 12 лв. – билети на касата пред залата от 18:00 ч.

Деца и студенти: безплатно

ХРИСТИНА ВАСИЛЕВА, Сопран

Медалистка от конкурса за оперни певци Vivavoce на Фондация Арденца.

Създател и солист на бароково трио „Афетуозо”, с което от 2009 г. концертира с програми от старинна и съвременна камерна музика в София и страната с диригента и композитор Йосиф Герджиков и флейтистът Димитър Маринкев. Те участват заедно – с видни барокови солисти от Европа и България, като Василий Илисавски и Аапо Хакинен – във фестивалите Перперикон в Кърджали, Моцартови празници в Правец, Влайкови дни в Пирдоп, Коледен фестивал – Музикален център „Борис Христов“, концерти във Френския институт в София, множество концерти на Културния център на Софийския университет, и др.

Няколко години поред е солистка на празничния концерт „Шедьоврите на славянското музикално творчество“ по случай 24 май на Софийската филхармония на сцената на Зала България със сопрановата партия на „Стабат Матер“ от Дж. Б. Перголези, солов вариант.

Трета година поред Христина участва активно в бароковите семинари на маестро Йосиф Герджиков и сопраното Гиргина Гиргинова и театрална школа „Грозарде“ на актьора и режисьор Георги Грозев.

Това е първата съвместна програма с пианистката Галина Драганова.

ГАЛИНА ДРАГАНОВА, Пиано и хамерклавир

Галина Драганова е от малкото пианисти, получили равностойно образование както в областта на съвременната пианистична школа, така и в традициите на изпълнителското изкуство на старинни инструменти. Галина Драганова и Василий Илисавский са единствените изпълнители на историческо фортепиано (хамерклавир) в България.

Завършва СМУ „Христина Морфова”, Стара Загора – в класа по пиано на Нели Камбурова и НМА „Проф. Панчо Владигеров”, София – при проф. Димо Димов.

През 2005 г., за първи път в България, тя изнася серия от концерти на хамерклавир, които предизвикват интерес както сред широката публика, така и в професионалните среди. Участва на фестивала „Софийски музикални седмици” и Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора, заедно с камерен ансамбъл „Софийски солисти”. Изнася лекция за студенти и преподаватели от Музикалната академия в София и прави записи на хамерклавир за Българското национално радио.

Галина Драганова е основател на фондацията „Старинна музика”, която провежда образователна програма в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, с участието на водещи изпълнители на автентични инструменти.

Събитие във Facebook

Назад