x

Комеди Франсез на голям екран в зала „Славейков“

През 2022 г. се отбелязват 400 години от рождението на големия френски класик Жан-Батист Молиер. Водещият театър във Франция „Комеди Франсез“ посвещава целия сезон на този юбилей с нови постановки по негови знаменити пиеси. Сред тях е и „Тартюф, лицемерът“, за която е поканен световноизвестният режисьор Иво ван Хове. Той разкрива оригиналната версия на пиесата, преди тя да е цензурирана от крал Луи XIV през 1664 г. ден след премиерата ѝ. Френският институт в България и Световен театър в София имат удоволствиетo да ви представят спектакъла, в който участват едни от най-добрите актьори на „Комеди Франсез“, на голям екран в зала „Славейков.

ТАРТЮФ, ЛИЦЕМЕРЪТ на Иво ван Хове
24 и 25 юни от 19:00 ч.

Драматург: Коен Тахелет
Сценография и осветление: Ян Версвейвелд
Костюми: Ан Д’Хюс
Оригинална музика: Александър Деспла
Музикален сътрудник: Solrey
участват: Клод Матю, Дени Подалидес, Лоик Корбери, Кристоф Монтеньо, Доминик Бланк, Жулиен Фризон, Марина Хендс и др

Със субтитри на български език.

В стремежа си да демонстрира високи християнски добродетели, богатият Оргон кани лицемерно благочестивия Тартюф в дома си. Заемайки позата на нравствен учител на цялото семейство, Тартюф  се домогва до имущество на Оргон и се опитва да съблазни негова жена – красивата Елмира. Така той довежда семейството до ръба на катастрофа.

Иво ван Хове е от най-интересните режисьори в съвременния театър. Роден в Белгия, неговата кариера започва да се развива основно в Холандия. Добива популярност с ярките си съвременни интерпретации на класиката и мащабни сценични продукции, съчетаващи театър и кино. Той поставя из цял свят – от Ню Йорк през Париж до Буенос Айрес и е носител на много престижни награди.

Билети във Френския институт, пл. „Славейков“ № 3:
вторник – петък (в Медиатеката): 10:00 – 18:00 ч.
събота: 10:00 – 15:00 ч. (в Медиатеката); 15:00 – 18:00 ч. (на гише информация)
Цени: 7 лв. / 4 лв. за ученици и студенти

Назад