x

Кино от Франкофонията

Да отпразнуваме Франкофонията през март със селекция от три актуални филма от страни членки на това Огромно и многоезично пространство на обогатяване, езиково разнообразие и взаимодействие (Лейла Слимани) – Канада, Румъния и България.

На 9 март, програмата предлага, в сътрудничество с Посолството на Канада, трогателната квебекска комедия Сбогом, щастие – шестия пълнометражен филм на Кен Скот. На 10 март, заедно със Посолството на Румъния, филмът Метроном на Александру Белк, отличен за режисура в селекцията „Особен поглед“ в Кан. Портрет на румънската младеж под режима на Чаушеску, закърмена с музиката от предаването Метроном по Радио „Свободна Европа“. За финал, на 11 март от 19:00 ч., първият пълнометражен игрален филм на аниматора Теодор Ушев „Ф1.618“ : жанров филм, с черти на философска научна фантастика.

Всички филми са с български и/или френски субтитри.

Вход свободен до запълване на местата в залата за филмите на 9 и 10 март.
Вход с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта за филма на 11 март.
Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

четвъртък 9 март, 18:30 ч.

Сбогом, щастие

Канада, 2021, Драматична комедия, 108′
Режисьор: Кен Скот
В ролите: Франсоа Арно, Антоан Бертран, Луис Морисет

Сбогом, щастие е комедия, в която четирима братя дават обет, че ще забравят за конфликтите си, за да отдадат последна почит на баща си по време на погребението му. За последен сбогом, братята, които всичко противопоставя, заедно със съпругите и многобройните им деца отиват в лятната къща на островите Магдален, за да разпръснат праха на този толкова важен за всеки от тях родител. Конфликтите започват, когато Никола, най-младият от четиримата, губи урната с пепелта…

петък 10 март, 18:30 ч.

Метроном

Румъния-Франция, 2022, Драма, 102’
Режисьор: Александру Белк
В ролите: Мара Бугарин, Сербан Лазарович, Влад Иванов

Докато Цириак и Настасе играят на финала за купа „Дейвис“ срещу Америка през 1972 г., двама гимназисти са влюбени и пишат писма до предаването „МЕТРОНОМ” на Радио „Свободна Европа”. Когато той получава разрешение да напусне страната завинаги заедно със семейството си, те знаят, че трябва да се разделят, но не са очаквали, че последните им дни заедно ще се окажат решаващи за целия им живот.

събота 11 март, 19:00 ч.

φ1.618

България, 2022, приключенски, научна фантастика, 95’
Режисьор: Теодор Ушев
В ролите: Деян Донков, Мартина Апостолова, Ирмена Чичикова, др.

Историята на „φ1.618“ разказва за нова нация от вечни, биологически съвършени хора – био-титаните, които се готвят да напуснат Земята завинаги, подготвяйки за мисията кораба Пумпал. В тази утопична реалност, главните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да преборят предизвестената развръзка и да обърнат историята. Ще преминат през различни приключения в постоянна надпревара с времето и във вечната битка между любовта и злото, човешкото и безскрупулността.

Назад