x

Криминалета по френски

През месец януари, по случай „Нощта на четенето“ 2024, Френският институт ви предлага фокус върху майсторите на френския криминален и полицейския сюжет, като кани някои от най-изявените френски писатели на популярния жанр във Франция – Мишел Бюси, Жером Лубри, Бербар Миние и Франк Тилие.

Криминалетата бележат силно присъствие във френското кино, а понастоящем се котират добре, както свидетелстват два филма, пожънали триумф през изминалата година, чийто сюжет ни води из дебрите на разследвания по случаи от черната хроника – В нощта на 12-ти на Доминик Мол (със седем награди Сезар през 2023 г.) и Анатомия на едно падане на Жюстин Трие, спечелил Златната палма на фестивала в Кан.

Гледайте ги в рамките на прожекциите през януари и първата седмица на февруари в зала „Славейков“. Към тях се прибавя коктейл от класически ленти, в които гангстерите се отличават с хуманност, като в Не пипай мангизите на Жак Бекер (12 януари от 18:30 ч.), Избор на оръжие на Ален Корно (13 януари от 19:00 ч.) или Площад Вандом на Никол Гарсия (3 февруари, 19:00 ч.) и съвременни филми, връщащи се към корените на жанра, но запазвайки автентичния, драматичен или заплетен сюжет, като Артюр Рамбо на режисьора Лоран Канте (19 януари, 21:00 ч.), Само ние двамата на Валери Донзели или комичния Престъплението е мое – последен филм на Франсоа Озон.

Вход с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта.
Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

ПРОГРАМА

петък 2 февруари, 18:30 ч.

В нощта на 12-ти

2022, Франция-Белгия, 114’, Трилър, Полицейски
Режисьор: Доминик Мол
Участват:  Бастиен Буйон, Були Ланерс, Тео Шолби

Сред следователите от криминалната полиция се говори, че всеки има престъпление, което го преследва. В някакъв момент полицаите се натъкват на случай, който ги наранява повече от останалите, без винаги да знаят защо.

Младият и амбициозен Вивес току-що е назначен за ръководител на криминалния отдел в Гренобъл, когато на бюрото му попада случаят с убийството на Клара. Вивес и екипът му разследват сложния живот и отношения на Клара, но това, което започва като професионално и методично потапяне в живота на жертвата, скоро се превръща в натрапчива мания.

Със субтитри на български език

събота 3 февруари, 19:00 ч.

Площад „Вандом

1998, Франция, 117, Трилър, криминален, драма
Режисьор: Никол Гарсия
С участието на: Катрин Деньов, Жан-Пиер Бакри, Еманюел Сение, Жак Дютрон

Смъртта на Винсент Маливерт, директор на един от най-престижните магазини за бижута на площад Вандом, оставя жена му на ужасен кръстопът в живота си. Работлива и амбициозна, Мариан някога е била страхотен брокер. Тя е обичала мъж на име Батистели, който се е оказал неверен. Оттогава животът й е белязан от тъга. Смятайки, че е запазила част от своята грация и елегантност, Мариан живее в пиянство през повечето време до деня, в който открива седем великолепни диаманта, скрити в тайната ракла на съпруга ѝ. Красотата им бавно събужда страстта ѝ.

Със субтитри на български език

петък 12 януари, 18:30 ч.

Нe пипай мангизите

1953, Франция-Италия, 96’, трилър, драма, криминален
Режисьор: Жак Бекер
С участието на: Жан Габен, Рьоне Дари, Лино Вентура и др.

В центъра на сюжета е възрастен престъпник, който извършва голям обир, с който да се пенсионира, но губи всичко спечелено, опитвайки се да спаси своя дългогодишен партньор от група гангстери.

По романа на Албер Симонен

Награди

1954: Венеция: Номинация „Златен лъв“ за най-добър актьор (Жан Габен)

Филмът е дублиран на български език

събота 13 януари, 19:00 ч. 

Избор на оръжие

Франция, 1981, 135, Екшън, криминален, драма, трилър
Режисьор: Ален Корно
С участието на: Ив Монтан, Жерар Депардийо, Катрин Деньов, Жерар Ланвен и др.

Ноел е пенсиониран разбойник, който преди е живял на ръба на обществото, но сега иска само спокоен живот. Той живее в комфорт с прекрасната си и обичана съпруга Никол, но се съгласява да спаси Мики, престъпник, който е беглец. Когато Мики хваща Ноел да говори с полицейски инспектор, той е убеден, че е предаден и се превръща в опасен…

Филмът е дублиран на български език

петък 19 януари, 21:00 ч.

Артюр Рамбо

2021, Франция, 87’, Криминален
Режисьор: Лоран Канте
В ролите: Раба Найт Уфела, Антоан Рейнарц, Софиан Камес

Кой е Карим Д.? Млад писател с кауза и предвидим успех или двойникът му, Артюр Рамбо, който публикува съобщения всяващи омраза по социалните мрежи….

Със субтитри на български език. Вход свободен

събота 20 януари, 19:00 ч.

Само ние двамата  

2023, Франция, 105’, Драма, Трилър
Режисьор: Валери Донзели
В ролите: Виржини Ефира, Мелвил Пупо, Доминик Реймон

Бланш среща Грег и решава, че е попаднала на идеалния мъж. Страстта помежду им е очевидна, те скоро се женят и заживяват заедно. След това идилията се пропуква. Бланш е изолирана от близките си, особено от своята сестра близначка, и попада в капана на един обсебващ и опасен мъж.

Написан съвместно с Одри Диван, филмът не се интересува толкова от съспенса и от крайния резултат, които обикновено движат подобни драми. Фокусът е върху механизмите на контрол над другия, а също и върху увереността, върху способността да се наруши мълчанието. Валери Донзели се гмурка в онези нюансирани сиви зони, където жертвата на насилие се чувства принудена да направи компромис и където насилникът се колебае между нежността и насилието.

Внимание, някои сцени могат да бъдат смущаващи за по-чувствителни зрители

Със субтитри на български език

петък 26 януари, 18:30 ч.

Анатомия на едно падане

2023, Франция, 150’, Драма
Режисьор: Жюстин Трие
В ролите: Сандра Хюлер, Самуел Тайс, Суан Арло, Джени Бет

Сандра, Самюел и 11 годишният им син Даниел, страдащ от увредено зрение, живеят вече година далеч от света, в планината.

Един ден, Самюел е открит мъртъв пред къщата. Започва разследване за смърт при съмнителни обстоятелства. Сандра прибързано е привлечена под отговорност, въпреки че не се знае дали това е убийство или самоубийство.

Година по-късно Даниел присъства на делото срещу майка му – същинска аутопсия на семейните взаимоотношения.

Режисьорката представя изумителен портрет на жена, обвинена за смъртта на съпруга си. Сандра Хюлер брилянтно изиграва тази трудна и неблагодарна роля.

Последна Златна палма на Фестивала в Кан, филмът препраща към Анатомия на едно убийство на Ото Премингер, през 1959 г.

5 номинации за награди Оскар 2024

Със субтитри на български език

събота 27 януари, 19:00 ч.

Престъплението е мое

2023, Франция, 102’, Криминална комедия
Режисьор: Франсоа Озон
В ролите: Надя Терешкевич, Ребека Мардър, Изабел Юпер, Фабрис Лукини, Андре Дюсолие, Феликс Льофевр, Дани Буун и др.

Действието се развива през 30-те години в Париж. Мадлен – красива, млада, безпарична и бездарна актриса, е обвинена в убийството на известен продуцент. Подпомогната от най-добрата си приятелка Полин, млада безработна адвокатка, Мадлен получава оправдателна присъда, защото деянието е извършено при самоотбрана. Така започва новият й живот, белязан от слава и успехи, докато истината не излиза наяве.

Интелигентна и искряща като добро шампанско, тази комедия с привкус на фарс ще изненада приятно почитателите на Франсоа Озон и ще плени всички останали!

Със субтитри на български език

Назад