x

Изложба „Fake News: Art, Fiction, Mensonge“

Създаването, използването и излагането на общественото внимание на изложби, насърчаващи художественото въображение, може да накара публиката да постави под въпрос социалните проблеми и да погледне на света по различен начин.

Представена от Espace Fondation EDF в Париж, пътуващата изложба „ Fake News : Art, Fiction, Mensonge “, създадена от Центъра за медийно и информационно образование (CLEMI), има за цел да повиши осведомеността на обществото за опасностите на дезинформацията, в днешния свързан свят, чрез творбите на двадесет художници. Всеки гост артист говори по свой начин за ролята на медиите, интернет, социалните мрежи и ускоряването на все по-интензивния поток от информация и изображения.

В сътрудничество с Френския институт в България, изложбата „ Fake News : Art, Fiction, Mensonge “ се стреми да предложи различен поглед към света на медиите и поставя под въпрос тази съществена тема за медийното и информационно образование.
За да разгърне образователното измерение на изложбата, е създадена „мини-изложба“, съставена от репродукции на произведения и образователни текстове, за да циркулира възможно най-добре между различните франкофонски партньорски учебни заведения в България. Визуалното въздействие на панелите е привилегировано насочено към ученици, студенти и учители. Тази изложба беше открита за първи път от учениците на Френски лицей „Виктор Юго“ в София, като част от „Седмицата на френските гимназии по света 2022“. Но изложбата пътува!

Изложбата ще продължи своя маршрут през 2022 и 2023 г. в България, за да се срещне с друга франкофонска публика от партньорски учебни заведения. Така гимназия „Ламартин“ в София, гимназия „Сент-Екзюпери“ в Пловдив, гимназия „Бертолд Брехт“ в Пазарджик, гимназия „Людмил Стоянов“ в Благоевград, 17-то училище „Дамян Груев“ в София, ESFAM, Специализиран Институт на Франкофонията по Администрация и Мениджмънт в София, Франкофонски център / Софийски университет, Гимназия „Жолио Кюри“ във Варна, Френски Международен Лицей „Шарл Перо“ във Варна, Гимназия „Раковски“ в Бургас, Европейска езикова гимназия „Св. Константин Кирил Философ“ в Русе, СОУ „Димитър Димов” в Плевен, Великотърновският университет и Френския институт в България в София.

Медийната и информационната грамотност кореспондира с „Годината на медийна и информационна грамотност“, стартирана от Агенцията за френско образование в чужбина (AEFE), която има за цел да обективира борбата срещу дезинформацията и обучението на просветени граждани, което е от съществено значение в нашия дигитален свят на непрекъсната информация

Назад