x

Изложба BUNKER 22

Френският институт в България е партньор на изложба BUNKER 22, която е част от културния обмен между пространство 59 Rivoli, Париж и ReBonekrs, Варна, България. В рамките на този обмен от 18 до 30 октомври 2022 г. 15 български артисти ще представят съвременната сцена на страната в Париж, а през пролетта на 2023 59 Rivoli ще гостува с изложба на своите артисти във Варна.

Вижте повече за събитието

Куратори: Лиана Димитрова, Ралица Герасимова и Христо Кузманов

BUNKER 22 е групова изложба на съвременни български автори, която разглежда изкуство, като затворено в убежище. Заобиколени от динамиките и нуждите на нашето комплексно време, изкуството и артистите са принудени да представляват идеи, каузи и политически настроения. В резултат, съвременното изкуство е превърнало в защитен дискурс. Ако бункерът е измислено пространство на защита и предпазване, то също е и въображаема среда на свобода и независимост.

България е една от най-старите нации на континента, намираща се в източните предели на Европа. Измъчена от комунизъм, постсоциализъм и предизвикателствата на глобалния свят, развиващата се арт сцена в страната няма избор, освен да стои заключена в осезаемото настояще. Древна България днес носи нова, прясна маска на демократична Европейска нация, и отстрани малцина могат да разберат преживяването на тотална промяна в ценности и принадлежности. Така, съвременното българско изкуство е достоверен документ, доколкото има такъв, за културната идентичност на страната днес.

Обединени от национална рамка, изложбата BUNKER 22 представя всъщност доста различни теми и подходи свързани със съвремието. И доколкото националността на тази изложба я обобщава, толкова и в нея всъщност се говори за общите теми засягащия модерния свят и живот, които надхвърлят националната перспектива и се вливат в новият, общ, европейски дискурс. За френската публика, неочакваните сходства ще надделеят над чувството за отдалеченост. В някои платна се показват познати герои и събития, докато други използват по-имплицитни средства за изображение на съвремието.

Назад