x

Мохамед Мбугар Сар е носителят на „Изборът на Награда Гонкур в България 2022“

На 13 май 2022 г. под почетното председателство на Деметра Дулева, жури, съставено от представители на осем гимназии и университети, присъди „Изборът на Награда Гонкур в България 2022“ на Мохамед Мбугар Сар за последния му роман „Най-тайният спомен на хората“ (Съвместно издание Philippe Rey/Jimsaan, 2021 г.).

„Постоянно иновативният „Най-тайният спомен на хората“ е главозамайващ роман, над който властва необходимостта да се избира между писането и живота или дори между желанието да се стигне отвъд въпроса за срещата лице в лице между Африка и Запада. Това е преди всичко любовна песен, посветена на литературата и нейната вечна сила.“

Мохамед Мбугар Сар, 31 г., сенегалски писател пишещ на френски език. Автор на четири романа, през  2021 г. става един  от най-младите носители на наградата „Гонкур“ за последния си роман. За него „литературата е истинската гледна точка към света“.

Българската писателка и дипломат Деметра Дулева, магистър по италианска филология и английски език от СУ „Св. Климент Охридски”, със специализация по сравнително езикознание в Рим. Национален кореспондент за Франкофонията към българското Министерство на външните работи, тя е публикувала два романа „Странстващият албатрос“ (2019) и „Преобърнати съзвездия“ (2021).

Организиран от Френския институт в България, в партньорство с „Академия Гонкур“, „Изборът на Награда Гонкур в България 2022“ има за цел да популяризира франкофонската литература в страната.

За това пето издание на „Изборът на Награда Гонкур в България 2022“, 47 ученици и студенти, разделени в 7 отбора избраха любимия си роман от третата официална селекция на наградата „Гонкур“ 2021 г., те го защитиха със страст пред журито: френският лицей „Виктор Юго“ в София, 9-та френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“, 12-то средно училище „Цар Иван Асен II“, 133-то средно училище „Александър С. Пушкин“, 4-та езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ във Варна, 5-та гимназия „Йоан Екзарх“ във Варна, СУ „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет.

Наред с обсъжданията „Изборът на Награда Гонкур в България 2022“ , жури, председателствано от Клодия Калво, заместник-съветник по сътрудничеството и културната дейност, аташе по образователното сътрудничество във Френския институт в България и съставено от Атанас Сугарев, преводач, издателство „Колибри” и Еманюел Самсон, ръководител на Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа на Бюрото на МОФ за Централна и Източна Европа (CREFECO), връчи на Яница Русинова и Анастасия Маринова от екипа от СУ „Св. Климент Охридски”, ръководен от Владимир Сунгарски, наградата за творческо писане.

„Изборът на Награда Гонкур в България 2022“ продължава на 18 май 2022 г. от 17:00 ч. във Франкофонския център на  Софийския университет с литературна среща около творчеството на Деметра Дулева.

Очакваме Ви!

Назад