x

IV-то издание на програмата „Дигитален ноември“ в България

За тазгодишното издание на Месеца на дигиталните култури, Френският институт в България избра да постави акцент върху заобикалящия ни свят, околнaта среда и човешките взаимоотношения

Програмата „Дигитален ноември“ в България се организира с подкрепата на Френския институт в Париж и Естедерм България.

Първи акцент в програмата е знаково събитие, а именно визитата в България на артистката ORLAN, организирана благодарение на вече установеното партньорство с Международния фестивал за дигитални изкуства DA Fest, резултат от сътрудничеството между независимата лаборатория DA Lab и Националната художествена академия. Тази първа визита на френската трансмедийна артистка включва нейна лична изложба и лекция под надслов „ORLAN: Това е моето тяло, това е моят софтуер“.

За това девето издание на DA Fest с подчертано френско участие, кураторите проф. Венелин Шурелов и Галина Димитрова-Димова, доктор по изкуствознание, избират темата „Антибиоза: Изкуството на борбата и оцеляването“:  

„През идеята за антибиотично взаимодействие се вглеждаме в дълбокото и често интензивно отношение между силите в естествения свят през призмата на съвременното изкуство. Точно както микроорганизмите водят битки за надмощие в своите микроскопични царства, авторите във фестивалната програма навлизат в тънкостите на конфликта, контраста и конкуренцията в човешкия опит и околната среда.“

Съвместна програма на DA Fest и Френския институт в България.

Втори акцент в програмата е участието за първи път на Френския институт в България в V-то издание Sofia Game Night 2023, изцяло посветено на игрите под всички форми – образователни, електронни, забавни… В този дълъг ден, на 4ти ноември, Френският институт ще ви отведе в своята медиатека и пространството за видеоигри и сред своята колекция от настолни игри. Заповядайте да играете Dixit, Catan, Code Name, 7 Wonders Achitects, или да се потопите във преживявания във виртуална реалност, посветени на Нашата планета, включващи Мutatis на Мали Арун, Planet ∞ на Момоко Сето, Biolum на Абел Коен, В ръкавиците на Тома Песке на Юрген Хансен и Пиер-Еманюел Льо Гоф и On the Morning You Wake на Арно Колинар. Вход свободен с предварителна регистрация.

Паралелно в зала „Славейков“ ще бъде представена програма с анимационно кино

Трети акцент в програмата е турнра по видео игри за ученици от езиковите гимназии в София, който ще се провежда в медиатеката в продължение на целия месец ноември.

Назад