x

Френско кино през декември: Животните, най-добрите приятели на човека

Домашни любимци или диви животни, те са наши приятели. Те ще бъдат на големия екран в зала „Славейков“ през месец декември в рамките на седмичните прожекции за малки и големи в зала „Славейков“.

Вълнуващи запознанства, най-напред със знаковия пълнометражен филм Походът на императорите на Люк Жаке, отличен с Оскар за най-добър документален филм през 2006 г. и втора част – Императорът, заснета 12 години по-късно от същия режисьор. Ще ги представим в две последователни вечери – на 1ви и 2ри декември.  

След това филм, въвличащ ни в изкуството на причакването сред дивата тибетска природа на Снежната пантера, отличèн като най-добър документален филм на церемонията на Сезарите през 2022 г.

На 9 декември, преминаваме към художествените продукции с оригинална селскостопанска комедия – Роксан, който разказва разтърсващата история на един производител на яйца с чудноватия навик да чете на кокошките си Сирано дьо Бержерак на Ростан! И на 15 декември, Буря, вълнуващ филм за всички любители на конете.

На 16 декември, откритието за 2023 г. – документалният Китовете, пазители на планетата, който поема предизвикателството да ни поднесе песента на китовете по своеобразен начин – чрез музика. Саундтракът е разнообразен, колкото и песента на китовете… оставаме съблазнени от тези морски гиганти с изключителен интелект.

Поредица филми посветени на кръговрата на живота, ода за дивата природа – фауната която ловуваме, изяждаме, опитомяваме, наблюдаваме, описваме, въплъщаваме и на която дори… завиждаме…призоваваме малки и големи – опазвайте я!

Вход с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта.
Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

ПРОГРАМА

петък 15 декември, 18:30 ч.

Буря

Франция, Канада, 2022, Драматична комедия, 111’

Режисьор: Кристиан Дюге

В ролите: Мелани Ролан, Пио Мармай, Кейси Мотет Клайн 

Родена в конезавода на родителите си, Зоуи израства заобиколена от коне и има само една мечта: да стане жокей! Буря, кобилка, която тя вижда да се ражда, ще се превърне в нейното алтер его. Но една бурна вечер, Буря, , паникьосана, поваля Зоуи и разбива мечтата й. Въпреки това, тя ще устои и ще опита невъзможното, за да се свърже отново със съдбата си.

Филмът е на френски със субтитри на български език.

събота 16 декември, 19:00 ч.

Китовете, пазители на планетата

2023, Документален, Семеен, 82’

Режисьор: Жан-Албер Лиевр

С гласа на: Жан Дюжарден

Гърбат кит е изплувал на самотен бряг. Докато група мъже и жени организират спасяването му, нека проследим невероятната история на тези животни, обитатели на световния океан, изиграли основна роля за поддържане на екосистемата на нашата планета, от над 50 милиона години насам.

Каква поезия! Документалният филм с гласа на Жан Дюжарден е нежна одисея, разбулваща тайната на тези загадъчни и ласкави морски създания, а също и своеобразен повик за опазване на нашата екосистема.

Възможност за прекрасни изживявания пред големия екран за цялото семейство.

Филмът е на френски със субтитри на български език.

петък 1 декември, 18:30 ч.

Походът на императорите

Франция, 2004 г., Документален, 85’

Режисьор: Люк Жаке

Награди: „Оскар“ 2006 за пълнометражен документален филм

Всяка зима, в продължение на хилядолетия, в ледените пустини на Антарктика се осъществява едно удивително пътешествие – хиляди императорски пингвини напускат надеждните дълбини на океана и излизат на ледената земя, за да започнат своето пътешествие навътре в мразовития континент, където няма никакви признаци на живот…

Дублиран на български език

събота 2 декември, 19:00 ч.

Императорът (Походът на императорите 2)

Франция, 2016, документален, 88’

Режисьор: Люк Жаке

Новата история ни запознава с млад пингвин, който тръгва на първия си поход, породен от мистериозния повик, който пингвините усещат всяка зима. През очите и спомените на по-възрастния „събрат” ще станем свидетели на този епизод от живота на пингвините, следвайки животното в зашеметяващото му пътешествие. Ще разберем неговите съмнения, страховете му и всички онези предизвикателства, с които се сблъсква на всяка стъпка.

„Императорът” разказва за съдбата на един пингвин и онзи тайнствен инстинкт, който му дава шанс да оцелее…

Дублиран на български език

петък 8 декември, 18:30 ч.

Снежната пантера

2021, Франция, документален, 92 мин.

Режисьори: Мари Амиге и Венсан Мюние

В ролите: Силвен Тесон, Венсан Мюние

В сърцето на високите тибетски плата, фотографът Венсен Мюние въвлича писателя Силвен Тесон в издирване на снежната пантера. Инициира го в изящното изкуство на причакването, в разгадаването на следите и търпението, необходимо за да се зърне животното. Прекосявайки обитаваните от невидимо присъствие върхове, двамата мъже водят диалог за мястото на човека сред живите създания и ознаменуват красотата на света.

Филмът е на френски със субтитри на български език.

събота 9 декември, 19:00 ч.

Роксан

Франция, 2018, Комедия, 88 мин.  

Режисьор: Мелани Офре

Участват: Гийом де Тонкедек, Леа Друкер, Лионел Абелански

В северната част на Бретан Реймон е френски биопроизводител на яйца от свободни кокошки. Стопанството му върви добре, както и на другите селяни в кооператива, но конкуренцията изведнъж се надига и пазарът се поема от един производител – Кевборн. Бизнесът на Реймон е пред фалит.

В този фатален момент той решава да се отдаде на своята скрита поетична страст – четене на откъси от пиеси, най-вече „Сирано дьо Бержерак“, но не тайно и пред избрана публика, а на живо пред всички.

Реймон записва клипчета в интернет и постепенно събира почитатели. С помощта на учителка – англичанка, стига до 100 000 посещения, но това няма да спаси фермата му. Затова, с още малко помощ, ще опита нещо друго, което може да помогне и на други в голямата криза…

Филмът е на френски със субтитри на български език.

Назад