x

Френският пианист Франсоа Чаплин в София – мастър клас и рецитал в зала „България“

Големият френски пианист Франсоа Чаплин ще свири в София в подкрепа на млади талантливи български пианисти, които международно жури определя в конкурс на фондация „Венцислав Янков“ – Поети на пианото. /www.vyankoff.com/

Като студент в Парижката висша консерватория той получава своите ценни уроци от изключителния български пианист Венцислав Янков.

В програмата на неговия Благотворителен рецитал са включени творби на Хайдн, Шопен и Дебюси, които той е разучавал със своя ментор.

Венцислав Янков е ученик на немския проф. Мартинсен и френската пианистка Маргарита Лонг и е носител на първа награда в международния конкурс Маргарита Лонг-Жак Тибо през 1949 г. Именно тази великолепна френска пианистка и приятелка на Морис Равел и Клод Дебюси преподава на Венцислав Янков как да изпълнява техните произведения. Тази традиция се предава нататък към неговите студенти. Един от най-изявените сред тях е Francois Chaplin, който идвайки в България изпълнява едно отдавна дадено обещание на своя професор – да свири пред българска публика.

Франсоа Чаплин бе член на журито в София през 2023 г., което определи първите стипендианти на Фондация „Венцислав Янков“ – Ивайло Василев и Ангел Ялъчков – двама млади талантливи пианисти, които имат пред себе си голямо бъдеще. Благодарение на финансовата подкрепа, която те получиха, можаха да участват в няколко майсторски класа в чужбина и сега вече всички се радваме на техните големи успехи.

Той ще има майсторски клас за млади пианисти в периода 13-17 май 2024 г., който ще се проведе във Френския институт в България.

На 17 май от 19:00 ч. в зала Славейков на Френския институт ще се проведе концерта на курсистите от майсторския клас. Входът е свободен до изчерпване на местата.

Благотворителният рецитал и майсторският клас се провеждат под патронажа на Министерството на културата и Френското посолство и Френския институт в България и с финансовата подкрепа на Столична община. Партньори на инициативите са: Българският Червен кръст, Феър Плей Интернешънъл, НМА „Проф. Панчо Владигеров“, НМУ „Любомир Пипков“ и Асоциацията на почетните консули в България.

България може да има своите специални посланици по света в лицето на младите ни талантливи музиканти. Малката помощ навреме за тях сега е безценна.

Не пропускайте да си подарите една елегантна неделна вечер на 19 май от 19:00 ч. в голямата зала „България“ с прекрасната музика на Хайдн, Шопен и Дебюси и да се включите в това благородно начинание в полза на таланта, трудолюбието и вдъхновението на нашите млади пианисти!

Билети можете да намерите в мрежата на eventim и на касата на зала „България“.


Назад