x

Фестивал Синелибри в зала „Славейков“

Филми за четене, книги за гледане: Фестивалът Синелибри обединява две от най-важните за нас културни и творчески индустрии. Това е уникален фестивал, който римува литература и киноФренският институт в България, в рамките на политиката за културно сътрудничество, подкрепя фестивала от самото му създаване, и ще отвори и тази година врати за кинопрожекции по време на целия фестивал от 9 до 30-ти октомври. 

Френската Галавечер в рамките на фестивала ще се състои в зала „Славейков“, на 18 октомври, от 18:30, когато френската писателка Аманда Стерс лично ще представи българското издание на романа „Обещания“ и едноименния филм, режисиран от нея.

Вход с билет (стандартна цена 14 лв. / намалена цена 12 лв.) или с абонаментна карта.
Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите в зала „Славейков“.

Ето и цялата програма:

неделя 9 октомври, 16:00 ч.

Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?

2022, Анимация, Семеен, 82’
Режисьор: Амандин Фрьодон, Бенжамен Масубр
В ролите: Лоран Лафит, Марк Арно, Ален Шабат, Куентин Форе, Алисия Ава и др.

Някъде между Монмартър и Сен Жермен дьо Пре карикатуристът Жан-Жак Семпе и писателят Рьоне Госини се надвесват над голям бял лист хартия и вдъхват живот на палаво и симпатично момче, което ще придобие известност като малкия Никола. В този прелестен филм Семпе и Госини ще разкажат историята на своето приятелство и на съвместната си творческа кариера и ще осветлят истината за едно детство, изпълнено с надежди и мечти.

неделя 9 октомври, 19:00 ч.

Йожени Гранде

2021, Драма, 103’
Режисьор: Марк Дюген
В ролите: Жозефин Жапи, Оливие Гурме, Валери Бонетон, Сезар Домбой, Франсоа Мартуре, Натали Бекю, Бруно Рафаели и др.

Феликс Гранде тиранично властва в скромната провинциална къща, където живее заедно със съпругата си и дъщеря им – Йожени. Изключителен скъперник, Феликс гледа с неприязън на всеки кандидат за ръката на красивата му дъщеря. Един брак би му коствал значителна зестра, разкривайки най-добре пазената му тайна: неговото колосално богатство. Неочакваното посещение на племенника на Феликс – безработен и разорен парижки денди, докосва нежната душа на Йожени и тя се влюбва до полуда в него. Воден от безчувствена ярост, Феликс Гранде е готов повече от всякога да жертва всичко пред олтара на парите – дори собствената си дъщеря…

понеделник 10 октомври, 18:30 ч.

Време на тайни

2022, Семеен, Приключенски, 104’
Режисьор: Кристоф Баратие
В ролите: Лео Кампион, Мелани Дуте, Гийом дьо Тонкедек, Ан Шарие, Батист Негрел, Франсоа-Ксавие Демезон и др.

Марсел Паньол ще изживее последната си лятна ваканция преди гимназията, завръщайки се към любимите си хълмове в Прованс. Това лято на момчешки приключения му носи първи любовни трепети и тайни.

вторник 11 октомври, 18:30 ч.

Невинният

2022, Комедия, 99’
Режисьор: Луи Гарел
В ролите: Луи Гарел, Анук Гринберг, Ноеми Мерлан, Рошди Зем, Янис Кебаб, Леа Виаземски и др.

Трогателно забавен и ексцентричен филм, който третира различни теми, люшкайки се между романтична комедия и филм за обир. Луи Гарел се вдъхновява от собствената си житейска история, за да разкаже историята на Абел, който се противопоставя на брака на майка си Силви с един затворник.

сряда 12 октомври, 18:30 ч.

Сбогом, господин Хафман

2021, Драма, 115’
Режисьор: Фред Кавайе
В ролите: Даниел Отьой, Жил Льолуш, Сара Жиродо, Николай Кински, Матилд Бисон, Пиер Реджани др.

Париж, 1942-ра. Франсоа Мерсие е обикновен мъж, който се стреми единствено да създаде семейство с Бланш, жената, която обича. Той работи за талантливия бижутер Хафман. В условията на германската окупация двамата мъже няма да имат друг избор, освен да сключат споразумение, чиито последици ще променят съдбата им през следващите няколко месеца… “Сбогом, господин Хафман” е драматична и вълнуваща история, която изследва отпечатъка на историята върху живота на трима души.

четвъртък 13 октомври, 18:30 ч.

Цветовете на пожара

2022, Историческа драма, 134’
Режисьор: Кловис Корнияк
В ролите: Фани Ардан, Леа Дрюкер, Оливие Гурме, Алис Изааз, Кловис Корнияк, Албан Льоноар и др.

Париж, 1927 г. След смъртта на баща си Мадлен Перикур трябва да наследи финансовата му империя, но става жертва на заговор, който я води към разруха. След като синът й Пол извършва неочакван и трагичен акт, Мадлен е решена да си отмъсти. Изправена пред враждебността на мъжете, покварата на средата, амбицията на обкръжението си и алчността на своето време, тя трябва да вложи изключителна енергия, находчивост, но също и макиавелизъм, за да оцелее и да изгради живота си отново. Задачата й е допълнително усложнена от факта, че по това време Франция вече е полазена от езиците на огъня, който ще опустоши Европа.

петък 14 октомври, 18:30 ч.

Дон Жуан

2022, Музикална драма, Комедия, 110’
Режисьор: Серж Бозон
В ролите: Виржини Ефира, Тахар Рахим, Ален Шамфор, Дамиен Шапел, Жени Бет, Луиз Рибиер, Либон Хил др.

Изоставен в деня на сватбата си, Лоран – театрален актьор, който в момента играе ролята на прочутия прелъстител Дон Жуан, вижда своята годеница във всяка срещната жена. В опит да спаси разбитото си сърце и его, той се опитва да ги съблазни, но никоя от тях не се поддава на неговите превзети ухажвания. А в това време в театъра главната актриса напуска репетиции и се налага да бъде заместена не от кого да е, а от годеницата на Лоран…

събота 15 октомври, 18:00 ч.

Милан Кундера: От шегата да незначителността

2021, Документален, 52’
Режисьор: Милош Смидмайер
В ролите: Иржи Бартошка, Никола Бриансон, Иржи Брабец, Жан-Клод Кариер и др.

Единственият документален филм за наследството на Милан Кундера

Милан Кундера е обвит в мистерия. Не е давал интервюта 30 години и не се е появявал на публични места, за него говори единствено работата му. Есетата и философските дискусии в романите му са доста красноречиви. Един студент, който има фантастична възможност да направи интервю с Кундера, ни помага да си изградим сюжетна линия. След седмици чакане в кафене пред къщата на великия писател, четейки книгите му, студентът скоро започва да се идентифицира с някои от неговите идеи. Освен всичко друго филмът търси отговор на въпросите: Какво в творчеството на Кундера му е осигурило статут на жива легенда? Кое е уникалното в книгите му?       

неделя 16 октомври, 18:00 ч.

Госпожа Харис отива в Париж

2022, Комедия, Драма, 115’
Режисьор: Антъни Фабиан
В ролите: Лесли Манвил, Джейсън Айзъкс, Алба Баптиста, Ламбер Уилсън, Роуз Уилямс, Изабел Юпер, Елън Томас, Лукас Браво др.

Овдовяла чистачка в Лондон през 50-те години на миналия век се влюбва в модна рокля на „Диор“ и решава да си я набави. Тази страст я отвежда в сърцето на френската столица. Идеята, че никога не е късно да последваш мечтите си, рядко спохожда вдовици на достолепна възраст. Госпожа Ада Харис не си е представяла, че е възможно да се впусне в подобна авантюра, но ето че обстоятелствата се нареждат в нейна полза. След като успява да събере пари, тя заминава за Париж – пътуване, което ще промени не само собствения й живот, но и бъдещето на легендарната модна къща „Кристиан Диор“. Така една романтична история, публикувана през 1958 година, отново придобива популярност благодарение на таланта и обаянието на Лесли Манвил!

понеделник 17 октомври, 18:30 ч.

Синдикалистката

2022, Трилър, 122’
Режисьор: Жан-Пол Саломе
В ролите: Изабел Юпер, Александра Мария Лара, Марина Фоис, Беноа Мажимел, Иван Атал и др.

В основата на филма стои разследване в областта на ядрената енергия и политиката. Морийн Кеърни е синдикалист на мултинационалната ядрена централа Арева. От години Морийн защитава интересите на компанията, поддържайки отношения с министри и други влиятелни личности. Когато научава за сключване на свръхсекретна сделка, която е напът да предизвика трус в ядрената индустрия, тя влиза в ролята на разобличител. Сама срещу света, Морийн се бори със зъби и нокти, за да осветли скандала и да защити повече от 50 000 работни места. Животът й се обръща с главата надолу, когато е брутално нападната в собствения си дом.

вторник 18 октомври, 18:30 ч.

Обещания

2021, Драма, 113’
Режисьор: Аманда Стерс
В ролите: Пиерфранческо Фавино, Кели Райли, Жан Рено, Крис Маршал, Кара Теоболд, Дийпак Верма и др.

Загърбил тежкото си детство, Александър намира баланс благодарение на съпругата и дъщеря си. Лаура е дилър на изкуство и скоро й предстои сватба. Срещат се на едно парти и моментално осъзнават, че ситуацията няма изход. Присмехът на съдбата и трудните решения, които двамата ще вземат, ще бележат завинаги тяхното ежедневие, раздирано от изгарящи чувства. Остава утехата, че любов, която не е изживяна, никога не може да умре…

сряда 19 октомври, 19:30 ч.

Мадам

2017, Комедия, Драма, Романс, 91’
Режисьор: Аманда Стeрс
В ролите: Тони Колет, Роси де Палма, Харви Кайтел, Майкъл Смайли, Сю Кан, Том Хюз и др.

За да придадат известна пикантност на своя буксуващ брак, Ан и Боб, заможна американска двойка, се преместват в имение в романтичния Париж. Докато приготвят изискана вечеря за също толкова изисканите си приятели, домакинята открива, че са поканени 13 гости. В пристъп на паника Ан настоява нейната вярна прислужница Мария да се маскира като мистериозна испанска благородничка, за да допълни бройката. Но изпитото вино и закачливият разговор сближават Мария с английски брокер на изкуство. Ан ще вложи цялата си енергия, за да унищожи тази неочаквана и абсурдна любовна афера.

четвъртък 20 октомври, 18:30 ч.

За цял живот

2021, Комедия, Драма, Романс, 101’
Режисьор: Паоло Костела
В ролите: Амбра Ангиолини, Клаудия Герини, Филипо Нигро, Каролина Крешчентини, Фабио Воло, Едоардо Бранди и др.

Четири семейни двойки разбират, че бракът им е невалиден, тъй като лицето, отслужило съответните църковни церемонии, не е истински свещеник. Четирите истории се преплитат и двойките трябва да решат какво да правят по-нататък, да се оженят ли отново или не. Идеален повод за равносметка след натрупаните години съвместен живот.

петък 21 октомври, 18:30 ч.

Мегре и мъртвото момиче

2022, Криминална драма, 89’
Режисьор: Патрис Льоконт
В ролите: Жерар Депардийо, Мелани Берние, Ерве Пиер, Орор Клеман, Жад Лабест, Пиер Мур и др.

Младо момиче, облечено в красива вечерна рокля, е намерено мъртво на парижки площад. Комисар Мегре ще направи всичко възможно да идентифицира жертвата, макар и на пръв поглед нищо да не може да му помогне. Никой не я познава и не си спомня за нея. Появява се обаче престъпничка, която поразително прилича на момичето…
Адаптирайки прочутия роман на белгийския писател Жорж Сименон, издаден през 1954 г., режисьорът Патрис Льоконт възкресява добрата традиция на “старомодното” разказване на истории, като поставя на фокус темите за привилегиите, социалния статус, властта и лоялността.

събота 22 октомври, 18:30 ч.

Децата на другите

2022, Комедия, Драма, 103’
Режисьор: Ребека Злотовски
В ролите: Антония Буреси, Яме Кутюр, Виржини Ефира, Киара Мастрояни, Рошди Зем, Мирей Перие, Виктор Льофевр, Фредерик Уайзман и др.

Рейчъл е на 40 години, няма деца. Тя обича живота си: учениците си в гимназията, приятелите си, бившите си любовници, уроците си по китара. Влюбвайки се в Али, тя се привързва и към Лейла, неговата 4-годишна дъщеря. Прибира я от училище, обича я и се отнася с нея като със свое дете. Но да обичаш децата на другите, понякога е рисковано.

 неделя 23 октомври, 18:30 ч.

„Нотр Дам“ гори

2022, Биографична драма, Трилър, 110’
Режисьор: Жан-Жак Ано
В ролите: Самюел Лабарт, Жан-Пол Бордес, Микаел Чиринян, Ава Бая, Жул Садуги, Елоди Навар и др.

Зрелищен разказ за пожара в катедралата „Нотр Дам“ в Париж през април 2019 година. Жан-Жак Ано разчита на най-новите технологии – Imax и Atmos, за да илюстрира страховитото събитие по един изключително въздействащ начин.
„Нотр Дам гори“ възпроизвежда детайлно чудовищния пожар, най-големия в историята на катедралата досега, проследявайки героичните действия на мъже и жени пожарникари, които залагат живота си на карта по време на една всяваща ужас и страхопочитание спасителна акция. Резултатът е върхово кинематографично постижение, запечатало 24 часа от живота на Париж, в които съответните институции са изправени пред огромно предизвикателство поради закъснение при подаването на сигнала за тревога… В края на тази опасна битка опитът и смелостта побеждават.

понеделник 24 октомври, 18:30 ч.

Нашето тихо местенце

2021, Документален, 68’
Режисьор: Елица Георгиева
В ролите: Альона Глухова

Елица Георгиева заснема процеса на създаването на романа, който белоруското ѝ алтер его Альона започва да пише за баща си – морски авантюрист, физик и мечтател, изчезнал край турския бряг през 1995 г. Съпровождайки този опит за преодоляване на мъката чрез писане, режисьорката измисля свой собствен визуален език, който засилва напрежението между сън и реалност, поезия и памет.
Елица Георгиева е родена през 1982 г. От 2000 г. живее и работи във Франция. Изучава кино и литература. Посвещава се на широк спектър артистични проекти, съчетаващи кино, литература и мултимедийни пърформанси. През 2017 г. режисира документалния филм „Всяка стена е врата“. „Нашето тихо местенце“ е вторият ѝ филм.

вторник 25 октомври, 18:30 ч.

Да живееш

2022, Драма, 102’
Режисьор: Оливър Херманус
В ролите: Бил Наи, Ейми Лу Ууд, Алекс Шарп, Том Бърк, Ейдриън Ролинс, Оливър Крис, Ричард Кънингъм, Лиа Уилямс и др.

Англоезичен римейк на японския киношедьовър „Ikiru“ (1952) на режисьора Акира Куросава, чието действие се развива в Лондон през 50-те години на миналия век.

Последните трийсет години от живота на главния герой, дребен бюрократ на име Уилямс, са минали като насън, при това на едно и също работно място. Когато узнава, че е болен от рак и не му остава много време, той решава да придаде смисъл на живота си. Уилямс е съвсем сам на света, съпругата му е мъртва, синът му е отчужден от него, а колегите му  – хората, с които поддържа контакт по-интензивно, отколкото с всеки друг – са малко повече от непознати. Филмът изследва отчаяната екзистенциална борба на един обикновен човек в преследване на поставената цел.

сряда 26 октомври, 18:30 ч.

Петер фон Кант

2022, Драма, 85’
Режисьор и сценарист: Франсоа Озон
В ролите: Изабел Аджани, Дени Меноше, Хана Шигула, Халил Бен Гарбия и др.

„Петер фон Кант“ е свободна интерпретация на шедьовъра „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ (1972) на Райнер Фасбиндер. В ръцете на Озон тази история акумулира мощна енергия от любов и ревност, хумор и съблазън – всичко, което прави живота и изкуството така неразривно свързани. Превръщайки героинята Петра фон Кант в мъж, при това кинорежисьор, изигран превъзходно от Дени Меноше според признанието на международната критика, Франсоа Озон отдава почит не само на оригиналния филм, но и на самия Фасбиндер.

петък 28 октомври, 18:30 ч.

В очакване на Боджангълс

2022, Драма, 124’
Режисьор: Режи Роансар
В ролите: Ромен Дюри, Виржини Ефира, Грегори Гадбоа, Морган Ломбард, Солан Мачадо Гранер и др.

Безумната любов никога не е била толкова убедителна. Пред малкото си момче Камий и Жорж танцуват на фона на любимата си песен – „Мистър Боджангълс“. В техния дом всичко е забавление и фантазия. Майката задава „дневния ред“ със своята непредсказуемост. Благодарение на нея семейството е непрестанно във вихъра на поезията… Ала нито един празник не е безкраен. Възможно ли е да се избегне неизбежното и на каква цена?

събота 29 октомври, 11:30 ч.

Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?

2022, Анимация, Семеен, 82’
Режисьор: Амандин Фрьодон, Бенжамен Масубр
В ролите: Лоран Лафит, Марк Арно, Ален Шабат, Куентин Форе, Алисия Ава и др.

Някъде между Монмартър и Сен Жермен дьо Пре карикатуристът Жан-Жак Семпе и писателят Рьоне Госини се надвесват над голям бял лист хартия и вдъхват живот на палаво и симпатично момче, което ще придобие известност като малкия Никола. В този прелестен филм Семпе и Госини ще разкажат историята на своето приятелство и на съвместната си творческа кариера и ще осветлят истината за едно детство, изпълнено с надежди и мечти.

събота 29 октомври, 18:00 ч.

Госпожа Харис отива в Париж

2022, Комедия, Драма, 115’
Режисьор: Антъни Фабиан
В ролите: Лесли Манвил, Джейсън Айзъкс, Алба Баптиста, Ламбер Уилсън, Роуз Уилямс, Изабел Юпер, Елън Томас, Лукас Браво др.

Овдовяла чистачка в Лондон през 50-те години на миналия век се влюбва в модна рокля на „Диор“ и решава да си я набави. Тази страст я отвежда в сърцето на френската столица. Идеята, че никога не е късно да последваш мечтите си, рядко спохожда вдовици на достолепна възраст. Госпожа Ада Харис не си е представяла, че е възможно да се впусне в подобна авантюра, но ето че обстоятелствата се нареждат в нейна полза. След като успява да събере пари, тя заминава за Париж – пътуване, което ще промени не само собствения й живот, но и бъдещето на легендарната модна къща „Кристиан Диор“. Така една романтична история, публикувана през 1958 година, отново придобива популярност благодарение на таланта и обаянието на Лесли Манвил!

неделя 30 октомври, 18:00 ч.

Сбогом, господин Хафман

2021, Драма, 115’
Режисьор: Фред Кавайе
В ролите: Даниел Отьой, Жил Льолуш, Сара Жиродо, Николай Кински, Матилд Бисон, Пиер Реджани др.

Париж, 1942-ра. Франсоа Мерсие е обикновен мъж, който се стреми единствено да създаде семейство с Бланш, жената, която обича. Той работи за талантливия бижутер Хафман. В условията на германската окупация двамата мъже няма да имат друг избор, освен да сключат споразумение, чиито последици ще променят съдбата им през следващите няколко месеца… “Сбогом, господин Хафман” е драматична и вълнуваща история, която изследва отпечатъка на историята върху живота на трима души.

Назад