x

Джулиано да Емполи е носителят на „Избора на Награда Гонкур в България 2023“

На 25 април 2023 г. Джулиано да Емполи беше отличен в шестото издание на „Избора на Наградата Гонкур в България“ за своята творба „Магът от Кремъл“. Под почетното председателство на Елица Георгиева, писателка и режисьорка, 8 представители на 8 училищни и университетски екипа от България, от Благоевград, Варна, Велико Търново и София, обсъждаха и гласуваха за своя фаворит.

Поздравления за всички членове на журито, които защитиха своя избор с голям ентусиазъм и убедителни аргументи. Големи благодарности на всички учители, които ги придружаваха.

Организиран от Френския институт в България в партньорство с „Академия Гонкур“, конкурсът „Изборът на Награда Гонкур в България“ има за цел да популяризира съвременната френска литература в България.

По време на обсъжданията на „Изборa на Наградата Гонкур в България“ журито, съставено от членове на Френския институт в България, Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа на Бюрото на МОФ за Централна и Източна Европа (CREFECO) и издателство „Колибри“, присъди наградата за творческо писане на двамата ученици Томас дьо Вутерс и Маел Тири от Френски лицей „Виктор Юго“- София. Почетна награда бе връчена и на Деница Чорева, ученичка от ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, Благоевград.

Повече информация за „Избора на Награда Гонкур в България“, можете да откриете тук

Назад