x

Две хореографии на Клод Брюмашон в Държавна опера Стара Загора на 28 и 29 април

Клод Брумашон е френски танцьор и хореограф на съвременен танц. През 1992 г. той основава, заедно с Бенжамен Ламарш, Националния хореографски център в Нант, Център, който те ръководят до 2016 г.

Творенията на Брумашон са вдъхновени от живота и взаимоотношенията между хората. Стилът на неговия танц е много фигуративен, изразителен, понякога брутален и винаги страстен. Всеки ден, постоянно вслушвайки се в различията, бдителни и будни във всеки един момент, Клод Брумашон и Бенжамен Ламарш търсят поетични и енергични движения. Те създават танц, който е последователно фигуративен и главозамайващ, лиричен и страстен, извисен и романтичен, едновременно с това земен и изпълнен със смисъл.

Много от творенията на Клод Брумашон обединяват танцьори от Националния хореографски център в Нант и такива от посетените страни или места на пребиваване като Чили, Нигерия, Филипините (Национален балет), Финландия (Балет Раатико), Чешката република и Аржентина. Клод Брюмашон и Бенжамен Ламарш са създали също така множество хореографски пиеси с деца, както и с деца или юноши с увреждания.

През 2016 г. те създават компанията „Су ла по“, за да създават и разпространяват своите творения.

В Държавна опера – Стара Загора Клод Брумашон пресъздава две хореографии: това са „Неопитомените“ и „Пиедесталът на девиците“.

„Неопитомените“ е пламенен дует, изпълнен с жизнена енергия.
От създаването си тя е била представяна на около тридесет балета във Франция и в Европа, в Чили и в Австралия, от 120 изпълнители. През 2023 г. ще бъде представена в Старозагорската опера (България), в Балет До Доуро (Португалия) и Роберто Боле/Артеданза в Милано (Италия).

„Пиедесталът на девиците“ е произведение – танц на изисканата любов от Средновековието и което изтъква дълбоко уважение към влюбения любовник, нечувствителен към физическата болка.

Представянето на двете хореографии се реализира с подкрепата на Държавна опера-Стара Загора и Френски институт в България.

28 и 29 април 2023 от 19:00 ч. в Държавна Опера – Стара Загора

Назад