x

Дигитален ноември 2022

3-то издание в България на Дигитален ноември

Празник на дигиталните култури

За тазгодишното издание на инициативата, Френския институт в България поставя акцент върху творчеството на млади артисти и индустрията на видео игрите с разнообразни активности през целия месец ноември.

Инициативата „Дигитален ноември“ се осъществява с подкрепата на Френския институт в Париж, Театроскоп, Pontica Solutions и Chibi Phoenix.

ПРОГРАМА

2 ноември, 19:30 ч. – Интерактивен музикален театър SCREENAGERS Vol.2 на голямата сцена на център за свървеменни изкуства „Топлоцентрала“

Продукция: Франция/Хърватска на компанията Premier Stratagème

Събитие във Facebook

SCREENAGERS Vol.2 е интерактивен музикален театър. С подход едновременно към писането и музиката изпълнителят ни представя една интимна музикална компилация от замъглени емоции, за които не можем да намерим думи във всекидневието си.

Представлението разглежда развитието на критичност към дигиталната култура и влиянието на интернет в нашето ежедневие. Въпреки че има толкова видове интернет преживяване, колко има потребители, в рамките на дадена култура или дадено поколение съществува сходен опит.

Вниквайки в особеностите на различните култури и същевременно поставяйки под въпрос сложната връзка между човека, новите технологии и медиите, артистите се надяват да покажат, че театърът може и трябва да бъде място за поставяне под въпрос на ролята, която цифровите инструменти все повече играят в разказването на собствената идентичност и създаването на колективното Въображаемо.


9-11 ноември – VR изложба « ENTER THE GHOST » на Мич Брезунек в The steps (ул. Братя МИладинови 12). Откриване на 9 ноември от 18:30 ч.

VR изложбата ENTER THE GHOST на Мич Брезунек е следващата част от проектa GHOST, с който авторът преобразява дигитално паметници на съветската армия в България. Изложбата е продължение на неговата самостоятелна изложба THE GHOST IS HERE, представена в Пловдив през септември 2022 г.


С ENTER THE GHOST (“Влез в Призрака”) художникът ни кани да открием фиктивен свят чрез VR (виртуална реалност) и да разгледаме Альоша, паметника на Съветската армия в Пловдив, от нова перспектива и в 3D. VR сетът позволява на посетителите да”влязат” в паметника, където ги очаква цяла нова реалност, наситена от символи.

Събитие във Facebook

11-13 ноември – 48-часов хакатон за създаване на видео игри по време на Sofia Game Jam във Френския институт в България

За осма година Sofia Game Jam инициативата отново ще се състои в София, като главни партньори и локации за целта са избрани Френски институт в България и Полски културен институт. Амбициозният фестивал има за цел да покаже на младите хора в България, че могат да се реализират успешно в сферата на създаването на видео игри и специални ефекти в собствената си страна.

След въвеждащи думи от водещия Десислав Андреев на 11 ноември във Френския институт ще започне хакатона Sofia Game Jam. Там 130 души ще се съберат, за да създават игри за 48 часа. Темата за пръв път е дело не на глобалната иницатива Global Game Jam, а на дългогодишен гост на събитието и колега-гейм разработчик от Прага, чиято самоличност ще остане до последно в тайна.


19-20 ноември – Гейм дев конференция-лекции в зала „Славейков“ на Френския институт в България

През третия уикенд на ноември, във Френския институт ще се състоят два пълни дни лекции с водещ Венелин Тончев, посветени на гейм индустрията с професионалисти от България и Европа. Поканени са да говорят знаменити хора от хърватската компания Croteam, създала Serious Sam и The Talos Principle, майстори на специалните ефекти в киното от българското студио WorldWide FX, визуални артисти от Hypixel Studios и Chaos, както и едни от най-важните членове на големи полски компании като 11 Bit Studios и Flying Wild Hog, които, изненадващо, са българи.

Конференцията няма как да се състои и без приноса на български гейм студия. Виктор Кетипов от Kipi Interactive ще сподели за смисъла и корените на NFT-тата във видео игрите, Антон Славов ще ни даде своята гледна точка за бъдещето на арта в гейминга. Ще чуем и видим също така легендата Джулиан Голъп – името зад X-Com франчайза, който ще даде напъствия за младите инди студия. Като специален гост, е поканен Веселин Ефремов, който ще пристигне от Стокхолм, за да разкаже за кариерния си път от визуално зашеметяващия филм за роботи Adam до работата си в Unity Technologies.

Входът на лекциите е свободен и няма ограничения за възраст. Лекциите ще бъдат на английски език.

ПРОГРАМА (PDF, 251 KB)


26-27 ноември – Кариерно изложение в Полския институт, посветено на гейм дев индустрията, ул. Веслец 12

В Полския институт ще можете да се срещнете с популярните български студия и софтуер компании – Creative Assembly Sofia, Ubisoft Sofia, Black Sea Games, InfiniGods, Chibi Phoenix и Pontica Solutions. Посетителите ще имат шанса да се запознаят директно с най-големите български гейм студия, да научат за възможностите за работа и стаж в тях, и да получат специални подаръци, след като говорят с компаниите.

Входът на кариерното изложение е свободен и няма ограничения за възраст.


1-30 ноември – Изложба „Бягство, пътешествие в сърцето на дигиталните култури“, VR обиколка на Нотр-Дам, Турнир видео игри и ателиета Culturethèque в медиатеката на Френския институт

Дигиталната култура днес е част от нашето ежедневие. Изложбата „Бягство, пътешествие в сърцето на дигиталните култури“ ни кани да направим крачка встрани и да погледнем на дигиталния свят критично, да се отърсим за момент от неговото влияние и да го преценим безпристрастно.

Назад