x

Девето издание на „Срещи на младото европейско кино“ от 20 до 25 юни 2023 г.

Специално селектирани филми, оригинален киноконцерт, работилници и обучения за учители ще се проведат от 20 до 25 юни 2023 г. във Френския институт, Гьоте-институт и Чешки център. Вход свободен. Събитието е посветено на кинообразованието на младата аудитория от 3 до 19 години.

Организаторите от Сдружение „Арте Урбана Колектив“, които целогодишно работят за внедряване на киното като изкуство в училище, чрез редица европейски инициативи като CinEd, Short Cut – Млади режисьори снимат града си, Киното, сто години младост, Cinemini и др., ще представят богата програма от кинопрожекции, дискусии, оригинални работилници, както и уникален по рода си киноконцерт, съчетаващ прожекция на селекция от анимационни филми и музика на живо, композирана от пианиста Станислав Арабаджиев. 

Между филмите и специалните събития тази година са: класиката на словенското кино Щастие на каишка” на режисьора Яне Каучич, унгарският документален „Проект: Баба“ на режисьора Балинт Ревесз, в който трима внуци изследват невероятното минало на техните баби: английска шпионка, танцьорка от нацистка Германия и комунистка от Унгария, оцеляла от Холокоста и още – френският документален филм „Напред, деца!“ (реж. Тиери Демезиер и Албан Турле), който разказва как хип-хоп танците се внедряват като отделна дисциплина в престижна парижка гимназия. Младежите ще могат да се запознаят и с класиката „Страхът изяжда душата“ на великия режисьор Райнер Вернер Фасбиндер, с документалния поетичен филм „Пианото на Припят“ на реж. Елиска Цилкова, с любимия на младежката публика „Кралица на комедията“ на реж. Сана Ленкен от Швеция, с превърналият се в хит френски филм „Не ми пука“ (реж. Еманюел Мар и Жули Льокустр) с популярната актриса Адел Екзаркопулос) и други специално подбрани европейски продукции. Ще могат да участват също така в безплатни практически работилница за рисуване на лента или заснемане и обработване на инстантна фотография.

Тазгодишната филмова селекция на „Срещи на младото европейско кино“ ще представи и няколко програми от късометражни филми за най-малките зрители (от 3 до 7 години): тематичните „Спри и се завърти“, „Светът в рамка“, част от каталога на европейския проект Cinemini Европа, както и програма от чешка анимация. Всички прожекции са придружени от кратки работилници, в които най-малките зрители рисуват, танцуват исподелят емоции от видяното на големия екран.

За поредна година, организаторите ще поканят учителите на две обучения, организирани специално за тях – първото е свързано с интердисциплинарния подход на преподаване и връзката му с киното, а второто е посветено на ранното детско развитие чрез творчески дейности и е насочено към учители в детски градини и предучилищни групи в училище, студенти в педагогически специалности, професионалисти, работещи с деца в занимални и детски работилници.

Учениците и техните учители и родители ще имат напълно безплатен достъп до цялата програма, която ще се проведе в зала “Славейков” на Френски институт, залата и кинодвора на Гьоте-институт и зала на Чешкия център.

Деветото издание на “Срещи на младото европейско кино” се провежда с подкрепата на Столична община, като част от Календара на културните събития, Френски институт в България, Гьоте-институт, Чешки център, Унгарски културен институт, Посолство на Швеция и Шведски филмов център, Посолство на Словения и др.

Пълната програма можете да откриете ТУК

Назад