x

Българо-френската парфюмерия, делото и съдбата на Арие

Френският институт в България и издателство „Ентусиаст“ ви канят на разговор между писателката Леа Коен и директора на Френския институт в България Люк Леви на тема „Българо-френската парфюмерия, делото и съдбата на Арие“.

През сюжета на документално-историческия роман „Рафаел“ от Леа Коен (2017 г.) ще бъдат обсъдени модерната в началото на XX век парфюмерия „Жермандре“ в Париж, фамилията Арие като наследници на традицията „Бел епок“, сътрудничеството на френско-българските проекти до 1937 г. и историческите катаклизми, довели до края на парфюмерията Арие. Разговорът ще бъде съпроводен със снимков материал.

Събитието ще се състои на 28 май 2024 г. от 18:00 ч. в зала „Славейков“ във Френския институт в България (пл. „Славейков“ №3). Осигурен превод български/френски. Вход свободен.

Специални гости ще бъдат Александър Леви, френско-български журналист и писател, американката Рини Бейкър (Арие), внучка на един от братята Арие, и нейният съпруг Роджър Андрес.

За романа „Рафаел“

История за възхода и краха на една от най-знатните еврейски фамилии на Балканите в началото на миналия век. История, в която възходът на нацизма тържествува над човешкото и красивото. История, в която любовта, красотата и полетът на творческия дух загиват в битката с грубата реалност и несправедливо наложен ред. Това е „Рафаел“ – един драматичен сблъсък по истински случай от Леа Коен.

Рафаел Арие е част от известната фамилия и талантлив търговски директор на „Жермандре“ – най-голямата фабрика на Балканите в началото на миналия век за производство на луксозна козметика. Освен с иновативен и безкомпромисен търговски нюх той е надарен с красота, чар, харизма и обаяние, които го налагат като известна фигура на софийския елит.

Във върхов момент в кариерата на козметичната компания „Жермандре“ всичко рухва за Рафаел и неговите близки. Те се оказват в центъра на шумен процес, скалъпен набързо по политически причини, който завършва трагично за тях.

След проучването на стотици архивни документи, кореспонденции и статии от периодичния печат, парче по парче Леа Коен пресътворява една знакова епоха – България в 20-те и 30-те години на XX век – време, в което настъпва най-голямото индустриално, икономическо и битово модернизиране на страната.

Писателката възстановява от пепелта забравената история на едно семейство, което е не само двигател на тези реформи, но чиито революционни открития в областта на козметичната индустрия продължават да имат отзвук и до днес. Те са Арие – „великите“ Арие, за които всичко е постижимо и възможно“.

Назад