x

„Среща за Европейските университети“ на 5 декември 2023 г.

07.12.2023

На 5 декември (вторник) 2023 г., в Дома на Европа в София се проведе „Среща за Европейските университети“. Организирано съвместно от посолствата на Франция и на Испания в България, в рамките на Испанското председателство на Съвета на ЕС, това събитие даде среща на делегации от 24 български, испански и френски университети и висши училища. Срещата беше официално открита от Министъра на образованието и науката, проф. Галин Цоков.

„Европейските университети“ са алианси, включващи между 7 и 10 висши училища от държавите-членки по програмата Еразъм +. Програмата „Европейски университети“ е лансирана от Европейската комисия и среща активната подкрепа от заместник министър-председателя, г-жа Мария Габриел, в периода, в който тя е Европейски комисар, отговарящ за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. До момента съществуват 50 алианса, обединяващи 430 висши учебни заведения със 7 милиона студенти, което се равнява на близо 20% от всички европейски студенти. Последният конкурс за европейски университети ще се проведе през 2024 г. и целта е да се създадат общо 60 алианса, обединяващи 500 университета в Европа.

Към настоящия момент има 8 български университети – членове на Европейски алианси, 7 от които включват и френски, и испански университети. Всички участници единодушно оценяват значимия интерес от членството си в алиансите, които оказват силна подкрепа на студентската мобилност и многоезичието, а също са основен лост за повишаване на атрактивността и на конкурентоспособността на европейското висше образование в световен мащаб, в непрекъснато развиваща се конкурентна среда. Срещата на 5 декември даде възможност за обсъждане и на редица изключително важни въпроси, като разгръщането на високите научни изследвания, или политиките и стъпките на алиансите за техния принос към развитие на местната икономика. Участниците обсъдиха и темата за необходимите реформи, които съответните държави трябва да  предприемат, за да улеснят взаимното признаване на дипломите и за да осигурят възможността бъдещите студенти да получат и европейска диплома, наред с дипломата от съответната държава.

Подобни срещи вече са организирани в Мадрид, в Барселона и в Маастрихт, но всички те са били на двустранно ниво. За първи път две Посолства организират събитие, обединяващо университети от три държави – България, Испания и Франция, – което още повече допринася за неговото европейско измерение. Така, „Срещата за Европейските университети в София“ се превръща във важен етап за изграждането на европейското университетско пространство.

Назад