x

Филми ЕКООБЩИНА: кино свързано с климата и околната среда през септември и октомври във Френския институт в България

Нашият живот и история на планетата Земя са безкрайно пътешествие, което ни удивлява и ни кара да се замислим за връзката между човека и природата.

В рамките на конкурса ЕКООБЩИНА (www.ecoobshtina.bg), Френският институт в България има удоволствието да ви представи през септември и октомври 2024 г. безплатна и насочена към всички кино програма на тема „Околна среда“.

Потопете се в това пътуване около Синята планета:

• Някои филми ще ви покажат красотата на нашата планета: „HOME“ (Ян Артюс-Бертран) и „Снежната пантера“.
• Други ще ви накарат да се замислите за нашата отговорност към природата и за екологичната криза: „Утре“ (Сирил Дион и Мелани Лоран), „Зелената планета“ (Колин Серо), „Под жежкото слънце“, „Зелените водорасли“.
• А трети, като „Какво чакаме?“ на Мари-Моник Робин, ще ви разкажат за екологичния начин на живот, който може да се приложи успешно и да вдъхнови новите поколения.

Тази програма се осъщестява със съдействието на нашите партньори, без които този проект вероятно нямаше да се реализира. Сред тях са, наред с други:

  • Министерството на околната среда и водите
  • Министерството на регионалното развитие и благоустройството
  • Национално сдружение на общините в Република България
  • Екологично сдружение „За Земята“
  • Център за енергийна ефективност „ЕнЕфект“
  • Асоциацията на еколозите от общините в България (АСЕКОБ)

За повече информация относно конкурса ЕКООБЩИНА, посетете нашия сайт: (www.ecoobshtina.bg)

* Вход свободен

* Филмите са подходящи за всички възрасти

* Всички филми са с български субтитри

Програма

Четвъртък 19 септември, 18 ч.

„Снежната пантера“

2021 г., документален филм, 92’

Режисьори: Венсан Мюние и Мари Амиге

 С участието на: Венсан Мюние и Силвен Тесон

В сърцето на високите тибетски плата, фотографът Венсан Мюние въвлича писателя Силвен Тесон в издирване на снежната пантера. Инициира го в изящното изкуство на причакването, в разгадаването на следите и търпението, необходимо, за да се зърне животното. Прекосявайки обитаваните от невидимо присъствие върхове, двамата мъже водят диалог за мястото на човека сред живите създания и ознаменуват красотата на света.

Вторник 24 септември, 18 ч.

„Зелената планета“

1996 г., комедия, 99’

Режисьор: Колин Серо

С участието на: Колин Серо, Венсан Линдон и Марион Котияр

Някъде там в необятната вселена съществува планета наречена Зелената Земя, чиито обитатели са създали развито и щастливо общество и живеят в идеална хармония помежду си и с природата. От време на време, някои от тях посещават и други планети. Но странното е, че от двеста години  насам никой вече не желае да посети планетата Земя. Един ден, млада жена на име Мила, чиято майка е землянка, взима решението да посети тази планета. И така, тя се приземява между земляните насред самия център на Париж.

Четвъртък 26 септември, 18 ч.

 “Какво чакаме?“

2016г., документален филм, 119’

Режисьор: Мари-Моник Робин

Кой би повярвал, че международният шампион на градовете в екологичен преход е една малка френска община? Но Роб Хопкинс, основател на движението на градовете в преход, го доказва. „Какво чакаме?“ разказва за този малък алзаски град с население от 2200 души, който взе решението да намали своя екологичен отпечатък, впускайки се в многобройни амбициозни инициативи.

Вторник 1 октомври, 18 ч.

„Под жежкото слънце“

2022 г., драма, 85’

Режисьор: Филип Пети

С участието на: Суан Арло, Грегоар Остерман, Сара Адлер и Джибрил Сисе

Мечтата на Макс не е да създава зелени стени за петзвездни хотели. Този упорит, ангажиран, но притиснат от обстоятелствата ландшафтен архитект, се бори да създаде необлагороден градски парк без заграждения в самия център на Марсилия: зелена зона с растителност, достъпна за всички. След години и поредици от откази, проектът му успява да достигне финала на локален архитектурен конкурс. За Макс това е последният шанс да осигури глътка кислород за жителите, които се задушават в градския ад, под жежкото слънце

Четвъртък 3 октомври, 18 ч.

„Утре“

2015 г., документален филм, 118’

Режисьори: Сирил Дион и Мелани Лоран

С участието на: Сирил Дион и Мелани Лоран

Ами ако споделянето на добри практики и разказването на вдъхновяваща история се окаже всъщност най-добрият начин за справянето с екологичните, икономическите и социалните кризи, през които преминават нашите страни? След публикуването на проучване, което предсказва възможното изчезване на част от човечеството до 2100 г., Сирил Дион и Мелани Лоран започват да водят задълбочени изследвания в 10 различни държави заедно с екип от четирима души, за да разберат какво може да предизвика това бедствие и най-вече как да го предотвратят. По време на тяхното пътуване, те са съпроводени от колоритни запознанства, чрез които преоткриват земеделието, енергетиката, икономиката, демокрацията и образованието. Като свързват тези положителни и конкретни инициативи, които могат да се приложат успешно, те представят какъв би могъл да бъде светът в близко бъдеще…

Вторник 8 октомври, 18 ч.

„Home“

2009 г., документален филм, 93’

Режисьор: Ян-Артус Бертран

За 200 000 години, човекът е нарушил естествения баланс, който е бил присъщ на Земята в продължение на повече от 4 милиарда години. Климатичните изменения, изчерпването на ресурсите и изчезването на стотици животински и растителни видове: човекът е застрашил своя собствен дом. Но няма време за губене в безполезен песимизъм: остават едва десетина години на човечеството, за да обърне сегашната тенденция, да осъзнае прекомерната си експлоатация на земните богатства и да промени своя начин на потребление.

Четвъртък 10 октомври, 18 ч.

„Зелените водорасли“

2023 г., драма, 110’

Режисьор: Пиер Жоливе

С участието на: Селин Салет, Нина Мьорис, Жули Ферие и Паскал д’Инка

Не по-малко от 3-ма мъже и 40 животни са открити мъртви на плажовете в Бретан. Личността на убиеца е общоизвестна тайна: зелените водорасли. Младата журналистка Инес Лeно, водена от своите подбуди към опазването на околната среда, решава да отседне в Бретан, за да разследва феномена. По време на срещите си със защитници на природата, учени, земеделци и политици, тя с големи трудности разплита половин век на мълчание: изчезващи проби в лабораториите, тела, погребани преди да бъдат аутопсирани, игри на влияние, натиск… Дали истината ще възтържествува?

Назад