x

Изправени пред войната – Eвропейски диалози: „От Балканите до Черно море: европейски наследства, идентичности и траектории“- 13 до 15 юни 2024 г. в София и Пловдив

Френският институт в Париж, Френският институт в България и техните партньори представят видео обобщение на всички кръгли маси, които се проведоха в рамките на „Европейските диалози – Изправени пред войната“ от 13 до 15 юни 2024 г. в София и Пловдив.

„Европейските диалози“ са поредица от кръгли маси, които събраха интелектуалци, хора на изкуството и писатели на тема „От Балканите до Черно море: европейски наследства, идентичности и траектории“.

Каква европейска история споделяме? Какви са културните характеристики и политическите разкази, които оформят и поддържат проекта за обединена Европа в София и Париж, в Киев и във Варшава; в Рига и в Будапеща, в Белград, в Сараево и Кишинев и във всички останали европейски столици? Тези въпроси изискват неотложен отговор след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

За да се намери отговор на тези въпроси, Френският институт в Париж през есента на 2023 г. постави началото на поредица от публични дискусии в Европа, озаглавени „Изправени пред войната – европейски диалози“. Програмата започна в Прага в Карловия университет, като част от ежегодния форум на Европейската среща на високо равнище в Прага и продължи във Вилнюс, Варшава и Амстердам, преди да се пренесе в София и Пловдив в България.

КРЪГЛИ МАСИ ПО ВРЕМЕ НА ФОРУМА: ВИДЕА

Кръгла маса: Европа, изправена пред войната, 13 юни, София

Встъпителна реч / Водещ лектор: Ахмет Инсел, политолог и университетски преподавател (Турция)

Кръгла маса: Балканите и представите за границите

Встъпителна реч / Водещ лектор: Мишел Фуше, географ, дипломат, писател (Франция)

Кръгла маса: Югоизточна Европа и интеграцията в Европейския съюз

Разговор между писатели за наследството, идентичностите и териториите: истории и фикция в европейското въображение (1-ва част)

Разговор между писатели за наследството, идентичностите и териториите: истории и фикция в европейското въображение (2-ра част)

Презентация на тема „Създаване на отдел за византийско и източнохристиянско изкуство в Лувъра и неговите предизвикателства в съвременния свят“ 

Представяне на проекта Музей на 90-те“ в Белград

Назад