x

XIII-ти Софийски фестивал на науката – Френско участие

Как черните дупки ни помагат да разберем нашата Вселена? Ще ни позволят ли електрическите батерии да шофираме, без да замърсяваме околната среда? Предлагат ли науките добри перспективи за професионална реализация на момичетата и младите жени? Трима френски учени ще отговорят на тези и много други въпроси по време на XIII-ия Софийски фестивал на науката в София Тех Парк, бул. Цариградско шосе 111. Френският институт в България ви кани да дойдете, да се срещнете с тях и да откриете как френските изследователи допринасят за напредъка на научното познание.

Програма

Вход свободен

13 май, 19:30 ч., зала „Космос“

Черните дупки – от теория към наблюдения

След като дълго бяха познати като теоретични куриози в общата теория за относителността на Айнщайн, в наши дни черните дупки се възприемат като стандартни астрофизични обекти. Можем да ги наблюдаваме с помощта на телескопи в целия електромагнитен спектър, както и с детектори на гравитационни вълни. Заповядайте, за да научите най-новите постижения както в теорията за, така и в наблюденията на черните дупки и да видите как те ни помагат да подобрим знанията си за гравитацията в нашата вселена.

Осигурен превод френски/български


Ерик Гургулон

Д-р Ерик Гургулон е теоретичен астрофизик от Френския национален център за научни изследвания. Работи в Парижката обсерватория, където проучва теория на относителността, черните дупки и гравитационните вълни.

14 май, 16:00 ч., зала „Космос“

В партньорство с Legrand

Зелено бъдеще за батериите?
През последното десетилетие проблемите със съхранението на енергия доведоха до разширяване на научното познание и впечатляващи иновации в областта на батериите. Базирани на усъвършенствана химия и електрохимия, тези иновации направиха електрическата мобилност реална. Време е да се запитаме какви ще са батериите на бъдещето, и те ли ще са най-добрия избор за устойчиво развитие. Заповядайте на среща с изобретателя на литиево-йонната батерия, за да разсъждаваме заедно за огромното предизвикателство пред новите материали, новата химия, новите концепции и новите диагностични техники, пред които са изправени учените днес.

Осигурен превод френски/български

Жан-Мари Тараскон

Проф. Жан-Мари Тараскон е професор в университета Collège de France, ръководител на катедра „Химия на твърдото тяло – Енергия“, но голяма част от ранната му кариера преминава в САЩ, където той открива полимерните литиево-йонни батерии. След завръщането си във Франция през 1995 год. създава Европейската мрежа за върхови постижения ALISTORE-ERI, а неотдавна и Френската мрежа за съхранение на електрохимична енергия (RS2E). Изследователските усилия на проф. Тараскон в момента са посветени на материалите и електролитите за батерии, новите концепции за реакции, химията след лития, и сензорите. Той е автор на над 700 научни статии, притежава над 100 патента и е носител на много награди, последните от които международната награда Балзан за 2020 год. и Златен медал от Националния център за научни изследвания на Франция CNRS 2022.

14 май, 19:00 ч., зала „42“

В партньорство с NAOS

Наука и иновации: професиите на жените и бъдещето

С превод френски/български

Математиката е навсякъде. Иновациите са ключът към конкурентоспособността и необходимата трансформация на предприятията по пътя им към успеха. Окуражаването на момичетата и младите жени да изберат научен образователен профил и да се изправят пред предизвикателствата на цифровата, индустриалната и екологичната трансформация в услуга на едно отговорно, устойчиво и интегрирано общество – ето това е основният фокус на дискусията между две изключителни жени на науката – френският инженер и математик, Франсоаз Претьо и българският молекулярен биолог и специалист по генетика, Милена Георгиева. Присъединете се към тях и се вдъхновете, вижте по какъв начин математиката и иновациите допринасят за развитието на здравеопазването, телекомуникациите, енергетиката и дори на индустриалната метавселена.

Франсоаз Претьо

След като завършва специалност „инженерство“ в Екол-де-мин в Париж и продължава в степен „доктор на математическите науки“ в Университета „Пиер и Мари Кюри“ (днес Университет Сорбона), Франсоаз Претьо посвещава цялата си кариера на осъществяване на връзката наука – иновации – икономическо развитие. Заема постове като експерт по дигиталните науки в редица престижни инженерни висши училища, т.н. „гранд-з-екол“ във Франция: Mines Paris (Парижкото национално висше минно училище), Télécom Paris, Télécom SudParis и Ecole des Ponts ParisTech като преподавател, ръководител на департаменти за образование и наука – основани от самата нея, директор на Institut Carnot M.I.N.E.S и научен ръководител. От 2021 г. Франсоаз Претьо е заместник главен директор на института Mines-Télécom, който представлява първото публично обединяване на висшите инженерни училища и висшите училища по мениджмънт във Франция. Франсоаз Претьо отговаря за стратегическото планиране на научното и икономическото развитие на Института Mines-Télécom. Друг важен аспект от дейността й в последните двадесет години е на международно ниво, като представител на Франция в международни инстанции по ISO, определящи стандартите за мултимедийните съдържания.

Проф. Милена Георгиева, молекулярен биолог и специалист по генетика, Българска академия на науките

Милена Георгиева е професор по молекулярна биология към Българската академия на науките. Научните ѝ интереси са в сфери като молекулярна биология и генетика, епигенетика, и съвременна биомедицина. Тя е автор на над 100 научни публикации в реферирани международни списания. Ръководител и участник е в редица научно-изследователски проекти към национални, и международни агенции. Тя е научен консултант към международната Enago academy, която цели да подпомага учените от цял свят със съвети за академично развитие.

Милена има специализации по генетика и епигенетика в Института Кюри и в Университета в Страсбург, Франция. Специализирала е биология на стареенето в Международния научен център по био-инженерството в Триест, Италия. Член е на Съюза на Учените в България, на Европейската Федерация на Биохимичните дружества и на Международния съюз по Клинична Епигенетика. Почетен член е на Консултативния борд към М3 Communications Group, Inc.

Милена е ревностен комуникатор на науката, гост-лектор е на многобройни фестивали и научни събития, чест гост в радио- и ТВ-предавания. Лектор е на платформата TED.

Модератор: Василена Вълчанова, маркетинг-експерт и един от създателите на платформата за комуникация на науката Ratio. Работи за популяризиране на събитията на организацията, както и за създаването и разпространението на съдържание – подкасти, видеа, social-постове, които комуникират интересни научни теми “на човешки език”. Въпреки че няма научен опит, се възхищава на учените и се старае техните знания да стигат до все по-голяма аудитория.

Назад