x

Спектакълът „Думи мої“ за първи път в България, 8 септември 2023 г. в Топлоцентрала

Топлоцентрала с подкрепата на Френския институт в България представя за първи път в България френския спектакъл Думи мої.

8 септември в 19:00 ч. и в 21:00 ч. в Топлоцентрала, голямата зала

Танцов първофманс – соло

Продължителност: 35 мин.

Спектакълът се препоръчва за лица над 15 години

„Мечтая тoзи етюд като лек. Лек от ритуалите на западния театър, неговата фронталност, строгата му временност, отношението му към властта. Затов играем в затворено пространство, без крила или декори. Близо един до друг. Ограничен брой. Всички на едно ниво, без щрангове, без четвърта стена.Възползваме се от тази интимност, от тази близост, от това заграждение, за да се насладим на спектър от скандални действия. Може да наподобява theyyam танците в Малабар, където танцьорите в чудни, монументални костюми се преобразяват в богове и също така се доближават до мъжете и жените, събрани да ги гледат и да ги молят.

Воден от омагьосващите ритми на украинска, филипинска или сефарадска музика, си представям този многоезичен рецитал, уловен в скулптура на костюм от Ромен Брo, като криволичеща смесица от танци, песни… и алкохолни напитки.“

Франсоа Шеньо

Mandorle productions се субсидира от Министерството на културата (DRAC Auvergne-Rhône-Alpes) и региона Auvergne-Rhône-Alpes. François Chaignaud е художник, свързан с Bonlieu Scène nationale Annecy, с Chaillot – Théâtre national de la Danse и с Maison de la danse и Biennale de la danse de Lyon.

Копродуценти

Festival Montpellier Danse 2013, Festival d’Automne à Paris, Centre de Développement Chorégraphique Toulouse / Midi-Pyrénées, Gessnerallee Zürich, deSingel Internationale Kunstcampus (Anvers), Ménagerie de Verre (като част от Studiolab).

Премиера: фестивал Montpellier Danse 2013

Специални благодарности

Виктор Рубан, Сесилия Бенголеа, Кристел Ано, Филип Лабуал, Филип Блан, Паскал Кено

Назад