x

Конференция по обедно време: Спорт и геополитика: мит ли е олимпийският идеал за мир и братство?

Френският институт в България, София 2024 – Световна столица на спорта и Националната спортна академия „Васил Левски“ представят конференция-дискусията по обедно време: Спорт и геополитика: мит ли е олимпийският идеал за мир и братство?

22 май 2024 г., сряда от 12:00 до 13:30 ч. Вход свободен. Симултанен превод френски/български

От олимпийското примирие, въведено в Древна Гърция, до идеала за световен мир и братство, защитаван от Олимпийското движение, спортът и Олимпийските игри винаги са били свързани с ценностите на приятелството и диалога между народите.

Във време, когато конфликтите се изострят, международните отношения са напрегнати, а геополитиката е разкъсвана от все по-силни съперничества, се питаме дали спортът и неговите ценности все още играят важна роля. Дали спортните състезания не са се превърнали в средство за демонстрация на сила и съревнование между нациите? И така, какво остава от олимпийския идеал за мир и братство днес? Не са ли игрите също така възможност за срещи и споделяне между народите и общностите?

Специалисти в областта на спорта, олимпизма и геополитиката ще се опитат да отговорят на тези въпроси по време на този дебат, в който ще бъде поканена да участва и обществеността.

Участници в дискусията:

Кристиан Дюлен

След спортна кариера в ръгбито (Chambéry, la Ravoire, Mont St Aignan) и тениса, Кристиан Дюлен става последователно президент на няколко френски клуба по ръгби (Mont St Aignan, La Ravoire, Comité des Alpes de Rugby). През 2000 г. той става заместник-генерален секретар на Френската федерация по ръгби, след което преминава в Ръгби Европа, където от 2017 г. е вицепрезидент.
Понастоящем е вице-президент на Ръгби Европа, отговарящ за законите и регулациите, и за Комисията по ръгби, както и вице-президент на Френския национален олимпийски и спортен комитет (CNOSF).

Люка Обен

Люка Обен е директор на изследователския отдел на IRIS, специализиран в геополитиката на Русия и спорта. Той има докторска степен по славистика (университет Париж Нантер – университет Paris Lumières) и двойна френско-руска магистърска степен по геополитика на постсъветското пространство от Руския държавен хуманитарен университет (Москва, Русия) и Френския институт по геополитика (IFG) към Университета Париж 8 в Париж, защитил тема „Спортократура в Русия: управление чрез спорт в епохата на Владимир Путин, 2000-2020″, чиято книжна адаптация е публикувана от издателство Бреал през май 2021 г.

Проучванията му се фокусират основно върху новите геополитически въпроси, свързани със спорта и Русия. Интересува се и от въпроса за суверенитета в постсъветското пространство.

Автор е на пет книги, сред които „Геополитиката на Русия“ (La Découverte, 2022 г.) и „Войната в спорта – нова геополитика“ (Tallandier, 2024 г.).

Проф. Лозан Митев

Проф. Лозан Митев е член на БОК и председател на Националната олимпийска академия, лектор в Международната олимпийска академия.

Флорина Иванова

Флорина Иванова е завършила Американския университет в България, „Журналистика и масови комуникации“, както и „Политика и международни отношения“. Започва кариерата си в BiT, отразявайки важни новинарски теми, включително политика и съдебна система, заедно с известната българска водеща Ралица Василева. Страстта ѝ към спорта я кара да премине към спортната сфера, като става спортна водеща и репортер в bTV. Отразява престижни спортни събития като Олимпийските игри в Токио и финала на Шампионската лига на УЕФА. Сред постиженията ѝ се открояват ексклузивни интервюта с видни личности от света на спорта, сред които Жозе Моуриньо, Мейсън Маунт и Рахим Стърлинг. Понастоящем Флорина е управляващ съдружник в The Ballers Hut – собствена творческа агенция, специализирана в областта на спортния маркетинг, PR и реклама.

Назад