x

Спортът в цялото си многообразие

По случай Олимпийските и параолимпийските игри в Париж през 2024 г., от 10 май във Френския институт ви очаква филмова олимпиада.

Зала „Славейков“ се превръща в същинско игрално поле, на което ще се провеждат прояви от 7-мото изкуство с главни герои ценностите на олимпизма като приятелство, уважение, върхови постижения, решителност, равнопоставеност, вдъхновение и смелост. Разнообразна програма включваща пълнометражни и късометражни, игрални или анимационни ленти за дисциплини като езда (Буря на Кристиан Дюге), водна топка (Блещукащите скаридки на Седрик Льо Гало и Максим Говар), колоездене (Трио „Белвил“ на Силвен Шоме), ски (Слалом на Шарлен Фавие), футбол (За живота и лъжите на Жюлиен Рапно), и дори шахмат (Фахим на Пиер-Франсоа Мартин-Лавал).

По случай поредицата, за първи път ви предлагаме преди прожекциите на 11-ти, 18-ти и 25 май, три сезона от късометражните анимации Атлетикус, които ще ви потопят в причудливия животински свят, измислен от Никола Дево. 

Друг акцент в програмата, по случай 20-тото издание на Нощта на музеите на 18 май –  вечер изцяло посветена на анимационните ленти с култовия филм Трио „Белвил“, който гарантира единствено по рода си визуално и музикално преживяване за малки и големи.

Раздвижете се през май, елате на кино, защото физическото усилие е жизнено важен елемент от нашето психическо благополучие, както ни завещава римският поет сатирик Ювенал „това в което трябва да се вричаме е здрав дух в здраво тяло“.

Всички филми са със субтитри на български език.
Вход с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта.
Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

събота 18 май, 19:00 ч.

събота 25 май, 19:00 ч.

Атлетикус – сезон 2

Франция, 2019, Анимация, комедия, 17’
Режисьор: Никола Дево

3D анимирани диви животни, упражняват спортове измислени за хора. Нова порция епизоди с шантави и комични ситуации. Гигантски слалом, Бързо пързаляне с кънки, Ски крос, На носилка, Танц на леда, Седалков лифт, Ледена пързалка за двама.

Слалом

Франция, 2020, Фикция, Драма, 90’
Режисьор: Шарлен Фавие
В ролите: Жереми Рение, Ное Абита, Мари Денарно

Петнадесетгодишната Лиз току що e приета в престижната гимназия Бург-Сен-Морис с профил ски. Фред, бивш шампион, а сега треньор, решава да вложи всичките си усилия в младата надежда. Насърчавана от него, Лиз дава всичко от себе си – физически и емоционално. Постига успех след успех, но изведнъж се оказва изцяло обсебена от Фред…

петък 31 май, 18:30 ч.

За живота и лъжите

Франция-Белгия, 2019, Комедия, Драма, 107 мин.
Режисьор: Жюлиен Рапно
Участват: Франсоа Дамиенс, Андре Дюсолие, Людивин Сение

Малкият Тео копнее да даде някаква надежда на баща си Лоран, самотно живеещ мъж на средна възраст, отчаян от живота и започнал да се алкохолизира. Възможност за това се явява, когато спортния талант на Тео е забелязан от детския треньор на спортния клуб „Арсенал”.

събота 1 юни, 19:00 ч.

Фахим

Франция, 2019, Биографичен, 107’
Режисьор: Пиер-Франсоа Мартин-Лавал
В ролите: Асад Ахмед, Жерар Депардийо, Изабел Нанти

Това е историята на Фахим Мохамед – световен шампион по шах за младежи, който тръгва от бедните улици на родния Бангладеш, за да стигне до големите шахматни зали на Франция. Затрогваща, забавна и изпълнена с перипетии, одисеята на Фахим е филм за тържеството на човешкия дух.

петък 10 май, 18:30 ч.

Буря

Франция, Канада, 2022, Драматична комедия, 111’
Режисьор: Кристиан Дюге
В ролите: Мелани Ролан, Пио Мармай, Кейси Мотет Клайн

Родена в конезавода на родителите си, Зоуи израства заобиколена от коне и има само една мечта: да стане жокей! Буря, кобилка, която тя вижда да се ражда, ще се превърне в нейното алтер его. Но една бурна вечер, Буря, , паникьосана, поваля Зоуи и разбива мечтата й. Въпреки това, тя ще устои и ще опита невъзможното, за да се свърже отново със съдбата си.

събота 11 май, 19:00 ч.

Атлетикус – 1-ви сезон

Франция, 2018, Анимация, комедия, 15’
Режисьор: Никола Дево

Диви животни се съревновават в спортни надпревари. От тенис на маса до висилка, минавайки през висок скок или баскетбол, те реагират спрямо индивидуалността и анатомичните си особености, вечно създавайки налудничави смехотворни или лирични ситуации.

Блестящите скариди

2019, Франция, 103 мин., комедия
Режисьор: Седрик Льо Гало и Максим Говар
В ролите: Никола Гоб, Албан Льоноар, Микаел Абитебул, Давид Байо, Ролан Мену, Жофре Куе, Ромен Бро, Феликс Мартинез

Подведен под отговорност за хомофобски изказвания, световният вицешампион по плуване Матиас льо Гоф е принуден да тренира „Блещукащите скаридки“, гей отбор по водна топка, чиито участници са мотивирани по-скоро от весело прекарване на времето, отколкото от спортни амбиции. Взривоопасният екип се отправя към Хърватия за участие в Гей игрите – най-голяма спортна проява за хомосексуални в света. Пътуването позволява на Матиас да се потопи в удивителен свят, който тотално подронва принципите му и го кара да преразгледа приоритетите си в живота.

Атлетикус – 3-ти сезон

Франция, 2018, Анимация, комедия, 17’
Режисьор: Никола Дево

След два сезона посветени на атлетиката и зимните спортове, причудливият животински свят, измислен от Никола Дево, мигрира в града за нова порция епизоди, все толкова шантави, колкото и предишните.

Трио „Белвил“

Франция, 2003, Анимация, Приключенски, 80‘
Режисьор: Силвен Шоме

Шампион е едно самотно момче осиновено от баба си, Мадам Суза. Забелязвайки, че хлапето е щастливо само когато кара колело, Мадам Суза го записва на усилени тренировки. Благодарение на това, с течение на времето Шампион става достоен за името си и вече е готов за участие в световно известното колоездачно състезание „Тур дьо Франс”.
По време на състезанието двама мистериозни мъже, облечени в черно, отвличат Шампион. Мадам Суза и вярното й куче Бруно се втурват да го спасяват и това приключение ги води от другата страна на Океана, в гигантски мегаполис, наречен Белвил. Там те случайно се срещат с възобновеното „Трио Белвил“ – три ексцентрични дами, музикални звезди от 30-те години, които решават да ги приютят под крилото си.
Благодарение на брилянтния нюх на Бруно, смелата двойка скоро попада на следите на Шампион. Но дали ще успеят да преборят дяволския план на злата френска мафия?

Назад