x

145 години френско-български дипломатически отношения – програма

01.10.2024

Френският институт в София се присъединява към честванията по случай 145 години от установяването на дипломатически отношения между Франция и България

Тази година, 2024 г., Франция и България честват 145-годишнината от установяването на дипломатическите си отношения.

За да отбележат това изключително приятелство, Френският институт в София и Посолството на Франция в България организират поредица от културни събития, отворени за всички. Каним ви да се запознаете с богатата и разнообразна програма: ПРОГРАМА

На 8 юли 1879 г. френският пратеник в България, г-н Южен ШЕФЕР, има честта да връчи акредитивните си писма на княз Александър БАТЕНБЕРГ, като по този начин полага основите на дипломатическите отношения, които през десетилетията се развиват все по-активно.

Днес Франция и България стоят рамо до рамо като стратегически партньори, обединени от обща визия за бъдещето, по-специално чрез споделения ни ангажимент в рамките на Европейския съюз.

Отношенията ни са интензивни и се проявяват в многобройни сфери: дипломатически, с подписването на стратегическо партньорство през 2008 г., което укрепва сътрудничеството ни в областта на енергетиката и отбраната; икономически, с присъствието на 150 френски компании в България, които създават над 10 000 работни места и допринасят за процъфтяването на икономическатa динамика; културни, с присъствието на Френския институт в сърцето на столицата в продължение на повече от 33 години; езикови и образователни, с членството на България в Международната организация на франкофонията през 1993 г., 18-те гимназии с усилено изучаване на френски език и развитието на френското образование чрез лицея „Виктор Юго“ в София и Международния френски лицей във Варна; университетско и научно сътрудничество, с близо 1000 български студенти във Франция и над 250 френски студенти, които следват или са по програма „Еразъм“ в България, както и с развитието на франкофонски програми в университетите; и накрая, в областта на гражданското общество и развитието на местно ниво, ние подкрепяме българските мрежи на журналисти и неправителствени организации, като същевременно си сътрудничим активно в областта на околната среда и транспорта.

Общата ни история е белязана от знакови моменти, като срещата на президента Франсоа Митеран с независими български интелектуалци и творци на 19 януари 1989 г. и решителната намеса на президента Никола Саркози през 2007 г. за освобождаването на българските медицински сестри, задържани в Либия.

Нека заедно да отпразнуваме нашата красива френско-българска история и споделени избори!

Назад