x

Седмица на документалното кино – в партньорство със Sofia DocuMental

Имаме удоволствието да ви поканим на три прожекции на документални филми организирани в сътрудничество с Фестивала Sofia DocuMental (5-то издание) на 2-ри, 4-ти и 5-ти октомври в зала „Славейков“ на Френския институт в България.

Sofia DocuMental е първият международен фестивал в България за художествено документално кино с фокус върху човешките права. Организирано от Балкански документален център, събитието е своеобразна платформа за дебати за човешките права, която представя документални филми, които търсят истината за времето, в което живеем по визуално впечатляващ начин. Чрез прожекции, специални събития и дискусии между режисьорите и публиката, фестивалът се фокусира върху най-наболелите обществени проблеми на дневен ред, като прави тематиката достъпна за широка публика с цел повишаване степента на социална ангажираност.

Започваме на 2-ри октомври, от 18:30 ч. с вечер посветена на прожекционния апарат „Пате Бейби – 9.5 мм“, представен през 1922 г. във Франция, благодарение на който киното за първи път влиза в дома. Членовете на Kinoclub Super 8 , колектив от артисти, обединени около идеята да събират и съхраняват любителски домашни филми от България, ще ни разкрият всички тайна на забравения днес формат.

На 4-ти октомври, от 18:00 ч., отново в зала „Славейков“, ще имате възможността да гледате филма „Сбогом, Тиберия“ на френско-алжирската режисьорка Лина Суалем – вълнуващ филм за болката от изгнанието, за нежността между жените, сестрите и бабите, заснет от Лина, правнучката, която търси корените си.

И за финал, на 5-ти октомври от 17:30 ч., филмът „Супер 8 години“, интимен разказ на писателката Ани Ерно (нобелов лауреат за литература през 2022 г.), който показва откъси от семейните ѝ архиви заснет във формат Супер 8.  

сряда 2 октомври, 18:30 ч.

9.5 мм – забравеният любителски киноформат

Прожекция и разговор

През 1922 г. във Франция е представен малкият кинопрожекционен апарат „Пате Бейби – 9.5 мм”, с което филмите за първи път влизат в дома. Година по-късно излиза и първата любителска камера – отново на марката „Пате Фрер”. Това дава начало на семейните филми, запечатващи важни моменти и лични спомени. Форматът 9.5 мм е най-старият „домашен” формат, но днес в България той е напълно непознат и забравен.

След дълъг период на проучване, Киноклуб Супер 8 успя да намери, реставрира и дигитализира филми заснети на 9.5 мм от България. Те са от 30-те и 40-те години на ХХ век и са най-старите в колекцията.

Събитието в рамките на „София Документал” ще отбележи началото на кампанията по представянето им. На място ще имате възможност да видите камери и прожекционни апарати и, разбира се, първата серия филми от България заснети в София, Банско и Хисаря през 1932 г.

Вход свободен

(на български, симултанен превод на английски език)

петък 4 октомври, 18:00 ч.

Сбогом, Тиберия

Франция, Палестина, Белгия, Катар, 2023, 82’

Режисьор: Лина Суалем

В ролите: Хиaм Абас

Когато Хиам Абас е на 23, тя напуска палестинското си село, за да стане актриса във  Франция. 30 години по-късно тя се връща всяко  лято с дъщеря си Лина Суалем, вече пораснала и станала режисьор. Лина документира тези  посещения, заснемайки спомени от миналото на  семейството. Принудени да напуснат Тиберия  през 1948 г., споменът за родния им град се  съхранява от четири поколения. Чрез писма,  архивни кадри и възстановки, Лина Суалем кара  историята да оживее в дълбоко личен разказ за  четири поколения жени.

Филмът е в оригинална версия на френски и арабски език

Вход с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта.

Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

събота 5 октомври, 17:30 ч.

Супер 8 години

Франция, 2022, Документален, 61’ 

Режисьор: Ани Ерно, Давид Ерно-Брио

В ролите: Ани Ерно

„Супер 8 години“ е деликатно пътешествие в  семейните спомени на писателката, носителка  на Нобелова награда Ани Ерно. Използвайки  текстурирани домашни филмови кадри от  1972 до 1981 г., Ерно и нейният син Давид ни  превеждат през десетилетие от лични  спомени с политически привкус, от  предградията на Франция до пътуванията в  Албания, Египет, Испания и СССР. С  интроспективния глас на Ерно, филмът  разширява нейния литературен проект за  осмисляне на мистериозното минало и  непознаваемото бъдеще.

Филмът е в оригинална версия на френски език със субтитри на английски.

Вход с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта.

Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

Цялата програма на Sofia DocuMental

Назад