x

Семинар „Устойчива мобилност“

 „Развитие и трансформация на мобилността в градовете: примери от Париж и София“

Вторник, 1 октомври 2024 г. от 10:00 ч. до 13:30 ч. във Френския институт в България

Имаме удоволствието да поканим общините, експерти в областта на климатичните изменения, екологичните сдружения и широката публика, на семинара ЕКООБЩИНА 2024, посветен на устойчивата мобилност в градовете.

Този първи семинар ще представи различни подходи във Франция и в България, като направи преглед на градските мобилни политики в София и Париж. Ще бъде подчертана трансформацията на тези два града чрез нововъведенията в обществения транспорт (автобуси, метро, трамвай и др.) и значителните промени в отношението на жителите към транспорта.  

Докато скорошните промени още предизвикват спор в София и в други български градове, по-конкретно тези за движението и паркирането на велосипедите и автомобилите, град Париж продължава да изпълнява своя амбициозен план за развитие на велосипедния транспорт, като ограничава скоростта на автомобилите до 30 км/ч в целия град и възнамерява да изгради 1000 км велосипедни алеи до 2026 г.. С оглед на това, между 2001 и 2018 г. , 25% от парижани се отказаха от автомобилите си и се насочиха към алтернативни превозни средства като обществен транспорт, ходене пеш и каране на велосипед. Използването на велосипеди се увеличи със 175 % за този период и продължава значително да нараства, особено след пандемията от COVID-19 и проведените Олимпийски игри.

Опитът на нашите експерти ще бъде допълнен от преглед на добрите практики на местно и национално ниво в областта на политиките за мобилност в три европейски държави (Франция, България и Сърбия), с цел да се установят най-ефективните средства за действие, които отчитат благосъстоянието на населението и икономическите и екологичните ограничения (Матю Воазан, френски експерт).

Целта на този семинар е да подкрепи действащите лица в областта на околната среда и градоустройството и вземащите решения на местно ниво в търсенето на точния баланс при избора на транспортни средства в тяхната община. Ще бъде подчертано значението на взаимното допълване между различните видове транспорт (автомобили, велосипеди, пешеходство, тротинетки, обществен транспорт) и необходимостта всички те да бъдат интегрирани в една глобална стратегия.

Дата: вторник 1 октомври 2024 г., 10:00 ч. – 13:30 ч.

Езици: френски и български (с осигурен симултанен превод)

Място: Зала „Славейков“, Френски институт в България, пл. „Славейков“ №3, София

Вход свободен

Регистрация: За да се регистрирате, кликнете на този линк:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdL9uBirVUE8lPwmKNkSwj6hFfFeKMempG9lSBym_7arAJjvg/viewform

*Можете да намерите допълнителна информация на нашия уебсайт: ecoobshtina.bg

Програма

10:00 ч. – 10:30 ч. – Официално откриване

Посолството на Франция в България, Столична община, Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Националното сдружение на общините в Република България, Асоциацията на еколозите от общините в България

10:30 ч. Трансформацията на мобилността в Париж: примерът с велосипедите, Кончета Сангриголи, архитект, „Atelier NOUS“.

11:15 ч. Кафе пауза

11:30 ч.  Политиките за мобилност в София: контекст, развитие и бъдещи перспективи, Елица Панайотова, архитект, „Зелена София“.

12:15 ч.  Връзката между публичните политики на европейско, национално и местно ниво: ключът към успеха на политиките в областта на транспорта в градовете, Матю Воазан, международен технически експерт в Министерството на транспорта на Сърбия.

13:00 ч.  Въпроси и дискусия

13:30 ч. Коктейл

Експерти

Кончета Сангриголи е архитект-урбанист и ландшафтен архитект, както и основател на архитектурно бюро „Atelier NOUS“. Тя създава велосипедния план на град Париж, който успя да промени в дълбочина ежедневните навици и начини на придвижване на парижани.

Елица Панайотова е архитект и координира проекта „Зелена София“ от 2016 г. Тя е организатор на международните конференции URBAN GREEN и работи по множество устойчиви политики за град София, свързани със зелени пространства, мобилността, третирането на отпадъците и качеството на въздуха. Тя активно подкрепя инициативата София да стане „Зелена столица“ на Европейския съюз.

Матю Воазан е френски международен технически експерт в Министерството на строителството и транспорта в Сърбия. Завършил е висше образование по архитектура в Париж-Вал-дьо-Сен и в националното висше училище Пон е Шосе (École nationale des Ponts et Chaussées). Работил е повече от седем години в дружество RATP (публично-частно дружество, което управлява мрежата на целия градския транспорт на Париж) , където се е занимавал с планиране на транспорта.

Назад