x

Самостоятелна изложба „Haute couture – Haute soudure“ на Живко Седларски – български творец, живеещ във Франция

05.09.2024

Галерия „Мисията“, София, ул. Алфред Нобел №2         

Дати: 16  септември – 4 октомври, 2024 г.

Откриване: 16 септември 2024 г., 18:30 ч.

Галерия „Мисията“ към Държавния културен институт има удоволствието да бъде домакин на дългоочакваната самостоятелна изложба „Haute couture – Haute soudure“ на световно признатия българо-френски скулптор Живко Седларски. Експозицията ще се състои от 16 септември до 4 октомври 2024 г. и ще представи най-новите творби на твореца, известен със своите уникални скулптури, които обединяват изкуството на модата с майсторството на скулптурата.

Живко Седларски, роден в Елхово – България, син на известния живописец Кольо Седларски, започва своя творчески път през 1987 г. През 1977 г. завършва Техникума по керамика и стъкло в София, а през 1989 г. – Националната художествена академия. Специализирал е скулптура в Художествената академия в Берлин, Германия. През годините неговите произведения намират място в музеи, галерии и частни колекции в България, Франция, Белгия, Германия, Испания, Швейцария, САЩ, Ливан, Китай и други страни по света. През 2019 година в Монте Карло негови произведения са показани заедно с творби на великите художници на Ренесанса – Рубенс, Тинторето и Тиеполо.   Седларски е известен като „рицарят на стоманените дами“, поради своите скулптури, които представляват „мода, която не се облича“.

Изложбата „Haute couture – Haute soudure“ е израз на дългогодишното изследване на Седларски върху темата за жената като символ и източник на енергия, форма и изящество. Вдъхновен от модните дефилета в Париж, Милано и Ню Йорк, художникът създава скулптури, които са не само обекти на изкуството, но и символи на дуалистичната природа на жената – едновременно нежна и силна, войнствена и деликатна. Произведенията на Седларски се отличават със своя изтънчен минимализъм и усещане за кинетичност. В тях се преплитат противоположни качества, които подчертават уникалността на женската фигура. Скулптурите са създадени от различни материали като метал, смола, мед, дърво, бронз и гранит, които взаимно се допълват и кореспондират, създавайки богатство на образите и усещане за цялостност.

По време на откриването на изложбата ще се състои и премиерата на едноименния триезичен албум за Живко Седларски – „Haute couture / Haute soudure,  Zhivko Sedlarski, ART“.

Събитието се реализира в партньорство с Посолството на Франция в България и Френския институт. Медиен партньор е Българската телеграфна агенция.

Изложбата може да бъде посетена от понеделник до петък, между 10:00 и 17:00 ч.

За повече информация:

https://sedlarski-art.com/en/

+359 2 903 0641

culturalinstitute@mfa.bg

Назад