x

Café Europa – Открита дискусия между европейски журналисти и граждани

carousel_café europa

По инициатива на Френския институт в Париж на 5 март 2022 г.  кафенета – емблематични за дългата европейска традиция на дебати и срещи – ще отворят врати за френски и местни журналисти, които ще разговарят за свободата на пресата и нейното бъдеще.

Такава открита дискусия, която е част от културната програма на френското председателство на Съвета на Европейския съюз, ще се проведе в около тридесет града в Европа.

И докато въпросът за свободата на печата е в центъра на обществения дебат в България, Френският институт в България се присъединява към инициативата „Café Europa”, като организира две събития в София и Варна.

Формат на събитието : продължителност 1 час, трима участници : френски журналист, български журналист, модератор – студент по журналистика, начало в 11:00 часа. Превод френски/български. Вход свободен.

Събитието ще се проведе при спазване на действащите противоепидемични мерки.

В София, в литературен клуб „Перото“, дискусията ще се проведе между журналистите Светослав Иванов от BTV и Мариан Нагушевски, главен редактор в TV5 Monde. Модератор: Благовест Илиев, докторант в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Светослав Иванов

Светослав Иванов е възпитаник на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е един от най-популярните и най-награждавани български журналисти в последното десетилетие. Той е водещ на знаковото обзорно актуално предаване на bTV – „120 минути“. Автор е на едни от най-значимите български журналистически разработки за Близкия Изток, страни като Ирак, Афганистан, Иран, Либия, Палестина, Израел, Ливан и много други. Често разговорите на Светослав Иванов в „120 минути“ са цитирани далеч извън България.
Носител е на множество престижни награди, сред които „Робер Шуман” на Европейската комисия, награда от Съюза на българските журналисти (СБЖ) за принос към телевизионната журналистика – „Златно перо” през 2016 г., трикратно е обявен за „Репортер на годината” от колегите си в bTV – през 2008, 2009 г. и 2013 г. Негови статии са публикувани в някои от най-авторитетните печатни издания, сред които британския вестник „The Independent”.

Мариан Нагушевски

Мариан Нагушевски е главен редактор в TV5 Monde, където е също така и водещ. Специалист по икономически въпроси, той има богати познания по телевизионни медии, икономически теми и актуални събития извън Европа (особено Африка и Близкия изток). Той е и един от експертите, към когото се обръща работната група „Доверие и свобода“ 2018-2019 към Министерството на културата, сформирана с цел създаване на саморегулиращ се орган за журналистическа етика и медиация.

Благовест Илиев

Докторант в специалност „Телевизионна журналистика” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Младият журналист започва да трупа богат опит още като студент в Дарик радио, след което е репортер и впоследствие водещ на новини и актуални предавания в Телевизия „Стара Загора“. Сред медиите, за които също е работил са Българската национална телевизия, Българското национално радио и Агро ТВ. Печелил е награди за обективно медийно отразяване. Автор на интервюта в поредица биографични книги.

Във Варна, в кафенето на културен център „Морско казино“, публиката ще се срещне с журналистката на свободна практика, Ива Георгиева, и с Александър Леви от Courrier international. Модератор: младият журналист Момчил Русев, възпитаник на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Ива Георгиева

След като завършва културология в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, Ива Георгиева става журналист, за да говори за човека, за живота и за отношенията му с другите хора в обществото. Задача, която изпълнява блестящо в качеството си на репортер и водещ на много предавания по българската национална телевизия БНТ2  до края на 2021 г. От началото на 2022 година тази социално активна тридесетгодишна жена, която се бори и за защитата на природата и биоразнообразието, решава да излезе на свободна практика.

Александър Леви

Александър Леви е журналист във френския информационен седмичник Courrier international (медийна група Le Monde) и кореспондент за швейцарския вестник Le Temps. Автор е на книгите „Престъпната групировка на варварите. Хроника на едно полицейско фиаско” (2010) и „Записки от Странджа“ (2019).

Момчил Русев

Социалната ангажираност на Момчил Русев и страстта му към писането предопределят закономерно избора му да следва журналистика в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Още в началото на следването си започва да работи като журналист на свободна практика за онлайн медии, сред които е независимата платформа за авторска журналистика podmosta.bg. Много бързо този млад човек, увлечен по спорта и музиката, става редактор в специализирания сайт TennisKafe.com и започва да пише за платформата boulevardbulgaria.bg. Така само година след завършването на висшето си образованието, той вече притежава шест години стаж като журналист.

Кафе Европа 2022 ще разкрие чрез преки и открити диалози въпросите и перспективите, които стоят пред медиите днес.

В менюто на Café Europa 2022: дискусии за доверието между журналистите и обществеността, за политическата и икономическа независимост на медиите, за бъдещето на професията в контекста на дигитални и технологични сривове, за дезинформацията и фалшивите новини …

Френско председателство на Съвета на Европейския съюз

Назад