НОВИНИ ЕКООБЩИНА 2019

ЕКООБЩИНА има и своя официален сайт, където можете да намерите правилника на конкурса, въпросниците, местните добри рпактики и последните новини: ecoobchtina.bg

На този линк можете откриете доклада от конкурс Екообщина 2019

Конференция за намаляване и управление на отпадъците в Бургас: Пресечни гледни точки от Франция и България

На 28 и 29 ноември 2019 г. в Бургас се проведе конференция за намаляване и управление на отпадъците. Организирана в партньорство с АСЕКОБ (Асоциацията на еколозите от общините в България), За Земята и Горичка (НПО, подпомагащо ресторанти в подхода им за разделно събиране на отпадъците) и подкрепяна от Френския институт в Париж, конференцията бе официално открита от посланика на Франция в България, г-жа Робин, и от г-жа Бояджиева, заместник-кмет на Бургас. Стотина експерти от различни български общини и представители на НПО се събраха за обмен на добри практики в областта на управлението и намаляването на отпадъците.

Сутринта бе посветена на изказвания на експерти в сферата на отпадъците или на действащи лица, прилагащи добри практики в тази област: Министерството на околната среда и водите, кметството на Златоград (тази община бе два пъти лауреат на конкурса за устойчиви градове Екообщина, организиран от Посолството на Франция), български НПО. Следобядът започна с изказване на Камий Плар, представител на ZERO Waste France, която наблегна на необходимостта от намаляване на образуваните отпадъци, преди да се мисли за управлението им, и продължи с уъркшопове за обмен на добри практики. Целта на тези уъркшопове бе да се предложат прецизни инструменти за конкретно приложение и пряко въздействие върху нашия начин на мислене, живот, производство и потребление.

Втора част от този проект, свързан с отпадъците, ще се проведе през април 2020 г. под формата на фестивал с филмови прожекции и изложба на фотографии с цел повишаване на осведомеността на по-широка публика.

Официално откриване на проекта ТРЪН, лауреат в категорията „Спорт и гражданско общество” на конкурса Екообщина.

Екипът на отдела за техническо и институционално сътрудничество посети на 19 октомври село Бусинци и музея на керамиката по повод официалното откриване на екологичния веломаршрут, чиято маркировка е финансирана от Френското посолство в България. На откриването присъстваха членовете на сдружението и общинският екип в Трън, в това число кметът г-жа Цветислава Цветкова. Проектът „ВелоЕрул” предлага три веломаршрута, които са много добре маркирани, както и много точно обяснение на местата, които могат да представляват туристически интерес, намиращи се в близост.

За повече информация: +359 876043929, Симеон Манолов, ttd@zatran.org

https://www.facebook.com/tourismtransko/

 

Посещение в Северозападна България за среща с лауреатите на конкурса Екообщина

Изграждане на екологично съзнание у младите хора чрез спорта: опознаване на Дунав с каяк

Свищов е малък български град, разположен на Дунав, на най-южния му край. Дълго време динамичен благодарение на реката, източник на търговия и обмен, и богат заради своите хектари обработваема земеделска земя, до неотдавна Свищов бе проспериращ провинциален град. От няколко години насам обаче градчето с население 34 000 жители е изправено пред забавяне на икономиката, обща за всички български селски райони тенденция, и засилена емиграция на младите хора в чужбина.

Няколко асоциации обаче работят енергично, за да поддържат динамиката на града. Така например, асоциацията „Рисувай с нас”, основана от Невена Цанкова преди седем години,  организира художествени и културни срещи.  Всяко дарение, събрано по време на срещата, е в основата на социален и солидарен проект. През първата година са били дарени 150 лева на Центъра за хора с увреждания в града. През 2016 г. е първото официално издание на „фестивала на реката”, който се организира около „Каса верде”, стара къща от 1900 г., реновирана и наета от Виктор Майсторов, който организира в нея изложби на местни творци. Преди три години даренията са били в по-голям размер, екипът на асоциацията се заема с проекта за реновиране на общинската библиотека за деца. Днес тя е съвсем нова, благодарение на изцяло доброволчески труд и на дарените в по-голямата си част материали.

Преди две години проектът е свързан със създаването на отворен клас в художествено училище за бедни деца в селце до Свищов, което иска да осигури възможност за децата, които нямат шанс да развиват артистичните си таланти в региона.

Тази година е ред на реновирането на място с панорамен изглед към Дунав, някогашно сметище, където са се трупали отпадъци – жителите изцяло са направили свое това място, което се изпълва  с хора по време на залеза над Дунав.

Проектът на Виктор да развива спортното плаване с каяк по Дунав и наблюдението на птици го направи победител в конкурса Екообщина в категорията „Спорт и гражданско общество”:

Да се развива плаването с каяк по Дунав е друг начин да се възвърне динамиката на реката. Преди имаше училище за водни спортове и всички млади хора имаха изострено съзнание за реката, заобикалящата ги среда… Желанието ни е да възстановим това съзнание, като организираме уъркшопове в партньорство с WWF, развиваме исторически пътувания по Дунав с цел повишаване на туристическата привлекателност на града… ».

Изграждане на връзки с жителите на града чрез спорта: организиране на достъпни събития с качествени съоръжения в Русе

Вторият проект, лауреат на Екообщина 2018, е провежданият от Иван Белчев с асоциация „Rusé GO” в град Русе. Благодарение на наградата Екообщина асоциацията има възможността да инвестира в спортни съоръжения с много добро качество, които доброволците използват по време на своите събития, изцяло безплатно. От една година насам Rusé Go вдъхновява и други градове в региона (Шумен, Варна) за създаването на същата динамика около достъпни за всички спортни събития.

Да подготвим младите хора  за кръговата икономика:  екологичното училище в Силистра

Третият проект, лауреат на Екообщина 2019 в категорията „Образование и околна среда”, е този на екоучилището в Силистра. Земеделското училище разполага със 140 декара (1.4 хектара), които младежите обработват (слънчоглед, царевица и пшеница) за продажба (80% от приходите на училището идват от тази продажба). Те разполагат с две органични полета с подправки (джоджен, мащерка…) и био овощна градина. Проектът на училището е да стане енергийно независимо: общо отопление, бойлер и осветление на парка на училището със слънчеви панели. Училището организира семинари, за да повиши осведомеността на учениците по темата за рециклирането, цялата използвана хартия получава повторна употреба с цел производство на нова.

 

Идеята на училището е да се създаде истински модел на кръгова икономика. Училището развива продажбата на всички потребени материали, така например, пластмасата и капачките се предоставят на общината, която изплаща печалбите под формата на парични средства за оборудване за болницата в Силистра.

 

Официално връчване на наградите на конкурса ЕКООБЩИНА, организиран от Посолството на Франция в България

Посолството на Франция в България организира на 3 октомври от 18 часа във Френския институт, пл. „Славейков” №3, официалната церемония по връчване на наградите на конкурса ЕКООБЩИНА.

Посланикът на Франция в България, г-жа Флоранс Робин, зам.-министърът на околната среда и водите, г-н Красимир Живков, представителят на екологично сдружение „За Земята“, Евгения Ташева и социалният предприемач, Виктор Кирков връчиха трофеите ЕКООБЩИНА и поздравиха осемнадесетте лауреати от четирите категории на конкурса.

·         Шест български общини с население под 10,000 жители бяха определени за лауреати и ще могат да реализират проект, чиято цел е да насърчи устойчивото градско развитие. Градовете лауреати са: Смядово, Драгоман и Сапарева баня за проекти за съоръжения, функциониращи със слънчева енергия; Ново село за проекта за устойчиво управление на публичното пространство; Лесичово за проекта за енергийна ефективност на сграда; Антоново за проекта за управление на отпадъците.

 

·         Три НПО бяха определени за лауреати в категорията „Спорт и гражданско общество”. НПО "Рисувай с нас" за развитието на водните спортове в Северна България и опазването на биоразнообразието. Фондация OPEN SPACE с проекта за реновиране на многофункционално спортно игрище. Сдружение Трънско туристическо дружество с проект за развитие на екотуризма и на колоезденето по екомаршрути.

 

·         Три НПО бяха определени за лауреати в категорията „Образование и околна среда”. Фондация "Училище за природата" от Кресна с проекта за разработване на настолна игра по темата за управлението на отпадъците. Училищното настоятелство при Професионална земеделска гимназия „Добруджа” с проекта „Екоучилище” в Силистра. Фондация „Защитено училище Заедно”в Божурище с проекта „Да се учим и да се храним от природата” за млади хора в неравностойно положение.

 

·         Шест ученически отбора бяха определени за лауреати в категорията „Образование и околна среда за училищата” : екипът на професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” от Видин, Националната художествена гимназия в Пловдив, ПГСС „Васил Левски” в гр. Първомай, Клуб „Екопулс” към основно училище „Йордан Йовков” в Каварна, СУ "Васил Левски" в Пловдив, училище „Николай Хайтов” във Варна. Отборите лауреати участваха в Лятната академия, организирана с финансовата подкрепа на „Софийска вода” АД, която се проведе от 30 юни до 5 юли в природен парк Врачански Балкан, в село Очин дол, община Мездра.

Congratulations to all the laureates !! Thank you to all our partners, Ministry of Environnement and Water, Ministry of Public Works, Ministry of Education, Za Zemiata Bulgaria, Veolia, Association of Municipalities, Association of ecologues, WWF Bulgaria, EnEffect, Ecosystem Europe, Greenpeace Bulgaria, Wind2Win, Atelier Trion, Tierra Verde, Zera, Association of Water, Association of urban planners, Kiril Nikolov Dsl, Viktor Kirkov, Magdalena Maleeva, Georgi Filipov, Surfrider Bulgaria, Ecoobchnost, Hirstina Bancheva, Stefka Kitanova, Regional urban developpement Fund ! Thanks to Ivan-Alexander Ivanov for the photos !

 

 

Обявени са трите организации победители в категория "Образование и околна среда - НПО"


Имаме удоволствието да Ви инфомираме, че трите проектни предложения, които печелят приза на конкурс "Екообщина 2019" в категория "Образование и околна среда - НПО" са:

- Фондация "Училище за природата", гр. Кресна, с проекта "Земята, отпадъците и промените в климата", който има за цел да създаде настолна игра по темата за управлението на отпадъците, която да бъде използвана за образователни цели в училищата в Кресна и в малките съседни общини Симитли и Струмяни. Ще бъдат разработени също така обучения по въпросите на промените в климата, насочени към гражданските организации в региона. Лице за контакт: Юлия Йорданова / 0888 242 192 / natureschool@vlahi.org / Интернет сайт: https://vlahi.org/about-us/ 

- СНЦ "Училищно настоятелство при Професионална земеделска гимназия "Добруджа" с проекта "Еко училище" в гр. Силистра, който има за цел да развие ателиета по реновиране с цел подобряване на енергийната ефективност, разделното събиране на отпадъците, производството на рециклирана хартия, закупуването на термодинамичен бойлер, както и провеждането на обучения в тези области. Лице за контакт: Галина Даскалова/ 0898604841/ u.n.dobrudja@gmail.com.

- Фондация "Защитено жилище Заедно", Божурище, с проекта "Да се учим и да се храним от природата". Жилището осигурява подслон за млади хора в неравностойно положение (между 18 и 26 години), които са отраснали в институции. Младите хора искат да развият собствено производство на плодове и зеленчуци, както и да изградят система за събиране на дъждовните води. Лице за контакт: Димитър Спасов Цветков / mitak_sc@abv.bg / 0884 741 815 / Интернет сайт: http://podslon.org/en/

 

Поздравления за трите организации, които достигнаха до финала!!!!

"Уъркшоп за обмяна на опит за неправителствените организации, предварително избрани в категорията "Образование и околна среда"

На 21 юни 10 представители на сдружения, чиито проекти бяха предварително подбрани от журито в категорията "Образование и околна среда", се събраха на уъркшоп във Френския институт. Различните участници успяха да разговарят с Милена Игнатова от НПО „Екосистем Юръп”, с Евгения Ташева от НПО „За земята” и с Любомира Колчева от сдружение Екообщност."

6-те предварително подбрани проекта са:

- Сдружение Биоград с проекта за дигитализация ва Музея на пчелата в София. Музеят на пчелата е разположен в близост до метростанция „Г.М. Димитров”, той работи безплатно и посреща много деца и ученици. Проектът има за цел да разработи система за наблюдение на прозрачния кошер за измерване и анализиране на здравето и производителността на пчелите. Лице за контакт: Петър Вълчовски / 0898 738475 / petarvalchovski@gmail.com / Интернет сайт: http://biocitysofia.bg/en/projects/show/Museum-of-the-Bee/55

- Фондация "Училище за природата", гр. Кресна, с проекта "Земята, отпадъците и промените в климата", който има за цел да създаде настолна игра по темата за управлението на отпадъците, която да бъде използвана за образователни цели в училищата в Кресна и в малките съседни общини Симитли и Струмяни. Ще бъдат разработени също така обучения по въпросите на промените в климата, насочени към гражданските организации в региона. Лице за контакт: Юлия Йорданова / 0888 242 192 / natureschool@vlahi.org / Интернет сайт: https://vlahi.org/about-us/

- Фондация за социално развитие – ЗА – Сливи за смет – Сливен. Основната цел на проекта е да засили екологичната култура на децата и на младите хора чрез неформално образование: предимства на събирането, рециклирането и оползотворяването на разделно събраните отпадъци. Лице за контакт: Лидия Начева Димитрова / 0899291626 / for_sliven@abv.bg

- Фондация "Защитено жилище Заедно", Божурище, с проекта "Да се учим и да се храним от природата". Жилището осигурява подслон на млади хора в неравностойно положение (между 18 и 26 години), които са отраснали в институции. Младите хора искат да развият собствено производство на плодове и зеленчуци, както и да изградят система за събиране на дъждовните води. Лице за контакт: Димитър Спасов Цветков / mitak_sc@abv.bg / 0884 741 815 / Интернет сайт: http://podslon.org/en/

- СНЦ "Училищно настоятелство при Професионална земеделска гимназия "Добруджа" с проекта "Еко училище" в гр. Силистра, който има за цел да развие ателиета по реновиране с цел подобряване на енергийната ефективност, разделното събиране на отпадъците, производството на рециклирана хартия, закупуването на термодинамичен бойлер, както и да провежда обучения в тези области. Лице за контакт: Галина Даскалова/ 0898604841/ u.n.dobrudja@gmail.com

- Сдружение „ФЕНИКС 2009” – проект „Recycle Art Academy” – Варна, с проекта за организиране на екологична работилница с цел да се покажат на младите хора възможностите за преобразуване на отпадъците в произведения на изкуството. Ще бъде организирана също така кампания за намаляване потреблението на еднократни пластмасови изделия и представяне на идеи за лесни за прилагане алтернативни употреби. Лице за контакт: Наталия Николова / natalinko@gmail.com / 0884905063

Шест общини спечелиха приза "Екообщина 2019" за изпълнение на проекти за устойчиво развитие !

 

Приключи оценката на подадените проектни предложения в конкурс "Екообщина 2019", категория "Общини под 10 000 жители"

Имаме удоволствието да Ви инфомираме, че общините лауреати за 2019 год. са:

1. Община Смядово с проект "Иновативни решения за устойчиво развитие на гр. Смядово"

2. Община Сапарева баня с проект "Екопарк "Николай Хайтов" за алфа поколение 2013 - спасителите на планетата"

3. Община Драгоман с проект "Изграждане на соларно дърво в централна градска част на гр. Драгоман"

4. Община Ново село с проект "Почистване, озеленяване и изграждане на кът за отдих в УПИ VII, кв. 62, с. Ново село"

5. Община Лесичово с проект "Разработване, внедряване, документиране и вътрешен одит на система за енергийно управление в административните сгради на Община Лесичово", в съответствие с международния стандарт ISO 50001"

6. Община Антоново с проект "Чиста градска среда - Антоново"

 

Обявени са трите организации победители в категория "Спорт и гражданско общество" !

Приключи и вторият етап на оценката на подадените проектни предложения.

Имаме удоволствието да Ви инфомираме, че трите проектни предложения, които печелят приза на конкурс "Екообщина 2019" в категория "Спорт и гражданско общество" са:

1. СНЦ "Рисувай с нас" - проект "С каяк по Дунава"

 

Сдружението е създадено през януари 2017 г. от инициативна гражданска група от град Свищов. Сдружението организира годишния културен фестивал "Реката", основан изцяло на дарения и на доброволчество. Програмата на фестивала включва разнообразни дейности – културни и образователни работилници, приложни изкуства, съхраняване на традиционните занаяти.

 

Целта на организацията е да насърчи доброволческата инициатива у жителите на града. Текущи проекти, разработени от сдружението:

1. Обновяване на отдела за деца на библиотеката и обновяване на книжния фонд.

2. Изграждане на класна стая на открито, предназначена за болни деца, в Училишето по изкуства и занаяти в село Русалия.

3. Дарение на пари в брой на Центъра по социална рехабилитация и интеграция – гр. Свищов

4. Проект за модернизация на един от парковете в града.

Проект: Закупуване на каяци за развитието на водните спортове по делтата на Дунав:

- Укрепване на сътрудничеството с Дружеството за защита на птиците и опазване на биоразнообразието

- Организиране на дейности, свързани с типичните екологични характеристики на региона, като например, наблюдение на изключителното разнообразие от птици в резервата Персина и развиване на туристическата атрактивност на региона.

- Запознаване на новите поколения с проблемите, свързани с околната среда и водите, чрез включването им в годишните дейности по почистване на речните корита.

Лице за контакт: Виктор Майсторов / viktor.maystorov@gmail.com / +359887548808 / Интернет сайт: https://www.facebook.com/RisuvaiSNAS/

2. Фондация "ОПЪН СПЕЙС" - проект "Направихме го заедно, за да спортуваме заедно"

Инициативна група, съставена от млади хора от гр. Велики Преслав, преустрояват помещенията си в града и организират ателиета за децата и младежите (клуб за фолклорни танци, видео обработка, споделяне на книги и др.). Групата създава клуб за почистване на местата в града и околностите, които са превърнати в нерегламентирани сметища или просто изоставени. Създават Facebook страница, за да подканят съгражданите си да публикуват подобни дейности и за да мотивират повече хора да почистват и да опазват околната среда.

Фондацията желае да преустрои един терен, за да го превърне в място за практикуване на различни спортове, като включи младите в процеса на създаване и преустройство.

Лице за контакт: Пепа Пенева Велева/ pepa_p@openspacebg.com / 0889 916 483 / Интернет сайт: https://www.openspacebg.com/

3. Трънско туристическо дружество - проект "MTB4T - RUN - Развитие на община Трън като атрактивна дестинация за спорт и екотуризъм"

 

Целта на проекта се състои в проучването, трасирането, почистването и маркирането на велосипедния маршрут MTB4TRUN. Проектът ще даде възможност за развитието на туризма и спорта чрез организиране на излети в Трънските планини, популяризиране на туристически обекти, организиране на спортни и туристически събития, провеждане на кампании за почистване.

- 51 километра вече са маркирани като екологични пътеки в Трънските планини. Маркировката е пригодена и за нощни преходи.

- с този проект ще бъдат маркирани още 45 километра от споделения велосипеден маршрут. Очакват се 3000 посетители годишно.

- организиране на състезания по колоездене всяка година.

Лице за контакт: Симеон Манолов / ttd@zatrun.org /0898459838

Извън проекта, Дружеството има планирани събития в календара си, като Международно изкачване на вр. Било - в края на м. септември, проучвателни обходи и семинари, публикувани на https://www.facebook.com/bikeTrun/.

Поздравления за трите организации, които достигнаха до финала!!!!

На всички останали участници, желаем още много успехи и винаги да следват неотлъчно мечтите си!!!

"Професионални спортисти, неправителствени организации и журналисти се срещнаха на уъркшопа "Спорт и гражданско общество".

9-те избрани кандидати от новата категория "Спорт и гражданско общество" се срещнаха на 17 юни във Френския институт на уъркшопа, организиран от екипа на Екообщина. Те чуха свидетелствата на професионални спортисти от високо ниво и разговаряха с тях, за да подобрят проектите си и да участват във втория кръг на конкурса.

Изказваме благодарности на Магдалена Малеева, бивш професионален тенис състезател, Кирил Николов-Дизела, Дизела, балкански шампион по ориентиране, планинско бягане и кроскънтри, Виктор Кирков, спортен мениджър и социален предприемач, Георги Филипов, журналист на свободна практика."

9-те избрани проекта са:

- „Сдружение на жителите на село Бусманци” - проект "Фитнес площадка". Сдружението иска да създаде площадка на открито със спортни съоръжения, където младите ще могат да се събират, за да спортуват и да се социализират. Проектът ще се ръководи от младите и ще се приспособи, за да се превърне в място за социално включване на лица в неравностойно положение и лица с увреждания. Лице за контакт: Людмила Стефанова Лозанова / 0896746334/ liudmilalozanova@abv.bg

- Фондация „СИЙД” - проект "Доизграждане на пъмп трак Самоков ". Понастоящем в града се изгражда велоалея. Фондация „СИЙД”, съвместно с местна група от професионални колоездачи, поема инициативата да създаде маршрут от велоалеи и желае да популяризира развитието на алтернативни спортове. Фондацията желае също така да развие общност от колоездачи и любители на спорта. Лице за контакт: Георги Николов / foundationseed.samokov@gmail.com / Интернет сайт: https://www.facebook.com/seedfoundationbg/

- Трънско туристическо дружество - проект "MTB4T - RUN - Развитие на община Трън като атрактивна дестинация за спорт и екотуризъм". Целта на проекта се състои в проучването, трасирането, почистването и маркирането на велосипедния маршрут MTB4TRUN. Проектът ще даде възможност за развитието на туризма и спорта чрез организиране на излети в Трънските планини, популяризиране на туристически обекти, организиране на спортни и туристически събития, провеждане на кампании за почистване. Лице за контакт: Симеон Манолов / ttd@zatrun.org /0898459838

- Сдружение "Велоклуб Илчов баир " - проект "ХСО Шуменско плато 2019". Проектът има за цел да развива състезанието „XCO Шуменско плато”. Състезанието е предвидено за октомври 2019 г. Лице за контакт: Анелия Карагьозян /aneliadoneva@abv.bg /тел. +359 897 224 781 / Интернет сайт: https://www.facebook.com/pg/IlcovBair/posts/

- . Фондация "ОПЪН СПЕЙС" - проект "Направихме го заедно, за да спортуваме заедно". Група от млади хора преустроява помещения в града и организира ателиета за децата и младежите, клубове за фолклорни танци, курсове по видео обработка, ателие по споделяне на книги. Групата създава също така клуб, който ще се разработи по проекта, за почистване на местата в града и околностите, които са превърнати в нерегламентирани сметища или просто изоставени. Създадена е Facebook страница, за да се подканят съгражданите да публикуват подобни дейности и да се мотивират повече хора да почистват и да опазват околната среда. Лице за контакт: Пепа Пенева Велева / pepa_p@openspacebg.com / 0889 916 483 / Интернет сайт: https://www.openspacebg.com/

- Dancing Wheels Адаптиран клуб по спортни танци за хора в инвалидни колички – проект „Възможност за спорт и забавление за хора в инвалидни колички”. Танцовият клуб е създаден през 2015 г. от Милена Петрова Георгиева, европейска шампионка за хора в инвалидни колички. Проектът цели да развива дейности, адаптирани за лица с увреждания, и да започне да подготвя участието в международните състезания с инвалидни колички на десет до трийсет лица с увреждания, бенефициенти по проекта. Лице за контакт: Милена Петрова Георгиева - m.georgyeva@abv.bg / dancingwheelsbg@abv.bg / моб. 0889206544 / Интернет сайт: Dancing Wheels

- Фондация "Воден път" - проект "Адаптирано плуване и аква практики за деца и хора с проблеми с развитието". Организацията подкрепя и подобрява качеството на живот на деца и възрастни с физически увреждания, както и тяхната социална интеграция. Практиките включват адаптирано плуване, хидротерапия, кинезитерапия и др.  Проектът има за цел да развива услугите по адаптирано плуване за деца и младежи с проблеми в развитието. Лице за контакт: Венета Иванова / +359899837196 / info@waterway.bg / Интернет сайт: https://waterway.bg/en/

- СНЦ "Рисувай с нас" - "С каяк по Дунава". Сдружението желае да закупи  каяци за развитието на водните спортове по делтата на Дунав: - Укрепване на сътрудничеството с Дружеството за защита на птиците и опазване на биоразнообразието; - Организиране на дейности, свързани с типичните екологични характеристики на региона, като например, наблюдение на изключителното разнообразие от птици в резервата Персина и развиване на туристическата атрактивност на региона; - Запознаване на новите поколения с проблемите, свързани с околната среда и водите, чрез включването им в годишните дейности по почистване на речните корита. Лице за контакт: Виктор Майсторов / viktor.maystorov@gmail.com / +359887548808 / Интернет сайт: https://www.facebook.com/RisuvaiSNAS/

- Сдружение "Пазарджик спортува" - проект "10 000 крачки като на шега". Проектът има за цел да мотивира гражданите да вървят повече. Екипът на сдружението е един от основните двигатели на кандидатурата на Пазарджик за „Европейски град на спорта през 2020 година”. Проектът ще увеличи броя на състезанията в града от 60 на 150 на месец през 2020 година. За тази цел сдружението ще организира еднодневно несъстезателно събитие, което ще включва масов поход от 10 000 крачки. Лице за контакт: Ренета Петрова Камберова/ rkamberovaa@gmail.com / 0887119906 / Интернет сайт: https://www.facebook.com/pzsportuva.bg/

РЕЗУЛТАТИ ОТ КОНКУРС ЕКООБЩИНА, КАТЕГОРИЯ „ОБРАЗОВАНИЕ И ОКОЛНА СРЕДА - УЧИЛИЩА“

В тазгодишната надпревара се включиха 16 ученически отбора и около 60 ученици от градовете Видин, Първомай, Пловдив, Каварна, Варна, Велико Търново, Благоевград, Русе, Казанлък и Карлово. 

Темата в категорията бе „Защо е ценна природата за нашия град – кои са предизвикателствата пред използването на ресурсите ѝ и какво е нашето решение?“. Младежите ни впечатлиха с личното отношение, което представяха спрямо темата и с въображението и разнообразието на идеите си.

Наградата, която получават призовите ученически проекти е участие в Лятна академия „Природата в помощ на устойчивите градове“. Академията ще се проведе от 30 юни до 5 юли в Младежки Еколагер, към Дирекция на ПП „Врачански Балкан“, село Очин дол, Община Мездра.

Втора поредна година Академията се провежда с финансовата подкрепа на „Софийска вода“ АД, част от Veolia. Изключително сме благодарни за приноса на компанията към усилията ни за възпитаване у младежите на отношение и поведение ценящи, съхраняващи и опазващи природния ресурс на Земята. Благодарение на Лятната академия учениците получават поддържаща подкрепа за развиването на своите екологични идеи и, в най-успешния случай, представянето им на техните общности.    

За съжаление не всички могат да спечелят призовите места. Както сподели един от членовете на журито: „Признавам си, беше ми много трудно, големи дилеми, голямо чудене“. Всички идеи заслужаваха да бъдат поощрени.

В тази връзка, екипът на Сдружение „Екосистем Юръп“ предлага поощрителна награда за всички участници. През идната учебна година (2019/2020) предлагаме да гостуваме като ваши ментори в кръжоците по природни науки или в други форми на извънкласни дейности. Така ще можем да споделим част от съдържанието на Лятната академия, както и нови знания по темата със стойността на природата за качество на живот, в частност в градовете.

А ето и кратки резюмета на призовите идеи от конкурса и техните автори.

 „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Видин с проект: „Водата е живот! Пазете живота!“

Учениците представиха оригинална идея, насочена към съхраняването на жизненоважен природен ресурс, като едновременно с това предложиха и възможност за информиране на обществеността и участието ѝ в опазване чистотата на водата. Идеята на учениците е за създаване на робот - „плаващ понтон“, който ще има за цел да пречисти водата. Роботът ще извършва два вида дейности: анализ на замърсеността на водата, посредством автоматизирана станция; и, задържане на плаващите на повърхността пластмасови отпадъци, посредством специална мрежа.

Национална художествена гимназия, гр. Пловдив с проект: „Think fast

Учениците обръщат внимание на скоростта на производството и потреблението на продуктите днес. Тенденции, които изправят човечеството пред глобален екологичен проблем. Според младежите въпросът се нуждае както от поемането на лична отговорност от всеки човек, така и от цялостна промяна на ценностите на хората за търсене на устойчиво равновесие между живите същества на Земята. Решението, което предлагат е посредством електронна игра да информират и да насърчават потребителите да действат отговорно. Играта си поставя за цел да даде информация по три основни въпроса. Първо, причинителите на замърсяване, не само екологично опасни производства, но и маркетингови стратегии и навици на потребление, които имат както дългосрочен, така и непосредствен негативен ефект върху природата. Второ, ефектите върху живите организми от замърсяването. И трето, възможностите за опазване на природата – продуктови и промишлени решения, способи за рециклиране, достъпни за всеки човек.

ПГСС „Васил Левски“, гр. Първомай с проект: „Пази природата! Живей чисто!“

Учениците са убедени, че бъдещето на планетата е в техните ръце и ако не се заемат веднага, утре ще е късно. Идеята им е да намерят приложение на голямото количество трева, което се генерира при косеното в града и представлява органичен „отпадък“. Учениците искат да създадат компостер, който да зареждат с окосената трева и така да произвеждат органичен тор. С помощта на тора ще обогатяват градинките и дръвчетата в двора на училището. Така, не само ще оползотворяват един „отпадък“, но и ще допринасят за създаването на повече зелени площи, което означава и по-чист въздух.

Клуб „Екопулс“ към основно училище "Йордан Йовков", гр. Каварна с проект: „Водораслите – енергия на бъдещето“

Учениците имат идея за получаване на енергия с нулеви въглеродни емисии. Според учени, с чиито трудове са се запознали, водораслите са най-перспективната суровина за производство на биогорива. Учениците предвиждат използването на водорасли от Черно море, които се изхвърлят на брега. Често пъти те не се прибират навреме. Гниенето им замърсява плажната ивица, предизвиква развъждането на комари и други насекоми. Отделя се и неприятна миризма. Водораслите имат много по-голяма производителност от използваните в момента маслодайни култури за производство на биогорива. А именно, 100 пъти по-голяма от рапичното масло и 10 пъти по-голяма от палмовото масло. Освен това, при растежа си водораслите произвеждат повече кислород, което е допълнителна полза.

СУ "Васил Левски", гр. Пловдив с проект: „Екобот“

На път за училище младежите са провокирани от множеството опаковки от храни и напитки, найлонови торбички, фасове от цигари изхвърлени в околната среда. Идеята им е за създаване на уред за рециклиране на пластмасови отпадъци. След като човек изхвърли пластмасов отпадък в този уред, на малък екран се изписва неговата стойност, собственикът на отпадъка може да я получи като: направи дарение за благотворителна кауза; получи торбичка за многократно ползване, изработена от екологични материали; получи QR code ваучер, който да послужи за намаление при пазаруване в местните търговски обекти.

ПГГСД „Николай Хайтов“, гр. Варна с проект: „Човека и гората“

С този проект се обръща внимание на опазването на гората, защото ако я унищожаваме и човекът ще бъде застрашен от изчезване. Предлага се с част от отгледаните фиданки в гимназията в града да бъдат организирани залесителни мероприятия.  Споделя се разочарованието, че зелените площи се заемат от гъсто застоени жилищни сгради, магазини, търговски вериги, че защитни зелени пояси в крайградските зони също се унищожават, за да се усвоят терените за строителство. Проектът цели да се изгради система, която да информира хората от ползите и вредите, които настъпват от унищожаването на почвите, растенията, водите, а от там и на въздуха и да се провокира непримиримост към всяко посегателство към природата.

Работно посещение в Метрополия Лион на тема "Устойчиво управление на водите"

Службата за институционално и техническо сътрудничество към Посолството на Франция в България организира във взаимодействие с метрополия Лион, на която благодари за активното участие в подготовката на това учебно посещение и за топлото гостоприемство, четвъртото и последно учебно посещение във Франция в полза на общината лауреат в категория „управление на водите” на третото издание на конкурса Екообщина за устойчиви градове. 

Учебното посещение, посветено на управлението на водите, се проведе в Лион на 11 и 12 юни. Българската делегация бе съставена от представители на община Етрополе, но и от представители на Столична община и председателя на Българската асоциация по водите. 

11 юни 

Сутринта българската делегация бе приета в метрополия Лион от Кристиан Дебиес, отговарящ за водоснабдяването, Фредерик Пейон, ръководител на отдел „Управление на питейно-битовото водоснабдяване”, и Елизабет Сибьо, ръководител на отдел „Проучвания и строително-ремонтни дейности”. По време на тази среща представителите на метрополия Лион представиха стратегията за управление на водите в метрополията, като по молба на българската делегация акцентираха по-специално върху следните проблематики: установяване на течове по канализационните мрежи, третиране на отпадъчните води и управление на дъждовните води. Метрополия Лион е с население 1,3 милиона жители за площ от 533 км2, обхваща 59 общини и разполага с бюджет от 3,196 милиарда евро. Метрополията притежава многобройни компетенции, сред които питейно-битовото водоснабдяване и пречистването на водите. Относно производството и доставянето на питейна вода, тези услуги са делегирани на фирмата О дю Гран Лион, която управлява водопреносна мрежа от 4000 км. За пречистването на водите - 3000 км канализационна мрежа и 12 пречиствателни станции - 7 станции се управляват пряко от метрополията, а експлоатацията на 5 други, сред които пречиствателната станция Ла Фесин, е възложена на външни изпълнители чрез обществена поръчка. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По време на втората половина на деня българската делегация посети най-напред улица „Гарибалди” в центъра на града, която е била реконструирана с много повече зелени площи, позволяващи попиването на дъждовните води, но и противодействие на горещите участъци в града, тъй като дърветата играят ролята на климатична инсталация и следователно допринасят за спасяването на немалък брой човешки животи. Последвалото посещение в парка „Жакоб Каплан” бе повод за запознаване с пример за управление на дъждовните води: последните се събират отделно в квартала около парка „Жакоб Каплан”, изграден през 2004-2008 г. Чрез система за изпомпване дъждовните води се натрупват в  ровове в долната част на парка, преди да попият постепенно и да се влеят в подземния водоносен слой ; горната част на парка е място за занимания през свободното време. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

След това посещение българската делегация се отправи към пречиствателната станция за отпадъчни води Ла Фесин, намираща се в източната част на метрополия Лион. Тази станция, десета за метрополия Голям Лион, изградена върху площ от четири хектара, пречиства отпадъчните води на близо 300,000 жители, или 91,000 м3, и е била открита официално през 2011 г. след три години строителство за бюджет от 75 милиона евро с участието в размер от 30% на Агенцията по водите Рона Средиземноморие Корсика. Станцията е била изградена с намерението да бъдат ограничени максимално обонятелните и шумови вреди от дейността й. Благодарение на оползотворяването на утайките от пречистване на отпадъчни води се произвежда биогаз, произведените утайки се изсушават и използват или в циментови заводи, или за производство на компост. Третираните води се отвеждат в река Рона. Трябва да отбележим присъствието на платформа за научни изследвания и експериментална дейност на обекта, която се управлява съвместно от метрополията и Националния изследователски институт за науки и технологии в областта на околната среда и земеделието (IRSTEA). 

12 юни 

На другия ден сутринта българската делегация бе приета от фирмата О дю Гран Лион, клон на Веолия, отговаряща за производството (250,000 м3 дневно, идващи основно  от вододайната зона Крепийо Шарми) и доставянето на питейна вода (с 4000 км водопреносна мрежа, 145 000 водопроводни отклонения, 40 000 спирателни кранове и 12 000 хидранта) в рамките на делегирана обществена услуга за период от 8 години от 2015 г. 

Метрополия Лион и О дю Гран Лион са сключили нов договор със 130 показатели, 130 цели и 130 неустойки. Този договор е един от най-взискателните в рамките на делегиранията на услуги. 

О дю Гран Лион представи своята система за наблюдение на водопреносната мрежа  чрез софтуер, наречен Hublo, който позволява управление в реално време на 4000 км водопреносна мрежа в 59-те общини на Голям Лион, от които 56 общини, управлявани от О дю Гран Лион, а  три други – от общинските служби. Благодарение на множество датчици, монтирани по водопреносната мрежа, софтуерът Hublo, разполагащ с много прецизни информационни карти на мрежата, позволява да се подпомагат решенията, планирането, да се разполага с непрекъсната картина на мрежата, да се получават сигнали за аварии, информация за местонахождението на техническите екипи, условията на пътния трафик и др. 

С повече от 5500 датчици, монтирани по дължината на мрежата с цел установяване на течове, нейната рентабилност се е увеличила от 75% в миналото до близо 85% днес.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Следобяд българската делегация бе приета от Агенцията по водите Рона Средиземноморие Корсика. Г-н Курткюис от Агенция по водите Артоа-Пикардия представи структурата и дейността на шестте агенции по водите във Франция. Неговият колега Патрис Потра от Агенцията по водите Рона Средиземноморие Корсика представи предизвикателствата пред водния сектор в метрополия Лион, а именно подобряването на състоянието на водите, адаптирането на териториите към климатичните промени и подпомагането на най-уязвимите общини.

 

Среща между френски и български кметове за обмяна на опит

Делегация, съставена от трима кметове от общност от общини в регион Бургундия-Франш-Конте, бе на посещение в България в края на май, за да се срещне с председателката на Националното сдружение на общините в Република България, както и с кметовете на общините Чавдар и Горна Малина.

Целта на посещението бе запознаване с административното и политическото функциониране на България на местно ниво, за да се подготви провеждането на годишната среща на осемдесет кметове от общност от общини (някогашната местност Пюизе Фортер) в регион Бургундия-Франш-Конте, която ще се състои в София на 4,5,6 ноември 2019 г.

Директорката на Националното сдружение на общините в Република България, г-жа Силвия Георгиева, прие делегацията и представи изчерпателно действащата система на местно управление – административното деление на България, структурата на общините, начина на избиране на кметовете и общинските съветници, общинския бюджет и др.

Г-жа Георгиева също така спомена нова европейска платформа за безвъзмезден обмен между европейските местни власти на стоки, услуги, доброволци и контакти с фирми. Тази платформа ще започне да функционира от ноември 2019 г.

Посещението продължи със среща с кмета на град Чавдар, г-н Пенчо Геров, и неговия екип. Г-н Геров представи накратко пред френската делегация приоритетите на общината. Той подчерта факта, че град Чавдар (община с население от 1300 жители на стотина километра източно от София) е малък град, който е реализирал различни европейски проекти в размер 14 милиона лева (7 милиона евро): развитие на заетостта, изграждане на водопреносна и канализационна мрежа, реконструкция на всички пътища и многобройни сгради в града. Политиката за развитие на туризма е приоритет за град Чавдар. Френската делегация има възможността да разгледа интерактивния фолклорен център на Чавдар и да се запознае с българските традиции и обичаи.

След това френската делегация посети град Горна Малина (община с население 5,000 жители на 25 км източно от София), където бе приета от кмета, г-н Ангел Жиланов. Г-н Жиланов подчерта, че общината е зелен и екологичен град (40% от територията на общината е част от мрежата Натура 2000), че тя е първата община, организирала референдум за проучване на общественото мнение относно установяването на територията на града на фирми със замърсяващо производство. Община Горна Малина е подала кандидатурата си към Европейската мрежа на общините с нулеви отпадъци. Тази община е образцова и с усвояването си на европейските фондове – 17 изпълнени проекта на стойност 15 377 346 лева (близо 7.7 милиона евро). Общината развива екотуризма, културния, поклонническия, но и ловния туризъм. През лятото, поради близкото разстояние до София, Горна Малина привлича многобройни софиянци и населението й се увеличава четирикратно.

Работно посещение в град Тулуза за устойчивото управление на публичните пространства

Още едно работно посещение беше организирано във Франция, в гр. Тулуза, от 26 до 28 март 2019 год. Посещението се проведе в рамките на конкурс Екообщина 2018 год. и представлява наградата за общините Бургас и Чипровци за успешно провеждани политики в областта на устойчивото управление на публичните пространства.

Българската делегация, съставена от представители на общините лауреати,  бе приета от община Тулуза. Бяха проведени срещи с представители на дирекция „Публично осветление“, на които се представи цялостната стратегия за устойчиво публично осветление на градските пространства. Към днешна дата 20 % от осветителните тела в гр. Тулуза са LED технология, а до 2030 год. се очаква всички осветителни тела да бъдат подменени с LED.

Подробно бяха представени различните подходи за осветяване, с цел подчертаване на архитектурната стойност на сградите през нощта. Работното посещение продължи с подробно представяне на проекта Сен-Сернен. Делегацията посети на място пространствата около базиликата Сен-Сернен. Тя е най-голямата романска църква в Европа и е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Този проект включва благоустрояване на площада и реставрация на пространствата, подчертаване на религиозната стойност на сградата, без да бъде нарушена цялостта на множеството останки, които се намират на територията на този обект.

Делегацията посети и друг обект за благоустройство на публичните пространства: алеите Жан Жорес, които се изграждат по подобие на улица „Ла Рамбла“ в Барселона. Делегацията проследи на място строителните дейности по изграждането на голям централен площад, заобграден от пътни артерии, от зелени пространства и градини, от пешеходни зони и 2 непрекъснати велоалеи. Използваните строителни материали и технологии, елементите на градското обзавеждане и публичното осветление по проекта бяха обект на задълбочени дискусии.

 

Конкурс Екообщина продължава!

Може да кандидатствате до 31 май с проектни идеи, които развиват спортните практики и повишават информираността на гражданите за опазване на околната среда! Можете да спечелите финансиране и практични съвети от професионалисти за реализиране на вашите проекти! https://ecoobchtina.bg/challenge/

Официално откриване на конкурса ЕКООБЩИНА 2019

Открива се четвъртото издание на конкурса „Устойчив град и общество”, ЕКООБЩИНА!

Инициативата има за цел да открои значението на прилагането на добри практики на местно ниво за едно устойчиво градско развитие.

Kатегория Общини с население под 10000 жители

През 2019 г. Екообщина продължава да си сътрудничи с всички български общини, като едновременно с това предлага по-специално на общините с население под 10,000 жители да кандидатстват в конкурс за проектни предложения (ще бъдат подбрани десет проекта с награден фонд от 3000 лева за всеки поотделно) за осъществяването на проект в близост до обществото, за допълнително осигуряване на добавена стойност към съществуващ проект или за мобилизиране на други средства в рамките на устойчивото градско развитие. В зависимост от съответните области (енергийна ефективност, управление на обществените пространства и т.н.) партньорите на Екообщина ще предоставят своята експертиза и ще подпомогнат общините в техния проект, ако е необходимо.

За участие в конкурса: https://ecoobchtina.bg/challenge/

Kатегория "Образование и околна среда"  за училища

Екообщина подкрепя преди всичко гражданското общество (неправителствени организации, сдружения и т.н.), като открива нова категория „Образование и околна среда”, насърчавайки гражданското общество и училищата в тяхната дейност по повишаване информираността на младите по отношение на проблематиките на устойчивото развитие.

За студентите участието в конкурса се извършва на този сайт: https://app.younesses.org/

За повече информация относно конкурса в училище: https://ecoobchtina.bg/education-school/

В края на юни и началото на юли 2019 г. ще се организира лятно училище с подкрепата на Veolia и в сътрудничество с неправителствената организация „Ecosystem Europe”.

=

Kатегория "Образование и околна среда" за НПО

Ако сте активен гражданин, група или сдружение от граждани, или неправителствена организация и сте ангажирани с опазването на околната среда в България ...

Ако искате да реализирате проект за повишаване на информираността по отношение на устойчивото развитие и за насърчаване на образованието в опазване на околната среда ...

Може би нямате финансовите средства и необходимите знания, за да създадете проект...

Тази година конкурсът Екообщина открива нова категория, посветена на образованието, на околната среда и на гражданското общество с цел да награди българските граждани, които поемат инициативи за насърчаването и развитието на образователни практики за борба срещу климатичните промени и замърсяването. На 14 май 2019 г. ще се проведе семинар и десетте предварително подбрани кандидати ще могат да разговарят с менторите от тази нова категория: Любомира Колчева, директор на фондация "ЕкоОбщност, Евгения Ташева, отговаряща за инициативата „Нулеви отпадъци” от организацията „За земята” в България, Димитър Атанасов, директор на фондацията „Surfrider” – България, Милена Игнатова от асоциация „EcosystemEurope и Илияна Стоилова, отговаряща за спортното предизвикателство „Win 2 Win”.

Всеки един от трите печеливши проекта ще получи награда от 3000 лева.

Искате ли да научите повече за начините на участие? За конкурса Екообщина? Кликнете тук, за да заредите въпросника за попълване и да видите графика на конкурса!

Kатегория "Спорт и гражданско общество"

Вие сте активен гражданин или група от граждани, занимаващи се с насърчаването на спорта в България?
Желаете да осъществите проект за насърчаване достъпа до спорта?
Вероятно не разполагате с финансовите средства и познанията, необходими за съставянето на проекти?
Тази година конкурсът Екообщина открива отново категория, посветена на спорта и на гражданското общество, за да награди българските граждани, които поемат инициативи за насърчаване на развитието на спортните практики. На 27 май 2019 г. ще се организира работна среща и предварително подбраните кандидати ще могат да разговарят с менторите в тази категория: Кирил Николов-Дизела, спортен шампион, Георги Филипов, спортен журналист, Магдалена Малеева, бивш професионален тенис състезател, Виктор Кирков, социален предприемач, бивш спортен журналист и мениджър в Българска професионална футболна лига.
Всеки един от тримата печеливши проекта ще получи награда от 3000 лева.
Желаете да научите повече за начините на участие? За конкурса Екообщина? Кликнете тук, за да разгледате формуляра за кандидатстване и графика на конкурса!"