НОВИНИ

Работно посещение на 80 френски представители на местната власт в България за обмен на опит относно функционирането на общините и възможностите за децентрализирано сътрудничество.

Делегация, съставена от 80 представители на местната власт от общността от общини Пюизе-Фортер, регион Бургундия-Франш-Конте, осъществи работно посещение в България от 3 до 7 ноември 2019 г.

Националното сдружение на общините в Република България в партньорство с Посолството на Франция в България подкрепиха и участваха в организирането на посещението с цел по-нататъшното развитие на връзките между френските и българските територии.

Посланикът на Франция в България, Н. Пр. г-жа Флоранс Робин, посрещна представителите на местната власт, като наблегна на значението на връзките между териториите в Европа, по-специално чрез децентрализираното сътрудничество и обмена на опит между местните общности.

Първият ден, 4 ноември, беше организиран във Френския институт в България под формата на конференция, посветена на административното и политическо функциониране на местно ниво в България. Националното сдружение на общините в Република България представи изчерпателно системата нa местно самоуправление. Петима преизбрани български кметове (местните избори се проведоха на 27 октомври и 3 ноември) участваха с представяне на своите общини. Френските и българските кметове имаха възможността да разговарят за еднаквите предизвикателства, пред които са изправени: проблемът с финансовата автономност на местните общности, пропастта между увеличението на отговорностите и липсата на финансови средства.

На 5 ноември посещението продължи със среща с кмета на община Чавдар и неговия екип.

На 6 ноември френската делегация посети община Горна Малина, където бе посрещната от кмета, който подчерта ангажираността на общината с екологичния подход.

Работната среща беше организирана с цел насърчаване на децентрализираното сътрудничество и побратимяванията в областта на устойчивия туризъм, на валоризирането на културно-историческото наследство и др.

Посещение на Жан Лоне, Председател на Френското партньорство за водите, и Арно Курткюис, началник отдел „Планиране и програми” в Агенция по водите Артоа-Пикардия.

В България ромите представляват около 10% от българското население, като 86% от тях се сблъскват с бедността срещу 22% от общото население, а 65% живеят в бараки без течаща вода.

На 18 октомври 2019 г. г-н Жан Лоне се срещна с различни актьори по проекта за достъп до вода в квартал Изток в Кюстендил (квартал с преобладаващо ромско население), като срещата се проведе във Френския институт в България и имаше за цел да се обсъдят трудностите и възможните решения на проблема с достъпа до вода в уязвимите квартали в България.

Алексей Пампоров, доцент в Българската академия на науките, първо представи контекста на сегрегираните квартали в България и проблема с инфраструктурите.

Достъпът до вода и отвеждането на отпадъчните води са истински проблем в сегрегираните ромски квартали в България. Реализирането на инфраструктурни проекти в тези квартали се усложнява и поради факта, че повечето сгради са построени незаконно (някои от тях преди няколко десетилетия). Много жители на сегрегираните квартали живеят под заплахата къщите им да бъдат разрушени от общинските власти.

Мария Методиева, директор „Институционални партньорства” в асоциацията „Trust for social achievement, представи проектите за устройствени планове, разработени от асоциацията.

За да се узаконят сегрегираните квартали, Trust for social achievement разработва устройствен план за ромските квартали в три български общини, сред които Кюстендилската. Проектите за устройствен план представляват образцови пилотни проекти, които могат да се прилагат на различни места, за да се разреши проблематиката с незаконните постройки в сегрегираните квартали.

Камий Льофор, ръководител проекти „Вода и живот” България, и Теменужка Кутевски, отговорник проекти „Вода и живот” България, също представиха своята дейност.

На края на срещата Иван Иванов, председател на Българска асоциация по водите, и Жан Лоне подписаха споразумение за партньорство между Френското партньорство за водите и Българската асоциация по водите.

Френското партньорство за водите, създадено през 2007 г. по време на Световния ден на водата, е платформа на френските публични и частни актьори по водите, активни в международен план, насърчаващи обмена на френския опит с този на други страни. Една от целите на партньорството е да улеснява финансирането на проекти и да печели проекти, които са видими по места, като експертните тематики са достъпът до вода и канализацията.

Официално откриване на проекта ТРЪН, лауреат в категорията „Спорт и гражданско общество” на конкурса Екообщина.

Екипът на отдела за техническо и институционално сътрудничество посети на 19 октомври село Бусинци и музея на керамиката по повод официалното откриване на екологичния веломаршрут, чиято маркировка е финансирана от Френското посолство в България. На откриването присъстваха членовете на сдружението и общинският екип в Трън, в това число кметът г-жа Цветислава Цветкова. Проектът „ВелоЕрул” предлага три веломаршрута, които са много добре маркирани, както и много точно обяснение на местата, които могат да представляват туристически интерес, намиращи се в близост.

За повече информация: +359 876043929, Симеон Манолов, ttd@zatran.org

https://www.facebook.com/tourismtransko/

Фондация Surfrider Europe в София за международна среща, посветена на борбата срещу замърсяването с пластмаса на водните среди.

Посолството на Франция има удоволствието да бъде домакин във Френския институт в България на 12, 13 и 14 октомври на годишната среща на доброволците от фондация Surfrider Europe. Фондация Surfrider Europe е неправителствена организация, ангажирана със защитата на водните среди и намаляването на пластмасовите отпадъци, която присъства в много страни от Европейския съюз, сред които България.

Г-жа Флоранс Робин, Посланик на Франция в България, припомни подкрепата си за тази кауза и за Фондацията и закри събитието, на което присъстваха 70 души от цяла Европа.

Сайт на Surfrider Europe :https://surfrider.eu/

Посещение в Северозападна България за среща с лауреатите на конкурса Екообщина

Изграждане на екологично съзнание у младите хора чрез спорта: опознаване на Дунав с каяк

Свищов е малък български град, разположен на Дунав, на най-южния му край. Дълго време динамичен благодарение на реката, източник на търговия и обмен, и богат заради своите хектари обработваема земеделска земя, до неотдавна Свищов бе проспериращ провинциален град. От няколко години насам обаче градчето с население 34 000 жители е изправено пред забавяне на икономиката, обща за всички български селски райони тенденция, и засилена емиграция на младите хора в чужбина.

Няколко асоциации обаче работят енергично, за да поддържат динамиката на града. Така например, асоциацията „Рисувай с нас”, основана от Невена Цанкова преди седем години,  организира художествени и културни срещи.  Всяко дарение, събрано по време на срещата, е в основата на социален и солидарен проект. През първата година са били дарени 150 лева на Центъра за хора с увреждания в града. През 2016 г. е първото официално издание на „фестивала на реката”, който се организира около „Каса верде”, стара къща от 1900 г., реновирана и наета от Виктор Майсторов, който организира в нея изложби на местни творци. Преди три години даренията са били в по-голям размер, екипът на асоциацията се заема с проекта за реновиране на общинската библиотека за деца. Днес тя е съвсем нова, благодарение на изцяло доброволчески труд и на дарените в по-голямата си част материали.

Преди две години проектът е свързан със създаването на отворен клас в художествено училище за бедни деца в селце до Свищов, което иска да осигури възможност за децата, които нямат шанс да развиват артистичните си таланти в региона.

Тази година е ред на реновирането на място с панорамен изглед към Дунав, някогашно сметище, където са се трупали отпадъци – жителите изцяло са направили свое това място, което се изпълва  с хора по време на залеза над Дунав.

Проектът на Виктор да развива спортното плаване с каяк по Дунав и наблюдението на птици го направи победител в конкурса Екообщина в категорията „Спорт и гражданско общество”:

Да се развива плаването с каяк по Дунав е друг начин да се възвърне динамиката на реката. Преди имаше училище за водни спортове и всички млади хора имаха изострено съзнание за реката, заобикалящата ги среда… Желанието ни е да възстановим това съзнание, като организираме уъркшопове в партньорство с WWF, развиваме исторически пътувания по Дунав с цел повишаване на туристическата привлекателност на града… ».

Изграждане на връзки с жителите на града чрез спорта: организиране на достъпни събития с качествени съоръжения в Русе

Вторият проект, лауреат на Екообщина 2018, е провежданият от Иван Белчев с асоциация „Rusé GO” в град Русе. Благодарение на наградата Екообщина асоциацията има възможността да инвестира в спортни съоръжения с много добро качество, които доброволците използват по време на своите събития, изцяло безплатно. От една година насам Rusé Go вдъхновява и други градове в региона (Шумен, Варна) за създаването на същата динамика около достъпни за всички спортни събития.

Да подготвим младите хора  за кръговата икономика:  екологичното училище в Силистра

Третият проект, лауреат на Екообщина 2019 в категорията „Образование и околна среда”, е този на екоучилището в Силистра. Земеделското училище разполага със 140 декара (1.4 хектара), които младежите обработват (слънчоглед, царевица и пшеница) за продажба (80% от приходите на училището идват от тази продажба). Те разполагат с две органични полета с подправки (джоджен, мащерка…) и био овощна градина. Проектът на училището е да стане енергийно независимо: общо отопление, бойлер и осветление на парка на училището със слънчеви панели. Училището организира семинари, за да повиши осведомеността на учениците по темата за рециклирането, цялата използвана хартия получава повторна употреба с цел производство на нова.

Идеята на училището е да се създаде истински модел на кръгова икономика. Училището развива продажбата на всички потребени материали, така например, пластмасата и капачките се предоставят на общината, която изплаща печалбите под формата на парични средства за оборудване за болницата в Силистра.

Да спрем да бетонираме реките си!

На 6 август 2019 г. г-н Патрис Потра, отговорник „Специализирани намеси” в Агенцията по водите „Рона - Средиземно море - Корсика”, се срещна с екипа на WWF - България, г-н Георги Стефанов, отговорник „Климат и енергия”, г-н Филип Пенчев, експерт по водите, както и с г-жа Аглика Георгиева, експерт по околна среда в дружество „Софпроект”. Целта на срещата бе обмяна на мнения по проблематиките, свързани с управлението на реките в градска среда.

Мястото на срещата беше Горнобанска река, близо до стадион „Славия”, в югозападната част на София. Отсечка от 500 метра е изцяло бетонирана преди пет години, а най-дългият бетониран участък датира отпреди 25 години.

Циментови плочи покриват коритото на реката, която е стеснена до малък канал в центъра. Бурените все пак си пробиват път през плочите. За да се намали скоростта на реката, са изградени големи корита, които са се превърнали постепенно в истински сметища за пластмаса, стари автомобилни гуми, захвърлени обувки и дрехи. Разлагането на тези отпадъци предизвиква освобождаване на метан, който излиза на повърхността на водата на малки мехурчета.

Георги Стефанов обяснява: „Този участък е най-близо до извора на реката, който се намира на 2-3 км нагоре по течението в самата планина Витоша. След тези 500 метра няма повече обитатели. Именно този участък причинява най-голямото замърсяване по реката надолуПреди тук растяха върби, брези .

В реката са заустени много тръби за дъждовни води, но не само..., коренчета от домати никнат покрай вадите като символ на изхвърлените битови отпадъци в реката.

Надолу по течението бреговете са покрити с глинени наноси, тъй като всичкият чакъл е блокиран нагоре от поставените изкуствени корита и не може да регулира наносите. Това причинява натрупването им по дъното на реката, което става стерилно.

Патрис Потра заявява: „Трябва да спрем да бетонираме реките си, каквито и да са конкретните обстоятелства за това. За съжаление малко хора мислят така. Единственият начин да променим това е в училище чрез педагогически похвати”.

Във Франция това бе осъзнато през 2003 г. след огромните щети, нанесени от наводненията поради бетонирането на реките. Днес трябва да възстановим възможността тези изоставени някога места да бъдат отново използвани от обществото. Преустройството на бреговете на р. Рона в гр. Лион са един пример за социалния и политически успех на такива проекти. Понастоящем Агенцията по водите „Рона - Средиземно море - Корсика” участва в дейност по екологичното възстановяване на река Изьорон – проект със завиден мащаб в международен план, обхващащ над 5 километра. https://www.riviere-yzeron.fr/lyzeron-vu-par-lagence-de-leau/

„Освен въздействието им върху доброто функциониране на водните системи тези проекти изпълняват многобройни функции: природата се връща в градовете, пейзажите се разхубавяват, живеещите по протежение на реките са по-добре защитени от риска от наводнение. Тази интегрирана визия за водите в градска среда може и трябва да вдъхновява други територии. Тя представлява също така интелигентен отговор на предизвикателствата на климатичното затопляне. Патрис Потра.

В България след няколко смъртни случая, причинени от наводненията, са сформирани работни групи за управление на водните басейни с участието на представители на гражданското общество.

През 2020 г. WWF - България и Софпроект ще стартират голям проект. Софийска община  има намерение да преустрои съобразно принципите на устойчивото развитие 25 километра от бреговете на р. Искър, като изгради парк с множество изкуствени езера.

Патрис Потра одобрява идеята: „В хоризонта до 2040 г. може да се помисли за изграждането на нещо като природен маршрут, който ще достига до града и ще навлиза в него. Трябва да се създаде проект, който да накара софиянци да мечтаят.

„Отборът на надеждата” ще защитава българския трибагреник на Световното първенство по футбол за бездомни хора в Кардиф в края на юли 2019 г.

Под юлското слънце на София чисто новите бутонки се движат по игрището на Българския футболен съюз. Осем младежи, произхождащи от най-бедните сегрегирани квартали в страната, от бежанските лагери или израсли в социални институции, са селекционирани, за да представят България на „Световното първенство за бездомни хора”, което тази година се провежда в Кардиф от 27 юли до 3 август.

За последната права преди шампионата тренировките се провеждат в идилична обстановка, в подножието на Витоша, на терен в съседство на този, на който тренира българският национален отбор. Контрастът е огромен за тези младежи между 16 и 18 години, които живеят в екстремни условия, често в нелегални бараки в ромските квартали Факултета в София или Надежда в Сливен.

„За да могат и те да се почувстват като професионални играчи”, обяснява Виктор Кирков, основател на сдружението „Соушъл Мениджмънт България” и на проекта „Отбор на надеждата”.

Сдружението, основано през 2013 г. в София, се концентрира върху образователни, спортни и иновативни дейности, като целева група са социално изключените младежи. Сдружението вече е организирало Европейски фестивал по уличен футбол за пет дни през май 2017 г. в София. Повече от 100 бедни младежи и девойки от 13 страни (9 европейски страни, както и Афганистан, Иран, Ирак и Сирия) са участвали във Фестивала.

От осем години „Отборът на надеждата” предлага нови възможности на стотици деца и юноши от бедни семейства в България. Всяка година националният отбор се състои от нови играчи, за да даде възможност на всички да представят своята страна на Световното първенство за бездомни. Виктор проследява развитието на 56-мата играчи от националния отбор, които са били селекционирани от 8 години насам. Всички те са променили живота си положително след опита им в отбора.

Организират се образователни активности за деца и младежи в т.нар. Център на надеждата в столичния квартал "Красна поляна". Всяка година „Отборът на надеждата” организира безплатни обучения по футбол два пъти седмично в над 10 бедни квартала в големите градове на България.

През 2018 г „Отборът на надеждата” се класира 12-ти от 40 отбора от целия свят на Световното първенство по футбол за бездомни, организирано в Мексико Сити. Това е бил най-младият отбор със 7 играчи под 18 години.

Отборът е обучил също така много футболни съдии, които са израсли в домове за деца без родителска грижа. Асен Станков, бивш член на националния отбор, е повишен в съдия през 2018 г. след отлични постижения на Европейския фестивал по уличен футбол в Грац, Австрия, където му е делегирано да ръководи мъжкия финал. Стефан Златев става футболен съдия на Световното първенство в Осло през 2016 г. Исус Чавдаров, член на националния отбор през 2014 г., е един от основните съдии на първенството през 2015 г. в Амстердам.

„Отборът на надеждата” работи също така с девойки. На Европейския фестивал за уличен футбол, който се проведе от 2 до 5 юли 2018 г. в Грац, Австрия, българският отбор беше представляван от четири девойки. Това е първото им участие в международен турнир и те се класират трети.

 „По-трудно е с момичетата, тъй като 16 години е възрастта, на която повечето от тях се омъжват в тези общности, а щом веднъж се омъжат, повече не стъпват на терена … При момчетата може също да се появи подобен проблем, понякога те трябва да работят през лятото, защото това е сезонът на събирането на реколтата. Ние разговаряме дълго със семействата, за да сме сигурни, че децата им ще могат да участват цялата година на тренировките, чак до първенството.” Виктор Кирков.

На терена първата тренировка за деня приключва, младежите се разтягат и се смеят, след няколко дни ще вземат самолета за първи път, за да отидат да защитават българския трибагреник.

За да видите проекта: https://www.facebook.com/TEAM.OF.HOPE/

За контакт с Виктор Кирков:

viktor.kirkov@sportsmanagement.bg

Открийте Музея на пчелата в София!

Когато излезем от метростанция „Г.М. Димитров”, една шарена табела ни казва, че Музеят на пчелата се намира на две крачки оттук. Стигаме до една съвсем малка къщичка от глина – материал, използван за изграждането на първите кошери – с покрив от трева и цветя. Отвсякъде се чува жужене, пчелите са у дома си и го знаят.

Вътре има кошер, който може спокойно да се наблюдава благодарение на прозрачното стъкло, което го покрива. Пчелите усърдно работят по изграждането на многобройните килийки само на няколко сантиметра от нас. Няколко обяснителни табла, картинки и информации припомнят значението на ролята на пчелите за опрашването и за равновесието на нашата екосистема.

„Музеят на пчелата” отваря врати преди две години, през 2017 г., по инициатива на сдружение Биоград. Многобройни групи от деца и ученици са впечатлени от възможността да видят толкова отблизо живи пчели.

С настоящата тенденция към урбанизация става все по-важно за обществото да развива знанията си за градската екология. Градовете се разпростират все повече и така естествените обиталища на пчелите изчезват. Искаме да докажем, че биоразнообразието не е напълно изчезнало в градска среда и че е необходимо да го запазим.” Петър Вълчовски, член на сдружение Биоград.

Понастоящем сдружението иска да интегрира в кошерите система от датчици за наблюдение с цел измерване и анализ на здравето и производителността на пчелите. Тази система позволява да се наблюдава въздействието на климата върху състоянието на пчелите и може да измери за една секунда дали влажността и температурата са подходящи и дали има намаление на броя на пчелите в кошера. Всички данни се показват след това директно на монитор или на екрана на мобилен телефон. Сдружението е установило партньорство със Съюза на пчеларите в България, които също могат да използват данните, събрани от тази система, за да подобрят работата си.

Контакт: Петър Вълчовски, petarvalchovski@gmail.com

Работно посещение в Метрополия Лион на тема "Устойчиво управление на водите"

Службата за институционално и техническо сътрудничество към Посолството на Франция в България организира във взаимодействие с метрополия Лион, на която благодари за активното участие в подготовката на това учебно посещение и за топлото гостоприемство, четвъртото и последно учебно посещение във Франция в полза на общината лауреат в категория „управление на водите” на третото издание на конкурса Екообщина за устойчиви градове. 

Учебното посещение, посветено на управлението на водите, се проведе в Лион на 11 и 12 юни. Българската делегация бе съставена от представители на община Етрополе, но и от представители на Столична община и председателя на Българската асоциация по водите. 

11 юни 

Сутринта българската делегация бе приета в метрополия Лион от Кристиан Дебиес, отговарящ за водоснабдяването, Фредерик Пейон, ръководител на отдел „Управление на питейно-битовото водоснабдяване”, и Елизабет Сибьо, ръководител на отдел „Проучвания и строително-ремонтни дейности”. По време на тази среща представителите на метрополия Лион представиха стратегията за управление на водите в метрополията, като по молба на българската делегация акцентираха по-специално върху следните проблематики: установяване на течове по канализационните мрежи, третиране на отпадъчните води и управление на дъждовните води. Метрополия Лион е с население 1,3 милиона жители за площ от 533 км2, обхваща 59 общини и разполага с бюджет от 3,196 милиарда евро. Метрополията притежава многобройни компетенции, сред които питейно-битовото водоснабдяване и пречистването на водите. Относно производството и доставянето на питейна вода, тези услуги са делегирани на фирмата О дю Гран Лион, която управлява водопреносна мрежа от 4000 км. За пречистването на водите - 3000 км канализационна мрежа и 12 пречиствателни станции - 7 станции се управляват пряко от метрополията, а експлоатацията на 5 други, сред които пречиствателната станция Ла Фесин, е възложена на външни изпълнители чрез обществена поръчка. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По време на втората половина на деня българската делегация посети най-напред улица „Гарибалди” в центъра на града, която е била реконструирана с много повече зелени площи, позволяващи попиването на дъждовните води, но и противодействие на горещите участъци в града, тъй като дърветата играят ролята на климатична инсталация и следователно допринасят за спасяването на немалък брой човешки животи. Последвалото посещение в парка „Жакоб Каплан” бе повод за запознаване с пример за управление на дъждовните води: последните се събират отделно в квартала около парка „Жакоб Каплан”, изграден през 2004-2008 г. Чрез система за изпомпване дъждовните води се натрупват в  ровове в долната част на парка, преди да попият постепенно и да се влеят в подземния водоносен слой ; горната част на парка е място за занимания през свободното време. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

След това посещение българската делегация се отправи към пречиствателната станция за отпадъчни води Ла Фесин, намираща се в източната част на метрополия Лион. Тази станция, десета за метрополия Голям Лион, изградена върху площ от четири хектара, пречиства отпадъчните води на близо 300,000 жители, или 91,000 м3, и е била открита официално през 2011 г. след три години строителство за бюджет от 75 милиона евро с участието в размер от 30% на Агенцията по водите Рона Средиземноморие Корсика. Станцията е била изградена с намерението да бъдат ограничени максимално обонятелните и шумови вреди от дейността й. Благодарение на оползотворяването на утайките от пречистване на отпадъчни води се произвежда биогаз, произведените утайки се изсушават и използват или в циментови заводи, или за производство на компост. Третираните води се отвеждат в река Рона. Трябва да отбележим присъствието на платформа за научни изследвания и експериментална дейност на обекта, която се управлява съвместно от метрополията и Националния изследователски институт за науки и технологии в областта на околната среда и земеделието (IRSTEA). 

12 юни 

На другия ден сутринта българската делегация бе приета от фирмата О дю Гран Лион, клон на Веолия, отговаряща за производството (250,000 м3 дневно, идващи основно  от вододайната зона Крепийо Шарми) и доставянето на питейна вода (с 4000 км водопреносна мрежа, 145 000 водопроводни отклонения, 40 000 спирателни кранове и 12 000 хидранта) в рамките на делегирана обществена услуга за период от 8 години от 2015 г. 

Метрополия Лион и О дю Гран Лион са сключили нов договор със 130 показатели, 130 цели и 130 неустойки. Този договор е един от най-взискателните в рамките на делегиранията на услуги. 

О дю Гран Лион представи своята система за наблюдение на водопреносната мрежа  чрез софтуер, наречен Hublo, който позволява управление в реално време на 4000 км водопреносна мрежа в 59-те общини на Голям Лион, от които 56 общини, управлявани от О дю Гран Лион, а  три други – от общинските служби. Благодарение на множество датчици, монтирани по водопреносната мрежа, софтуерът Hublo, разполагащ с много прецизни информационни карти на мрежата, позволява да се подпомагат решенията, планирането, да се разполага с непрекъсната картина на мрежата, да се получават сигнали за аварии, информация за местонахождението на техническите екипи, условията на пътния трафик и др. 

С повече от 5500 датчици, монтирани по дължината на мрежата с цел установяване на течове, нейната рентабилност се е увеличила от 75% в миналото до близо 85% днес.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Следобяд българската делегация бе приета от Агенцията по водите Рона Средиземноморие Корсика. Г-н Курткюис от Агенция по водите Артоа-Пикардия представи структурата и дейността на шестте агенции по водите във Франция. Неговият колега Патрис Потра от Агенцията по водите Рона Средиземноморие Корсика представи предизвикателствата пред водния сектор в метрополия Лион, а именно подобряването на състоянието на водите, адаптирането на териториите към климатичните промени и подпомагането на най-уязвимите общини.

 

Среща между френски и български кметове за обмяна на опит

Делегация, съставена от трима кметове от общност от общини в регион Бургундия-Франш-Конте, бе на посещение в България в края на май, за да се срещне с председателката на Националното сдружение на общините в Република България, както и с кметовете на общините Чавдар и Горна Малина.

Целта на посещението бе запознаване с административното и политическото функциониране на България на местно ниво, за да се подготви провеждането на годишната среща на осемдесет кметове от общност от общини (някогашната местност Пюизе Фортер) в регион Бургундия-Франш-Конте, която ще се състои в София на 4,5,6 ноември 2019 г.

Директорката на Националното сдружение на общините в Република България, г-жа Силвия Георгиева, прие делегацията и представи изчерпателно действащата система на местно управление – административното деление на България, структурата на общините, начина на избиране на кметовете и общинските съветници, общинския бюджет и др.

Г-жа Георгиева също така спомена нова европейска платформа за безвъзмезден обмен между европейските местни власти на стоки, услуги, доброволци и контакти с фирми. Тази платформа ще започне да функционира от ноември 2019 г.

Посещението продължи със среща с кмета на град Чавдар, г-н Пенчо Геров, и неговия екип. Г-н Геров представи накратко пред френската делегация приоритетите на общината. Той подчерта факта, че град Чавдар (община с население от 1300 жители на стотина километра източно от София) е малък град, който е реализирал различни европейски проекти в размер 14 милиона лева (7 милиона евро): развитие на заетостта, изграждане на водопреносна и канализационна мрежа, реконструкция на всички пътища и многобройни сгради в града. Политиката за развитие на туризма е приоритет за град Чавдар. Френската делегация има възможността да разгледа интерактивния фолклорен център на Чавдар и да се запознае с българските традиции и обичаи.

След това френската делегация посети град Горна Малина (община с население 5,000 жители на 25 км източно от София), където бе приета от кмета, г-н Ангел Жиланов. Г-н Жиланов подчерта, че общината е зелен и екологичен град (40% от територията на общината е част от мрежата Натура 2000), че тя е първата община, организирала референдум за проучване на общественото мнение относно установяването на територията на града на фирми със замърсяващо производство. Община Горна Малина е подала кандидатурата си към Европейската мрежа на общините с нулеви отпадъци. Тази община е образцова и с усвояването си на европейските фондове – 17 изпълнени проекта на стойност 15 377 346 лева (близо 7.7 милиона евро). Общината развива екотуризма, културния, поклонническия, но и ловния туризъм. През лятото, поради близкото разстояние до София, Горна Малина привлича многобройни софиянци и населението й се увеличава четирикратно.

Корабът на „Грийнпийс” пуска котва във Варна и Бургас!

Корабът на „Грийнпийс”, Rainbow Warrior, пребивава в пристанищата на Варна и Бургас за 7 дни, отваряйки палубата си за любознателните и за екологичните активисти.

Докато българският министър на енергетиката, г-жа Теменужка Петкова, заявяваше по време на международна конференция на 05 юни 2019 г., че изграждането на втората ядрена централа (Белене) в страната би могло да бъде най-ефективното решение за борба с климатичните промени, корабът Rainbow Warrior на „Грийнпийс” пребиваваше в пристанищата Варна и Бургас в продължение на 7 дни (от 03 до 09 юни), за да повиши общественото внимание в България към необходимостта да се преосмислят нашите начини на потребление и енергийна система. Rainbow Warrior се вижда отдалече, когато пристига в дадено пристанище, неговите две внушителни мачти се извисяват на десетина метра в небето, тъй като екипажът, съставен от лица от над десет различни националности, използва основно силата на вятъра за своето придвижване.

Специален гост във Варна беше Игнасио Наваро от гръцкия офис на „Грийнпийс”, който участва в кръглата маса за собственото потребление на слънчевата енергия и сподели решения за постигането на европейска енергийна система без въглерод. Българските участници споделиха своите ежедневни трудности и припомниха необходимостта от изменение на националното законодателство. През нощта активистите нарисуваха светлинен кръг от слънчеви факли. Целта беше да се отстои правото да се произвежда и потребява възобновяема енергия при по-опростени процедури за онези, които искат да направят тази крачка.

 

В Бургас 40 ученици от различни средни училища участваха в иновационен лагер. Те бяха обучени от петима опитни ментори и заедно изобретиха проекти с цел подобряване на енергийната ефективност на домовете.

 

Представители на асоциации и фирми участваха в Световно кафене и форум за енергийните решения. 86 доброволци се ангажираха за целите на тези различни събития. Rainbow Warrior бе достъпен за посетители през тези седем дни и посрещна общо 2500 гости.

Бе организирана дискусия за биоразнообразието в Черно море, морски биолози и професионални сърфисти, екипът на морското предизвикателство с уиндсърф Wind2Win challenge, споделиха резултатите от проучване на концентрацията  на микропластмаси и кислород в Черно море през различните години.

Проект за първи център за социален цирк в България

Отделът за институционално и техническо сътрудничество към Посолството на Франция в България подкрепя сдруженията, които провеждат значими дейности, насърчаващи закрилата и интеграцията на уязвими групи от населението. 

Българската фондация „Мини Арт” вече девет години организира първия и единствен фестивал на съвременния цирк в България. От две години Галина Риом-Ройбек и Гео Калев, основатели на фондация „Мини Арт”, разработват и програма за социален цирк за четиридесет маргинализирани деца с увреждания или от ромски произход от квартал Надежда в София.

През 2018 година фондацията издаде книга, за да популяризира методологията на социалния цирк в България и да сподели съдбите на децата от социалните центрове и училищата в квартал Надежда.

На 1-ви юни 2019 г. представители на Посолството на Франция в България, на Френския институт в България, на Посолството на Дания в България и на Софийска община, заедно с петнайсет чуждестранни гости артисти, откриха деветото издание на „Мини арт фест” в Южния парк на столицата.

Този фестивал е посветен на съвременния цирк, който е непознат в България, и запознава българската публика със социалния цирк като спортна, социална и артистична практика, ефективна за включването на млади уязвими българи.

Фестивалът беше открит от български деца, които са преминали през десетте обучителни сесии на програмата „Социален цирк” от април до юни 2019 г. Тяхното изпълнение бе последвано от поредица от спектакли на млади датски („Цирк ТВАС”), български (Яница Сарбинова) и френски артисти (Lonely Circus и Пол Кийтън), но и от циркови работилници по еквилибристика, жонглиране и акробатика, както и от работилница за рециклиране на пластмаса. Над 2500 души присъстваха и взеха участие в различните дейности.

Датската циркова трупа „Цирк ТВАС” (CirкusTvaers), партньор на фондация „Мини Арт”, развива практиката на социалния цирк от 1986 г. Шестима младежи, живеещи в бедния квартал на град Арус (Дания), чиито семейства са дошли основно от Палестина, участват в програмата „Социален цирк” на „Цирк ТВАС” от около пет – десет години. Този млади полу-професионални артисти представиха спектаклите си по време на различните събития.

На 2 юни 2019 г. артистите изиграха представление в едно училище в квартал Факултета (75 ОУ „Тодор Каблешков”), най-големия сегрегиран квартал в София (между 25 000 и 30 000 жители). Някои обитатели на този квартал живеят в крайна бедност, без осигурен достъп до вода и електричество, многобройни жилища са незаконно построени сгради, а достъп до култура и изкуство на практика не съществува. На 2 юни, неделя, залата беше пълна с близо триста души, около две трети деца, дошли, за да присъстват на представлението.

На 3 юни 2019 г. във Френския институт в България се проведе международната конференция „Създаване на център за Социален цирк в София – 2020 г.”. Шади Змород, основател на палестинска циркова школа, Сьорен Стокмар и Кристина Вегенер, основатели на „Цирк ТВАС”, както и Сюзън Бърнел от международната циркова мрежа за младежта „Караван” бяха сред участниците, за да споделят своя опит. Представители на Посолството на Франция, на Столичната община и на различни сдружения, ангажирани със социалните проблематики и с интеграцията на социалните групи в риск, също присъстваха на тази среща.

 

 

Целта на конференцията беше да се разработи стратегия за устойчиво развитие и финансиране на дейностите на фондация „Мини Арт”, но също и за създаване на център за цирково изкуство, за да се даде възможност на деца в риск да имат достъп до тренировки през цялата година.

Публикацията се гордее с подкрепата, оказана на фондация „Мини Арт” – един  много хубав проект, позволяващ популяризирането на съвременния френски цирк, но също и подкрепа за социални групи в риск, откъдето произтече и сътрудничеството между отдели в Посолството на Франция в България (културен отдел и отдел за институционално и техническо сътрудничество). Необходимо е да се подчертае, че проектът е подкрепян както от Столична община, така и от посолствата на Франция и на Дания.

Интернет сайт на фондация „Мини Арт”: https://miniartfest.com/

Интернет сайт на „Цирк ТВАС” (Cirkus Tvaers): cirkustvaers.dk

Работно посещение в град Тулуза за устойчивото управление на публичните пространства

Още едно работно посещение беше организирано във Франция, в гр. Тулуза, от 26 до 28 март 2019 год. Посещението се проведе в рамките на конкурс Екообщина 2018 год. и представлява наградата за общините Бургас и Чипровци за успешно провеждани политики в областта на устойчивото управление на публичните пространства.

Българската делегация, съставена от представители на общините лауреати,  бе приета от община Тулуза. Бяха проведени срещи с представители на дирекция „Публично осветление“, на които се представи цялостната стратегия за устойчиво публично осветление на градските пространства. Към днешна дата 20 % от осветителните тела в гр. Тулуза са LED технология, а до 2030 год. се очаква всички осветителни тела да бъдат подменени с LED.

Подробно бяха представени различните подходи за осветяване, с цел подчертаване на архитектурната стойност на сградите през нощта. Работното посещение продължи с подробно представяне на проекта Сен-Сернен. Делегацията посети на място пространствата около базиликата Сен-Сернен. Тя е най-голямата романска църква в Европа и е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Този проект включва благоустрояване на площада и реставрация на пространствата, подчертаване на религиозната стойност на сградата, без да бъде нарушена цялостта на множеството останки, които се намират на територията на този обект.

Делегацията посети и друг обект за благоустройство на публичните пространства: алеите Жан Жорес, които се изграждат по подобие на улица „Ла Рамбла“ в Барселона. Делегацията проследи на място строителните дейности по изграждането на голям централен площад, заобграден от пътни артерии, от зелени пространства и градини, от пешеходни зони и 2 непрекъснати велоалеи. Използваните строителни материали и технологии, елементите на градското обзавеждане и публичното осветление по проекта бяха обект на задълбочени дискусии.

 

Циркова еуфория с деца от домове показа какво е Социален цирк за Надежда !


Публичното представяне на „Социален цирк“ за работа с деца със затруднения
изпълни с живот жълтата къща на бул. „Цариградско шосе“ 17 вчера. 50 деца участваха в отворените тренировки по юнисайкъл, жонглиране и акробатични номера. Радостта им да бъдат заедно и да се превърнатв артисти, е неописуема! Гостите на благотворителното събитие аплодираха представлението на децата от различни домове в София. Сред тях бяха и официалните лица - г-жа Ирина Йорданова – директор на програма „Европа“ на Столична община, зам. кмета на район „Надежда“ – г-жа Анелия Георгиева, Николẚ Мобек - аташе за социално сътрудничество във Френския институт. Ин.Пр Сорен Якобсон, посланик на Дания – патрон на събитието. В речта си той сподели ползите и доказаните резултати за подобряване на когнитивните и комуникативни умения на участниците:„Социалният цирк е това, от което
имаме нужда всички, най-вече застрашените от социално изключване групи, които трябва да се борят за достоен и пълноценен живот.“ В последните 30 години, освен в Дания, този метод е много популярен в целия ЕС.
Проектът в България се реализира от Фондация Мини Арт с автор на програмата Галина Риом-Ройбек – световен шампион по юнисайкъл, отдадена на мисията за личностното развитие и овластяването на лица от рискови групи и тяхната интеграция в обществото.
„Нашата цел е създаване на постоянен център за „Социален цирк“в София. За да могат деца и възрастни да изграждат нови качества и умения за общуване и личностно развитие.
Ще можем да стартираме обучения на циркови артисти, ще провеждаме редовни занимания по различни циркови изкуства и ще открием първия юнисайкъл клуб в България. Ще достигнем до повече и различни групи от деца и младежи в неравностойно положение.“ – сподели отдаденият на каузата екип.
След вълнуващото представление на децата, Галина Риом-Ройбек и Михайл Райнев изнесоха креативен дуо-спектакъл, в който общуването бе постигнато чрез юнисайкъла и жонгльорските бухалки на Михаил. За достатъчно калории за участници и гости „Щастливото прасе“ дари апетитни сандвичи и гурме хапки. В допълнение към събитието, се проведе и работилница за рециклиране на найлонови торбички от берлинския лейбъл „DESIGN KRISE”.
За пълен празник и завършек на деня, „Жълтата къща“ се изпълни от джаз импровизации на живо на бандата The Bedlam Club.
Благодарност към всички, които дариха. Фондация Мини Арт събира средства, за да закупи цирковата тента и да изгради постоянен „Социален цирк“ в София.
Проектът „Социален Цирк за Надежда” се финансира по програма „Европа” на СО в партньорство с Френски Институт и район „Надежда”.

Инициатива за градско земеделие

В София винаги е имало хора, които си отглеждат зеленчуци – на балкона, в двора, между блоковете… От 2015 година ентусиасти отглеждат здравословни зеленчуци в споделена градина ЗаДружба. А скоро и Горичка ще стартира споделена градина в Студентски град.
Повече за градското земеделие може да научите от участието на Никола и Люба от Инициативата за развитие на градското замеделие в предаването 100% будни.

“От миналото лято в Горичка активно работим за създаване на демонстрационна споделена зеленчукова градина.
Тази събота се запознахме със съседите, които живеят в близост до градинката. Докато всички похапнахме вкусна храна от harmonica organic foods, им споделихме как планираме да изглежда и да функционира градинката. Зарадваха ни се, а и ние на тях.
Повечето съседи са радостни, че на мястото на незаконния паркинг (намиращ се в момента на наетия от нас терен) ще се появи нещо смислено и красиво, а не поредната голяма сграда.
В края на събитието, следвайки инструкциите на пермакултурния ни специалист Наташа и на Ани от Градско градинарство – София / Urban gardening – Sofia, си направихме разсад, който да посадим в новата градинка. От сърце благодарим на тях, на harmonica organic foods и на всички участници в градината, които с помощта си направиха това събитие възможно.
За в бъдеще предстоят много подобни събития, на които всеки интересуващ се от градско земеделие, чиста храна и екологични практики ще е добре дошъл.”

За повече информация : https://gorichka.bg/  //  Facebook

Екообщина открива отново категория, "спорта и на гражданското общество"

Вие сте активен гражданин или група от граждани, занимаващи се с насърчаването на спорта в България?
Желаете да осъществите проект за насърчаване достъпа до спорта?
Вероятно не разполагате с финансовите средства и познанията, необходими за съставянето на проекти?
Тази година конкурсът Екообщина открива отново категория, посветена на спорта и на гражданското общество, за да награди българските граждани, които поемат инициативи за насърчаване на развитието на спортните практики. На 27 май 2019 г. ще се организира работна среща и предварително подбраните кандидати ще могат да разговарят с менторите в тази категория: Кирил Николов-Дизела, спортен шампион, Георги Филипов, спортен журналист, Магдалена Малеева, бивш професионален тенис състезател, Виктор Кирков, социален предприемач, бивш спортен журналист и мениджър в Българска професионална футболна лига.
Всеки един от тримата печеливши проекта ще получи награда от 3000 лева.
Желаете да научите повече за начините на участие? За конкурса Екообщина? Кликнете тук, за да разгледате формуляра за кандидатстване и графика на конкурса!"

ЕКООБЩИНА има и своя официален сайт, където можете да намерите правилника на конкурса, въпросниците, местните добри рпактики и последните новини: ecoobchtina.bg

Българските общини лауреати на конкурса Екообщина 2018 на работно посещение във Франция

Второ учебно посещение в рамките на конкурса Екообщина 2018 се проведе в град Анже на тема управление на отпадъците

Второто учебно посещение в рамките на конкурса бе организирано от 11 до 14 декември по темата устойчиво управление на отпадъците.

Българската делегация, съставена от представители на общините лауреати,  Пловдив и Павликени, бе приета в Метрополия Анже-Лоара от заместник-председателя по отпадъците, г-н Жан-Луи  Демоа, и директора по околната среда, отпадъците и чистотата, г-н Сирил Бадер. Те представиха приоритетите и Плана за действия за кръгова икономика, които си поставят за цел намаляване на битовите отпадъци и сходни с 1 % годишно, увеличаване на оползотворяването на неорганичната фракция на отпадъците от територията и стартирането на засилено мобилизиране в полза на кръговата икономика.

Срещи бяха организирани и в Центъра за повторна  употреба и площадка за безвъзмездно предаване на отпадъци, управляван в партньорство с Емаюс Анже. Делегацията бе приета от ръководителя на обекта, г-н Дени Блуен. Тази структура е пункт за доброволно предаване на предмети и  зелени отпадъци и е изградила механизъм за разделно събиране и повторна употреба на различни предмети от бита. Центърът развива и търговска дейност, която му позволява да се самофинансира.   

Учебното посещение продължи със срещи в Агенцията за околна среда и контрол върху енергията – регион Пеи дьо ла Лоар. Заместник-регионалният директор на агенцията , г-н Беноа Лакроа, и ръководителят на отдел „Потребление и превенция”, г-н Пиер Галио, представиха основните направления на дейността на агенцията, сред които подпомагането на предприятията, предоставянето на експертен и консултантски капацитет в полза на местните власти, финансирането на проекти, научните изследвания в сферата на управлението на отпадъците, опазването на почвите, енергийната ефективност, възобновяемите енергийни източници и прехода към кръгова икономика.

Първият ден от учебното посещение приключи със срещи в Центъра за повторна употреба „Бискот”. Тази частна структура е и пункт за доброволно предаване на разделно събрани отпадъци. Събраните предмети се продават с цел повторно използване. Всички служители на Центъра произлизат от  средите в неравностойно положение, трудът, който полагат, им позволява да се интегрират социално и професионално.

В рамките на учебното посещение българската делегация има възможността да посети и една от сепариращите инсталации на групата Paprec. Последната е специалист по рециклирането и оползотворяването на отпадъците с над 12 милиона тона рециклирани отпадъци през 2018 г. и 210 обекта във Франция и чужбина. Последният посетен обект бе Междуобщинското сдружение за термично оползотворяване и рециклиране на отпадъците / SIVERT/. SIVERT е високотехнологичен проект и притежава компетентност за третиране чрез енергийно оползотворяване на битовите отпадъци и сходни след разделно събиране. От 110 000-те тона отпадъци, които SIVERT приема всяка година, 96 % се оползотворяват под формата на електроенергия.   

Добрич и Кнежа на работно посещение в Страсбург

Френското посолство, с финансова подкрепата на българското Министерство на регионалното развитие и благоустройството, организира първото работно посещение във Франция в полза на българските общини лауреати от третото издание на конкурса Екообщина.

Работното посещение, посветено на енергийната ефективност на сградите, се състоя в Страсбург от 4 до 7 декември 2018 г. Представителите на общините Добрич и Кнежа бяха посрещнати от господин Тиери Вилм, директор на мисия „Енергия” в Еврометрополия Страсбург, който представи стратегията за енергиен преход на Еврометрополията, и господин Ален Юнд, заместник-кмет, отговарящ за градското планиране и енергийния преход.

 

Господин Вилм наблегна на задължението на града да бъде образцов като столица на Големия източен регион и седалище на европейските институции. Тази образцовост се изразява по-специално в една нормативно-правна уредба, която отива отвъд европейските норми в областта на строенето на нови жилища. Той защити една амбициозна и иновативна визия за територията, чиито енергийни нужди трябва да бъдат изцяло покрити от възобновяеми енергийни източници до 2050 година, с големи инвестиции в геотермията, фотоволтаичната слънчева енергия и възобновяемата енергия от промишлеността.

Господин Юнд обясни четирите политически линии за развиване на тази стратегия: валоризирането на местния енергиен потенциал, енергийната умереност и ефективност, градското развитие, базирано на уплътняването на градската тъкан вместо на градското разрастване, ясно определените и споделени отговорности между различните партньори (държавата,  местните общности, гражданите и предприятията).

Българската делегация можа също така да посети едно уникално място – жилищната сграда с положителна енергия „Елитис”, построена в еко-квартала „Дунав” и покрита с фотоволтаични панели върху южната фасада на сградата.

Българските представители разговаряха след това с архитекти и изпълнители на четири образцови сгради в областта на пасивното строителство от дърво - училища, ясли и институции за деца в неравностойно положение.

 

На 6 декември делегацията беше посрещната в сградата на Големия източен регион, където бяха представени териториализираните енергийни политики от господин Хюбер (от Регионалната дирекция за околна среда, устройство на територията и жилищата) и от госпожа Брокстед (център Envirobat), която говори за ресурсите, поставени на разположение на професионалистите в строителството за осъществяване на ефикасна реновация и строителство. Акцентът беше поставен върху проблемите на качеството при строителството на сградите в изказването на господин Шове (Агенция за качество в строителството) и на господин Банак (Президент на независимото дружество ENEOR), както и върху решенията, които могат да бъдат предложени (консултиране, commissioning и т.н.).

След това българската делегация прекоси елзаското поле, за да се срещне с господин Жан-Клод Менш, кмет на Унгершем. Унгершем е малко образцово селце, което е острието на екологичния преход, тъй като е развило фотоволтаичен парк, позволяващ пълната му  енергийна самостоятелност.

 

Refugee Month | Movie Night "Ketermaya"

Kaним ви на Кино вечер, като част от програмата на Месец на бежанците! На 16 ноември ще прожектираме филма "Кетермая" на Лукас Йедрежак (78')

"В лагера Кетермая, деца играят и мечтаят като всяко друго дете. Под повърхността обаче, нещата не са толкова лесни за тези сирийски деца, които са избягали от война, химически оръжия и хаос."

Входът е СВОБОДЕН, а след прожекцията ви каним да останете и да споделите мисли в кратка дискусия, която ще се модерира от хора, които работят с деца в бежанските центрове в България.

Споделяме и линк към трейлъра на филма: https://www.imdb.com/title/tt5816164/videoplayer/vi1975367193

Събитието се организира с общите усилия и партньорството между CVS-Bulgaria, UNHCR Bulgaria и Френски институт в България Institut français de Bulgarie.

Ако искате да се присъедините към другите събития от програмата на Месец на бежанците, можете да следвате програмата тук: 
https://web.facebook.com/events/274040773225709/

Решаването на проблемите на малцинствата ще помогне на цялото ни общество

В рубриката „Живата вода“ Ники Кънчев подхваща интересен разговор по много сериозна и обществено-значима тема като "Интеграцията на малцинствата в България". Събеседник в студиото на Дарик радио е доктор Елена Кабакчиева, председател на фондация „Здраве и социално развитие – Хесед“. От 20 години насам доктор Кабакчиева и фондация "Хесед" работят успешно с ромите в България, реализират различни проекти, откриват центрове, търсят устойчивата  промяна в тази посока.

Ромите са вече 20 процента от младите хора, които излизат на пазара на труда в нашата страна и този факт трябва да е многозначителен за усилията, които цялото ни общество трябва да насочи към предварителното решаване на ромските проблеми.

Какъв е подходът на доктор Кабакчиева, защо французите са толкова солидарни като граждани и се включват много активно в работата на фондацията, как доброволци от "Софийска вода/Веолия" отиват при ромските общности за да им обясняват ценностите на водата и как да я пестим и използваме пълноценно - всичко това чуйте тук :

https://darikradio.bg/zivata-voda-integraciata-na-malcinstvata.html#parent=show

Между сянката и светлината: един ден с „Лекари на света” в едно от най-големите гета в Европа в квартал „Надежда”, Сливен, България.

В Сливен „Лекари на света” работят в гетото „Надежда”, квартал, затворен от дълга стена и обединяващ четири различни общности (турци, музиканти, влашки и градешки роми). Последното преброяване на населението бе проведено през 2011 г. – 11 730 души са живеели към онзи момент в „Надежда”. Днес според общината тази цифра възлиза на между 20 000 и 25 000 души. Достъпът до медицински грижи е особено сложен за тези общности: повече от 50% от техните членове не са здравно осигурени.

„Лекари на света” са разработили проекта „Превенция на нежеланите бременности сред уязвимото население в Сливен”, за да допринесат за намаляването на женската смъртност и заболеваемост, понастоящем с един от най-високите проценти в Европа. „Лекари на света”, които присъстват в гетото от 2004 г. насам, управляват Център за информация и ориентиране по сексуално и репродуктивно здраве (болницата в Сливен редовно приема за раждане млади момичета на възраст между 12 и 17 години. И ако абортът е позволен от законодателството в България, то той остава скъпоструващ и следователно недостъпен за повечето жители на „Надежда”). Повишена е осведомеността на жителите на квартала относно значението на семейното планиране и те са информирани за своите права по отношение на общественото здравеопазване. Те могат също така да получат безплатно в центъра различни контрацептивни средства  (спирала, таблетки, презервативи).

На работно посещение съм за Отдела за техническо сътрудничество на Посолството на Франция и в своя Информационен център ме посреща екипът на „Лекари на света”. Тримата здравни медиатори, произлизащи от общностите, координаторът на проекта и директорката ми разказват за проблемите, с който се сблъсква НПО-то на терен.

За да прочетете цялата статия, моля натиснете тук.

За повече информация за дейностите на „Лекари на света”: https://www.medecinsdumonde.org/fr

Ден на отворените врати на Фондация „Светът на Мария” по повод 5тата година от създаването нe Дневен център "Светове"

Във вторник, 17 юли 2018 г., вратите на красивата сграда на фондацията се отварят, за да разкрият широките усмивки на Миряна, ръководител проекти в асоциацията, и Дебора, младо момиче с увреждания, което ни кани да влезем.

Цветни балони красят коридора, посрещнати сме в първа зала, в която трима души  изработват първите коледни украшения.

„ Започваме още отсега, тъй като процесът на изработване е дълъг и въпреки цялата ни работа търсенето е толкова голямо, че не успяваме да доставим достатъчно сувенири, подаръци и украса, за да бъдат продавани на пазара” , тихо ни обяснява Миряна.

Коледни ангелчета върху копчета и блестящи топки за елха се появяват на масата в резултат на прецизната и усърдна работа на младите хора с увреждания.

От следващата зала излизат кълба пара. С любопитство подавам глава през полуоткрехнатата врата и попадам на двама души, които гладят фланелките с червено лого на асоциацията.  Наричаме ги професионалните гладачи!”, казва глас в коридора.

В трета зала виждаме голяма маса, осеяна с малки картонени кутии, парчета хартия и плат. Тук изработването на коледната украса е в разгара си. Дани пък проследява внимателно етапите на изработване на баджовете и ни подарява с гордост резултата от своя труд.

Залата за приеми е поверена на кетъринг „Добър апетит”, екип от готвачи и сервитьори, изцяло съставен от лица с умствена недостатъчност, обучени от асоциацията. С кафе и топли кроасани в ръце, родителите на младите хора с увреждания, близките на асоциацията, партньорите и любопитните замълчават, за да чуят речта на директорката, г-жа Цецка Караджова. Развълнувана, тя благодари на партньорите и родителите, които са повярвали в проекта и са ги подкрепили, позволявайки им да предложат отлични условия на труд и живот на социално маргинализирани лица. Тя споменава успехите като достъп до заетост за някои млади хора, но и съмненията и колективната сила за тяхното преодоляване. След това г-жа Зорница Русинова, заместник-министър по социалната политика, представя начините, по които националната политика има за цел да насърчи този тип инициативи, и съобщава за създаването на социално предприятие по модела на фондацията. Г-жа Минка Йовчева, директор на дирекция „Социални дейности” на Столична община,  взима думата накрая, за да благодари на фондацията за нейната енергичност и работа.

В този момент идва ред на гвоздея на спектакъла – микрофонът е предоставен на младите хора с увреждания, които ни предлагат трогателен свидетелски разказ за годините, които са прекарали в центъра за прием, работа и интеграция.

„Фондацията е мястото, където са всички мои приятели и където се научих да правя много полезни неща, и бих искала да благодаря на Иво, благодарение на когото сега мога да чистя с прахосмукачката!”.

Усмивки на умиление се появяват по лицата.

„Успях да получа работа във фирма, където помагам да сканират документи, за мен най-важното е да помагам, наистина искам да бъда полезен”.

Започват ръкопляскания и насред множеството се появява огромна торта, украсена с вълшебни свещички, които не могат да бъдат угасени въпреки отчаяните усилия на веселата малка общност да направи това.

Излизаме от сградата на фондацията с усмивки на лицата и добре нагостени, трогнати от посрещането и от качеството на услугите и програмите, които се предлагат на младите хора с умствени увреждания в София. 

Подкрепата на хората с увреждания: тема за френско-българското сътрудничество

„Светът на Мария” е българска асоциация, базирана в София и създадена през 2012 г. Целта й е да подкрепя по-добре 8000 лица, страдащи от умствени увреждания в столицата. Често тези лица са маргинализирани и поставяни встрани от обществото. Възможностите им за достъп до образование и работа са минимални. Кои са проектите, които „Светът на Мария” координира? Например, асоциацията отвори кафе, което предлага храна и напитки, приготвени от лицата, които подкрепя, но също така ателиета за изкуства, както и дискусии, за да запознае обществеността с въпроса за лицата с увреждания. Динамиката, предизвикана от тези инициативи, беше представена в писмата за подкрепа от най-влиятелни политически ръководители, като бившия президент Плевнелиев.

Отделът за техническо и институционално сътрудничество на Посолството организира учебно посещение за „Светът на Мария” в региона на град Лил, Северна Франция. По време на това учебно посещение ръководителите и придружителите от асоциацията успяха да се запознаят с френските практики и да усъвършенстват своите техники, за да предложат най-добрите услуги на младите хора с увреждания в България.

Директорката на институт, който обучава персонал за работа с лица с увреждания, се свърза с Френския институт, за да даде възможност на единайсет студенти да се запознаят със „Светът на Мария”. Представители на този обучителен институт (INSHEA) посетиха единственото начално училище за деца с увреждания и също така се срещнаха със социалните служби в града.

Наскоро асоциация „Светът на Мария” организира конференция във Френския институт и сподели с не по-малко от 26 асоциации, ангажирани със същия род дейности, опита от учебното си посещение във Франция.

Каква е целта на Френския институт с участието си в подобно френско-българско сътрудничество? Да подкрепя проектите на гражданското общество! Да насърчава гражданите като заинтересовани страни в социалния сектор!

Само когато гражданите се ангажират, създават, споделят, гражданското общество се развива със силни темпове и може да открива решения на социалните проблеми.

За да научите повече :

http://www.inshea.fr/ ;  http://www.mariasworld.org/en/

За по-доброто разбиране на френската система за грижа за лицата с интелектуални затруднения

Фондация „Светът на Мария” посети асоциацията Papillons Blancs в Лил през януари 2018 г.

В рамките на развитието и прилагането на програмата на Европейския съюз Еразъм+ за подобряване качеството на обучението в социални и трудови компетенции за пълнолетни лица с интелектуални затруднения екип от Фондация „Светът на Мария” посети френската aсоциация Papillons Blancs. Създадена през 1954 г., тази асоциация прилага иновативни решения на подкрепа и развитие, адаптирани към всякаква възраст. В нея са заети над 1000 професионалисти и стотина доброволци, които всекидневно работят в подкрепа на 2400 деца и възрастни с увреждания.

Групата посети няколко центъра за подпомагане чрез труд (ESAT), предлагащи различни дейности в защитена среда на лицата с интелектуални затруднения в съответствие с техните умения и интереси. Целта на учебното посещение беше да се разберат френските механизми за подкрепа чрез труд на хората с интелектуални затруднения. Екипът има възможност да се запознае по-конкретно с прилагането на девиза „Обучение, интеграция, професионализация” с посещението на Адаптираното предприятие в Лил, специализирано в поддръжката и хигиенизирането на помещения и на зелени пространства, както и на Медико-професионалния институт (IMPro), който работи с млади хора от 14 до 20 години, които посещават учебни занятия, както и общо обучение с цел придобиване на професионални умения.

Посещенията дадоха възможност на екипа на фондацията да се запознае подробно със системата за подкрепа на лицата с интелектуални затруднения – от анализа на потребностите и способностите до консултирането и насочването.

Фондация „Светът на Мария” работи за подобряването на социалните и професионални условия на живот на лицата с интелектуални затруднения, както и за подобряването на осведомеността на българските граждани по тези въпроси.

За да научите повече за Фондация „Светът на Мария”: http://www.mariasworld.org/en/

 

Едно представяне на френската култура за лица с интелектуални затруднения, между изкуството и гастрономията

Фондация „Светът на Мария” организира в сряда  16 ноември събитие с коктейл, посветено на френската култура и насочено към лица с интелектуални затруднения и техните близки.

Лицата с интелектуални затруднения, с които се работи в дневния център към Фондацията, участваха в подготовката на коктейла – кухня, организация на събитието – което събра стотина посетители в зала „Славейков” на Френския институт в България. Коктейлът беше съпътстван от изложба на творбите на художничката г-жа Виктория Стоянова на тема „Малкият принц на Антоан дьо Сент-Екзюпери”.

Събитието закрива проекта „Среща на хората с интелектуални затруднения с френската култура”, проведен с финансовата подкрепа на Фондация Groupe Up и Посолството на Франция в България. Проектът имаше за цел да даде възможност на лицата с интелектуални затруднения да се запознаят с френската култура и да участват в редица срещи по повод различни събития през цялата 2017 година. Фондация „Светът на Мария” работи за подобряването на социалните и професионални условия на живот на лицата с интелектуални затруднения и за запознаването на българските граждани с тези въпроси.

За повече информация за Фондация „Светът на Мария” : http://www.mariasworld.org/bg/

 • Светът на Мария
 • Светът на Мария
 • Светът на Мария
 • Светът на Мария
 • Светът на Мария
 • Светът на Мария
 • Светът на Мария
 • Светът на Мария

 

 

Лятно училище за младите бъдещи лидери от българската публична администрация

Организирано от Института по публична администрация (ИПА) и съфинансирано от Оперативна програма „Добро управление” и Европейския социален фонд, лятното училище за млади лидери протече от 1 до 5 октомври близо до Варна.

За това второ издание ИПА подбра 30 кандидати, от които 23 са от централната администрация и 7 – от местната. Те работят в различни държавни ведомства – Министерство на вътрешните работи, на икономиката, на околната среда, на финансите, Национална агенция на приходите.

Петте дни на обучението бяха посветени на лидерството (мениджмънт, стратегии за кариерно израстване в администрацията), на поведението (личностни тестове, създаване на публичен образ, комуникативни компетентности), на лобирането (водене на европейски преговори, институционални мрежи), на мениджърските компетентности.

Господин Филип Дюмон, експерт в Министерството на околната среда и бивш съветник в Постоянното представителство на Франция в Европейския съюз, представи подробно целите и предизвикателствата на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година. Младите лидери имаха възможност да задълбочат познанията си в областта на вътрешните процеси на водене на европейските преговори.

Младите служители с висок потенциал успяха също така да се запознаят с предложенията за отпускане на стипендии от френското правителство и кратките обучения (от 1 до 4 седмици), провеждани от френските национални висши училища като Националното училище по администрация (ЕNA), Националното училище за магистрати (ENM), Парижката адвокатска колегия и Националното училище по публични финанси (ENFIP).

 

За повече информация за лятното училище посетете сайта на Института по публична администрация

За повече информация за предлаганите стипендии на френското правителство за български държавни служители.

 • Mr Philippe Dumont - French expert - Summer Academy of the Institute of Public Administration
 • Лятно училище за младите бъдещи лидери от българската публична администрация
 • Лятно училище за младите бъдещи лидери от българската публична администрация

 

 

Прожекция на филма „Непокорният Жозеф”: да се отхвърли мизерията, да се възвърне достойнството

Движение АТД Четвърти свят, което празнува своя 60-годишен юбилей през 2017 година, организира в четвъртък, 28 септември две прожекции на филма « Непокорният Жозеф », вдъхновен от истинската история на основателя на това движение, Жозеф Врезински, който се е борил, за да отхвърли мизерията редом до онези, които я изживяват.

 

Първата прожекция на филма бе направена пред два класа от Френския лицей „Виктор Юго”. Учениците се запознаха със съдбата и делото на Жозеф Врезински, след което разговаряха с двамата представители на Движение АТД Четвърти свят за региона на Югоизточна Европа.

Вечерната прожекция, която беше безплатна и отворена за всички, привлече около 45 души в зала „Славейков” на Френския институт в България. След филма се проведе дискусия между тази информирана публика и представителите на АТД Четвърти свят.

Това време, отделено за дискусия и обмен на мнения, даде възможност на двама души, ангажирани в български и румънски сдружения за борба срещу бедността, да вземат думата и да разкажат за дейността си. Аудиторията се обедини единодушно около констатацията, че бедността и мизерията не са просто фактори на дадено икономическо положение      , а са резултат от социално положение и от специфично отношение към Другия: „Именно погледът, който отправяме към другия, го прави беден […] човекът може да бъде просто гледан вместо оглеждан.

Дискусията даде също така възможност за засягане на редица теми като социалното предприемачество, ролята на земеделието и въпроса с енергийната бедност. Всеки успя да сподели дейността си и добрите практики във всекидневието, целящи да помогнат на хората, живеещи в положение на бедност, „да се вдигнат”, „да стоят изправени” и „да възвърнат достойнството си, за да победят безнадеждността”.

 

Движение АТД Четвърти свят е от две години в България и е пребродило страната, както и региона на Югоизточна Европа, за да се срещне с онези, които се борят срещу бедността в дългосрочен план. Техните разкази и техните стремежи са поместени в най-новата електронна книга, публикувана от АТД Четвърти свят: Stories of Change from Southeast EuropeAn e-book.

 

Електронната книга може да се намери на английски, на български : http://www.atd-fourthworld.org/ebook-southeast-europe/ и на френски език : http://www.atd-quartmonde.org/1001-histoires-sud-est-europe-livre-numerique/

За повече информация: Движение АТД Четвърти свят: http://www.atd-fourthworld.org/

 • ATД Четвърти свят Жозеф Непокоримия
 • ATД Четвърти свят Жозеф Непокоримия
 • ATД Четвърти свят Жозеф Непокоримия
 • ATД Четвърти свят Жозеф Непокоримия

 

 

 

Прожекция на филм „Осмият ден“ по инициатива на фондация „Светът на Мария“

 

На 13 юни 2017 г. от 19:00 часа във Френския културен институт, фондация „Светът на Мария“ показа филма „Осмият ден“с на режисьора Жако Ван Дормел, първа прожекция от цикъла „Живот като на кино. Големи филми за различни хора“.

Филмът разказва трогателната история на едно истинско приятелство между преуспял бизнесмен и млад човек със Синдром на Даун. 

След прожекцията се проведе дискусия за отношението към хората с интелектуални затруднения и за подпомагането на социалната им интеграция. Екипът на фондацията представи проекта, който цели чрез киното, по увлекателен и забавен начин, да се постави темата за разбирането и приемането на хората с увреждания. 

В дискусията се включиха режисьорът Стоян Радев, клиенти на Дневен център „Светове“ и зрители.

На събитието присъстваха хора с увреждания и техните близки, представители на Столична община, неправителствени организации, партньори и приятели на „Светът на Мария“.

Прожекцията се реализира с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ на Столична община, 2017 г., Френския културен институт и Посолството на Франция в България.

http://www.mariasworld.org/bg/

 

 

1ви Обществен форум „София зелен град”

Организиран съвместно от Посолството на Франция в България и Столична  община, 1вият Обществен форум „София зелен град” се проведе на 29 и 30 май 2017 г. във Френския институт. Редица френски и български експерти на високо ниво представиха предизвикателствата на градоустройството и мобилността, за да се превърне българската столица в зелен, устойчив и жизнен град .

Тази двудневна конференция се вписва в процеса на размисъл, който провежда Столична община по така наречената стратегия „СОФИЯ 2050” с цел София да се превърне в приятна за жителите си и атрактивна за инвеститорите метрополия.

Гражданите, строителните предприемачи, предприятията, които търсят офиси или сгради, за да развиват своята дейност, общинските дирекции, отговарящи за обществения транспорт, управлението на отпадъците и водите…, всички тези потребители и действащи лица в града  искат ясно определени градоустройствени правила, за да осъществяват успешно своите ежедневни лични или професионални дейности.

                                                                                                                               

Преосмисляне на организацията и употребата на публичните пространства – необходимостта от „градска стратегия”

Открит от г-н Ерик Льобедел, посланик на Франция в България, и г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София, първият ден на конференцията започна пред повече от 100 души - представители на Столична община (служители и политически лица) и гражданското общество (предприятия, граждански и екологични сдружения).

Г-н Здравко Здравков, в качеството си на главен архитект на София, представи подробно изработената визия и амбициите за превръщане на столицата в  зелен и устойчив град до 2050 г. Градската стратегия трябва да позволи участието на всички действащи лица за целите на едно интелигентно моделиране на града и борбата със замърсяването на въздуха.

Многобройната публика имаше възможността след това да чуе презентацията на г-н Ерик Жан-Батист, заместник-директор по градското планиране в община Париж, който описа приоритетите на Местния градоустройствен план, въведен в Париж. Местният градоустройствен план е градоустройствен документ, който се опира на споделена диагностика: той позволява на всички граждани да участват в процеса на размисъл и да дават мнението си по време на срещи или по Интернет. На последно място, Местният градоустройствен план е юридически обвързващ документ и определя ясна рамка и точни правила за всички действащи лица в рамките на града.

Г-жа Борина Андрю, директор по развитието на агенция за архитектура и градоустройство Willmote & Partners, от своя страна подчерта значението на преосмислянето на публичното пространство и рехабилитацията на изоставени индустриални обекти в центъра на града, за да се избегне разпростирането на града и той да стане по-приятен.

Този първи ден от конференцията завърши с последователните изказвания на г-жа Силвия Чакърова и г-н Ангел Буров от Съюза на урбанистите в България,  които бяха последвани от открита дискусия между лекторите и залата.

 

Политиката за мобилност в града – ключов фактор за успешна градска стратегия

Подобряването на политиката за мобилност в града се е превърнало в приоритетно направление за размисъл в София: как да се ограничи мястото на частния автомобомил? Какви иновативни и устойчиви решения да бъдат предложени на потребителите?

Като първи лектор от този втори ден, посветен на зеления град, г-н Евгени Крусев, заместник-кмет по транспорта в Столична община, припомни ангажиментите на общината в сферата на устойчивата мобилност. Общината работи активно за обновяването на своя парк от автобуси и трамваи с цел по-засилена колективна мобилност и насърчаване на гражданите да оставят своите лични транспортни средства.

Г-н Жан-Франсоа Рьотиер, бивш заместник-председател по транспорта на метрополия Нант, взе думата след това, за да обясни как Нант е получил званието „Зелена европейска столица” през 2012 г. и защо тя е една от най-атрактивните френски метрополии. Нант е съумял да си спечели името „успокоен град”, като е намалил броя на личните автомобили в града, преминавайки от 20 000 коли на ден през 1993 г. до 5 000 през 2012 г. и до 2 500 през 2015 г.

Г-жа Севрин Кашо, отговорник проекти „Проспектива на мобилността” в Агенцията по мобилността на община Париж, представи въведената в Париж стратегия за намаляване на дела на частния автомобил, както и плана за борба със замърсяването на въздуха. Едно от последните действия са безпрецедентните инвестиции (150 млн. евро) при изграждането на велоалеи и нови услуги, за да се превърне Париж в столица на велосипеда през 2020 г. Община Париж инвестира също така в обновяването на парка от автобуси и обществени транспортни средства и разработва специфични услуги за лица с професионална дейност или намалена подвижност.

 

Това събитие, организирано от Посолството на Франция и Столична община, събра 180 души в рамките на двудневните срещи. Обменът между българи и французи, между гражданско общество, предприятия и институции позволи осъществяването на дебат за предизвикателствата на един устойчив и по-атрактивен град.

В знак на подкрепа за тази инициатива, г-н Ерик Льобеделпосланик на Франция в България, пристигна за събитието с Renault ZOE, 100% електрически автомобил, който ще използва в продължение на една седмица за своите пътувания.

 

 • Н.Пр. Ерик Льобедел, посланик на Република Франция в България - Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община
 • Н.Пр. Ерик Льобедел, посланик на Република Франция в България
 • Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община
 • Ерик Жан-Батист, урбанист и заместник-директор на общинската дирекция по градско планиране на Париж
 • Борина Андию, архитект и директор на Willmote & партньори, Франция
 • Силвия Чакърова, Съюз на урбанистите в България
 • Ангел Буров, Съюз на урбанистите в България
 • Здравко Здравков, главен архитект на Столична община
 • Евгени Крусев, заместник-кмет по транспорта на Столична община
 • Жан-Франсоа Рьотиер, бивш заместник-председател по транспорта, Метрополия Нант - Европейска зелена столица за 2012 г.
 • Жан-Франсоа Рьотиер, бивш заместник-председател по транспорта, Метрополия Нант - Европейска зелена столица за 2012 г.
 • Севрин Кашо, отговорник проекти "Проспектива на мобилността", Център за устойчива мобилност, Агенция за мобилността, Община Париж
 • Севрин Кашо, отговорник проекти "Проспектива на мобилността", Център за устойчива мобилност, Агенция за мобилността, Община Париж

 

 

Годишна конференция БУЛАКВА – перспективи за развитието на синя кръгова икономика

Френският институт в България се включи в деветата международна конференция, организирана от Българската асоциация по водите (БАВ) на 4 април, вторник, посветена на предизвикателствата за едно оптимално използване на водния ресурс в България. Френското посолство и Френският институт в България работят в партньорство с г-н Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите.

Г-н Иван Иванов е и член на журито в категория „Устойчиво управление на водите” на конкурса ЕКООБЩИНА, организиран за пръв път през 2016 година от Френското посолство в България. Конкурсът ЕКООБЩИНА има за цел да награди образцовите общини в четири области на устойчивото развитие и ще се проведе за втори път от началото на месец май тази година.

 

Многобройни гости от институционалния, асоциативния и бизнес сектор дойдоха в Интер Експо Център София, за да се информират относно устойчивото управление на отпадъчните води, строителството на водните инфраструктури и подкрепата на общините от страна на министерствата в рамките на Оперативна програма 2014-2020.

В тази връзка г-жа Ирина Костова, министър на околната среда и водите, отчете постиженията от първия програмен период на Оперативна програма „Околна среда” с построяването на 50 пречиствателни станции за отпадъчни води, над 2 500 километра канализационна мрежа и стартирането на програмата за пречистване на Черно море.

Развитието на кръговата икономика за едно по-устойчиво управление на водите изисква известни инвестиции в управлението на проектите, в придобиването на експертен опит по темата, както и в обучението на високо ниво на инженерите и работниците.

Породени от техническите изисквания и от необходимото мобилизиране на всички български публични и частни партньори, разходите за управлението на отпадъчните води са несравними с многобройните предимства за здравето на гражданите и устойчивото икономическо развитие, източник на зелени работни места.

 

За повече информация относно конкурс EКООБЩИНА

За повече информация относно Българска асоциация по водите

 

 

Откриване на новия център на фондация ХЕСЕД за ромското население в България

В четвъртък 30 март Фондация „Здраве и социално развитие” (ХЕСЕД) откри четвъртия си център в квартал Факултета в София. Ръководена от г-жа Елена Кабакчиева, председател на Управителния съвет на фондация ХЕСЕД, церемонията открои модела, развит от Фондацията в полза на ромското население.

Разположен в квартал Факултетанай-големия ромски квартал в София с над 35 000 жителиДемо-центърът е четвъртият център, открит от ХЕСЕД в София. С 16 души персонал и капацитет за работа с около 400 души, центърът дава възможност за прилагане в действие на модел на интеграция на ромското население, съчетаващ образование и здравеопазване.

В присъствието на г-н Тодор Чобанов, заместник-кмет на София, и на г-н Николай Денков, министър на образованието и науката, г-жа Кабакчиева отново припомни начина на функциониране на Фондацията. ХЕСЕД се основава на интердисциплинарен подход, включващ социолози, психолози и медиатори на терен. Развива се интегриран подход, съчетаващ образование и здравеопазване, и обхващащ три таргетни групи от населението: деца от 2 до 6 години, юноши от 12 до 16 години, и родители, които, включвайки се в курсовете на обучение, насочени към децата им, могат също да се възползват от обучение и да осигурят по-добро наблюдение върху процеса.

Тази визия е в центъра на Модела за интегрирано развитие (МИР), приложен от ХЕСЕД. Опиращ се по-скоро на развитието на индивидите и на общността, отколкото на конвенционален подход, прибягващ до социална и образователна помощ, МИР се смята за истинска социална иновация в областта на интеграцията на малцинствата.

Церемонията по откриването бе също така повод за Фондация ХЕСЕД да припомни пред присъстващите представители на публичните власти, че ромското население представлява огромен потенциал от човешки ресурси за пазара на труда в България. Г-жа Кабакчиева благодари също така на Френското посолство в България за подкрепата от 2011 година насам, както и на Веолиа, представлявана от нейния заместник-директор г-н Арно Валто дьо Мулиак, която пряко финансира този новооткрит център.

Награждавайки г-жа Кабакчиева с Националния орден за заслуги през 2016 година, Посолството изрази подкрепата си за това партньорство и отдаде заслуженото признание на Фондация ХЕСЕД за теренната ѝ дейност в полза на интеграцията на ромската общност в София и в България.  

 

 

 

Към българското председателство на Съвета на Европейския съюз: организация, комуникация и сътрудничество

Съвместен френско-български семинар за българското председателство на Съвета на Европейския съюз се проведе в петък, 24 февруари, в Министерския съвет. Официално открит от г-жа Деница Златева, заместник министър-председател по подготовката на българското председателство, семинарът позволи на френски лектори от най-високо ниво да откроят предизвикателствата във връзка с подобно председателство.

Вписващ се в рамките на партньорството между френския Генерален секретариат по европейските въпроси и Дирекция „Координация по въпросите на Европейския съюз” на Министерския съвет на Република България, семинарът имаше за цел да представи френския опит и експертиза във връзка с председателството на Съвета на Европейския съюз.

Г-жа Доминик Вааг, първи съветник в Посолството на Франция в България, припомни интензивното и дългогодишно институционално сътрудничество между Франция и България. От 2014 г. насам се провеждат многобройни срещи, които позволяват на двете страни да осъществяват обмен относно потребностите на България във връзка с новата й водеща роля  в европейските институции.

През 2018 г. България действително ще има за първи път възможността да председателства Съвета на Европейския съюз в продължение на шест месеца. Преди самото председателство предстои мащабна работа по организация, сътрудничество и комуникация, както подчертаха това г-н Патрик Фошьор, съветник към Генералния секретариат по европейските въпроси на Франция, и г-н Филип Дюмон, експерт в Министерството на околната среда и бивш съветник в Постоянното представителство на Франция към Европейския съюз. Също така, ако познаването на вътрешните практики в Съвета на Европейския съюз е от съществено значение, то връзката и комуникацията между националните институции и българските представители в европейските институции се явяват ключов фактор за едно ефективно и успешно председателство.

България и Франция споделят в различни сфери общи за Европа приоритети.  Сътрудничеството и споделянето на знания и практики, свързани с европейските институции, са от основно значение, за да се отговори на изискванията и приоритетите, наложени от най-актуалните събития. В тази перспектива, Франция вече се е ангажирала с обучението на българските държавни служители чрез партньорство между Института по публична администрация (ИПА), Националното висше училище по администрация (ENA) и Посолството на Франция в България.

Този вторник, 28 февруари, Посолството на Франция в България ще открие цикъл от 12 конференции-дебати по темата „Нашата Европа – каква Европа искаме?”, за да предостави възможност на български и френски участници да представят своите визии за Европа.

Повече информация за конференциите-дебати на тема „Нашата Европа”

Повече информация за програмите на обученията

 

Първо лятно училище, организирано от Института по публична администрация

За да подкрепи увеличаването на компетентността на младите български държавни служители и в перспективата на председателството на Съвета на Европейския съюз, което страната ще поеме през 2018 г., Институтът по публична администрация организира от 12 до 15 септември лятно училище във Варна. Събитие, към което се присъедини и Посолството на Франция в България.

Участниците,  преминали предварителен подбор, имаха възможността да се възползват от опита на експерти по европейските въпроси и от модули, съчетаващи теоретично съдържание и практически знания, конференции и упражнения за поставяне в ситуация. Г-н Франк Фошьор, съветник по международното сътрудничество и анализа на европейските политики към френския Главен секретариат по европейските въпроси, бе специален гост на събитието. Той имаше възможността например да сподели с аудиторията своя експертен опит в подготовката и прилагането на европейските оперативни програми, инструменти на кохезионната политика. През своята кариера той е участвал в контрола и оценката на  оперативни програми 2007-2013 във Франция, но и в преговорите с европейските институции, подготовката, а след това и изпълнението на новия програмен период  2014-2020 на европейските структурни фондове.

Повече информация на сайта на ИПА

 

Социална политика и борба с трафика на хора – към по-интензивно френско-българско сътрудничество?

Посолството на Франция в България, Националната комисия за борба с трафика на хора и Службата на ООН за борба с трафика на хора организираха съвместно френско-българска работна група по темата за борбата с трафика на хора на 22 и 23 юни в Правец. Това събитие бе продължение на проучването, проведено от социолога Оливие Пейру за асоциацията „Земя на хората“, както и на първата междурегионална група, инициирана през февруари 2015 г. по темата за наказателното правосъдие като инструмент за борба с трафика на деца.

Тази работна група имаше за цел да насърчи по-тясно сътрудничество между френските и българските държавни органи, ангажирани с тази тематика на национално и местно равнище и по-специално между общините, засегнати от заминавания и пристигания на рискови групи население. През последните години бе постигнат съществен напредък в сферата на полицейското и съдебното сътрудничество, както свидетелстват за това многобройни международни спогодби и споразумения, Международното бюро за правна взаимопомощ по наказателноправни въпроси и магистратите за връзка, осигуряващи обмена на информация и проследяването  на процедурите. При все това сътрудничеството между френски и български общини остава да бъде разгърнато, по-специално в сферата на борбата с трафика на хора. Поради тази причина полицейски служители и представители на правосъдната система, представители на общинските социални служби,  Националната комисия и местните комисии за борба с трафика на хора, както и на Агенцията за закрила на детето взеха участие в събитието, за да бъдат насърчени глобалният и интегрираният подход.

Г-н Ги Енжен, заместник-директор на дирекция „Градско социално развитие“ и координатор  на Местния съвет за сигурност и превенция на престъпността в община Бордо, г-жа Корин Буик, ръководител направление „Борба с изключването“ в дирекция „Солидарност и социална кохезия“ на община Тулуза, и г-н Жан-Марк Фабр, ръководител услуга към асоциация „Подпомагане, структури за настаняване, образователен и социален кръстопът“ от Ница гостуваха специално за събитието в  България. Те имаха възможността да представят заедно с г-жа Мари-Мадлен Алио, прокурор на Републиката към Окръжния съд на Бордо, и полицейски командири от Бордо и Тулуза, г-н Жил Карел и г-н Стефан Генек, проблемите във връзка с трафика на хора с български жертви, с които тези градове се сблъскват, както и въведените механизми.

 Оказва се наистина, че рисковите групи население и случаите на трафик на хора, установени във Франция, засягат често лица от Пловдив, Варна, Пазарджик, Пещера и Сливен.  Ако броят на случаите е намалял през последните години благодарение на провежданите политики за борба с трафика на хора и интеграция и пристигането на нови населения, то близо 600 лица от българси произход и в риск пребивават например в Бордо. Общините, които отговарят за социалните политики, работят в съгласуваност с местните асоциации, за да изградят подходящи механизми, особено в сферата на градоустройствените и социалните проекти.

Но това начинание се оказва трудно при ограничена проституция, силна културна дистанция, маргинализация или още психологическо и финансово влияние, под което попадат жертвите и по-специално в случаите, в които техните деца са останали в България. Също така, френските действащи лица на терен, слабо запознати със спецификата на България, не са имали досега контакти с техните български колеги и следователно не са информирани за тази реалност. Проведената среща позволи инициирането на процедури за обмен на информация и сътрудничество, но и представянето на добри практики като разработените в Сливен от асоциацията „Лекари на света“ и в Ница от асоциацията „Подпомагане, структури за настаняване, образователен и социален кръстопът“.

 Надяваме се, че този обмен и установените контакти ще позволят по-добра превенция и работа по случаи на трафик на хора и в по-широк аспект разработването и прилагането на все по-ефективни социални политики и политики по включване!

 

Семинар: правата на командированите работници

Семинарът „Правата на командированите работници и френско-българското сътрудничество” се проведе на 26 май 2016 г. във Френския институт в България. Срещата между представители на институциите и на икономическите среди имаше за цел да разясни приложимата правна рамка и предизвикателствата, свързани с командироването на работна ръка. Необходимо е да се предотвратят измамите, които са източник на нелоялна конкуренция и на неспазване на правата на трудещите се (заплати, жилище, социални осигуровки и др.).

Г-н Ив Калвез, заместник-директор в главна дирекция по труда към френското министерство на труда, заетостта, професионалното обучение и социалния диалог, г-н Яник Ери, ръководител на Централната служба за борба с нелегалния труд, и г-н Арно Емерио, представител на френските институции по социално осигуряване в Европейския съюз, дойдоха в София за семинара, за да споделят експертиза и да разговарят със своите български колеги.

 

Вижте програмата на семинара

Вижте презентациите на участниците:

Представяне на проблематиката, свързана с командироването на работници /по-специално – борбата срещу измамите/, френската законова рамка и последни изменения /Главна дирекция по труда/

Г-н Ив Калвез , заместник-директор в главна дирекция на труда, Министерство на труда, заетостта, професионалното обучение и социалния диалог

Полковник Яник Ери, завеждащ централната служба за борба срещу нелегалния труд

 

Доклад от френските компетентни институции в областта на социалното осигуряване, по проблемите на командироването на работници и ключови въпроси пред френската осигурителна система при командироване

Г-н Арно Емерио, представител на френските социално-осигурителни институции пред ЕС

 

Възнаградени заслуги

В понеделник 25 януари 2016 г. посланикът на Франция в България, г-н Ксавие Лапер дьо Кабан, връчи Националния орден за заслуги на г-жа Веселина Попова, председател на сдружение „Комитет за побратимяване” от град Троян, и г-жа Елена Кабакчиева, основател и председател на фондация „Здраве и социално развитие” (Хесед).

Националният орден за заслуги е вторият по значимост във Франция след Почетния легион и се връчва за „особени заслуги”. Тази година две българки бяха удостоени със званието „Кавалер на Националния орден за заслуги” за тяхната изключителна професионална и лична ангажираност и ценните резултати на тяхната забележителна дейност.

Г-жа Попова, председател на троянския „Комитет за побратимяване”, получи това звание за своята прекрасна енергичност в общината като неин служител и доброволец в основата на две побратимявания с френските общини Виньо-сюр-Сен в департамента Есон и Перн ле Фонтен в департамента Воклюз. Това сътрудничество внесе през годините динамика във френско-българския обмен в сферата на културата и образованието.

Г-жа Елена Кабакчиева, фигура в борбата със социалното изключване на ромското население в България, получи Националния орден за заслуги за своята образцова кариера в полза на социално слабите. Тя е личност с нестандартен път на развитие, съчетаващ научноизследователска, консултантска и теренна работа както на местно, така и на международно равнище в полза на развитието на знанията и практиките.

 

-вижте речта на посланика на Франция в България/г-жа Попова

-вижте речта на посланика на Франция в България/ г-жа Кабакчиева

 

Здравни медиатори роми?

Конференция : Ключовата роля на медиаторите  за изграждането на здравна политика в полза на ромското население на местно равнище – образцовият проект, разработен от “Лекари на света” и община Сливен

В понеделник, 7 декември, широката публика имаше възможността да се запознае с пилотния проект, разработен от сдружението „Лекари на света” в Сливен с цел подобряване на условията на живот на близо 20 000 роми от квартал „Надежда” в положение на крайна социална уязвимост. В партньорство с общинската администрация на Сливен, Асоциацията на здравните медиатори и Българската асоциация за семейно планиране сдружението стартира през 2013 г. проект, който има за цел да предостави решение за проблема с липсата на здравно осигуряване за лицата без трудова заетост, от който са засегнати многобройни жители на „Надежда”. Ситуация, чиито последици се изразяват във висок процент заболели от полово предавани болести, аборти, преждевременни и нежелани бремености, които застрашават здравето на населението, водят до отпадане от училищното образование и ситуации на социална несигурност за младите жени.

„Лекари на света” развиват своята дейност в Сливен от много години вече и са успели чрез своята дългосрочна, екипна, съвместна и теренна работа да спечелят доверието на жителите и  публичните власти, необходимо за разбирането на потребностите и внедряването на мерки, пригодени за маргинализираните групи население. Тази дейност, подкрепяна от Посолството на Франция в България, позволи стартирането през 2013 г. на настоящия пилотен проект по темата сексуално и репродуктивно здраве, чиято устойчивост ще бъде осигурeна от община Сливен благодарение на осъществения трансфер на механизми, умения и предоставеното съфинансиране от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Г-н Атанас Димитров, местен координатор на проекта, и г-н Сенад Асанбасич, регионален координатор на „Лекари на света”, представиха инициативата, която показва колко важно е да бъдат взета под внимание местната специфика, като разработеният проект е довел по-специално до необходимостта от преразглеждане на някои първоначално изградени механизми за работа. Проектът има за цел чрез посредничеството на здравни медиатори от ромската общност да предложи подпомагане, повишаване на обществената осведоменост, противозачатъчни средства и медицински грижи за жителите на квартала, като съчетае установяването на контакт и неформалното подпомагане с прием и медицинско наблюдение в създадения Център за информиране и ориентиране. Така например, екипите са имали възможността да се убедят в ефективността на подход, ангажиращ представители на подгрупите ромско население от квартала – музиканти, „голи” цигани, градешки цигани и турци, религиозни лидери и семейства, които изграждат контекста на представите и практиките, но и да засилят мерките за повишаване на осведомеността, насочени към съпрузите и юношите преди началото на половия им живот. Обратното, опитите да се компенсира с награда присъствието на информационните сесии са се оказали неефективни за постигане на интерактивност или доверие между бенефициентите и медицинските лица.

Желанието на „Лекари на света” е този анализ на натрупания опит да бъде полезен и за другите български общини, които искат да подобрят своята социална и здравна политика. Изготвеният от сдружението за целта наръчник бе връчен по време на конференцията на г-жа Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика.

Целта на събитието бе и да се установят възможностите за финансиране за общините при изпълнението на мерки за подкрепа на интеграцията на ромското население. В рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество градовете Русе, Бургас, Монтана и Сливен ще могат например да получават финансова подкрепа в размер до 85% от бюджета на одобрените проекти, както уточни това в изказването си г-жа Лилия Гунева, координатор на програмата към  Посолството на Швейцария в България. Закрилата и включването на уязвимите групи население са сред  приоритетите, в които ще бъдат инвестирани 70 милиона евро чрез швейцарския фонд в рамките на подписания с Европейския съюз договор.

Местни инициативи, както припомня това г-жа Зорница Русинова, които Министерството на труда и социалната политика има желанието да насърчи, заедно с една по-добра вертикална и хоризонтална координация, предоставяйки, благодарение на глобален подход, финансиране по линия на оперативните програми от програмния период 2014-2020 г. - „Развитие на човешките ресурси”, „Региони в растеж” и „Наука и образование за интелигентен растеж”. Партньорството  с Министерството на образованието и науката ще бъде засилено с цел подобряване на механизмите за опазване на общественото здраве и по-специално на майчинското и детско здраве, които включват по-значимо признание за ролята на здравните медиатори и укрепване на мерките за повишаване на обществената осведоменост по темата семейно планиране. В рамките на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” близо 86 милиона лева ще бъдат също така мобилизирани за подобряване на социално-здравните услуги.

 

Вижте Наръчника на „Лекари на света”

Вижте програмата на конференцията

Вижте презентациите на участниците

Българо-швейцарската програма за сътрудничество: представяне на
пилотните проекти , разработени за и от други български общини.

Г-жа Лилия Гунева, здравен експерт, Посолство на Швейцария в България

Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси 2014-2020 ”:
представяне на заложените мерки и финансови ресурси

Г-жа Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната
политика

 

 

конференцията „Измененията на климата – предизвикателства пред българската природа и туризъм“

 

 

 

 

За още по-зелени селски райони

 

Близо 90 души присъстваха този понеделник 23 ноември в зала „Славейков” на Френския институт в България на поредна конференция, посветена на устойчивото развитие и организирана в сътрудничество с г-н Стефан Робер, съветник към Министерството на земеделието и храните. Селските региони бяха основна тема, като дебатите бяха насочени по-специално към техния потенциал в сферата на развитието на туризма и земеделието, недостатъчно използван

В навечерието на откриването на форума за климата COP 21 в Париж, целта е да бъдат по-добре очертани предимствата на България, очакванията на потребителите, както и инструментите, позволяващи да бъдат откроени тези два ключови сектора за развитието на селските региони – земеделието и туризма, взаимносвързани между впрочем. Сред многобройните гости Посолството имаше удоволствието да приветства г-н Андре Руш и г-н Жюлиен Вио, дошли да споделят опита на Регионалния природен парк Пиренеи Ариеж, както и г-жа Лоранс Ластири и г-жа Майален Сарод от Сдружението за защитено наименование за произход „Люта чушка „Еспелет””.

 „Все още слабо позната сред международните туристи!. Това е безспорно общото наблюдение по отношение на България от страна на експертите, участвали в сутрешната сесия, посветена на зеления туризъм. Страната притежава изключително богато и запазено, но слабо познато природно, архитектурно и културно наследство. Предимства, които следва едновременно да бъдат по-добре съхранявани, но и валоризирани, за целта на което българското законодателство се адаптира и транспонира достиженията на общностното право с близо 34,4% от територията на страната, вече категоризирани като „зона Натура 2000”. Повод за г-н М. Калугеров от Министерството на околната среда и водите да представи законодателната рамка, а след това да засегне и инициативите, провеждани от местните актьори, сред които регионалните природни паркове, заедно с г-н Тома Белев и Асоциацията за алтернативен туризъм с г-н Попйорданов.

Във връзка с тази промяна в подхода за устойчиво местно развитие чрез туризма  Природният парк Пиренеи Ариеж имаше възможността да представи резултатите от своя опит. Този съвсем млад парк, създаден през 2009 г. в южна Франция, е съумял да обедини около своя териториален проект над 140 общини и да получи подкрепата на департамента и региона. В един изключително селски регион, отличаващ се със земеделски дейности и икономика, основана на животновъдството, укрепването и структурирането на местното туристическо предлагане  около природните и социо-икомомически особености, както и усилията, положени за запазването на дейностите, инфраструктурата и обществените услуги, позволяват да се печели от „условията за живот”. „Качествена” стратегия, която дава своите резултати, тъй като паркът отчита демографски и икономически подем на територията си – доказателство за неговата динамика.

Насърчаване по-скоро на качеството, отколкото на количеството, както и на интегрираните подходи за диверсифицирана регионална икономика, по-устойчива и конкурентоспособна – това бе водещата тема в следобедните дебати, посветени на валоризирането на земеделските продукти. „Местни синергии”, насърчени от програмата ЛИДЕР, бяха представени от г-н Стефан Спасов от Министерството на околната среда и водите и от представителите на групите за местна инициатива на Разлог и Троян и Априлци. България притежава също така и добре структурирана мрежа от малки производствени цехове, парадоксално ценни за регионите, тъй като благоприятстват съхраняването на занаятчийските умения, висок клас продуктово позициониране и растеж на местно равнище в полза на териториалните актьори.     

Във Франция публичните власти и туристическият сектор от много години насам използват предимството на характерното земеделско и гастрономическо наследство, получило международно признание. Доказателство за това е въвеждането на наименованията за контролиран произход още през 1935 г., които ще доведат през 1992 г. до появата на известните европейски защитени наименования за произход. Маркировки, които осигуряват видимост за продуктите и доверие от страна на информираните потребители в производителите и туристическите актьори, както свидетелстваха за това представителите на Сдружението за защитено наименование за произход „Люта чушка „Еспелет””. Почти христоматиен пример във Франция, този сорт люта чушка от Страната на баските, защитен през 1993 г. от шепа производители, се превръща за няколко години с укрепването на туристическия сектор в местна атракция за близо 500 000 туристи всяка година, търсещи типичното, автентичното и качественото.

Добри практики, които един ден може би ще успеят да вдъхновят българските местни актьори и да породят нови сътрудничества между нашите две страни.

 

програма на събитието

Вижте презентациите на участниците в конференцията :

 Българската политика за опазване на природното наследство: представяне на
видовете защитени природни обекти и свързаната с тях нормативно-правна уредба
Г-н Мирослав Калугеров, директор на „Национална служба за защита на
природата”, Министерство на околната среда и водите

Френският опит – регионалните природни паркове
Г-н Андре Руш, президент на Регионалния природен парк „Пирене Ариежоаз”,
член на Нацоналната федерация на регионалните природни паркове, председател
на Националната комисия „Марка парк”
Г-н Жюлиен Вио, отговорник проекти „Марка парк”и местни продукти

Добри практики за опазване и валоризиране на природните пространства,
въведени в България
Г-н Тома Белев, председател на Асоциацията на регионалните природни паркове

Какви принципи да се следват за едно устойчиво развитие на туризма в българските
села ? Споделяне на опит от местни представители, работещи в сферата на
приключенския, селския и кулинарен туризъм

Г-н Любомир Попйорданов, председател на Българската асоциация за
алтернативен туризъм

Ферма и къща за гости „Боженски Чифлик”
Г-жа Ели Петрова, мениджър проекти и атракции

Г-н Стоилко Апостолов, изпълнителен директор на фондация „Биоселена” за
биологично земеделие и координатор на проект „For the Balkan and the People”,
съфинансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество

Програмата ЛИДЕР 2014-2020 за развитие на селските райони: представяне на
мерките и възможностите за финансиране на туристически проекти и проекти за
валоризиране на местните продукти
Г-н Стефан Спасов, началник отдел ЛИДЕР, дирекция „Развитие на селските
райони”, Министерство на земеделието и храните

Представяне на добри практики, разработени в България от местните
инициативни групи ЛИДЕР в полза на туризма и валоризирането на местните
продукти
Г-жа Венета Нанева, изпълнителен директор МИГ Разлог
Г-н Веселин Стойков, изпълнителен директор, и Г-н Цанко Спасовски,
председател на управителен съвет на МИГ Троян и Априлци

Френският опит в сферата на валоризирането на местни продукти
Г-н Стефан Робер, съветник на френския министър на земеделието, хранително-
вкусовата промишленост и горите

Представяне на добри практики, разработени във Франция
Г-н Андре Руш, президент на Регионалния природен парк „Пирене Ариежoаз” и
член на Националната федерация на регионалните природни паркове,
председател на Националната комисия „Марка парк”
Г-н Жулиен Вио, отговорник проекти „Марка парк” и местни продукти

Представяне на опита на производителите на люти чушки „Еспелет” в Страната на
баските
Сдружение за контролирано наименование за произход Люта чушка „Еспелет”
Г-жа Лоранс Ластири, производител и член на управителния съвет
г-жа Мейлен Сарод, отговорник комуникации

Преглед на актуалното състояние на международните пазари и на перспективите
за сътрудничество между Франция и България в областта на гастрономията и
зеления туризъм
Г-н Стефан Дюлае, председател

Иновации за устойчиво конкурентоспособни индустрии…

Тъй като иновациите са в центъра на икономическите политики и форумът COP 21 е решаващ момент за появата на щадящи околната среда икономически дейности, Посолството на Франция в България откри дебата на 12 ноември в рамките на кръгла маса под надслов „Иновациите като решение за климатичните промени – сфера на сътрудничество за публичните и частните субекти”. 

Седмицата от 9 до 15 ноември по-специално беше посветена на иновациите с първото издание на „Седмицата на иновациите и устойчивото развитие” в България, проект, в чиито рамки се вписва проведената кръгла маса.

 

Времето напредва.

Всички знаем, че борбата с климатичните промени предполага мобилизирането на всички  обществени субекти за разработването на нови „чисти” технологии, техники и процеси. Поради тази причина кръглата маса беше отворена за участието на представители на френския и българския държавен и частен сектор, но и на научните среди и неправителствения сектор. Близо 80 души изслушаха презентациите на представителите на Министерството на икономиката, Министерството на околната среда и водите и по-специално на професор Ерве Льо Трьо, старши научен сътрудник към френския Национален център за научни изследвания, участвал в изготвянето на докладите на Междуправителствената експертна група по климатичните промени, и г-н дьо Лафарж, регионален изпълнителен директор на Шнайдер Електрик.

Иновации?  Стратегията на интелигентната специализация.

В рамките на европейската регионална политика и политиката за подкрепа на иновациите българските държавни власти получават европейско финансиране, за да насърчават специализацията на икономиката в сектори с висок потенциал, които осигуряват на страната конкурентоспособни предимства.

Така в рамките на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” до 2020 г. ще бъдат мобилизирани над 200 милиона евро за развитието на „зелените” енергии, но и за по-устойчиви видове транспорт и интелигентни технологии. Инвестиции ще бъдат направени също така и чрез националните фондове за иновации и научни изследвания.

Предвидените средства отговарят на спешната нужда от промяна в практиките и насочване на икономиката към пазарите на утрешния ден в контекст, изграден от все по-внимателни към отрицателните външни фактори публични политики и потребителско поведение. Шнайдер Електрик, френска компания с добра практика в сферата на инвестициите в научно-развойна дейност и дейност, насочена към бъдещето, беше следователно представена на форума.

Бъдещи партньорства?

Освен да насърчи сътрудничеството между действащи лица от различни сфери в България, дискусията имаше за цел и да очертае нови насоки за френско-българско сътрудничество, за да се използват по-добре наличният експертен опит и инвестициите в научно-развойна дейност.

Групата Шнайдер Електрик например инвестира всяка година 5% от своя търговски оборот в научно-развойна дейност и отчита отлични резултати благодарение на експертния си опит в сферата на енергийната ефективност. Както това беше обяснено от г-н дьо Лафарж, дейността на предприятието може да се опре на две предимства, които са от значение за големи пазари като тези на индустрията и строителството: принос към борбата с климатичните промени  чрез намаляване на енергийното потребление с над 30%, като най-чистата енергия е тази, която не се консумира, и намаляване на енергийните разходи, породени за предприятията, които увеличават своята конкурентоспособност.

Доказателство, ако такова е необходимо, че публичните и частните интереси могат да се доближат в международен мащаб. Но сега държавите трябва да създадат по-благоприятни условия за разширяване на екологичната отговорност на предприятията и за появата на нови дейности. Г-н Льо Трьо припомни необходимостта от прилагане на трайни решения, по-специално в сферата на транспорта, енергията и улавянето на атмосферните газове, за да се гарантира задържане на затоплянето на климата под 2°C след 2030 г.

 

 

Обучени за по-добро председателство… на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.!

 

Председателството на Съвета на Европейския съюз се подготвя отдалече. Ето защо страната започва още отсега обучението на своите екипи, за да превърне това първо българско председателство през 2018 г. в успех.

Институтът по публична администрация и френското Национално висше училище по администрация организираха съвместно две обучителни сесии, всяка с продължителност от два дни,  от 13 до 16 октомври, които позволиха да се разгледат последиците както в национален, така и в европейски план. И какво по-добро, за да бъде разбрана същността на управлението на ЕС  и произтичащите от нея приоритети и организация, от това страната да се възползва от натрупания опит в рамките на предходните председателства.

Така над сто български държавни служители имаха възможността да присъстват и дискутират след участията на експерти от Литва, Латвия и Италия, гостуващи в София специално за обученията. Сред тях можем да споменем г-н Карло Джакобучи, работил като координатор в Комитета на постоянните представители по време на италианското председателство на Съвета на Европейския съюз.

 

Новооткрит !

Нов Център за работа с деца и семейства в ромския кв. „Филиповци“ в София отвори врати


Част от средствата, необходими за ремонт на сградата, бяха дарени от Посолството на Р Франция в България и от гостите на Бала на Германската икономика през миналата година на Фондация „Здраве и социално развитие“ (HESED). На откриването на 30.07.2015 г. присъстваха посланикът на Франция в България Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан и главният управител на ГБИТК д-р Митко Василев.

 

В центъра се внедрява моделът за интегрирано развитие (МИР), базиран на доказал своята ефективност подход за ранно детско развитие и изграждане на социални умения и отговорност в подрастващите. Моделът ефективно допълва и прави успешни традиционните мерки за социално включване. Целта е да се разкъса порочния кръг на бедност и изолация и този огромен човешки потенциал да бъде включен в създаването на блага. Това не е просто най-значимата социална кауза в момента, това е мисия за осигуряването на икономическа и социална стабилност в България. Новооткритият център във „Филиповци“ е третия по рода си в България.

 

 

 

Повече информация за проектите на фондация „Здраве и социално развитие“ и възможностите да ги подпомогнете можете да научите на www.hesed.bg и www.facebook.com/HesedBG.

 

Дами и господа адвокати, имате думата

Конкурс за пледоарии на френски език за отмяна на смъртното наказание

 

Тъй като Вашето слово е ценно, а Вашата роля – съществена, за да бъде постигнат напредък в процеса на размисъл върху отмяната на смъртното наказание, Министерството на външните работи и международното развитие, в партньорство с Международната организация на франкофонията, френските и френскоезични адвокатски колегии, както и асоциацията Заедно срещу смъртното наказание организира за адвокатите конкурс за пледоарии на френски език.

Този конкурс е предназначен за млади адвокати от целия свят, вписани в списъка на адвокатска колегия или в списък на стажант-адвокати от по-малко от 10 години насам.

Лауреатите ще бъдат поканени на международния финал, който ще се състои в Париж на 8 и 9 октомври 2015 г., и ще имат възможността да представят устно своята пледоария пред престижно международно жури, съставено от специалисти в областта на правото (посолството на Франция в България ще поеме разходите по престоя във френската столица). Лауреатите ще бъдат също така наградени с участие в обучителен семинар, който ще бъде проведен от опитни адвокати, защитавали осъдени на смърт лица.

Първата награда на финала ще бъде покана за участие в журито на конкурса по красноречие по време на Международната конференция на адвокатурите с обща правна традиция в Котону през декември 2015 г.

Участие:

За да участват в конкурса, кандидатите трябва да предадат в електронен формат писмена пледоария, съставена на френски език, с дължина от 1000 до 2500 думи, във връзка със защитата на истински случай на смъртна присъда.

Всички кандидати трябва да изпратят по електронна поща (concours.abolition@gmail.com) най-късно на 31 август 2015 г.:

-тяхната пледоария (формат Word)

-удостоверение за вписването им в адвокатска колегия (в списъка на адвокатската колегия или в списък на стажант-адвокати)

-копие на документ за самоличност

 

Моля вижте регламента на конкурса

 

Ред в нашите контейнери за отпадъци!

 

Над 90 френски и български експерти, както и представители на гражданското общество се събраха в четвъртък в зала „Славейков” на Френския институт в България. Една успешна експертна среща, която бе открита от посланика на Франция в България, г-н Ксавие Лапер дьо Кабан, и министъра на околната среда и водите, г-жа Ивелина Василева.

Г-н Дефонтен, основател на Националния център за рециклиране, г-н Ицберже генерален директор на техническите служби на Сиктом Париж, и г-жа Люка, експерт по управлението на отпадъците към междуобщинско сдружение Ердр и Жевр, посетиха специално София, за да обогатят дискусията със своя експертен опит по темата.

Да припомним думите на г-н Дефонтен: Отпадъците достатъчно са се разхождали по нашата планета! Тъй като фактите са налице: всяка година всеки европеец образува средно 550 кг отпадъци, цифра, която значително се е увеличила, а прекалено голяма част от тези отпадъци все още не се оползотворяват и завършват в най-добрия случай на сметището, в най-лошия – директно в природата. Според Националния център за независима информация за отпадъците 90 % от остатъчните отпадъци, които изхвърляме, биха могли обаче да бъдат рециклирани (27%) или биологично третирани (63%). Истинска мина от материали, достъпна за нас следователно, чието използване е екологичен, но и икономически приоритет, както свидетелства за това увеличеното търсене на компост за наторяване на селскостопанските почви.

Семинарът позволи на присъстващите френски и български експерти да представят изградените механизми, да разберат какви са добрите практики по темата и да установят кои са новите приложими решения. Срещата предизвика силен интерес от страна на публичните субекти и по-специално общините, натоварени с управлението на битовите отпадъци, чието депониране представляват тежест за бюджетите им. Тъй като ако България е сред отличниците в Европа що се отнася до рециклирането (24 % рециклирани суровини през 2013 г.), то оползотворяването продължава да бъде предизвикателство при наблюдаваното глобално увеличение на образуваните количества и все по-голямо разпространение на опаковки със сложни за рециклиране съставки.

Министерството на околната среда и водите е силно мобилизирано с амбициозна стратегия за намаляване на обемите и оползотворяване на отпадъците, която се финансира чрез ОП „Околна среда 2014-2020”.

Въпреки това на дневен ред остават многобройни въпроси: как да се повиши осведомеността на населението, да се интегрират и обезопасят инсталациите за сепариране и третиране на отпадъците в една гъсто населена градска среда или как да бъде засилена еко-концепцията?

Г-н Дефонтен, г-н Ицберже и г-жа Люка илюстрираха, благодарение на опита на общини като Лил, Париж и Ердр и Жевр, възможностите за прилагане на концепциите за местно управление, разширена отговорност на производителя, социална и солидарна икономика или още кръгова икономика. Ердр и Жевр показаха, че диалогът с гражданите е ключът към промяна в практиките; Париж – че енергийното оползотворяване е възможност за третиране на остатъчните отпадъци, като в същото време се ограничава използването на изкопаеми горива; дружеството със смесен капитал Триселек в Лил – че изграждането на вериги за сепариране и оползотворяване на отпадъците на дадена територия е източник на трайна заетост, благоприятстваща социалната и професионалната интеграция.

Все добри практики, които, да се надяваме, ще могат да послужат за източник на вдъхновение, за да сложим малко ред в нашите контейнери за отпадъци!

 

програма на събитието

Вижте презентациите на участниците:

Управлението на отпадъците в България

-Представяне на политиката за управление на отпадъците в България
Г-н Антон Пейчев, старши експерт, дирекция “Управление на отпадъците”,
Министерство на околната среда и водите (МОСВ)

-Представяне на приоритетна ос “Отпадъци” на Оперативна програма “Околна среда” 2014-2020
Г-жа Жаклина Методиева, главен експерт, главна дирекция "Оперативна програма околна среда", МОСВ

-Рамка за разработване и изпълнение на стратегия за устойчиво управление на
отпадъците на местно ниво

Г-жа Теодора Петкова, експерт управление на отпадъците, община Добрич

Как да се подобри разделното събиране чрез диалог с населението? Добри практики, прилагани във Франция и България

-Добри практики, прилагани във Франция

Г-жа Елизабет Люка, експерт по управление на отпадъците, Междуобщинско
сдружение Ердр и Жевр

-Добри практики, прилагани във България

Г-жа Милена Гатева, ръководител на проект, община Габрово

Как да се оптимизира производството на енергия чрез изгарянето и
оползотворяването на енергията на биоотпадъците? Добри практики, прилагани във Франция и България

-Добри практики, прилагани във Франция

Г-н Пиер Хиртцбержер, генерален директор на техническите служби, Syctom
(Метрополна агенция за битови отпадъци), Париж

-Добри практики, прилагани във България

Г-н Николай Савов, директор на общинско предприятие за управление на
отпадъците, Столична община

Как да се постигне растеж и да се създадат работни места на местно ниво
благодарение на рециклирането? Добри практики, прилагани във Франция и България

- Добри практики, прилагани във Франция

Г-н Пол Дефонтен, основател и председател на Националния център за рециклиране (CNR)

Как се прилага концепцията за кръгова икономика в сектора за управление на отпадъците? Добри практики, прилагани във Франция и България

- Прилагането на принципа за разширена отговорност на производителя във Франция: разглеждане на казуси

-Как се прилагат националните мерки за разделно събиране и рециклиране, съвместно с частния сектор, за да се намали въздействието на опаковките върху околната среда? Представяне на Еко-Амбалаж (Eco-Emballages)
Г-н Пол Дефонтен и г-н Пиер Хиртцбержер

 

...

Да опазим водните ресурси...

Френският институт беше домакин в четвъртък и петък 18 и 19 юни на специализиран семинар на тема „Плановете за управление на речните басейни – средство за борба с климатичните промени”, организиран съвместно с Министерството на околната среда и водите.

Предназначена за специалистите от тази сфера, ангажирани в своите обществени институции с по-доброто управление на водните ресурси, срещата имаше за цел да осигури не само оптимална рамка за придобиване на експертни знания, но и пространство за обмен на добри практики. Близо 40 френски и български експерти присъстваха на събитието.

През тази година, посветена на борбата с климатичните промени, това поредно събитие се явява продължение на конференцията-дебат за енергийната ефективност на сградите, която се проведе на 2 юни в зала „Славейков”. Наистина, министерства, местни власти и басейнови дирекции работят за опазването и управлението на водните ресурси с цел постигане на „добро състояние и екологичен потенциал”.

         България разполага с многобройни водни източници, все още слабо използвани: те са богатство, но и предизвикателство в условията на климатично затопляне и рискове от замърсяване. Ако 37% от водните тела са с много добро качество, то 10% от тях са изложени на риск или вече под въздействие според последните официални проучвания. Наводненията също попадат сред рисковете, които трябва по-добре да бъдат предотвратявани, както припомниха това събитията от началото на 2015 г. Широк спектър от проблематики стоят следователно пред българската страна: замърсяване, засушаване и наводнения, които изискват мащабни дейности по проучване и анализ, планиране, инженерство, надграждащи проекти или опознаване на екосистемите (ролята на влажните зони в превенцията на наводнения например). Европейското законодателство, по-специално Рамковата директива за водите от  2000 г. и Рамковата директива за оценка и управление на риска от наводнения от своя страна са определили амбициозни и задължителни цели, както и строга рамка за изготвяне и прилагане на публичните политики. 

Посланикът на Франция и заместник-министърът, отговарящ за водите и адаптацията към климатичните промени, откриха семинара, акцентирайки върху значението на сътрудничеството в международен контекст. Тъй като, ако ситуациите на местно равнище и следователно приложимите решения са специфични, то френската и българската страна са изправени пред едни и същи въпроси, а Франция разполага с експертен опит и добри практики в сферата на управлението на водите.

            Г-жа Орели Кароже от Министерството на екологията, устойчивото развитие и енергетиката, г-н Брюно Алапетит от Агенцията по водите Лоар-Бретан, г-н Франсоа Бодри от Агенцията по водите Рейн-Мьоза и г-н Арно Куртекюис от Агенцията по водите Артоа-Пикарди посетиха специално София, за да вземат участие в този експертен семинар и да споделят своя опит. Събитието беше повод и за укрепване на вече установените контакти като тези, които съществуват от години между Агенцията по водите Артоа-Пикарди и Басейновата дирекция Източнобеломорски район (Пловдив) (http://institutfrancais.bg/fr/nos-cooperations/rencontres/). Специалистите са силно мобилизирани за действия в полза на водните ресурси!

 

Вижте програмата на семинара: "Плановете за управление на речните басейни – средство за борба с климатичните промени"

Вижте презентациите на участниците:

-Управлението на водите във Франция и България

Г-н Виктор Иванов, председател на Българския младежки воден парламент

-Интегриране на изменението на климата в ПУРБ

Г-жа Орели Кароже, експерт „Води и климатични промени“, дирекция „Води и
биоразнообразие“, Министерство на екологията, устойчивото развитие и
енергетиката, Франция

-Социално-икономическото въздействие на изменението на климата върху
водните ресурси

Г-жа Даниела Бузаровска, координатор на проект, Министерство на околната среда на Р Македония

-ПРОЕКТ ЗА ГЛАВЕН ПЛАН ЗА УСТРОЙСТВО И УПРАВЛЕНИЕ НА ВОДИТЕ 2016-2021

-ПРОЕКТ ЗА НОВ ГЕНЕРАЛЕН ПЛАН ЗА УСТРОЙСТВО И УПРАВЛЕНИЕ НА ВОДИТЕ 2016-2021 -ОСНОВНИ ПРОМЕНИ

Г-н Брюно Алапьотит, началник на служба, дейности на департамента в областта на водоснабдяването и канализацията, Агенция по водите Лоар-Бретан

-Натиск и въздействие – повърхностни води

Г-н Брюно Алапьотит, началник на служба, дейности на департамента в областта на водоснабдяването и канализацията, Агенция по водите Лоар-Бретан

-Натиск и въздействие – повърхностни води

Г-н Франсоа Бодри, експерт, генерален план за устройство и за управление на
водите, Агенция по водите Рейн-Мьоз

-Натиск и въздействие – подземни води

Г-н Брюно Алапьотит, началник на служба, дейности на департамента в областта на водоснабдяването и канализацията, Агенция по водите Лоар-Бретан

-Натиск и въздействие – подземни води

Г-н Франсоа Бодри, експерт, генерален план за устройство и за управление на
водите, Агенция по водите Рейн-Мьоз

-Определяне на целите и изключенията в ПУРБ

Г-н Арно Курткюис, началник на служба „Планиране, проспективни проучвания и международни връзки“, Агенция по водите Артоа-Пикарди

 

Следваща среща:

9 юли: специализиран семинар на тема „Устойчиво управление на общинските отпадъци – добри практики от България и Франция” – вижте програмата

 

...

Инвестиции с цел намаляване на разходите за енергия на гражданите.

Плановете за действие за енергийна ефективност на сградите: инструмент за борба с климатичните променин и намаляване на разходите за общините и гражданите

Конференцията-дебат, организирана на 2 юни от Френския институт, събра близо 80 души, като основна тема на дискусията беше енергийната ефективност на сградите. Както припомниха това при откриването на събитието г-н Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция в България, и г-жа Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, темата е приоритетна за френските и българските публични власти.

Събитието премина с успех, който бе на висотата на предизвикателствата: ограничаване на енергопотреблението, на екологичното въздействие и действия за борба с климатичните промени. Наистина, сградите представляват 44% от потреблението на енергия във Франция и 23% от емисиите на въглероден диоксид. Увеличаването на енергийната ефективност на сградите през тази година, посветена на устойчивото развитие, е необходимост, за чието постигане работят публичните власти (Европейският съюз, централната власт и местните власти), но и частният и неправителственият сектор. Поставяща си за цел насърчаването на местните инициативи и участието на партньори с най-разнообразен профил, срещата беше възможност за запознаване на публиката с рамката за действия и въведените мерки, възможностите за финансиране и добрите практики.

Видовете допустими проекти, процентите на съфинансиране и други форми на подкрепа за носителите на проекти бяха представени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Агенцията за устойчиво енергийно развитие и Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми енергии. Сдруженията ЕКОЕНЕРГИЯ и ЕНЕФЕКТ, Столична община и община Габрово впоследствие илюстрираха потенциала за действия на българските местни власти.

Сред гостите на конференцията-дебат се открои присъствието на г-н Дьобиес, председател на секция „Наука и техника” към Министерството на околната среда и устойчивото развитие, и г-жа дьо Шастене, съветник по въпросите на интелигентния и устойчив град в община Париж, дошли специално от Франция за събитието. Българските партньори и публиката се запознаха с дейността, която осъществяват френското правителството и местните власти.

Още през 2005 г. законодателството определя задължителни цели в сферата на енергийната ефективност, а инициативата „Гренел за околната среда” бележи още през 2007 г. силен политически ангажимент по темата за устойчивото развитие. Но началото на истинска промяна в практиките, успоредно с европейските директиви, настъпва с пакета от мерки за енергийна ефективност от 2010 г. – промяна, която законът за енергийния преход за зелен растеж от 2015 г. възнамерява да продължи да насърчава.

 И ето, че големите градове се мобилизират, възприемайки интегриран и глобален подход. Г-жа дьо Шастене имаше възможността да представи опита на община Париж, предприела по-специално амбициозни дейности по обновление на външността на многофамилните сгради и поставянето на фотоволтаични панели. Рекултивацията на покривните пространства на столицата е също едно широко застъпено и иновативно направление в дейността на общината, което се ползва със специалната подкрепа на г-жа Идалго, кмет на Париж, а целта е естествено регулиране на вътрешната температура на сградите, ограничаване на ефекта „градски топлинен остров” и засилване на биозразнообразието. Инициативи, за които предприятията Сен-Гобен, Шнайдер Електрик или Далкия предлагат конкурентоспособни решения, който също бяха представени по време на форума.

 

вижте презентациите на участниците:

- Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради
Г-жа Гергана Благиева, директор на дирекция « Жилищна политика »,
Министерство на регионалното развитие и благоустройството

-Представяне на Националния план за действие за енергийна ефективност 2014-2020
Г-н Ивайло Алексиев, изпълнителен директор, Агенция за устойчиво енергийно развитие

-Френската стратегия за енергийно обновяване на жилищни сгради и на публичния сграден фонд
Г-н Жорж Дьобиес, председател на секция « Наука и техника » към Генералния
съвет за околната среда и устойчивото развитие, Министерство на екологията,
устойчивото развитие и енергетиката на Р Франция

-Финансовите инструменти на Фонда за енергийна ефективност и  възобновяеми източници
Г-н Димитър Дуков, изпълнителен директор на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници

- Европейските градове и региони по пътя към сгради с почти нулево потребление на енергия : добри практики и модели на успеха
Г-н Драгомир Цанев, зам.-директор на Центъра за енергийна ефективност
EнЕфект

- Възможности за работа в мрежа. Съдействие и подкрепа за планирането на
енергийното бъдеще на общините

Г-жа Калинка Накова, изпълнителен директор на Общинска мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия

- Община Габрово – пионер в устойчивото енергийно развитие на местно ниво.
Г-жа Таня Христова, кмет на Община Габрово

- Планът за действие за устойчиво енергийно развитие на Столична община 2012- 2020 г.
Г-н Здравко Георгиев, изпълнителен директор, Софийска енергийна агенция – СОФЕНА

- Стратегията на община Париж за подобряване на енергийната ефективност на обществените сгради и на отдавания под наем жилищен фонд
Г-жа Седисия дьо Шастьоне, направление « Интелигентен и устойчив град »,
община Париж

- Добри практики и международен опит при програмите за енергийно обновяване на сгради
Г-жа Снежана Семова, генерален директор, Сен Гобен Вебер - България

-Енергийна ефективност и удобство чрез ефективни сградни решения
Г-н Димитър Манков, търговски инженер ефективни сградни решения, Шнайдер Електрик България

-Сътрудничество с общините в областта на енергийната ефективност
Г-н Павел Мариников, директор бизнес развитие, Далкия Енерджи Сървисиз

 

...

Инвестиции с цел намаляване на разходите за енергия на гражданите.

Институтът организира нова конференция-дебат по темата за енергийната ефективност на сградите

 

Действията за борба с климатичните промени със сигурност изискват последователни инвестиции, но в същото време могат да се превърнат и в истински източник на икономии в дългосрочен план. Когато става дума за сгради, енергийната ефективност е вече не само екологичен, но и финансов приоритет.  

 Публичните власти работят по тази проблематика, както и Европейският съюз, който, за да увеличи с 20% енергийната ефективност на сградите до 2020 г.,  прие през ноември 2012 г. Директивата за енергийна ефективност. Тази директива, която следва хоризонтален подход, въведе по-конкретно обвързващи цели по отношение на обновлението на сградите и провеждането на енергийни одити.  

Подобряването на изградените в полза на частните собственици съоръжения, но и енергийната ефективност на предоставяните от държавата услуги: осветление, отопление, сградни изолации и т.н. са занапред приоритет за властите. Сътрудничеството с икономическите субекти по тази тема трябва да бъде насърчавано, тъй като частните предприятия и публично-частните структури могат да осигурят конкретни решения, позволяващи да се намалят екологичният отпечатък и разходите за осветление и отопление на гражданите. Франция се ползва в тази област със солиден опит по въпросите на интегрираното градско развитие и технологиите, получили международно признание, като по-добрите условия за живот в градска среда дори попадат сред стратегическите сектори, формиращи нейния износ.

В рамките на Цикъла Париж Климат 2015 – СОР 21 на 2-ри юни Френският институт ще бъде домакин на среща на френски и български експерти от публичния и частния сектор по темата за енергийната ефективност на сградите. Целта е да се проведе дискусия по рамката за действия на публичните власти, законодателството, възможностите за финансиране на проекти, да се представят добрите практики, прилагани от местните власти, или технологичните решения, които фирмите разработват и предлагат на публичните власти за сградите, по които работят.

Г-н Дьобиес, председател на секция „Наука и техника” в Министерството на екологията и устойчивото развитие, и г-жа дьо  Шастене, съветник по въпросите на интелигентния и устойчив град в кметството на гр. Париж ще бъдат специални гости на събитието, за да споделят опита на френските власти. Фондът за енергийна ефективност, българските сдружения ЕКОЕНЕРГИЯ и ЕНЕФЕКТ, Столична община и община Габрово също ще имат свои представители. Конференцията-дебат, организирана в партньорство с Business France, ще бъде и повод за много френски предприятия да представят своята дейност в сферата на енергийната ефективност.

 

За повече информация за събитието и програма

 

...

А ако малките предприятия са в състояние да предизвикат революционни промени в градската мобилност?Иновация… Действие!

Конференцията-дебат „Иновативният транспорт – основа за устойчив и интелигентен град”, организиран в партньорство с Асоциацията на българските лидери и предприемачи (AБЛП) се проведе тази сряда във Френския институт в България.

Близо 70 души дойдоха, за да се информират и да участват в този обмен на информация и идеи, посветен на сътрудничеството между публичния и частния сектор при прилагането на интелигентни решения. Събитието беше повод за дискусия по предизвикателствата и проектите, представени от експерти на високо равнище, и за среща с г-н Бенжамен Фаврио, ръководител проекти в направление „Интелигентен и устойчив град” на община Париж. 

 

България като кръстопът

България разполага със стратегическо положение в Европа, тя се намира на кръстопътя между западната част на Европейския съюз и Изтока с два преминаващи през територията й трансевропейски транспортни коридора, но и изпитва значителна необходимост от подобряване на инфраструктурата и услугите, свързани с мобилността.

Г-н Димитър Савов и г-жа Радостина Петрусенко от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Министерството на регионалното развитие и благоустройството припомниха европейската рамка за действие и разработваните национални програми. Кохезионният фонд (КФ) и Европейският фонд за регионално развитие (ЕФРР) ще позволят до 2020 г. мобилизирането на близо два милиарда евро за обновление и разширение на железопътната и пътната инфраструктура, иновации в сферата на транспорта и изпълнението на проекти, съчетаващи мобилност и икономически, културни и социални дейности. Финансиране, което ще бъде предназначено и за изграждането на интермодален терминал в Пловдив, жп връзка Пловдив-Бургас, развитието на екологични начини на транспорт като велосипедния или обновяването на автобусните паркове..

 

Местните власти също проявяват активност.

 Конференцията бе белязана от присъствието на г-н Бенжамен Фаврио. Париж, който  направи силно впечатление преди няколко години със своята инициатива Autolib’, вече разполага със специално направление „Устойчив и интелигентен град” в своето кметство. Неговият екип укрепва сътрудничеството с екосистемата на иновациите, за да извоюва до 2020 г. статута на „интелигентен град” за френската столица. Г-н Бенжамен ФАВРИО представи проектите, реализирани в сферата на градската логистика и инфраструктура: покани за проектни предложения, сътрудничество с инкубатора Paris&co, разработване на мобилни приложения, развитие на екологични начини на транспорт (електрически велосипеди, споделени автомобили и транспортни средства)…  Целта е Париж да се превърне в отворен, изобретателен и свързан град.

София и Бургас също са осъществили забележителни проекти в сферата на транспорта. Българската столица представи своите инициативи за управление на трафика (платформа за мобилност, сини зони и т.н.), а Бургас – своята стратегия за устойчива мобилност с цел постигане на градски център с нулеви емиси от парникови газове. Четвъртият по големина град в страната наистина заема водеща позиция с проведените кампании за повишаване на осведомеността на обществото и значителни инвестиции в разработването на алтернативи за личния автомобил (конкурентоспособна автобусна мрежа, велоалеи и велосипеди под наем и т.н.).

 

Стартиращи компании с иновации, лесно осъществими решения?

В края на събитието АБЛП и фирма Гражданите обогатиха дебата с визията на активните икономически субекти. Гражданите представи възможностите за сътрудничество между носителите на иновации и публичните власти, тъй като тази стартираща компания е разработила мобилно приложение и платформа за подкрепа на общините в тяхното противодействие на пътно-транспортните нарушения съвместно с полицията. Проектът разкрива потенциала на тези креативни предприятия в условията на специфични ситуации на местно ниво и потребност от подходи, основаващи се на участието и сътрудничеството.

АБЛП подкрепя иновациите и прилагането на технологиите в съответствие с потребностите на публичните власти и координира присъствието на Hellow Tomorrow в България. Hello Tomorrow е френска инициатива за подкрепа на иновациите чрез, по-специално, организирането на международен конкурс за иновативни проекти, започнал през февруари 2015 г. (http://hello-tomorrow.org/). Повод за г-жа Михаела Савова, член на асоциацията и посланик на Hello Tomorrow, да припомни значението на сериозните икономически проекти, отговарящи на техническите задания, както и необходимостта от обезпечаване на финансиране за иновативните компании. 

Дискусията продължи с дебат, модериран от г-н Петър Карабоев, главен редактор на вестник „Дневник”, като публиката получи възможността да зададе въпроси за провежданите проекти и новите възможности за интелигентен транспорт: да се надяваме, че диалогът ще продължи!

 

...

За повече информация за събитието

Вижте презентациите на участниците

Национална стратегия за развитие на транспорта
Г-н Димитър Савов, директор на дирекция «Национална транспортна политика»
Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Развитието на устойчив и иновативен транспорт в рамките на новия програмен период 2014-2020 год
Г-жа Радостина Петрусенко, ръководител на звено, дирекция « Програмиране на регионалното развитие », Министерство на регионалното развитие и благоустройството

Стратегията на община Париж и проектите, които се изпълняват със стартиращи фирми за развитие на устойчива и интелигентна градска мобилност  
Г-н Бенжамен Фаврио, ръководител на проект « Smart City », община Париж

Проекти за интегриран и интелигентен градски транспорт на Столична община
Г-н Любомир Христов, зам.-кмет на Столична община, направление транспорт и транспортни комуникации

Стратегията на Община Бургас за развитието на устойчива градска мобилност
Г-жа Ивелина Стратева, директор на дирекция « Икономика и стопански
дейности » Община Бургас

Нуждите на участниците в иновационния процес : обратна връзка от изпълнители на проекти
Г-н Тодор Лилков, стартъп “Гражданите“

Представяне на Hello Tomorrow, проект за насърчаване на сътрудничеството между френски и български новатори
Г-жа Михаела Савова, член на Асоциацията на българските лидери и
предприемачи (ABLE) и посланик на Hello Tomorrow в България

 

Програма на следващата конференция:

-Плановете за действие за енергийна ефективност на сградите : инструмент за борба с климатичните промени и намаляване на разходите за общините и гражданите - 2 юни 2015г., от 9.00 ч. - Френски институт в България
 

 

...

А ако малките предприятия са в състояние да предизвикат революционни промени в градската мобилност?Иновация… Действие!

Градската мобилност на бъдещето: Ефективна, свързана, устойчиваможе би звучи нереалистично?

 

Не чак толкова предвид напредъка, постигнат през последните години в тази сфера. Заплащане на паркинг с личния смартфон за електрическа кола на самообслужване, достъп чрез няколко кликвания до желания маршрут в зависимост от пътната обстановка и наличните велосипеди на близките пунктове са все малки, достъпни неща, които свидетелстват за истинска революция в икономическата политика, транспорта и  градското устройство.

Интелигентната мобилност на така наречените « smart cities » от бъдещето изисква наистина интегрирани политики за развитие, нови методи за събиране и обработка на информацията (open data), предефиниране на отношенията между публичните власти, бизнеса, носителите на иновации и потребителите, както и между превозните средства и техните потребители.

Едно ново градско пространство, в което технологиите, взаимодействието и иновацията играят основна роля, изживява своя подем и в тази сфера малките предприятия, носители на иновации, могат да осигурят конкурентоспособни и адаптирани към местния контекст решения. Става дума за перспективни общи действия от страна на общините и стартъп фирмите в полза на потребителите и жителите на градове с все по-натоварен трафик.

В този контекст на 20-ти май Френският институт ще бъде домакин на конференция-дебат „Иновативният транспорт – основа за устойчив и интелигентен град”. Целта ще бъде, в присъствието на многобройни френски и български експерти, да се дискутира проблематиката на градската мобилност, неразривно свързана с темата за устойчивото развитие: национални и местни стратегии, инструменти за финансиране, реализирани инициативи и т.н... Посолството на Франция в България, което организира събитието в партньорство с Асоциацията на българските лидери и предприемачи (AБЛП), има желанието да насърчава сътрудничеството между публичния сектор и носителите на иновации и по този начин да подкрепя изпълнението на проекти за интелигентен транспорт.

 Представители на министерства, на местните власти и на стартъп фирми ще присъстват на събитието. Представянето на рамката на участието на публичните власти ще бъде последвано от обширен дебат, обогатен с добрите практики, внедрени от носителите на иновационни проекти. 

 

*присъствие – с покана

 

виж програмата на конференцията-дебат

 

...

Мобилизирани за по-добро управление на водните ресурси

Работна среща под председателството на г-жа Ивелина Василева, министър на околната среда и водите, на 17 март в сградата на Министерството на околната среда и водите.

Наводненията, които засегнаха нашите две страни, ни припомнят необходимостта от подобряване на управлението на водните ресурси и речните басейни, по-специално в условията на климатични промени. Агенцията по водите Артоа-Пикарди, Басейновата дирекция за управление на водите – Източнобеломорски район (Пловдив) и Съветът на департамента Нор, вече ангажирани от няколко години насам в прилагането на по-добри практики в България, са повече от всякога мобилизирани!

Г-н Жан Шепман (заместник-председател на Съвета на департамента Нор и председател на международната комисия на Агенцията  по водите Артоа-Пикарди) и г-н Арно Куртекюис (ръководител на отдел „Планиране, проспективни проучвания и международно сътрудничество” в Агенцията по водите Артоа-Пикарди), придружени от г-н Франсоа-Ксавие Кованди (аташе по институционалното и техническо сътрудничество към посолството на Франция) бяха приети от министъра на околната среда и водите, за да продължат съществуващото многогодишно сътрудничество.

Основната цел е да се определят бъдещите направления на сътрудничество, да се подобри изпълнението на плановете за управление на речните басейни и да се гарантира спазването на европейското законодателство. През месец юни 2015 г. Френският институт в България ще организира конференция с цел улесняване на транспонирането на Рамковата директива за водите и Рамковата директива за оценка и управление на риска от наводнения в нашите две страни.

 

...

Когато отпадъчните води се превръщат в нов източник на енергия

7-ма Международна конференция БУЛАКВА 2015 :

 „Енергийна ефективност в отрасъл ВиК – минимална консумация и максимално производство на енергия, подпомагащи борбата срещу глобалното затопляне и промените в климата”

„Оптимизиране на производството и използването на енергия” – в този често припомнян приоритет няма нищо особено изненадващо, освен че в случая се отнася и за ВиК сектора. Слабо позната за широката публика, тази проблематика бе във фокуса на вниманието на Българската асоциация по водите и Френския институт в България, които събраха на 12 март 2015 г. в Интер Експо Центъра в София експертите от частния и публичния сектор и представителите на гражданското общество и научните среди.

Конференцията БУЛАКВА е значимото събитие за специалистите от водния сектор в България, които искат да получат актуална информация за добрите практики и технологиите, разработени в световен мащаб.

Управлението на водния ресурс и пречистването на отпадъчните води е основен приоритет в момент, в който публичните власти и гражданското общество трябва да се справят с наводненията, отчасти причинени от измененията в климата. Целта е да се гарантират интелигентни водопреносни мрежи, да се улови и използва повторно топлината на водата или да се подобри енергийната ефикасност на захранващите помпи и други водни съоръжения.

 

След уводната част в присъствието на г-н Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция в България, сутрешната програма на събитието бе посветена на рамката за действия на публичните власти и частните ВиК дружества, преди да бъдат представени най-добрите технологии, които могат да бъдат намерени на пазара.

Трябва да се отбележи присъствието по време на форума на г-н Павел Гуджеров (заместник-министър на околната среда и водите, отговарящ за водния сектор), на г-н Радослав Русев (съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството  по реформите във ВиК сектора) и на г-н Авив Зонабенд (председател на комисията по водоснабдяване и канализация на метрополия Тулуза), пристигнал, за да представи съществуващото сътрудничество между метрополия Тулуза и компанията Веолия, което позволява иновации чрез интегрирани в канализационната мрежа последно поколение съоръжения. Сред фирмите, Шнайдер Електрик и Софийска вода също представиха своите решения, за да покажат, както припомни това г-н Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите, че Франция продължава да бъде водеща страна в сферата на управлението на водите.

 

 

 

Програма на конференцията БУЛАКВА

Презентации на участниците

- Енергийна ефективност и икономии на енергия в областта на отпадъчните води и утайките от тяхното пречистване - представяне на добри практики, прилагани в Тулуза

Г-н Авив Зонабенд, председател на комисията за водоснабдяване и канализация, метрополия Тулуза

 

...

ИноПърва конференция-дебат, посветена на градските територии

Градовете изправени пред измененията на климата : необходимoстта от адаптиране

 

Близо 80 представители на публичния и частния сектор, научните среди и гражданското общество се събраха на 10 март, вторник, в зала „Славейков”, за да обсъдят заедно с френски и български експерти последиците от климатичните промени и възможностите за адаптиране към тях.

Събитието бе повод за Г-н Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция в България, и г-жа Ивелина Василева, министър на околната среда и водите, да припомнят при откриването на конференцията значението на тази проблематика и мобилизацията на държавните власти.

Въпреки характерната за тях динамика, градовете действително продължават да бъдат територии, уязвими към крайните климатични явления (наводнения, топлинни амплитуди или покачване на морското равнище), които ще имат въздействие върху тяхното население. За да представят и разяснят настоящите научни познания по тази проблематика, в събитието взеха участие г-н Жером Дюверноа, ръководител на проект към Националната обсерватория за последиците от климата (ONEC) в Париж, и неговият български колега от Националния институт по метеорология и хидрология, г-н Веселин Александров.

Конференцията позволи също така открояването и насърчаването на конкретни и ефективни действия. Пристигнал специално за събитието от метрополия Тулуза, г-н Клеман Коен, директор на плана „Климат/устойчиво развитие”, имаше възможността да сподели с публиката изводите от опита на тази френска метрополия, една от най-иновативните във Франция. Акцент в програмата на конференцията, неговото представяне бе последвано от  презентациите на мрежата ЕкоЕнергия, която запозна аудиторията със съществуващите  решения за българските градове, на WWF и на Българското училище за политика, доказващи, ако това е все още необходимо, възможностите за действия и волята на българските правителствени и неправителствени организации за съвместни усилия  при търсенето на решения за настоящите и бъдещи предизвикателства на климатичните промени!


 

Програма

Презентации:

Затоплянето на климата: настояща и бъдеща реалност
Г-н Жером Дюверноа, ръководител на проект към Националната
обсерватория за последиците от затоплянето на климата
(ONERC), Франция

Затоплянето на климата: необходимост от адаптация към
климатичните промени

Г-н Веселин Александров, директор на департамент „Климатология
и агрометеорология“, Национален институт по метеорология и
хидрология (НИМХ) – БАН

Добрите практики на една община във Франция: метрополия
Тулуза
Г-н Клеман Коен, директор „План за климата / Устойчиво развитие“,
метрополия Тулуза

Какви са конкретните действия, които трябва да предприемат
местните власти в България?
Представяне на проекти за
енергийна ефективност на сградите
Г-жа Калинка Накова, изпълнителен директор на Общинска мрежа за
енергийна ефективност ЕкоЕнергия

Какви са конкретните действия, които трябва да предприеме
гражданското общество в България?

Ангажиране на политическите лидери за климатичните промени
чрез подход отдолу-нагоре
Г-н Георги Стефанов, експерт политики и климатични промени, WWF,
като част от Коалиция за климата - България. Преподавател в НБУ

Какви са конкретните действия, които трябва да предприеме
гражданското общество в България?

Ангажиране на политическите лидери за климатичните промени
чрез подход отдолу-нагоре                                                                                                                Г-жа Ирина Алексиева, изпълнителен директор на Българското
училище за политика „Димитър Паница”.

 

Повече информация за конференцията COP 21

Програма на следващата конференция:

-Седма международна конференция БУЛАКВА 2015, 12 март  2015 г., от 8:00 до 19:00 ч., Интер Експо Център, София, зала "Витоша" - вижте проограмата

-Плановете за енергийна ефективност на сградите, 2 юни 2015 год., Френски институт в България, пл. Славейков № 3, зала "Славейков"