НОВИНИ

Уебинар: "Винен туризъм: повишаване стойността на винените тероари. Примери от Франция и България за дейности на териториално ниво и механизми за финансиране"

Гледайте запис от събитието на сайта на Посолството на Франция в България

Френският институт в България Ви кани да участвате в уебинар на тема "Винен туризъм", който ще се проведе на 18 ноември от 11.00 до 13.00 ч. (българско време).

Г-н Пиер Колио, директор на Френския институт в България, ще открие този уебинар, в който ще участват френски градове (Сотерн) и български градове (Сандански, Родопи).

Този уебинар е насочен към всички, които имат интерес към виното и туризма и ще представи примери за проекти на местно ниво, механизми, контакти и съвети за изграждане на международни сътрудничества. Събитието ще се проведе на френски и български език.

Линк за регистрация: https://tinyurl.com/BG-invitation-webinaire

Линк за участие : https://us02web.zoom.us/j/89493525614

 

ПРОГРАМА

18 ноември 2021 (четвъртък)

11:00 13:15 ч.

Модератор: Г-жа Мари-Люс Гиб, регионален съветник по земеделие, Посолство на Франция

11.00 – 11.05 ч.

Приветствие на г-н Пиер Колио, директор на Френския институт в България и съветник за сътрудничество и културна дейност,  Посолство на Франция в България

11.05 – 11.10 ч.

Приветствие на г-жа Таня Цветкова и г-н Стефан Спасов, дирекция „Развитие на селските райони“

Министерство на земеделието, храните и горите

 

Примери за партньорства в сферата на винения туризъм

11.10 – 11.15 ч.

Представяне на проект между Франция и България за развитие на винен туризъм

Г-жа Цвета Киров, кооперативно сдружениеCVESTOSCOP

11.15 – 11.20 ч.

Представяне на проект „Раницата на винения туризъм: взаимно развитие на  териториите“, МИГ Кьор д’Еро (Cœur dHérault)

Г-жа Елен Каро, координатор ЛИДЕР и сътрудничество, МИГ Кьор д’Еро

11.20 – 11.30 ч.

Презентация на община Родопи

11.30 – 11.40 ч.

Дискусия: въпроси и отговори

 

Развитие на марков имидж съвместно с територията: примери от Франция и България

11.40 11.55 ч.

Презентация „Сандански – слънце, вино и незабравими спомени!“

Г-жа Валентина Станкова, мл. експерт „Култура и туризъм“  и г-жа Албена Бугаринова, PR на община Сандански

 

„Мелнишки винен регион и мястото на Zornitza Family Estate Relais & Chateaux* в него”.

Г-жа Ралица Георгиева,  отдел „Продажби“

11.55 – 12.10 ч.

Представяне на подхода винен туризъм, прилаган от Шато д’Арш

(Château dArche) във връзка с територията

Г-н Дидие Гало, директор на Шато д’Арш, община Сотерн

12.10 – 12.20 ч.

Дискусия: въпроси и отговори

 

Механизми и подкрепа за развитие на международни сътрудничества

12.20 – 12.30 ч.

Представяне на българската мрежа на селските райони

г-жа Таня Цветкова и г-н Стефан Спасов, дирекция „Развитие на селските райони“

Министерство на земеделието, храните и горите

12.30 – 12.40 ч.

Представяне на програма „ЛИДЕР“, на възможностите за национално финансиране и международно сътрудничество

Г-н Алекси Льобра, директор на федерацията на МИГ във Франция

12.40 – 12.50 ч.

Представяне на Асоциация „Инициативи Франция-Централна и Източна Европа“  (IFECO) : възможности за свързване на общини и МИГ

Г-н Жозе Осете, директор на Асоциация „Инициативи Франция-Централна и Източна Европа“

12.50 – 13.00 ч.

Представяне на покани за проектни предложения на Делегацията за външна дейност на френските общини (DAECT), с цел подкрепа на проекти за сътрудничество

Г-жа Елен Хампарцумян, отговорник проекти климат, земеделие, устойчиво развитие, здравеопазване, DAECT, Министерство на Европа и външните работи

13.00 – 13.10 ч.

Дискусия: въпроси и отговори

13.10 – 13.15 ч.

Закриване на уебинара

 

* Във Франция веригата „Рьоле е шато“ (Relais & Châteaux) обединява замъци, благороднически къщи и абатства, като обслужването се основава на задължително поддържане на уникалност по признаците характер, любезност, спокойствие, чар и кухня. 

Френският институт в България подкрепя Академията за млади лидери и проекта "Leaders for a new beginning"

На 30 септември Директорът на Френския институт в България, Пиер Колио, връчи сертификато за успешно преминато обучение на български ученици и студенти, участвали в "Sustainability Leadership Academy", която е част от проекта "Leaders for a new beginning". 

Проектът с продължителност шест месеца започна със занятия и срещи в няколко български града и приключи с двудневно обучение в Софийски университет "Св. Климент Охридски" и във Френския институт в България.

Организирана от Фондация "Каузи" и подкрепена от Френския институт в България и Посолството на Франция в България, програмата има за цел да предаде нови умения по управление и устойчиво развитие на младото поколение, така че то да взима отговорни решения и да бъде двигател на промяната, съзнавайки предизвикателствата на настоящето.

Участниците усвояват серия от приложими в практиката методи и концепции, които им позволяват да бъдат активни участници в управлението на общностите, от които са част (градове, училища, университети, асоциации, и др.). Програмата се базира на Целите за устойчиво развитие на ООН. В тазгодишното й издание, специален акцент в нея беше посавен върху темите за равенството между половете и териториалното многообразие.  

 

Екологичният преход е възможен!

 

Френското посолство в България, Френският институт в България и Националното сдружение на общините на Р България ви канят на 22 април в 20:00 ч. на онлайн среща с г-н Жан-Клод Менш, кмет на Юнгерсайм, по повод прожекцията на филма „Какво чакаме още?“ Филмът може да бъде гледан онлайн на 22 април 2021 г. от 17:00 до 20:00 ч.

Симултанен превод френски/български по време на дискусията. Филмът е със субтитри на български език.

Кой би повярвал, че международният шампион на градовете в преход, е една малка френска община? Но Роб Хопкинс, основател на движението на градовете в преход, го твърди. „Какво чакаме още?“ разказва за многобройните инициативи, които позволяват на този малък алзаски град с население 2200 души да намали своя екологичен отпечатък.

За да се регистрирате за участие до 21 април 2021 г. натиснете тук

Повече информация

Община Юнгерсайм стартира през 2009 г. програма за демокрация на участието, озаглавена „21 дейности за 21-ви век“, която обхваща всички аспекти на ежедневието: хранене, енергия, транспорт, място за живеене, пари, работа и училище. „Автономност“ е движещата дума в програмата, която има за цел да върне производството на храни на неговото начално място, да насърчи умереното потребление на енергия и използването на възобновяеми източници на енергия и да подкрепя местната икономика, благодарение на допълнителна парична единица (Репичката). Общината е спестила 120 000 евро оперативни разходи и е намалила своите преки емисии на парникови газове с 600 т. на година. Създала е около 100 работни места и не е увеличила местните данъци и такси. Тогава, какво чакаме още?

Европейска седмица за заетост на хората с увреждания

 

В рамките на Европейската седмица за заетост на хора с увреждания и Duoday, от 16 до 22 ноември 2020 г., Посолството на Франция в България реши да подкрепи фондация „Светът на Мария“, и проекта ѝ за изграждане на Център за обучение за социално и професионално включване на хора с умствени затруднения в кв. Надежда, в София.

Ако и вие пожелаете, подобно на посолството на Франция в България, да подпомогнете фондацията за значимата работа, която тя извършва, можете да направите дарение или да ползвате нейните кетъринг услуги, когато организирате събития.

 

 

Софийски фестивал на науката: Лекция  на Валери Масон-Делмот на тема "Климатични промени, наука и общество"

Валери Масон-Делмот е утвърден френски климатолог и съпредседател на Междуправителствената експертна група по климатичните промени (GIEC). По покана на Френския институт в България и на Френско посолство в България по случай на 10-ия Софийски фестивал на науката, организиран от Британския съвет, значимо събитие, което популяризира науката сред българското общество, тя ще изнесе лекция на тема "Климатични промени, наука и общество" на 27 септември 2020 г. от 16.30 ч. в София Тех Парк. Безплатен достъп, но задължителна онлайн регистрация.

Конференцията "Климатични промени, наука и общество" ще бъде посветена на причините, характеристиките и последиците от измененията на климата. Тази среща ще ви осигури "вътрешния поглед" на един утвърден френски специалист върху състоянието на научното знание за климатичните промени и възможните действия в отговор на това предизвикателство, както и изключителната възможност да се запознаете с подготовката на бъдещия доклад на (GIEC) за климатичните промени от един от неговите автори (www.ipcc.ch).

Валери Масон-Делмот е старши учен в Лабораторията по науките за климата и околната среда, към Института Пиер Симон Лаплас. Специализира в областта на изследването на климатичните промени в миналото, на водния атмосферен цикъл и оценка на климатичните модели, понастоящем е съпредседател на Междуправителствената експертна група по климатичните промени (GIEC). Д-р Валери Масон-Делмот участва активно в информирането и популяризирането на своите научни изследвания сред децата и широката публика и е съавтор на много книги за промените в климата („Гренландия, климат, екология и общество“, издание на CNRS 2015). Изследователската ѝ дейност се радва на широко признание (Наградата „Декарт“ за научни постижения на ЕС за проекта EPICA, 2008; Наградата за жени учени „Ирен Жолио-Кюри“, 2013; класацията Thomson Highly Cited Researchers за най-цитирани изследователи, 2014. Носител е на сребърен медал на Френския национален център за научни изследвания CNRS, 2020.

Спортът – средство за социално включване за лицата с увреждания

На 4 и 5 февруари 2020 г. в София се проведе третата международна среща по проект PLAY’IN TOGETHER, организирана от Асоциацията за развитие на българския спорт.

Срещата беше открита от посланика на Франция в България госпожа Флоранс Робин в офиса на Фондация „Светът на Мария”. От 8 години Фондацията осъществява забележителна дейност и създава възможности за професионално включване на лица с увреждания, чрез предлагането на услуги като творчески ателиета, обучения по готварство и домакински дейности, както и кетъринг.

Au cours de la réunion, les participants en provenance de France, du Royaume-Uni, de la République tchèque, de Belgique et du Kosovo ont échangé leurs avancées sur le projet d’inclusion des personnes en situation de handicap inscrit dans un programme Erasmus+ porté par l’ONG française "Play international". Des modules et des contenus ont été élaborés pour construire avec les trois pays partenaires (Bulgarie, Kosovo et République tchèque) une éducation physique et sportive à destination des enfants en situation de handicap. Des méthodes de formation innovantes pour les enseignants ont été discutées, telles que "Learning through Sport" et "Playdagogy".

По време на срещата участниците от Франция, Обединеното кралство, Чехия, Белгия и Косово обсъдиха напредъка си по проекта за включване на лица с увреждания, одобрен по програма „Еразъм+“ и координиран от френската неправителствена организация „Play international“. Разработените по проекта модули и съдържания целят да се изгради съвместно с тримата партньори (България, Косово и Чехия) физическо и спортно образование, предназначено за деца с увреждания. Бяха обсъдени иновативни методи на обучение за учителите, като „Обучение чрез спорт“ и „Плейдагогика“.

Посланикът на Франция припомни дейностите на Френското посолство по подкрепа в тази област:

„Спортът е важен инструмент за социално включване. Френското посолство в България работи целенасочено на местно ниво в България за включване на хората с увреждания и за мен е изключително важно да бъда с вас днес. Имате моята искрена подкрепа за популяризиране на спорта и физическата активност, особено сред целеви групи, които имат по-ограничен достъп до тях“.

В срещата взеха участие също така Жан-Марк Серфати – представител на Националното образование в Кретей, Петъо Кънев – изпълнителен директор на Центъра за развитие на човешките ресурси, Национална Еразъм+ агенция за България, Ратко Ковачич – председател на Европейския параолимпийски комитет, както и представители на Министерството на образованието на Франция, на Чешкия олимпийски комитет и на Европейската неправителствена спортна организация.

2 декември: официално откриване на XV-те Дни на предизвикателствaтa във Френския институт в България : Биоразнообразието – предизвикателство?

Снощи във Френски институт в България Institut français de Bulgarie посланик Флоранс Робин откри 15-ото издание на Дните на предизвикателствата, посветено на биоразнообразието Пред пълна зала френски и български представители на държавния и неправителствения сектор и научните среди изнесоха интригуващи лекции за нуждата да опазим природата.

Натиснете тук за повече информация

 

 

Конференция за намаляване и управление на отпадъците в Бургас: Пресечни гледни точки от Франция и България

На 28 и 29 ноември 2019 г. в Бургас се проведе конференция за намаляване и управление на отпадъците. Организирана в партньорство с АСЕКОБ (Асоциацията на еколозите от общините в България), За Земята и Горичка (НПО, подпомагащо ресторанти в подхода им за разделно събиране на отпадъците) и подкрепяна от Френския институт в Париж, конференцията бе официално открита от посланика на Франция в България, г-жа Робин, и от г-жа Бояджиева, заместник-кмет на Бургас. Стотина експерти от различни български общини и представители на НПО се събраха за обмен на добри практики в областта на управлението и намаляването на отпадъците.

Сутринта бе посветена на изказвания на експерти в сферата на отпадъците или на действащи лица, прилагащи добри практики в тази област: Министерството на околната среда и водите, кметството на Златоград (тази община бе два пъти лауреат на конкурса за устойчиви градове Екообщина, организиран от Посолството на Франция), български НПО. Следобядът започна с изказване на Камий Плар, представител на ZERO Waste France, която наблегна на необходимостта от намаляване на образуваните отпадъци, преди да се мисли за управлението им, и продължи с уъркшопове за обмен на добри практики. Целта на тези уъркшопове бе да се предложат прецизни инструменти за конкретно приложение и пряко въздействие върху нашия начин на мислене, живот, производство и потребление.

Втора част от този проект, свързан с отпадъците, ще се проведе през април 2020 г. под формата на фестивал с филмови прожекции и изложба на фотографии с цел повишаване на осведомеността на по-широка публика.

 

Работно посещение на 80 френски представители на местната власт в България за обмен на опит относно функционирането на общините и възможностите за децентрализирано сътрудничество.

Делегация, съставена от 80 представители на местната власт от общността от общини Пюизе-Фортер, регион Бургундия-Франш-Конте, осъществи работно посещение в България от 3 до 7 ноември 2019 г.

Националното сдружение на общините в Република България в партньорство с Посолството на Франция в България подкрепиха и участваха в организирането на посещението с цел по-нататъшното развитие на връзките между френските и българските територии.

Посланикът на Франция в България, Н. Пр. г-жа Флоранс Робин, посрещна представителите на местната власт, като наблегна на значението на връзките между териториите в Европа, по-специално чрез децентрализираното сътрудничество и обмена на опит между местните общности.

Първият ден, 4 ноември, беше организиран във Френския институт в България под формата на конференция, посветена на административното и политическо функциониране на местно ниво в България. Националното сдружение на общините в Република България представи изчерпателно системата нa местно самоуправление. Петима преизбрани български кметове (местните избори се проведоха на 27 октомври и 3 ноември) участваха с представяне на своите общини. Френските и българските кметове имаха възможността да разговарят за еднаквите предизвикателства, пред които са изправени: проблемът с финансовата автономност на местните общности, пропастта между увеличението на отговорностите и липсата на финансови средства.

На 5 ноември посещението продължи със среща с кмета на община Чавдар и неговия екип.

На 6 ноември френската делегация посети община Горна Малина, където бе посрещната от кмета, който подчерта ангажираността на общината с екологичния подход.

Работната среща беше организирана с цел насърчаване на децентрализираното сътрудничество и побратимяванията в областта на устойчивия туризъм, на валоризирането на културно-историческото наследство и др.

Посещение на Жан Лоне, Председател на Френското партньорство за водите, и Арно Курткюис, началник отдел „Планиране и програми” в Агенция по водите Артоа-Пикардия.

В България ромите представляват около 10% от българското население, като 86% от тях се сблъскват с бедността срещу 22% от общото население, а 65% живеят в бараки без течаща вода.

На 18 октомври 2019 г. г-н Жан Лоне се срещна с различни актьори по проекта за достъп до вода в квартал Изток в Кюстендил (квартал с преобладаващо ромско население), като срещата се проведе във Френския институт в България и имаше за цел да се обсъдят трудностите и възможните решения на проблема с достъпа до вода в уязвимите квартали в България.

Алексей Пампоров, доцент в Българската академия на науките, първо представи контекста на сегрегираните квартали в България и проблема с инфраструктурите.

Достъпът до вода и отвеждането на отпадъчните води са истински проблем в сегрегираните ромски квартали в България. Реализирането на инфраструктурни проекти в тези квартали се усложнява и поради факта, че повечето сгради са построени незаконно (някои от тях преди няколко десетилетия). Много жители на сегрегираните квартали живеят под заплахата къщите им да бъдат разрушени от общинските власти.

Мария Методиева, директор „Институционални партньорства” в асоциацията „Trust for social achievement, представи проектите за устройствени планове, разработени от асоциацията.

За да се узаконят сегрегираните квартали, Trust for social achievement разработва устройствен план за ромските квартали в три български общини, сред които Кюстендилската. Проектите за устройствен план представляват образцови пилотни проекти, които могат да се прилагат на различни места, за да се разреши проблематиката с незаконните постройки в сегрегираните квартали.

Камий Льофор, ръководител проекти „Вода и живот” България, и Теменужка Кутевски, отговорник проекти „Вода и живот” България, също представиха своята дейност.

На края на срещата Иван Иванов, председател на Българска асоциация по водите, и Жан Лоне подписаха споразумение за партньорство между Френското партньорство за водите и Българската асоциация по водите.

Френското партньорство за водите, създадено през 2007 г. по време на Световния ден на водата, е платформа на френските публични и частни актьори по водите, активни в международен план, насърчаващи обмена на френския опит с този на други страни. Една от целите на партньорството е да улеснява финансирането на проекти и да печели проекти, които са видими по места, като експертните тематики са достъпът до вода и канализацията.

Фондация Surfrider Europe в София за международна среща, посветена на борбата срещу замърсяването с пластмаса на водните среди.

Посолството на Франция има удоволствието да бъде домакин във Френския институт в България на 12, 13 и 14 октомври на годишната среща на доброволците от фондация Surfrider Europe. Фондация Surfrider Europe е неправителствена организация, ангажирана със защитата на водните среди и намаляването на пластмасовите отпадъци, която присъства в много страни от Европейския съюз, сред които България.

Г-жа Флоранс Робин, Посланик на Франция в България, припомни подкрепата си за тази кауза и за Фондацията и закри събитието, на което присъстваха 70 души от цяла Европа.

Сайт на Surfrider Europe :https://surfrider.eu/

Да спрем да бетонираме реките си!

На 6 август 2019 г. г-н Патрис Потра, отговорник „Специализирани намеси” в Агенцията по водите „Рона - Средиземно море - Корсика”, се срещна с екипа на WWF - България, г-н Георги Стефанов, отговорник „Климат и енергия”, г-н Филип Пенчев, експерт по водите, както и с г-жа Аглика Георгиева, експерт по околна среда в дружество „Софпроект”. Целта на срещата бе обмяна на мнения по проблематиките, свързани с управлението на реките в градска среда.

Мястото на срещата беше Горнобанска река, близо до стадион „Славия”, в югозападната част на София. Отсечка от 500 метра е изцяло бетонирана преди пет години, а най-дългият бетониран участък датира отпреди 25 години.

 

Циментови плочи покриват коритото на реката, която е стеснена до малък канал в центъра. Бурените все пак си пробиват път през плочите. За да се намали скоростта на реката, са изградени големи корита, които са се превърнали постепенно в истински сметища за пластмаса, стари автомобилни гуми, захвърлени обувки и дрехи. Разлагането на тези отпадъци предизвиква освобождаване на метан, който излиза на повърхността на водата на малки мехурчета.

Георги Стефанов обяснява: „Този участък е най-близо до извора на реката, който се намира на 2-3 км нагоре по течението в самата планина Витоша. След тези 500 метра няма повече обитатели. Именно този участък причинява най-голямото замърсяване по реката надолуПреди тук растяха върби, брези .

В реката са заустени много тръби за дъждовни води, но не само..., коренчета от домати никнат покрай вадите като символ на изхвърлените битови отпадъци в реката.

Надолу по течението бреговете са покрити с глинени наноси, тъй като всичкият чакъл е блокиран нагоре от поставените изкуствени корита и не може да регулира наносите. Това причинява натрупването им по дъното на реката, което става стерилно.

Патрис Потра заявява: „Трябва да спрем да бетонираме реките си, каквито и да са конкретните обстоятелства за това. За съжаление малко хора мислят така. Единственият начин да променим това е в училище чрез педагогически похвати”.

Във Франция това бе осъзнато през 2003 г. след огромните щети, нанесени от наводненията поради бетонирането на реките. Днес трябва да възстановим възможността тези изоставени някога места да бъдат отново използвани от обществото. Преустройството на бреговете на р. Рона в гр. Лион са един пример за социалния и политически успех на такива проекти. Понастоящем Агенцията по водите „Рона - Средиземно море - Корсика” участва в дейност по екологичното възстановяване на река Изьорон – проект със завиден мащаб в международен план, обхващащ над 5 километра. https://www.riviere-yzeron.fr/lyzeron-vu-par-lagence-de-leau/

„Освен въздействието им върху доброто функциониране на водните системи тези проекти изпълняват многобройни функции: природата се връща в градовете, пейзажите се разхубавяват, живеещите по протежение на реките са по-добре защитени от риска от наводнение. Тази интегрирана визия за водите в градска среда може и трябва да вдъхновява други територии. Тя представлява също така интелигентен отговор на предизвикателствата на климатичното затопляне. Патрис Потра.

В България след няколко смъртни случая, причинени от наводненията, са сформирани работни групи за управление на водните басейни с участието на представители на гражданското общество.

През 2020 г. WWF - България и Софпроект ще стартират голям проект. Софийска община  има намерение да преустрои съобразно принципите на устойчивото развитие 25 километра от бреговете на р. Искър, като изгради парк с множество изкуствени езера.

Патрис Потра одобрява идеята: „В хоризонта до 2040 г. може да се помисли за изграждането на нещо като природен маршрут, който ще достига до града и ще навлиза в него. Трябва да се създаде проект, който да накара софиянци да мечтаят.

„Отборът на надеждата” ще защитава българския трибагреник на Световното първенство по футбол за бездомни хора в Кардиф в края на юли 2019 г.

Под юлското слънце на София чисто новите бутонки се движат по игрището на Българския футболен съюз. Осем младежи, произхождащи от най-бедните сегрегирани квартали в страната, от бежанските лагери или израсли в социални институции, са селекционирани, за да представят България на „Световното първенство за бездомни хора”, което тази година се провежда в Кардиф от 27 юли до 3 август.

За последната права преди шампионата тренировките се провеждат в идилична обстановка, в подножието на Витоша, на терен в съседство на този, на който тренира българският национален отбор. Контрастът е огромен за тези младежи между 16 и 18 години, които живеят в екстремни условия, често в нелегални бараки в ромските квартали Факултета в София или Надежда в Сливен.

„За да могат и те да се почувстват като професионални играчи”, обяснява Виктор Кирков, основател на сдружението „Соушъл Мениджмънт България” и на проекта „Отбор на надеждата”.

Сдружението, основано през 2013 г. в София, се концентрира върху образователни, спортни и иновативни дейности, като целева група са социално изключените младежи. Сдружението вече е организирало Европейски фестивал по уличен футбол за пет дни през май 2017 г. в София. Повече от 100 бедни младежи и девойки от 13 страни (9 европейски страни, както и Афганистан, Иран, Ирак и Сирия) са участвали във Фестивала.

От осем години „Отборът на надеждата” предлага нови възможности на стотици деца и юноши от бедни семейства в България. Всяка година националният отбор се състои от нови играчи, за да даде възможност на всички да представят своята страна на Световното първенство за бездомни. Виктор проследява развитието на 56-мата играчи от националния отбор, които са били селекционирани от 8 години насам. Всички те са променили живота си положително след опита им в отбора.

Организират се образователни активности за деца и младежи в т.нар. Център на надеждата в столичния квартал "Красна поляна". Всяка година „Отборът на надеждата” организира безплатни обучения по футбол два пъти седмично в над 10 бедни квартала в големите градове на България.

През 2018 г „Отборът на надеждата” се класира 12-ти от 40 отбора от целия свят на Световното първенство по футбол за бездомни, организирано в Мексико Сити. Това е бил най-младият отбор със 7 играчи под 18 години.

Отборът е обучил също така много футболни съдии, които са израсли в домове за деца без родителска грижа. Асен Станков, бивш член на националния отбор, е повишен в съдия през 2018 г. след отлични постижения на Европейския фестивал по уличен футбол в Грац, Австрия, където му е делегирано да ръководи мъжкия финал. Стефан Златев става футболен съдия на Световното първенство в Осло през 2016 г. Исус Чавдаров, член на националния отбор през 2014 г., е един от основните съдии на първенството през 2015 г. в Амстердам.

„Отборът на надеждата” работи също така с девойки. На Европейския фестивал за уличен футбол, който се проведе от 2 до 5 юли 2018 г. в Грац, Австрия, българският отбор беше представляван от четири девойки. Това е първото им участие в международен турнир и те се класират трети.

 „По-трудно е с момичетата, тъй като 16 години е възрастта, на която повечето от тях се омъжват в тези общности, а щом веднъж се омъжат, повече не стъпват на терена … При момчетата може също да се появи подобен проблем, понякога те трябва да работят през лятото, защото това е сезонът на събирането на реколтата. Ние разговаряме дълго със семействата, за да сме сигурни, че децата им ще могат да участват цялата година на тренировките, чак до първенството.” Виктор Кирков.

На терена първата тренировка за деня приключва, младежите се разтягат и се смеят, след няколко дни ще вземат самолета за първи път, за да отидат да защитават българския трибагреник.

За да видите проекта: https://www.facebook.com/TEAM.OF.HOPE/

За контакт с Виктор Кирков:

viktor.kirkov@sportsmanagement.bg

 

Среща между френски и български кметове за обмяна на опит

 

Делегация, съставена от трима кметове от общност от общини в регион Бургундия-Франш-Конте, бе на посещение в България в края на май, за да се срещне с председателката на Националното сдружение на общините в Република България, както и с кметовете на общините Чавдар и Горна Малина.

Целта на посещението бе запознаване с административното и политическото функциониране на България на местно ниво, за да се подготви провеждането на годишната среща на осемдесет кметове от общност от общини (някогашната местност Пюизе Фортер) в регион Бургундия-Франш-Конте, която ще се състои в София на 4,5,6 ноември 2019 г.

Директорката на Националното сдружение на общините в Република България, г-жа Силвия Георгиева, прие делегацията и представи изчерпателно действащата система на местно управление – административното деление на България, структурата на общините, начина на избиране на кметовете и общинските съветници, общинския бюджет и др.

Г-жа Георгиева също така спомена нова европейска платформа за безвъзмезден обмен между европейските местни власти на стоки, услуги, доброволци и контакти с фирми. Тази платформа ще започне да функционира от ноември 2019 г.

Посещението продължи със среща с кмета на град Чавдар, г-н Пенчо Геров, и неговия екип. Г-н Геров представи накратко пред френската делегация приоритетите на общината. Той подчерта факта, че град Чавдар (община с население от 1300 жители на стотина километра източно от София) е малък град, който е реализирал различни европейски проекти в размер 14 милиона лева (7 милиона евро): развитие на заетостта, изграждане на водопреносна и канализационна мрежа, реконструкция на всички пътища и многобройни сгради в града. Политиката за развитие на туризма е приоритет за град Чавдар. Френската делегация има възможността да разгледа интерактивния фолклорен център на Чавдар и да се запознае с българските традиции и обичаи.

След това френската делегация посети град Горна Малина (община с население 5,000 жители на 25 км източно от София), където бе приета от кмета, г-н Ангел Жиланов. Г-н Жиланов подчерта, че общината е зелен и екологичен град (40% от територията на общината е част от мрежата Натура 2000), че тя е първата община, организирала референдум за проучване на общественото мнение относно установяването на територията на града на фирми със замърсяващо производство. Община Горна Малина е подала кандидатурата си към Европейската мрежа на общините с нулеви отпадъци. Тази община е образцова и с усвояването си на европейските фондове – 17 изпълнени проекта на стойност 15 377 346 лева (близо 7.7 милиона евро). Общината развива екотуризма, културния, поклонническия, но и ловния туризъм. През лятото, поради близкото разстояние до София, Горна Малина привлича многобройни софиянци и населението й се увеличава четирикратно.

Проект за първи център за социален цирк в България

Отделът за институционално и техническо сътрудничество към Посолството на Франция в България подкрепя сдруженията, които провеждат значими дейности, насърчаващи закрилата и интеграцията на уязвими групи от населението. 

Българската фондация „Мини Арт” вече девет години организира първия и единствен фестивал на съвременния цирк в България. От две години Галина Риом-Ройбек и Гео Калев, основатели на фондация „Мини Арт”, разработват и програма за социален цирк за четиридесет маргинализирани деца с увреждания или от ромски произход от квартал Надежда в София.

През 2018 година фондацията издаде книга, за да популяризира методологията на социалния цирк в България и да сподели съдбите на децата от социалните центрове и училищата в квартал Надежда.

На 1-ви юни 2019 г. представители на Посолството на Франция в България, на Френския институт в България, на Посолството на Дания в България и на Софийска община, заедно с петнайсет чуждестранни гости артисти, откриха деветото издание на „Мини арт фест” в Южния парк на столицата.

Този фестивал е посветен на съвременния цирк, който е непознат в България, и запознава българската публика със социалния цирк като спортна, социална и артистична практика, ефективна за включването на млади уязвими българи.

Фестивалът беше открит от български деца, които са преминали през десетте обучителни сесии на програмата „Социален цирк” от април до юни 2019 г. Тяхното изпълнение бе последвано от поредица от спектакли на млади датски („Цирк ТВАС”), български (Яница Сарбинова) и френски артисти (Lonely Circus и Пол Кийтън), но и от циркови работилници по еквилибристика, жонглиране и акробатика, както и от работилница за рециклиране на пластмаса. Над 2500 души присъстваха и взеха участие в различните дейности.

Датската циркова трупа „Цирк ТВАС” (CirкusTvaers), партньор на фондация „Мини Арт”, развива практиката на социалния цирк от 1986 г. Шестима младежи, живеещи в бедния квартал на град Арус (Дания), чиито семейства са дошли основно от Палестина, участват в програмата „Социален цирк” на „Цирк ТВАС” от около пет – десет години. Този млади полу-професионални артисти представиха спектаклите си по време на различните събития.

На 2 юни 2019 г. артистите изиграха представление в едно училище в квартал Факултета (75 ОУ „Тодор Каблешков”), най-големия сегрегиран квартал в София (между 25 000 и 30 000 жители). Някои обитатели на този квартал живеят в крайна бедност, без осигурен достъп до вода и електричество, многобройни жилища са незаконно построени сгради, а достъп до култура и изкуство на практика не съществува. На 2 юни, неделя, залата беше пълна с близо триста души, около две трети деца, дошли, за да присъстват на представлението.

На 3 юни 2019 г. във Френския институт в България се проведе международната конференция „Създаване на център за Социален цирк в София – 2020 г.”. Шади Змород, основател на палестинска циркова школа, Сьорен Стокмар и Кристина Вегенер, основатели на „Цирк ТВАС”, както и Сюзън Бърнел от международната циркова мрежа за младежта „Караван” бяха сред участниците, за да споделят своя опит. Представители на Посолството на Франция, на Столичната община и на различни сдружения, ангажирани със социалните проблематики и с интеграцията на социалните групи в риск, също присъстваха на тази среща.

 

 

Целта на конференцията беше да се разработи стратегия за устойчиво развитие и финансиране на дейностите на фондация „Мини Арт”, но също и за създаване на център за цирково изкуство, за да се даде възможност на деца в риск да имат достъп до тренировки през цялата година.

Публикацията се гордее с подкрепата, оказана на фондация „Мини Арт” – един  много хубав проект, позволяващ популяризирането на съвременния френски цирк, но също и подкрепа за социални групи в риск, откъдето произтече и сътрудничеството между отдели в Посолството на Франция в България (културен отдел и отдел за институционално и техническо сътрудничество). Необходимо е да се подчертае, че проектът е подкрепян както от Столична община, така и от посолствата на Франция и на Дания.

Интернет сайт на фондация „Мини Арт”: https://miniartfest.com/

Интернет сайт на „Цирк ТВАС” (Cirkus Tvaers): cirkustvaers.dk

Циркова еуфория с деца от домове показа какво е Социален цирк за Надежда !


Публичното представяне на „Социален цирк“ за работа с деца със затруднения
изпълни с живот жълтата къща на бул. „Цариградско шосе“ 17 вчера. 50 деца участваха в отворените тренировки по юнисайкъл, жонглиране и акробатични номера. Радостта им да бъдат заедно и да се превърнатв артисти, е неописуема! Гостите на благотворителното събитие аплодираха представлението на децата от различни домове в София. Сред тях бяха и официалните лица - г-жа Ирина Йорданова – директор на програма „Европа“ на Столична община, зам. кмета на район „Надежда“ – г-жа Анелия Георгиева, Николẚ Мобек - аташе за социално сътрудничество във Френския институт. Ин.Пр Сорен Якобсон, посланик на Дания – патрон на събитието. В речта си той сподели ползите и доказаните резултати за подобряване на когнитивните и комуникативни умения на участниците:„Социалният цирк е това, от което
имаме нужда всички, най-вече застрашените от социално изключване групи, които трябва да се борят за достоен и пълноценен живот.“ В последните 30 години, освен в Дания, този метод е много популярен в целия ЕС.
Проектът в България се реализира от Фондация Мини Арт с автор на програмата Галина Риом-Ройбек – световен шампион по юнисайкъл, отдадена на мисията за личностното развитие и овластяването на лица от рискови групи и тяхната интеграция в обществото.
„Нашата цел е създаване на постоянен център за „Социален цирк“в София. За да могат деца и възрастни да изграждат нови качества и умения за общуване и личностно развитие.
Ще можем да стартираме обучения на циркови артисти, ще провеждаме редовни занимания по различни циркови изкуства и ще открием първия юнисайкъл клуб в България. Ще достигнем до повече и различни групи от деца и младежи в неравностойно положение.“ – сподели отдаденият на каузата екип.
След вълнуващото представление на децата, Галина Риом-Ройбек и Михайл Райнев изнесоха креативен дуо-спектакъл, в който общуването бе постигнато чрез юнисайкъла и жонгльорските бухалки на Михаил. За достатъчно калории за участници и гости „Щастливото прасе“ дари апетитни сандвичи и гурме хапки. В допълнение към събитието, се проведе и работилница за рециклиране на найлонови торбички от берлинския лейбъл „DESIGN KRISE”.
За пълен празник и завършек на деня, „Жълтата къща“ се изпълни от джаз импровизации на живо на бандата The Bedlam Club.
Благодарност към всички, които дариха. Фондация Мини Арт събира средства, за да закупи цирковата тента и да изгради постоянен „Социален цирк“ в София.
Проектът „Социален Цирк за Надежда” се финансира по програма „Европа” на СО в партньорство с Френски Институт и район „Надежда”.