21 юни: Празник на музиката във Варна

Едно проучване на културните практики на французите, осъществено през 1982 г.,  показва, че 5 милиона жители на страната свирят на някакъв музикален инструмент, като всеки втори от тях е млад човек. Тези резултати подтикват тогавашния министър на културата Джак Ланг към осъществяването на една идея - да представи музикантите в градското пространство. Така за няколко седмици той решава да организира първия Празник на музиката на 21 юни 1982 г. - денят на лятното слънцестоене, традиционно честван според различните народни обичаи. Празникът се превръща в типично френска традиция и се чества всяка година на същата дата.

 

Девизът « Faites de la musique, Fête de la musique » (“Създавайте музика, Празник на музиката“) е ключов за събитието. Участието на професионални музиканти и любители, както и вниманието, отделено на всички музикални стилове, представят културна политика, отдаваща значение на любителските практики, на стилове като метъл, рок, джаз, шансон, народна музика редом с вечната класика. 

 Благодарение на медийното отразяване, помощта на местните власти, спонтанните участия на все повече музиканти и безплатните концерти, събитието се превръща в едно от най-значимите френски културни събития.

През 1985 г. Празникът на музиката започва да се чества извън границите на Франция по повод на Европейската година на музиката. За по-малко от 15 години повече от 100 държави на 5 континента се включват в тази прекрасна музикална инициатива основно благодарение на френската културна мрежа в чужбина.

Днес празникът e мащабна международна проява, която се провежда в над 700 града в цял свят. Вратите са отворени за всички професионални изпълнители, както и за тези, които са си мечтали да усетят тръпката от голямата сцена. Прекрасен повод за един свободен музикален диалог, в който музикантите са поканени да участват доброволно!

В контекстa и духа на празника Франкофонски център Варна - в партньорство и с финансовото съдействие на Община Варна - ще отбележи за десета поредна година Празника на музиката.

Заповядайте на 21 юни 2021 г. от 14:00 до 21:00 ч. на сцена „Раковина“, за да се насладим заедно на изпълненията на ученици от варненски училища. В 18:00 ч. изтъкнатите солисти на Държавна опера Варна - Илина Михайлова и Деян Вачков ще изпълнят ария на Ескамилио от операта „Кармен“ на Жорж Бизе, „Дъщерите на Кадис“ от Лео Делиб, ария на Мефистофел от операта „Фауст“ на Шарл Гуноп както и любимите си песни - „Summertime” от Джордж Гершуин и „Besame Mucho” от Консуело Веласкес. 

Франкофонски център Варна благодари на всички партньори, които подкрепят тази инициатива: Община Варна, Държавна опера Варна, Национално училище по изкуствата „Добри Христов“, ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, 4 Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“, Понтика Солюшънс и Солвей Соди.