Национален финал на конкурса "Моята теза в 180 секунди" : Списък с отличените

Събитието в снимки

На 8 юни 2021 г. във Френския институт в България се проведе третото издание на конкурса „Моята теза в 180 секунди“. Конкурсът се организира съвместно от Университетската агенция на Франкофонията (AUF) и Френския институт в България и се радва на нарастващ интерес. Както ни напомни Н.Пр. г-жа Флоранс РОБИН, посланик на Франция в България и член на журито на конкурса: повече от всякога значимостта да споделим научните изследвания и достигнатото знание в контекста на многостранното сътрудничество определя перспективата на неговото динамично надграждане. Три отличия бяха спечелени сред всички докторанти или доктори, представили темата на своята дисертация по достъпен начин и на френски език пред една неспециализирана и разнородна публика.  Отличията се присъдиха по критериите за уместност на темата и атрактивност при представянето от присъстващото жури в състав Н.Пр. г-жа Флоран РОБИН, посланичка на Франция в България, г-жа Веселина ГАНЕВА, Директор на дирекция „Международно сътрудничество“ в Министерството на образованието и науката, г-н Мохамед КЕТАТА, Директор на Регионалното бюро на AUF, г-н Христо ХРИСТЕВ, преподавател по право на ЕС в Софийския университет и г-н Димитър ДОНЧЕВ, преподавател в Химикотехнологичен и металургичен университет – София. Лауреатката на конкурса ще представи България на Международния финал на „Моята теза в 180 секунди“, който ще се състои тази есен в Париж.

Третото място спечели докторантът Веселин СТАНКОВ за целесъобразността на темата му „Изследване на механичното поведение на съединение (сглобка) колона-къса стоманобетонна конзола усилена или поправена чрез залепване на композитни материали“ под ръководството на доц. Димитър ДОНЧЕВ от Химикотехнологичен и металургичен университет – София. Второто място беше присъдено на г-жа Христина ФИЛИПОВА, която освен това спечели и наградата на публиката за своето представяне на „Маркетингови стратегии за предлагане на сувенири съобразно културните различия на туристите“. Не само темата, а и презентацията й бяха изключителни. Поръсена с хумор, тази презентация успя да взриви публиката чрез третирането на един редови ежедневен уред: хладилника. Г-жа ФИЛИПОВА е докторант от Икономически университет – Варна с ръководител проф. Стоян МАРИНОВ. Победител в конкурса тази година стана г-жа Николета КАРАМИЛЕВА с дисертацията си „Влиянието на климатичните промени върху пазара на портфейлни инвестиции и възможностите пред района на Добруджа”. Чрез символа на обикновения хамбургер, тя представи цялостен размисъл по една извънредно актуална тема, а именно, екологията. Тя ще представи България на Международния финал на конкурса в Париж.

Всички участници в конкурса се представиха на високо ниво и, както подчерта г-н Мохамед КЕТАТА, „важно е участието!“. Този блестящо проведен конкурс даде възможност на франкофонската неспециализирана публика да се запознае с теми и възгледи от различни научни области.