Френският филмов фестивал продължава онлайн от 7 до 16 май

 

Фестивалът на френския филм продължава онлайн чрез платформата NETERRA.TV+ с три филма от селекцията - Неочакван триумф на Еманюел Куркол, Дьо Гол на Габриел льо Бомен и Сбогом глупаци на Албер Дюпонтел. 

Пълен абонамент - 24,99 лв. 

За филм - 12 лв. 

Достъп до платформата NETERRA.TV+

 

НЕОЧАКВАН ТРИУМФ

2020, Комедия, 106’

Режисьор :  Еманюел Куркол 

В ролите : Кад Мерад, Давид Аяла, Ламин Сисохо  

Финансово затруднен актьор (изумителният Кад Мерад) приема допълнителна работа като ръководител на театрален кръжок в местния затвор. Изненадан от таланта на затворниците, той се захваща да постави с тях пиесата на Бекет „В очакване на Годо“ на сцената на истински театър. С това начинание дава ход на изумително приключение, изпълнено от начинаещите актьори, чието бойно кръщение бе възложено на ветерани от Комеди Франсез. 

Официална селекция на Фестивала в Кан 2020 г.

ДЬО ГОЛ 

2020, Исторически, съвременна кинобиография, 109’ 

Режисьор : Габриел льо Бомен 

В ролите : Ламбер Уилсън, Изабел Каре, Оливие Гурме  

Май 1940. Войната се затяга, френската армия е разбита, немците скоро ще нахлуят в Париж. Правителството е в паника и възнамерява да се примири с разгрома. Един мъж, Шарл дьо Гол, току-що произведен генерал, е решен да промени хода на историята. Шарл заминава за Лондон. Иска да издигне друг глас – гласа на съпротивата.

Филм, разкриващ хуманното дело на Дьо Гол и подчертаващ приноса на съпругата му Ивон – спътничка на великия френски военачалник и политик.

3 номинации за „Сезар” през 2021 – за най-добър актьор на Ламбер Уилсън, сценография и костюми

СБОГОМ, ГЛУПАЦИ

2020, Комедия, 87’

Режисьор : Албер Дюпонтел 

В ролите :  Виржини Ефира, Албер Дюпонтел, Никола Марие  

Бивша фризьорка научава, че е сериозно болна и решава да открие детето, което била принудена да изостави на младини, още петнайсетгодишна.

При опитите да преодолее административните препятствия, тя среща технологичен маниак със склонност към самоубийство и сляп архивар надарен с поразителен ентусиазъм. Взривяващите запознанства прерастват в лудо препускане на отчаяни души, които няма какво да губят. Сбогом глупаци, добър ден живот!

7 награди „Сезар“ през 2021 г. сред които за най-добър филм, режисура и оригинален сценарий