Международен център на френския език

По повод Международния ден на Франкофонията, 20 март 2021 г., Френският институт в България има удоволствието да ви представи бъдещия „Международен център на френския език“.

Обявен на 20 март 2018 г. от президента на Френската република Еманюел Макрон, „Международният център на френския език“ ще бъде открит през първото тримесечие на 2022 г.

Той ще бъде разположен в двореца Виле-Котре, където през 1539 г. Франсоа I издава кралски указ, с който въвежда гражданското състояние и основополага използването на френски език в официалните документи, което е ключов момент за разпространението на френския език във Франция.

Този значим проект се реализира в тясно партньорство с Международната организация на Франкофонията (МОФ). Той ще създаде ново средище за развитие на всички културни, образователни, художествени и интелектуални форми на изразяване, които се изграждат въз основата на връзката си с френския език. Място, което ще бъде отворено към заобикалящата го местна среда и към света и също така ще съчетава всички франкофонски култури.

 

  • Vue aérienne du château de Villers Cotterêts, face sud © Communauté de Communes Retz en Valois
  • Vue aérienne du château de Villers Cotterêts, angle nord est © Communauté de communes Retz en Valois
  • Escalier d’honneur © Thomas Jorion / Centre des monuments nationaux
  • Chapelle © Thomas Jorion / Centre des monuments nationaux