Архитектите Лакатон-Васал, отличени с наградата „Прицкер“ 2021

Журито на „Нобеловата награда за архитектура“ отсъди, че работата на френските архитекти Ан Лакатон и Жан-Филип Васал отговаря както на неотложните проблеми, свързани с екологичните и климатични промени на нашето съвремие, така и на тези, свързани със социалната сфера, и в частност градските жилища, давайки силен импулс на модернистичните надежди и мечти за подобряване на живота на възможно повече хора.

 

 

Накратко тяхната работа е изчистена, пълна със светлина, на добра цена, създаваща простор и функционалност.

Двамата архитекти-урбанисти са отличени с тази престижна награда, защото тяхната архитектура отговаря на философията, която може да бъде обобщена така: по-малко разходи, по-малко материали, по-малко вредни емисии, за да се произвежда повече, за повече пространство, повече удоволствие, повече от възможното. Устойчиво е това, което може да бъде преобразувано.

Без разрушения, които се отклоняват в икономически, екологичен и човешки план, но реконструкция и възстановяване като кулата „Боа льо Претр“ в Париж или  социалните жилища в „Гран парк“ в Бордо, които са ремонтирани и чиито фасади са облечени като в гигантска стъклена етажерка, даваща на всеки апартамент освен балкон и зимна градина, удвояваща жилищната площ и комфорта на живот.

Лакатон-Васал:  „Ключът към устойчивото развитие е да накараш хората да се наслаждават на живота“, споделят Лакатон-Васал

Шапки долу ! Поздравления за този заслужен „Прицкер“!

 

  • Кулата „Боа льо Претр“ // Снимка: Филип Рюо
  • Cоциални жилища в „Гран парк“ в Бордо // Снимка: Филип Рюо
  • Cоциални жилища в „Гран парк“ в Бордо // Снимка: Филип Рюо
  • Cоциални жилища в „Гран парк“ в Бордо // Снимка: Филип Рюо

 

Източник : Люк льо Шателие

Снимка: Награда "Прицкер" // Лоран Шале