25-то издание на София филм фест

В рамките на своята политика за поощряване авторското кино и използването на зала "Славейков" за популяризиране на европейското и франкофонското кино, Френският институт в България ви кани на 25-то издание на София филм фест от 11 до 31 март 2021. Това пролетно издание ще се проведе в хибридна форма: онлайн на платформата online.siff.bg и присъствено в кината на София, Пловдив, Бургас и Варна. 

 

Във връзка с противоепидемичните мерки, обявени със заповед РД-01-173/18.03.2021 г. на Министерството на здравеопазването, София филм фест ще продължи до 11 април 2021 г. изцяло онлайн на платформата online.siff.bg.

 

***

Прожекциите се провеждат при спазване на текущите санитарни мерки.

Програмата в зала "Славейков": 

понеделник 15 март, 18:30 ч. 

Документален конкурс

499

Мексико, 2020, 88 мин., цветен

Режисьор: Родриго Рейес

Пет века след като Кортес завладява империята на ацтеките, многократно награждаваният режисьор Родриго Рейес прави едно от най-значителните изследвания на системните ефекти на колониализма в Мексико. Като смесва художествена измислица с реални факти, 499 поема по следите на конкистадор, отправил се на пътешествие по разрушителния път на испанската армия от бреговете на Веракрус до Теночтитлан (съвременен Мексико Сити). 

 

 

понеделник 15 март, 20:30 ч. 

Документален конкурс

Рентгенова снимка на едно семейство 

Норвегия-Иран-Швейцария, 2020, 82 мин.

Режисьор: Фирузе Хосровани

„Майка ми се е омъжила по една снимка за баща ми“ –  разказва режисьорката Фирузе Хосровани в началото на този изключително личен документален филм. Тя обаче не говори метафорично. Майка ѝ Таи буквално се е омъжила за портрета на Хосейн в Техеран – по това време той изучава радиология в Швейцария и не може да се завърне за сватбата. Това събитие илюстрира бездната, която все още съществува в брака им: Хосейн е прогресивна личност със светски разбирания, а Таи е отдадена на мюсюлманските традиции. Тази семейна история може да се разглежда и като рентгенова снимка, разкриваща конфликтите в иранското общество и последиците от революцията през 1979 г.

 

 

вторник 16 март, 18:30 ч. 

Документален конкурс

Необикновен мъж

Канада, 2020, 84 мин.

Режисьор: Айслин Чин-Йе, Чейс Джойнт

Животът и творчеството на американския джаз музикант и икона на транссексуалното движение от 20-и век Били Типтън се възраждат чрез разказите на транстворци от различни области на изкуството.

Джаз музикантът Били Типтън става известен в САЩ през 40-те и 50-те години на миналия век. Неговата транссамоличност не е била известна в джаз и поп средите и е разкрита публично едва след смъртта му през 1989 г. В продължение на десетилетия Типтън е бил представян като амбициозна жена, „представяща“ се за мъж в преследване на кариера във времена, когато индустрията е била доминирана от мъжете и на практика не е съществувало понятието „транссексуалност“. 

вторник 16 март, 20:30 ч.

Документален конкурс

За луната 

Ирландия, 2020, 80 мин., цветен / черно-бял, документален

Режисьор: Тайг О‘Съливан

Филмова ода за Луната, създадена предимно от архивни източници, съчетани с откъси от литературни произведения на фона на завладяваща оригинална музика. Ненатрапчиво са разгледани някои от идеите, за които през вековете хората са черпили вдъхновение от Луната – мечти за бягство, митове за рая, песни за копнеж и загуба, които отвеждат зрителя на разходка из вечно променящото се нощно небе. 

 

сряда 17 март, 18:30 ч. 

Документален конкурс

Хей! Учители! 

Русия, 2020, 90 мин., цветен

Режисьор: Юлия Вишневец

Катя и Вася са две млади интелектуалки, които отиват да работят като учители в малък индустриален град. Те искат да променят системата на формално образование и социалната ситуация в бедните райони. Училището е затворен консервативен свят, в който доминират подчинението и дисциплината. Младите учителки откриват, че национализмът, сексизмът и хомофобията са нещо нормално за новата им среда. Децата гледат на училището като затвор и са абсолютно безразлични към новите идеи. В продължение на една година героите на филма искат да наложат нови практики в системата. Те се опитват да разговарят с децата за феминизма, правата на човека и руската политика, но системата ги отблъсква и комедията се превръща в драма.

 

 

сряда 17 март, 20:30 ч. 

Документален конкурс

Гунда

Норвегия-САЩ, 2020, 93 мин.

Режисьор: Виктор Косаковски

Гунда е главният герой в този затрогващ черно-бял документален триптих. Тя се грижи за малките си, води ги на разходка из околностите, след което си почива, за да презареди батериите. Тя плахо се приближава към камерата. Дали знае какво я очаква? Какво ли си мисли? Какво мисли за нас? Гунда е едно от няколкостотинте милиона прасета, които живеят на планетата, заедно с милиард глави добитък, представени във филма от две грациозни крави, и над 20 милиарда пилета, чийто представител във филма е едно куцо пиле.

 

 

четвъртък 18 март, 18:30 ч. 

Фелинополис 

Италия, 2020, 78 мин, цветен 

Режисьор: Силвия Джулиети

Добре дошли в света на Федерико Фелини. Светът зад кулисите на неговите филми, запечатан от скрита камера, става достъпен за широката публика след повече от 40 години. Повдигнете завесата и наблюдавайте Маестрото по време на работа, докато реализира мечтите си и създава своята магия. 100-годишнината от рождението на Фелини дава възможност за един свеж поглед към неговото творчество и добавя нови измерения към образа на великия филмов режисьор. Скритата камера принадлежи на Феручо Кастронуово, който между 1976 и 1986 г. прави филми с рекламна цел, известни по онова време като „Специални издания“, надникващи зад кулисите на филмите КазановаГрадът на женитеИ корабът пътува и Джинджър и Фред. Фелини се доверява на Феручо и му дава пълен достъп до снимачната площадка. Той му позволява необичайна близост, като несъзнателно разкрива всичко пред него и пред нас 40 години по-късно. Феручо разкрива един съвсем нов свят, град на въображението, обитаван от уникални герой. Град, който живее свой собствен живот – Фелинополис.

четвъртък 18 март, 20:30 ч. 

Фасбиндер: Ужасното дете 

Германия, 2020, 134 мин, цветен / черно-бял

Режисьор: Оскар Рьолер

Живот и творчество в състояние на постоянна лудост. Режисьорът Оскар Рьолер, самият той смятан за ужасно дете на германското кино, е създал безкомпромисен портрет на един режисьор, оставил дълбока следа в историята на киното: Райнер Вернер Фасбиндер.

Преди да почине на 37-годишна възраст, Фасбиндер успява да завърши повече от 40 филма. Как е възможно? С всички смущаващи детайли филмът показва безкрайния апетит на Фасбиндер за работа, наркотици, любов и секс, физическата самоексплоатация, на която подлага себе си и околните. Крайният резултат е несравним по силата на своята енергия. Енергия, която поглъща всичко от самото начало: 22-годишният Фасбиндер излиза на сцената на Мюнхенския антитеатър, за да не слезе никога повече от нея. Следват филми, които един след друг триумфират в Берлин и Кан.

петък 19 март, 18:30 ч. 

Сузана Андлер

2020, Драма, 91'

Режисьор: Беноа Жако

В ролите: Шарлот Генсбур, Нилс Шнайдер, Джулия Рой, Нейтън Уилкок

Сузана Андлер посещава просторна вила на Френската Ривиера. Тя иска да я наеме за лятото, но има известни съмнения. Четиридесетгодишната Сузана се колебае не само за къщата, но и за важните решения, които трябва да вземе. Омъжена за милионер, който ѝ изневерява от години, отскоро самата тя има любовник, с когото възнамерява да се срещне във вилата. Децата ѝ са останали в Париж, а съпругът ѝ е неизвестно къде. Двамата любовници трябва да вземат решение за своето бъдеще. Колко дълго Сузана може да поддържа лъжата?

„Със Сузана Андлер режисьорът Беноа Жако прави въздействаща адаптация на пиесата на своята покровителка Маргьорит Дюрас. Преди всичко филмът представлява мащабна демонстрация на таланта на Шарлот Генсбур в главната роля и на Нилс Шнайдер в ролята на любовника на Сузана.“
Международен филмов фестивал Ротердам 2021

петък 19 март, 20:30 ч. 

Дневна красавица 

Франция-Италия, 1967, 100′, цветен

Режисьор : Луис Бунюел

В ролите : Катрин Деньов, Мишел Пиколи, Жан Сорел, Пиер Клементи, Франсиско Рабал

Севрин е красива млада жена, която живее със съпруга си, с когото никога не е имала физически отношения. Във фантазиите си тя си представя различни садо-сексуални срещи. Когато разбира, че нейна позната работи като проститутка, тя също отива в публичен дом, където прекарва следобедите, а вечер се прибира при съпруга си. Първоначално срамежлива и неотзивчива, постепенно тя се отпуска и става любимка на много клиенти. В живота ѝ настъпва обрат, когато дребният престъпник Марсел се влюбва в нея и я иска само за себе си. В света на Севрин обаче границата между фантазията и реалността невинаги е очевидна. 

събота 20 март, 18:30 ч. 

Листопад 

СССР, 1966, 96 мин, черно-бял

Режисьор: Отар Йоселиани

С участието на : Рамаз Гиоргобиани, Марина Карцивадзе, Гоги Карабадзе

Когато младият технолог Нико започва работа във винзавод, той е предупреден да избягва обвързвания с колегите си. Но разговорът му с флиртуваща млада жена става причина Нико да бъде набит от бандит, който я харесва. Нико предупреждава началника си, че виното от новата бъчва не е подходящо за бутилиране. Но притиснат от спуснатия план, началникът все пак го пуска на пазара. Технологът не успява да убеди бюрократите, че лошото питие не бива да се продава. Ироничен сюжетен обрат показва Нико и някои от колегите му да сервират вино в местна кръчма.

 

 

събота 20 март, 20:30 ч. 

Човекът, който си продаде кожата

Тунис-Франция-Германия-Белгия-Швеция, 2020, 104 мин, цветен

Режисьор: Каутер Бен Хания

В ролите: Яхия Махайни, Деа Лиан, Моника Белучи, Коен де Боу, Дарина Ал Жунди, Кристиан Вадим

Сам Али е млад, чувствителен и импулсивен сириец, който, за да избяга от войната, заминава за Ливан. За да може да пътува до Европа и да живее с любовта на живота си, той се съгласява един от най-ярките модерни художници да татуира гърба му. Превръщайки тялото си в престижно произведение на изкуството, Сам ще открие, че решението му може да означава всичко друго, но не и свобода.

 

 

неделя 21 март, 18:30 ч.  

Птица безгрижна 

СССР, 1971, 83 мин, черно-бял

Режисьор: Отар Йоселиани

В ролите: Гела Канделаки, Гоги Чхеидзе, Янсуг Кахидзе, Ирине Яндиери

Гия е тимпанист в симфоничния оркестър на Тбилиси. Всъщност той изпълнява най-често само няколко много шумни ефекта в края на концертите и почти винаги пристига в последната минута. Останалото си време той прекарва в незначителни занимания, които обаче го карат постоянно да бърза от събирания с приятели към срещи с жени. Един ден го блъска автобус…

 

 

неделя 21 март, 20:30 ч. 

Никога повече сняг 

Полша-Германия, 2020, 115 мин, цветен

Режисьори: Малгожата Шумовска, Михал Енглерт

В ролите: Алек Утгоф, Мая Осташевска, Агата Кулеша, Вероника Росати, Катаржина Фигура, Анджей Хира

Масажист от Източна Европа се появява в живота на богатите жители на скучна и изолирана общност. Въпреки богатството си, обитателите са обладани от вътрешна тъга и копнеж. Ръцете на тайнствения непознат лекуват, а очите му сякаш проникват в душите им. За тях неговият руски акцент звучи като песен от миналото, далечен спомен от привидно безгрижното им детство. Името му е Женя и той ще промени живота им.

петък 12 март, 18:30 ч. 

Документален конкурс

Акаса, моят дом

Румъния-Германия, 2020, 86 мин., цветен, документален

Режисьор: Раду Чорничук

Повече от 20 години семейство Еначе – родителите и деветте им деца – живее в барака сред пущинака на Букурещката делта – изоставен водоем, един от най-големите градски природни резервати в света, на чиято територия се намират езера и стотици видове животни и редки растения. Когато властите решават да превърнат делтата в национален парк, семейството е изгонено и заселено в града – реалност, която е непозната за него.

петък 12 март, 20:30 ч. 

Документален конкурс

Вим Вендерс: Десперадо

Германия, 2020, 120 мин.

Режисьор: Ерик Фридлер

Криле на желаниетоБуена Виста Сошъл КлъбПариж, щата Тексас: Вим Вендерс е един от пионерите на новото немско кино и един от най-значимите и влиятелни представители на съвременното кино. Чрез непоказвани досега архивни кадри и срещи с изключителни съвременни творци и съмишленици на Вендерс, като Франсис Форд Копола, Уилям Дефо, Анди Макдауъл, Ханс Цишлер, Пати Смит и Вернер Херцог, този документален филм дава уникална представа за живота и творчеството на един от най-многостранните творци на нашето време. Известният документалист Ерик Фридлер получава изключителна възможност да създаде портрет на Вендерс. От Дюселдорф и Париж до пустинята в Тексас, филмът проследява емблематични филмови локации и върхови моменти от работата на Вендерс като режисьор, продуцент, фотограф и творец.

събота 13 март, 18:30 ч. 

Документален конкурс

Вдигай като момиче

Египет-Германия-Дания, 2020, 92 мин.

Режисьор: Майе Зайед

Повече от 20 години Капитан Рамадан тренира състезатели по вдигане на тежести от световна величина в Александрия, Египет. Широко скроеният спортен специалист прави дъщеря си, Нахла Рамадан, световен шампион, и тренира Абер Абдел Рахман, първата арабска жена, която печели два пъти медал от Олимпийски игри. Документалният филм на Майе Зайед проследява тренировките на новото откритие на Рамадан – целеустремената Зебиба, която мечтае да достигне звездните постижения на другите възпитаници на Капитана.

Проследявайки живота на Зебиба в продължение на четири години, Вдигай като момиче е затрогващо пътуване във вътрешния свят на един амбициозен спортист. Заснет предимно на откритата спортна площадка на Рамадан и на състезания по вдигане на тежести, филмът запечатва на лента впечатляващи спортни постижения.

 

събота 13 март, 20:30 ч. 

Документален конкурс

В плен на мрежата

Чехия, 2020, 100 мин., цветен, документален

Режисьори: Барбора Халупова, Вит Клусак

Три актриси, три детски стаи, 10 дни и 2458 сексуални хищници. Този експеримент хвърля така необходимата светлина върху темата табу за насилието над деца в Интернет. Три актриси, навършили 18 години, но изглеждащи значително по-млади, трябва да се преструват на 12-годишни във фалшиви профили в социалните мрежи. В реалистични копия на детски стаи, създадени във филмово студио, те участват в чатове и видео разговори в „Скайп“ с мъже на различна възраст, които са ги потърсили и са се свързали с тях онлайн. По-голямата част от тези мъже настояват за видео секс, изпращат снимки на пенисите си или линкове към порно съдържание.

В плен на мрежата е първият документален филм, който оглавява годишния боксофис в Чехия.

неделя 14 март, 18:30 ч. 

Документален конкурс

Бележки за Хитлер

САЩ, 2020, 92 мин. 

Режисьори: Петра Еперлайн, Майкъл Тъкър

Как можем да се поучим от историята? Режисьорите Петра Еперлайн и Майкъл Тъкър търсят отговори, като черпят вдъхновение от издадения през 1978 г. бестселър „Бележки за Хитлер“ от Себастиан Хафнер. Заснет в девет страни, филмът изследва влиянието на Хитлер върху настоящите вълни на антисемитизъм, върховенство на белите и използването на историята като оръжие. Провокативни размисли за това, защо разбирането на историята е по-важно от всякога, споделят историци и писатели като Мартин Еймис, Дебора Липстад и Сол Фридландър, както и известните ловци на нацисти Беате и Серж Кларсфелд.

 

неделя 14 март, 20:30 ч. 

Документален конкурс

Ани

Чехия, 2020, 67 мин.

Режисьор : Хелена Тршещикова

Ани става секс работничка на 46-годишна възраст. Оттогава тя е по улиците на Прага, в студ и жега, следвайки бавно движещите се коли. Филмовият екип на Хелена Тршещикова проследява живота на Ани от 1996 до 2012 г. Чешката режисьорка е известна с този начин на работа, който документира живота на обикновени хора в продължение на години. Тези продължителни проекти косвено улавят и по-големите промени в историята – в този случай годините на икономическа криза, които предизвикват Ани да се замисли за комунизма.