Онлайн издание на филмовия фестивал Master of art от 12 февруари до 7 март

В рамките на своята политика за подкрепа на френското кино и партньорството с Междунарония фестивал за документални филми за изкуство Master of art, Френският институт в България ви препоръчва 5 документални филма, които да гледате на платформата Neterra.tv

Абонамент за 3 филма: 5 лв.

Абонамент за 15 филма: 15 лв.

Абонамент за 31 филма: 25 лв.

 

Фреска на паметта 

Франция (2021) 9 мин. реж. Оливие Шарпин


В изоставения, зловещ затвор “Света Ана” в Авиньон, художникът Жан-Мишел Пансин, подобно на археолог разкрива и възстановява фреска, рисувана от бивши затворници. Този подвиг срещу забравата, извършен от него и екипа му, възвръща част от историята на тези мъже и подчертава изкупителната сила на творението.

Филм на френски със субтитри на български и френски език 

Кенотàф

Франция (2020) 7 мин. реж. Катерине Авентурир

 

Вдъхновена от капричите- въображаеми пейзажи, открити в италианската живопис, Ева Жоспен издига монументална скулптура в Абатство Монмажур. Тя използва картон и се впуска с изключителна прецизност в тази грандиозна и опасна строителна игра. Кенотафът е величествен бароков храм.

 

 

 

 

 

 

Филм на френски със субтитри на български език 

 

Клаудия Кардинале, мистериозната

Франция (2018), 52 мин. реж. Мари-Доминик Монтел и Кристофър Джоунс

 

Портрет на Клаудия Кардинале, която в близо сто роли често е разкривала интимните чувства на своите герои, но ревниво е запазила собствената си мистерия. Клаудия Кардинале е изключение на небосклона на филмовите звезди, поради продължителността на кариерата и кино шедьоврните в които участва. Родена в Тунис, открита за киното на 18 години, вече известна на 20 години, тя работи с най-големите режисьори. Фелини я нарича „Клаудия, мистериозната“.

Филм на френски и италиански със субтитри на български език 

Модиляни и неговите тайни

Франция, 2018, 52 мин., реж. Жак Лойой

Творбите на Модиляни са сред най-разпознаваемите в модерното изкуство, но за самия творец не се знае особено много. Базирайки се на продължаващо научно изследване, филмът разкрива тайните зад митовете, обкръжаващи този художник бохем, и е създаден по повод 100-годишнината от неговата смърт.

Роден през 1884 г., Амедео Модиляни не оставя в наследство нито кореспонденция, нито теоретични трудове. Публичният интерес към творбите му изглежда обратно пропорционален на вниманието, което историците на изкуството отделят на живота му. Днес някои от картините му достигат астрономични цени по търговете - рисуваната през 1917 г. „Полегнало голо тяло” бе продадена от „Кристи’с” през 2015 г. за повече от 170 млн. долара. Възроденият интерес към художника провокира неколцина историци, критици и куратори да разберат повече за човека отвъд легендата.
Филмът се опитва да проследи живота на Модиляни, проучвайки ключови места и връзки, както и влиянията, които е изпитвал. Използвано е и изследване на 26 негови картини и три скулптури, притежавани от френски публични колекции.
 

Филм на английски със субтитри на български и английски език

Фелини срещу Висконти: дуел по италиански

Франция (2014), 52 мин. реж. Мари-Доминик Монтел и Кристофър Джоунс


Двете най-големи имена в италианското кино нямат нищо общо помежду си и искрено се презират в продължение на 20 години, „крадейки“ си взаимно актьори, музиканти и техници... Между Висконти, аристократът от Милано и Фелини, момчето от средната класа на Римини, сблъсъкът е неизбежен: сблъсък на въображаеми светове, на два таланта, две култури и егото на всеки от тях. Филмът хвърля безпрецедентен поглед върху съперничеството на двамата мъже, със свидетелства от тези, които са работили с двамата „свещени гиганти“ на италианското кино: Клаудия Кардинале, Моралдо Роси, Джанфранко Ангелучи, Енрико Медиоли, Джон Бакстър.

• Филмов фестивал „Мастер оф Арт“ 2016 - НАГРАДА за най-добър филм за ТЕАТЪР и КИНО
FELLINI VS.

Филм на френски със субтитри на български и анлийски език