Моето място в киното

Кинообразователна програма за овластяване на момичета и млади жени 

Момичета от 5 училища в България ще имат възможността да се запознаят със специална селекция от три европейски филма и ще бъдат част от програма, която цели да ги въведе теоретично и практически в изкуството на киното. Програмата ще им разкрие повече за киноезика, умението да пишем сценарий, ролята на режисьора и различните възможности за развитие и кариера в киноиндустрията. Участниците в програмата ще се запознаят още с многообразните образи на жената в киното, както и със съществуващите стереотипи при изграждане на женски персонажи. 

Проектът е по идея на сдружение “Арте Урбана Колектив” – екип от експерти в областта на кинообразованието, разработили методология, адаптирана към българските училищата на базата да вече установени успешни практики в държави като Франция, Италия и Португалия. Целева група на проекта са момичета межди 12 и 19 години, които учат и живеят в среда с ограничен достъп до култура и досег със седмото изкуство. Избраните филми са посветени на жени и са режисирани от жени режисьори, представяйки един своеобразен портрет на разнообразие от жанрове и визуално изразяване.

Фейсбук страница на инициативата 

„Жалейка“ на Елица Петкова е игрален филм, представител на съвременното българско кино, който разказва историята на едно 17-годишно момиче, което жадува за свобода, живеейки в консервативната среда на своето село.

 „Другата страна на всичко“ на Мила Турайлич е документален филм, който следи интимния разговор между майка и дъщеря, които от дистанцията на времето поглеждат с тъга  към войната и политическия режим, разделила дома и държавата им.

 Представителят на класическото кино в програмата идва от Франция: „Клео от 5 до 7“ на една от най-емблематичните жени режисьори - Аньес Варда.

 Младите момичета ще се срещнат с нейното майсторство и с очарованието на френската нова вълна. Въпреки че е едва вторият филм на Варда, „Клео от 5 до 7“ е абсолютен шедьовър, със своята въздействаща история и майсторски мизенсцен.

 Освен от Френския институт в България, „Моето място в киното“ е инициатива, подкрепена от Български фонд за жените, както и партньор по европейският проект WOMED, финансиран от Еразъм+, който цели да създаде онлайн обучителна програма, посветена на млади жени с желание за развитие в кино и аудиовизуалната индустрия.