Изборът за награда Гонкур в България 2021

 

Академия „Гонкур“ обяви днес носителя на наградата за 2020 г. Тя беше връчена на Ерве Льо Телие за неговия роман „Аномалия“.

Френският институт в България използва повода на това очаквано от читателите събитие, за да обяви началото на четвъртото издание на „Изборът за награда Гонкур в България“.

Организирано в партньорство с Академия „Гонкур“ и издателство „Парадкс“, събитието обединява ученици от 11-ти и 12-ти клас на езиковите гимназии с изучаване на френски език, френските училища (София и Варна) и български студенти. В първия етап от избора участниците пишат продължение въз основа на откъс на един от четирите романа финалисти за наградата „Гонкур“. След това всеки екип трябва да ги прочете, да обсъди и избере роман, който ще защити по време на събирането на журито на „Изборът за награда Гонкур в България“.

Българските ученици и студенти ще изберат своя фаворит сред четирите романа финалисти на наградата "Гонкур" по време на обсъжданията, които ще се проведат през месец юни 2021 г.

Както всяка година, романът победител в резултат на тези обсъждания ще бъде преведен на български език в партньорство с издателство „Парадокс“.