Два френски спектакъла в рамките на 28-то издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“, онлайн от 25 ноември до 6 декември 2020

 

 

 

Френският институт в България е  партньор от 1998 г. на Фондация ВиаФест, организатор на фестивала „Варненско лято“, която беше планирала, като начало през юни, две френски театрални продукции.

 

Поради Covid-19, ВиаФест взе решението да представи онлайн издание на фестивала, изместено с няколко месеца.  

 

 

 

 

 

Селекцията включва документалния филм „Време за действие“, посветен на представлението„Може би“ (May B) на хореографката Маги Марен.

Създадено през 1981 г., вдъхновено от света на големия драматург и писател Самюел Бекет, то се е превърнало в един от най-емблематичните танцови спектакли на френска сцена през последните десетилетия. Четиридесет години след създаването си, May B все още е на турне по целия свят.

Галин Стоев, режисьор и директор на Националния театър в Тулуза, създаде специално за дигиталното издание на фестивала, късометражния филм „14 минути Непостоянство“, посветен на неговата постановка „Двойното непостоянство“ от Пиер дьо Мариво.

Този спектакъл получи четири номинации за Наградата на френските театрални критици – 2020. В този документален филм творческият екип повдига, наред с други, следните въпроси: „Как би могло да се сподели театралното преживяване на екран? Как да уловим емоцията от представлението, без да сме в залата?“

Фестивалът също така кани публиката на театрални срещи в интернет пространството, като всеки спектакъл е със свободен достъп за 72 часа от началните дати и час, обявени в страницата на фестивала. Те могат да се гледат със субтитри на български единствено от тази интернет страница и на българска територия. 

На страницата на фестивала очаквайте скоро съпътстващата програма на фестивала и специалните материали, които съпровождат излъчванията на спектаклите.