Преживявания във виртуална реалност

В рамките на Европейска нощ на музеите – София 2020, Френският институт в България представя събитието Преживявания във виртуална реалност, включващо селекция от колекцията „Culture VR“, секция "Изкуство и културно наследство" на Френския институт в Париж.

Потопете се във виртуалната реалност и разгледайте произведенията "Насаме с Мона Лиза" и "Викът" на Едвард Мунк, "Клод Моне, обаянието на водните лилии" както и "Париж, обратната страна на декора: Парижката община, Опера Гарние, Сена, Айфеловата кула и Музея Орсе".

Очакваме ви в зала „Славейков“ на 14 ноември от 14:00 до 20:00 ч. и на 15 ноември от 10:00 до 16:00 ч.

Вход свободен с предварително записване: mediatheque@institutfrancais.bg. Регистрацията е затворена.

Събитието ще се проведе при спазване на всички санитарни мерки.

Партньори: Incineration Productions и БНП Париба
Права на произведенията: Musée du Louvre, Forum des Images, Lucid Réalites et Cinétévé Expériences

С подкрепата на Френския институт в Париж 

Facebook

Насаме с Мона Лиза

Открийте Джокондата, каквато никога не сте я виждали…

Насаме с Мона Лиза е първото приключение във виртуална реалност, представено публично от музея Лувър. Преживяването ни разкрива последните научни открития свързани с артистичното новаторство на Леонардо Да Винчи, техниката и подхода му към рисуването, посредством изключителна визуализация във виртуална реалност, вдъхваща живот на неговите творби. 

 

Викът 

Документално преживяване, което предава мислите и вдъхва живот на демоните на Едвард Мунк. Това приключение във виртуалната реалност ни води през натрапчивите внушения и художествените похвати на Едвард Мунк, за визуално и звуково изобразяване на най-известния вик в историята на изкуството. Всичко започва в една музейна зала, в която наблюдателят може да се разхожда и взаимодейства с творбата. Насочвайки вниманието си към платното, той се озовава в друго, въображаемо сетивно измерение, в свят на ръба на реалността, подхранен от психиката на художника и разказан в три епизода. 

Клод Моне, обаянието на водните лилии 

​Интерактивното приключение „Клод Моне, обаянието на водните лилии“ ще ви отведе в творческото пространство и ще ви потопи в глъбините на живописната изящност на това уникално произведение.

„Освен живописта и  градинарството, не ме бива за нищо друго…“ казвал Клод Моне. Дори днес да гледаме на това изречение с насмешка, серията Водни лилии, съставена от 250 картини, на които художникът- импресионист рисува мотиви от градината си в Живерни е прекрасно доказателство, че е бил не само гений на живописта, но и възхитителен наблюдател на природата и градината, която създал в своето имение в Живерни. Там, в продължение на 30 години, чак до смъртта си, и в ритъма на сезоните, той отново и отново пресъздава тази тема върху платното, докато сътвори гигантските декоративни пана, прикрепени и до днес към стените на музея „Оранжери” - посветени на Франция в чест на победата, чрез посредничеството на своя приятел от юношеските години Жорж Клемансо, на 12 ноември 1918 г. – преди повече от сто години.  

CLAUDE MONET - L'obsession des Nymphéas | Trailer VR from Lucid Realities on Vimeo.

Париж, обратната страна на декора : Парижката община, Опера Гарние, Сена, Айфеловата кула и Музея Орсе 

Парижката община, разкрива красотата си във виртуална реалностФорумът на образите (Forum des images) ви кани да посетите емблематични места по невиждан досега начин. Архитектурното и културното наследство на Париж оживява. 

Опера Гарние и Айфеловата кула : Открийте скритото лице на Париж заснето на 360°. Форумът на образите (Forum des images) и TV5 monde са създали серия от късометражни филми заснети на 360° и ви канят да посетите емблематични места по невиждан досега начин. 

 

Сена: Форумът на образите (Forum des images) ви кани да наблюдавате най-красивите парижки сгради по бреговете на Сена. Филмът е озвучен с оригинална музика на Сиан Поток. 

Музея Орсе: Форумът на образите (Forum des imagesразкрива величието и красотата на творбите изложени в  един от най-големите европейски музеи.