Международният София филм Фест

В рамките на своята политика за поощряване авторското кино и използването на зала "Славейков" за популяризиране на европейското и франкофонското кино, Френският институт в България ви кани да отбележите 50тия юбилей на Международната организация на Франкофонията по време на второто специално издание на София филм фест от 24 септември до 15 октомври 2020. Това есенно издание ще се проведе онлайн на платформата online.siff.bg, присъствено в софийските кина и на открито на Sofia summer fest.

Както и преди, зала "Славейков" ще посрещне документалните филми, но и специалната секция под надслов „Франкофония 50“, която ще представи филми продуцирани или копродуцирани в държави членки или наблюдателки на Международната организация на Франкофонията и илюстрира основните ценности за Франкофонията: права на човека, равнопоставеност между половете, право на образование, солидарност, културно многообразие.

Специалната селекция се осъществява благодарение на подкрепата на Регионалното бюро на Международната организация на Франкофонията за Централна и Източна Европа, Посолствата на Румъния и на Мароко, както и Делегацията на Валония-Брюксел. 

Цена на билета в зала "Славейков": 8/6 лв.

Програма в зала "Славейков":

 

петък 25 септември

Медена земя, 19:30 ч.

Документален, Македония, 2019, 86'

Режисьори - Тамара Котевска, Любомир Стефанов

Секция: Международен документален конкурс

Прехвърлилата 50 години Хатидже живее в запустяло село в Македония. Всеки ден тя изкачва един хълм, за да се грижи за своите пчелни семейства, сгушени в скалите. Като им пее загадъчни мелодии, тя внимателно се придвижва между кошерите без мрежа и ръкавици. През останалото време Хатидже сама поправя повредените кошери, грижи се за болната си майка и отвреме-навреме пътува до столицата, за да продава своя мед. Един ден странстващо семейство се установява до къщата на Хатидже и нейните спокойни владения са оглушени от ревящи двигатели, седем крещящи деца и 150 крави. 

 

събота 26 септември

Брус Лий и престъпникът, 18:30 ч.

Документален, Великобритания-Нидерландия, 2019, 82′

Режисьор - Йост Вандебруг

Секция: Международен документален конкурс

Нису живее със своята банда от приятели по улиците и парковете около Северната гара на Букурещ. Брус Лий е местна звезда, който се е самопровъзгласил за крал на подземния свят. Боядисан в сребърно (със същата боя, която дишат, за да се надрусат), той продава наркотици, а самият той се е превърнал в наркотик. Неговото царство е подземната мрежа от тунели, построени от Чаушеску, за централното отопление на града. Нису и неговите приятели се преместват в тунелите под покровителството на Брус Лий. За Нису Брус Лий се превръща в „Татко“, а в замяна той го нарича „Хайдук“, което означава престъпник. Брус реди тухли, краде ток от уличните лампи, намира мебели, картини и телевизори, превръщайки тунелите в истински дом.

Шарл за Азнавур, 20:15 ч.

Документален, Франция, 2019, 83'

Режисьор - Марк ди Доменико

Първата камера, която Едит Пиаф подарява през 1948 г. на Шарл Азнавур, ще се превърне в негово увлечение за цял живот. 

До 1982 г. Шарл ще заснеме часове материал, който поставя основите на неговия филмов дневник. Азнавур снима живота си и живее като на кино. Неговата камера е навсякъде, където отиде. Тя регистрира всичко – миговете от живота, местата, през които преминава, приятелите, любимите, проблемите. Няколко месеца преди да ни напусне, Азнавур започва да систематизира филмите си с помощта на Марк ди Доменико. Така се появява идеята за филм, неговия филм.

 

неделя 27 септември

Аврора, 18:30 ч.

Документален, Норвегия, 2019, 71'

Режисьори - Бенджамин Лангеланд, Стиан Сервос

Секция: Международен документален конкурс

Аврора Аскнес става известна на 16-годишна възраст, напуска училище, издава албум и заминава на световно турне. Филмът започва две години след дебютния ѝ албум. Аврора е пораснала, станала е по-уверена и изпълнена с решителност да отстоява творческия си избор. Ще я проследим отблизо как продуцира втория си албум, като този път контролът е в нейните ръце. В този процес тя ще се опита да намери своята идентичност като музикант и човек. Дали Аврора ще успее да се противопостави на комерсиалните изисквания на музикалната индустрия?

Езеро на дивите гъски, 20:15 ч.

Трилър, Драма, Китай-Франция, 2019, 110'

Режисьор: Дяо Инан

Преследван от закона, гангстерът Джоу Дзенон се запознава случайно с невинно изглеждащата Лиу Айай. Оказва се, че тя крие опасна тайна. Джоу е изправен пред екстремно изпитание на волята, принуден да избира между непознатата и семейството, което е изоставил.

 

понеделник 28 септември

Соло, 19:30 ч.

Документален, Чехия-Франция-Аржентина-Австрия, 2019, 85′

Режисьор - Артемио Бенки

Секция: Международен документален конкурс

Мартин е млад аржентински виртуозен пианист и композитор, който след преживяна преди четири години криза е пациент на „Ел Борда“ – най-голямата психиатрична болница в Латинска Америка. Докато работи върху нова композиция, бившето дете чудо и най-обещаващ талант на своето поколение се опитва да преодолее психичното си заболяване (шизофрения) и да се завърне на концертната сцена. Филмът разказва уникална и в същото време универсална история за манията към съвършенство на творческата личност през погледа на един човек, който черпи сили от собствената си слабост.

 

вторник 29 септември

Колектив, 19:30 ч.

Документален, Румъния-Люксембург, 2019, 109′

Режисьор: Александър Нанау

Секция: Международен документален конкурс

Румънският вестник „Спортурилор“ не е международно известен, но неговите репортери са не по-малко нахъсани от всеки носител на „Пулицър“. Едно разкритие води до друго, след като те разкриват мащабна измама в здравеопазването, облагодетелствала бизнесмени и политици и причинила смъртта на невинни граждани. Историята започва през 2015 г. с пожара в букурещкия нощен клуб „Колектив“. При трагедията на място загиват 27 души, а повече от 100 са ранени. Румънският министър на здравеопазването обещава, че тежко обгорелите пострадали ще получат най-доброто лечение, но в последвалите месеци още дузина ранени умират. Какво не е наред в болниците? Разследващият екип на спортния вестник, начело с Каталин Талантан, започва да работи неуморно, провежда акции, анализира данни и разработва източници като информатора д-р Камелия Рою. 

 

 

сряда 30 септември

Нашата машина на времето, 19:30 ч.

Документален, Китай-САЩ, 2019, 81′

Режисьор - С. Лео Чиян, Ян Сун

Секция: Международен документален конкурс

Когато влиятелният китайски художник Ма Лянг (известен още като Малеон) разбира, че баща му Ма Ке, изтъкнат режисьор на операта в Пекин, е болен от болестта на Алцхаймер, той го кани да му сътрудничи за най-амбициозния му досега проект – завладяващо вълшебно представление с механични кукли в естествен човешки размер, наречено „Машината на времето на татко“. Чрез създаването на тази пиеса двамата мъже се изправят пред лицето на смъртта, преди времето да изтече и спомените да изчезнат завинаги.

 

четвъртък 1 октомври

Свидетелите на Путин, 19:30 ч.

Документален, Латвия-Швейцария-Чехия, 2018, 102′, 

Режисьор - Виталий Мански

Да се върнем в последния ден на 1999 г., когато бившият шеф на КГБ, министър-председателят Владимир Путин, става президент на Русия. Новият филм на известния документалист Виталий Мански ни показва и други протагонисти, включително Михаил Горбачов и Борис Елцин, който избира амбициозния 47-годишен Путин за свой заместник. Роденият в Украйна Мански изгражда филма си от изказвания на свидетели на събитията, които се случват след този съдбовен декемврийски ден. Ден, който вероятно е най-важният момент за руската история за XXI в. Режисьорът заснема филма през личната си перспектива и уникалния си дългогодишен опит на мъж, разделян от ешелоните на властта само от камерата.

 

петък 2 октомври

Под слънцето, 19:30 ч.

Документален, Чехия-Русия-Германия-Латвия-Северна Корея, 2015, 106′, 

Режисьор - Виталий Мански

След като години наред руският режисьор Виталий Мански води преговори с правителството на Северна Корея, най-накрая е поканен да заснеме филм за живота на едно момиче и неговото семейство в годината, в която малката се подготвя за участие в празненствата по случай рождения ден на Ким Чен-Ир, честван под името Ден на изгряващата звезда.
„Татко казва, че Корея е най-красивата страна на света“, споделя осемгодишната Зин-Ми. Може и да изглежда, че филмът на Мански снима радостта на момиченцето, патриотичните училищни паради и уроците по танци или пък родителите ѝ, с които заедно ядат вкусна храна в симпатичния им апартамент... но служителите на властта, които следят снимачния процес, не осъзнават, че Мански продължава да снима, след като вече е извикал „Край!“...

събота 3 октомври

Младият Ахмед, 18:30 ч.

Драма, Белгия-Франция, 2019, 84 мин. 

Режисьори: Жан-Пиер Дарден, Люк Дарден

Белгия, в наши дни. Съдбата на 13-годишния Ахмед е подложена на изпитание от сблъсъка между идеалите за чистота на неговия имам и изкушенията на живота. Как любовта към живота може да надделее над желанието му да осъди някого на смърт?

„Когато завършихме сценария, си дадохме сметка, че по някакъв начин сме създали история за безплодните опити, предприети от различни герои, да разубедят младия фанатик Ахмед, нашия главен герой, да се откаже от смъртоносния си план. Никой от героите – неговата учителка Инес, майка му, брат му, сестра му, социалният работник, съдията, психологът, адвокатът, собствениците на фермата, където живее и тяхната дъщеря Луиз – нито един от тях не успява да достигне до мистериозните дълбини на съзнанието на това момче, твърдо решено да убие учителя си заради религиозните му убеждения.“
Жан-Пиер и Люк Дарден

неделя 4 октомври

Тези, които останаха, 18:30 ч.

Унгария, 2019, 83′ 

Режисьор: Барнабаш Тот

Секция: Международен конкурс 

Оцелял в концентрационните лагери, 42-годишният лекар Алдо води самотен живот в Будапеща. 16-годишната Клара в принудена да живее при своята пралеля и се надява, че родителите ѝ ще се завърнат. Тя се запознава с Алдо и скоро двамата започват да откриват един в друг нещо, което им е липсвало досега.
Докато се сближават все повече, радостта в живота им бавно се завръща. Но с все повече засилващата се власт на Съветската империя над Унгария тяхната чиста и емоционална връзка като баща и дъщеря е разбрана погрешно и започва да предизвиква неодобрение.

Свирукащите, 20:30 ч. 

Румъния-Франция-Германия-Швеция, 2019, 97 мин, цветен

Реж.: Корнелиу Порумбою

Кристи е румънски полицай, който пристига на канарския остров Гомера. Той е посрещнат от Джилда – жената, в която е влюбен.

език: румънски, английски, испански със субтитри на български

понеделник 5 октомври

Господ съществува, името й е Петруния, 19:30 ч.

Северна Македония-Белгия-Франция-Хърватия-Словения, 2019, 100 мин, цветен

Режисьор : Теона Митевска

Всеки януари в малък македонски град свещeникът хвърля кръст в местната река, а стотици мъже се хвърлят, за да го извадят. Безработната млада жена Петруния скача във водите и изважда кръста.

език: македонски със субтитри на български език

 

вторник 6 октомври

В кръг, 19:30 ч.

България-Сърбия, 2019, 106 мин, цветен 

Режисьор: Стефан Командарев

София, нощта на 9-и срещу 10 ноември 2019. Докато страната се готви да празнува 30-годишнината от падането на Берлинската стена и промяната на режима в България, три полицейски патрулни коли бродят по улиците на спящия град.

език: български със субтитри на английски език

 

 

сряда 7 октомври

Отворена врата, 19:30 ч. 

Албания-Косово-Италия-Северна Македония, 2019, 87 мин, цветен

Режисьор: Флоренц Папас

Рудина, съпруга и майка на средна възраст, се отправя на дълго автомобилно пътешествие с петгодишния си син и бременната си неомъжена сестра.

език: албански, италиански

четвъртък 8 октомври

Летящият цирк, 19:30 ч. 

Косово, 2019, 115 мин, цветен

Режисьор : Фатос Бериша

Всеки момент в Косово ще избухне война. Малък театър в Прищина е последната обществена институция, която ще бъде затворена.

език: албански със субтитри на български и английски език

петък 9 октомври

Шевове, 19:30 ч.

Сърбия, 2019, 105′, цветен, игрален

Режисьор - Мирослав Терзич

Секция - Франкофония 50

Когато шивачката Ана поставя торта на кухненската маса, дъщеря ѝ Ивана ядосано ѝ обръща гръб. Съпругът ѝ Йован също няма желание да обсъжда темата. По този начин Ана отбелязва рождения ден на сина си, който според болничните власти е починал веднага след раждането. Оттогава са изминали 20 години. Ана е една от многото сръбски жени, които вярват, че новородените им деца са откраднати, за бъдат незаконно дадени за осиновяване срещу пари. Нова улика отново дава надежда на Ана.
Преди няколко години в Сърбия избухва огромен скандал, който все още не е отшумял, тъй като властите продължават да създават пречки пред разследването. Предполага се, че в продължение на няколко десетилетия болниците незаконно са продавали новородени бебета с помощтта на нелегална мрежа от лекари, предприемачи и държавни служители, а родителите са получавали информация, че детето им е починало.

 

 

събота 10 октомври

Полусестра, 19:30 ч. 

Словения-Северна Македония-Сърбия, 2019, 105 мин, цветен

Реж.: Дамян Козоле 

Филмът разказва за две отчуждени полусестри от крайбрежния град Изола, които от години не са се виждали, но са принудени от обстоятелствата да живеят заедно в малък апартамент в Любляна.

език: словенски, албански със субтитри на български и на английски език

неделя 11 октомври

Адам, 19:30 ч.

Мароко-Франция-Белгия, 2019, 98 мин, цветен

Режисьор: Мариям Тузани

Алба работи в малка квартална пекарна в Казабланка. Тя отглежда сама 8-годишната си дъщеря Уарда. Един ден рутинното им ежедневие е прекъснато от Самия – млада жена, която търси работа и подслон. Малкото момиче веднага е привлечено от новодошлата, но първоначално Алба отказва да пусне в дома си бременната непозната. Постепенно Алба започва да омеква, а пристигането на Самия открива възможности за нов живот.

език: арабски със субтитри на български език

 

 

понеделник 12 октомври

Арабски блус, 19:30 ч.

Франция-Тунис, 2019, 88 мин, цветен

Режисьор: Манеле Лабиди Лабе

След 10 години, прекарани в Париж, Селма се завръща в Тунис. Докато се опитва да се приспособи и започне работа като психотерапевт, тя се сблъсква с усложнения, каквито не е очаквала.

език: арабски, френски със субтитри на български език и английски език

 

вторник 13 октомври

По божията милост, 19:30 ч. 

Франция-Белгия, 2018, 137 мин., цветен

Режисьор: Франсоа Озон

Александър живее със семейството си в Лион. Един ден случайно открива, че свещеникът, който го е насилвал като дете, продължава да работи с младежи. Пробуждат се отдавна потискани спомени. Разстроен от откритието, Александър най-после намира смелост да се изправи срещу свещеника. В търсене на други жертви на духовника, който се радва на уважение в църквата, Александър попада на Франсоа и Еманюел. Всеки от тримата мъже води своя собствена вътрешна война, за да се пребори със сенките от миналото и да излекува незарасналите рани. Създаването на организацията са самопомощ „Свободно слово“ е първата стъпка. 

език: френски със субтитри на български и английски език

 

сряда 14 октомври

Синът, 19:30 ч.

Тунис-Франция-Ливан-Катар, 2019, 96 мин., цветен

Режисьори: Жан-Франсоа Лагиони, Ксавие Пикар

Възрастната маймуна Принс попада на непознат бряг. Ранен и объркан, той е открит от 12-годишния Том, който го завежда при родителите си – двойка учени, отхвърлени от тяхната общност, защото вярват в съществуването на друга цивилизация от маймуни. С помощта на Том Принс опознава обществото, за което не знае нищо. Междувременно родителите на Том решават да използват Принс, за да докажат своята теория…

език: арабски и френски със субтитри на български и английски език