Master of Art 2020

Петото издание на международния фестивал за документално кино, постветено на изкуството „Master of Art”, на който Френския институт в България е партньор ще се проведе в две части. Тазгодишното издание ще се проведе под надслова „Прегърни изкуството“.

Първата част се проведе онлайн. Втората част ще бъде организирана от 27 август до 24 септември 2020 г., когато публиката ще има възможността да гледа богатата програма не фестивала в кино салоните.

Цена на стандартен билет за възрастни (билети на касата): 8 лева

Цена на стандартен билет за пенсионери и учащи, притежатели на абонаментна карта на Френски институт в България (билети на касата и онлайн): 6 лева

Програма (PDF, 2,2 MB)

Във  Френски институт в България, зала "Славейков", ще бъдат прожектирани филмите, изброени по-долу.

Предвид санитарната обстановка, се умоляват всички зрители да заповядат по-рано. Влизането във Френски институт се осъществява след задължително измерване на температурата и дезинфекция. Носенето на маска е задължително.

 

четвъртък 3 септември, 18:30 ч.

Морис Бежар: душата на танца

Белгия (2018), 52 мин.

Режисьори: Анри дьо Жерлаш, Жан дьо Гариг

Морис Бежар е несъмнено Създателят, позволил танцът да стане достъпен за най-много хора. Чрез няколко емблематични балета, непубликувани архиви и нови разкази се разкрива творческия процес на този многолик човек. Мъж, оставил следа и душа в танца.

 

петък 4 септември, 18:30 ч.

Лучита Уртадо: ето ме

САЩ (2019), 10 мин.

Режисжор: Йън Форстър

След като най-после получи признание от света на изкуството в края на деветото десетилетие от живота си, художничката Лучита Уртадо размишлява за близо 80-годишната си кариера и за интереса си към връзката между човешкото тяло и естествения свят — централно вдъхновение в творчеството ѝ. Родената във Венецуела и живееща в Санта Моника Уртадо си спомня детството си в Ню Йорк, първите уроци по рисуване и трудностите да създаде семейство, докато поддържа творческата си практика. „Нужна е много енергия, за да живееш като родител и художник“ — казва Уртадо. „Истински можех да рисувам само нощем, след като всички вече бяха заспали.“

Магьосникът Пантонио

Франция (2019 г.), 51 мин.

Режисьор: Жером Тома

Вижте най-невероятния художник на света, който рисува най-високата улична картина в Европа не къде да е, а в Париж, града на изкуствата.

 

 

събота 5 септември, 18:30 ч.

Маестро: в търсене на последната музика

Франция, Италия (2018 г.), 74 мин.

Режисьор: Александър Валенти

Барлета, малък град в Южна Италия, един тих, но целеустремен герой е съживил историята на забравена музика. Повече от 20 години Франческо Лоторо, професионален пианист, обикаля Европа, за да търси и записва музика, композирана тайно в лагерите на Втората световна война. С помощта на съпругата си и шепа приятели той архивира над 4000 партитури, включително симфонии, опери, народни песни, църковна музика, както и суинг и циганска музика. От Прага до Краков, от Рим до Париж, това е удивителната история на една надпревара със забравата, в която всяка нота звучи като предизвикателство към потисника.

 

 

четвъртък 10 септември, 18:30 ч.

Високо

България (2019 г.), 56 мин.

Режисьор: Николай Василев

„Отгоре нещата изглеждат различно, хората изглеждат дребни, но техните дейности са значими и техните поразии за съжаление се виждат повече. Най-трудно е да се издигнеш „над“ в мислите си, мисленето се променя най-трудно…“ Александър Иванов

„Високо“ е филм за свободния полет на един фотограф, който за 20 години e натрупал повече от 500 часа във въздуха с фотоапарат в ръцете си и е направил най-невероятните снимки „отгоре“ още преди да се появят дроновете…

 

петък 11 септември, 18:30 ч.

Нотр-Дам: тайната на строителите

Франция (2019 г.), 90 мин.

Режисьор: Емануел Бланшар

На 15 ти април 2019, очите на света гледаха как катедралата Нотр-Дам е обгърната в пламъци. Цялото човечество се страхуваше, че този шедьовър на готическата архитектура ще бъде изгубен завинаги – най-известната от катедралите, олицетворение на гения на средновековната изработка. Но Нотр-Дам удържана огнената стихия. Вече архитекти, инженери и занаятчии планират как да възстановят разрушеното. Чрез голямо историческо и научно проучване на строителството на Нотр-Дам, зрителят ще застане редом със строителите от вчера и днес, за да разберем огромните архитектурни, технически, човешки, финансови и политически предизвикателства, които се разиграха през бурната му история.

 

 

събота 12 септември, 18:30 ч.

Разговор с Роми Шнайдер

Франция (2018 г.), 61 мин.

Режисьор: Патрик Жьоди

Декември 1976 г., Кьолн. Една нощ, когато е на върха на славата си, Роми Шнайдер дава уникално интервю на френски, езика на конфиденциалните и тайни неща, пред германската феминистка Алис Шварцер. Далеч от камерите актрисата избира тя да бъде нейният глас и да изрече неща, които самата Роми никога не е знаела как да каже — разминаването между иконата и жената, работата ѝ като актриса, връзката ѝ с Германия и всички социални проекции на една епоха, които приема върху себе си. Четиридесет години по-късно Шварцер поверява на Патрик Жьоди касетите с този разговор и пред камерата се връща към онази уникална нощ, когато Роми Шнайдер повдига воала над живота си.

Фестивали и награди:

  • Фестивал на историческите филми, Риека, Хърватия (2019)
  • Фестивал Il Cinema Ritrovato, Болоня, Италия (2019)
  • Fipa Festival International De Programmes Audiovisuels, Биариц, Франция (2019)

 

 

четвъртък 17 септември, 18:30 ч.

Тулуз-Лотрек, препускащият през живота

Франция (2019), 52 мин.

Режисьор: Грегори Монро

Анри дьо Тулуз-Лотрек е най-известният художник на плакати – майстор на линията, движението и нетрадиционната композиция. Изключително плодовит автор на картини и рисунки, той е оставил 737 маслени платна, 275 акварела, 369 литографии и плакати и над 4700 рисунки. Изглежда е бил надарен с безгранична енергия и е успявал да преодолее болката и недъга си и да се хвърли в щура надпревара през живота, съчетавайки разюздани развлечения и удивително творчество.

Тулуз-Лотрек скъсва с буржоазната традиция в изкуството и намира вдъхновение в кабаретата, театрите и ежедневната среда на проститутките, които посещава често, и изобретява нов вид изобразително и плакатно изкуство, което изпреварва времето си и проправя пътя на днешната реклама.

 

 

петък 18 септември, 18:30 ч.

Жан-Пол Готие - Шантав и шик

Франция (2019), 100 мин.

Режисьор: Ян Л'Еноре

Вдъхновен още като момче от спектаклите на легендарното парижко кабаре „Фоли Бержер” (открито, впрочем, точно преди 150 години), модният дизайнер Жан-Пол Готие винаги е искал да постави свое шоу там. „Но каква история бих могъл да разкажа?”, се чуди той в този документален филм, разказващ за 6-месечната подготовка на спектакъла “Mine”. Съчетавайки мода с кино, танци и театър, ревюто, чиято премиера бе на 2 октомври 2018 г., предлага ретроспективен поглед към 40-годишната кариера на дизайнера, за когото израза „ужасното дете” вече се е превърнал в клише. Прочут сред киноманите с работата си по костюмите на Петият елемент и Готвачът, крадецът, жена му и нейният любовник, както и сред поп феновете заради сутиена с конусите на Мадона, той се слави и с вмъкването на мечета или садо-мазо мотиви в своите дрехи. Шоуто отдава почит и на историята на самото вариете „Фоли Бержер”: поклон пред легендата от 20-те години Жозефин Бейкър и нейната емблематична пола от банани, този път инкрустирана с кристали „Сваровски”.

 

 

събота 19 септември, 18:30 ч.

Дора Маар - между светлината и сянката

Франция (2019 г.), 52 мин.

Режисьор: Мари-Ев дьо Грав

Потапяйки ни във фотографиите и картините на Дора Маар, филмът проследява смайващия път на една уникална личност, като създава точна представа за „Плачещата жена“. Освободено от тази асоциация, творчеството ѝ се утвърждава едновременно като съществено и изключително, разкриващо завършен творец, изцяло принадлежащ на времето си, както и многолика жена в търсене на истината и абсолюта.

 

 

четвъртък 24 септември, 18:30 ч.

Широ Такатани - между природата и технологията

Франция (2019 г.), 52 мин.

Режисьор: Джулио Боато

Широ Такатани е японски мултидисциплинарен артист, който съчетава природни елементи, като вода, облаци и пясък, с оптически технологии и видео, философия, литература и изпълнителски изкуства. Забележителната му кариера включва внушителни спектакли, 3D интерактивен фонтан, който служи като прожекционен екран, инсталации от цветове и още творби, с които Такатани цели да достигне „отвъд видимото“.

Част от документалния филм, посветен на неговите ярки артистични творения, е заснет в Пловдив през 2017-а година. Тогава Такатани представи за първи път пред българска публика спектакъла „ХРОМА“ в рамките на международния фестивал за съвременен танц ONE DANCE WEEK.

Фестивали:

  • ART FIFA International festival of films on art, Montreal, Canada (2019);
  • SIFA Singapore Festival of Arts (2019).