Master of Art 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Петото издание на международния фестивал за документално кино, постветено на изкуството „Master of Art”, на който Френския институт в България е партньор ще се проведе в две части. Тазгодишното издание ще се проведе под надслова „Прегърни изкуството“.

Първата част, от 9 до 30 април 2020 г.,  ще бъде онлайн. Втората част ще бъде организирана от 1 до 24 септември 2020 г., когато публиката ще има възможността да гледа богатата програма не фестивала в кино салоните.

Онлайн селекцията на фестивала през април представя 30 пълнометражни и 14 късометражни филма, които могат да бъдат гледани на платформата Neterra.ТV. Тя включва двата френски филма „Широ Такатани: между природата и технологията“ на режисьора Джулио Боато и „Разговор с Роми Шнайдер“ на режисьора Патрик Жьоди.

Абонамент: 10 лв.

Програма (PDF, 2,55 MB)

Широ Такатани: между природата и технологията

Франция, 2018, 52'
Режисьор: Джулио Боато

Широ Такатани е японски мултидисциплинарен артист, който съчетава природни елементи, като вода, облаци и пясък, с оптически технологии и видео, философия, литература и изпълнителски изкуства. Забележителната му кариера включва внушителни спектакли, 3D интерактивен фонтан, който служи като прожекционен екран, инсталации от цветове и още творби, с които Такатани цели да достигне „отвъд видимото“.

Част от документалния филм, посветен на неговите ярки артистични творения, е заснет в Пловдив през 2017-а година. Тогава Такатани представи за първи път пред българска публика спектакъла „ХРОМА“ в рамките на международния фестивал за съвременен танц ONE DANCE WEEK.

 

Разговор с Роми Шнайдер

Франция, 2018, 61'
Режисьор: Патрик Жьоди

Декември 1976 г., Кьолн. Една нощ, когато е на върха на славата си, Роми Шнайдер дава уникално интервю на френски, езика на конфиденциалните и тайни неща, пред германската феминистка Алис Шварцер. Далеч от камерите актрисата избира тя да бъде нейният глас и да изрече неща, които самата Роми никога не е знаела как да каже – разминаването между иконата и жената, работата ѝ като актриса, връзката ѝ с Германия и всички социални проекции на една епоха, които приема върху себе си. Четиридесет години по-късно Шварцер поверява на Патрик Жьоди касетите с този разговор и пред камерата се връща към онази уникална нощ, когато Роми Шнайдер повдига воала над живота си.